Kristiinankaupunki – koe nämä nähtävyydet!

Kristiinankaupunki
Kristiinankaupunki on Suomen idyllisimpiä puutalokaupunkeja. Kuvassa yksi kaupungin vanhimmista puutaloista. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kristiinankaupunki on eteläisin Pohjanmaan puutalokaupungeista – tänne on Etelä-Suomesta selvästi lyhyempi matka kuin lakeuden muihin puutaloidylleihin. Kristiinankaupunki on myös yksi ihanimmista.

Kristiinankaupunki on siitä poikkeuksellinen, että se on Suomen puutalokaupungeista harvoja, joka ei koskaan palanut.

Nähtävää ja koettavaa on sen verran paljon, että Kristiinankaupungissa kannattaa viettää ainakin yksi yö, varsinkin kun kaupungin houkutuksiin kuuluu yksi Pohjanmaan idyllisimmistä majapaikoista.

Nähtävyytenä on fantastisen kaunis puukirkko, yksi Suomen kapeimmista kaduista ja ihastuttava Lebellin talo. Sekä kaupungissa poikkeuksellisen hyvin viihtyvät kissat.

Retken voi tehdä tarunhohtoiselle Susiluolalle ja kalastajen Kaskiseen, toiseen viehättävään puutalokaupunkiin.

Kristiinankaupunki on nimetty itsenäisen naisen mukaan

Kristiinankaupungin kaupungintalo. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Nimensä kaupunki on saanut Ruotsin kuningattarelta Kristiinalta (1626–1689), joka oli hyvin mielenkiintoinen hahmo. Sankarikuningas Kustaa II Aadolfin tytär hallitsi Ruotsin  kuningattarena kymmenen vuoden ajan, kunnes hän aiheutti skandaalin luopumalla kruunusta, kääntymällä katoliseksi ja muuttamalla Roomaan.

Roomassa entinen kuningatar vietti kulttuurintäyteistä elämää ja toteutti mottoaan: ”Synnyin vapaana, elin vapaana ja vapaana tulen kuolemaan.”

Jo kuningattarena hän oli suosinut tieteitä ja taiteita ja hankkinut opettajakseen itsensä filosofi René ”Ajattelen siis olen” Descartesin, joka tosin pian Tukholmaan saavuttuaan sairastui keuhkokuumeeseen ja kuoli.

Hieno nimi siis kaupungilla.

Kristiinankaupunki on rakennettu pitkän ja kapean merenlahden rannalle, sangen tarkkaan asemakaavaan, jonka Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe suunnitteli jo 1600-luvulla. Asemakaava on säilynyt poikkeuksellisen hyvin – eli kadut ovat kapeat.

Kulta-aikaa oli 1800-luku, jolloin kaupungilla oli merkittävä kauppalaivasto. Sittemmin meriseikkailut ovat vaihtuneet perunanviljelyyn. Iso osa Suomen perunoista tulee Kristiinankaupungista.

Ulrika Eleonoran kirkko – Kristiinankaupungin maamerkki

Kristiinankaupunki nähtävyys
Ulrika Eleonoran kirkon torni näyttää luonnossa paljon vinommalta kuin kuvissa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Hyvä paikka aloittaa Kristiinankaupunkiin tutustuminen on Ulrika Eleonoran kirkko, joka sijaitsee keskustan reunalla. Vieressä on sopivasti parkkitilaa.

Eksoottisen näköinen puukirkko on kuin sadusta: sen pitkä ja kapea torni tuo mieleen noidanhatun.

Vuonna 1700 valmistunut kirkko ei ole ollut aktiivikäytössä aikoihin, joten se on saanut säilyä erityisen hyvin vanhassa asussaan. Sisältä se on ihastuttavan karu. Kulmat ovat hellyttävästi vinossa ja tornikin on sen verran kallellaan, että sitä on kutsuttu myös Kristiinankaupungin Pisan torniksi.

Kirkolta kannattaa poiketa Myllykalliolle.

Myllykallio – taistele tuulimyllyä vastaan

Myllykallion tuulimylly on aivan Kristiinankaupungin keskustan vieressä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Tuulimyllyjä on säilynyt Suomessa sen verran harvakseltaan, että sellaisen näkeminen aina riemastuttaa. Heti keskustan laidalla, Läntisen Pitkäkadun pohjoispäässä, on kallio, jota koristaa tunnelmallinen, punainen tuulimylly.

Aikoinaan myllyjä oli kukkulalla peräti yhdeksän, mutta jo tämä yksi saa hymyn huulille.

Lebellin kauppiaantalo – Kristiinankaupungin paras nähtävyys

Lebellin kauppiaantalo
Lebellin kauppiaantalo on ihana sisältä Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Myllykalliolta kannattaa kulkea keskustan halki kohti Lebellin taloa, kaupungin parasta nähtävyyttä. Viehättävässä Lebellin kauppiaantalossa näkee, millaista Kristiinankaupungissa on ollut aikoinaan asua.

Lebellin talo on sikäli harvinaisuus, että Suomessa on säilynyt vähän yhtä vanhoja interiöörejä. Talon rakennutti Casper Lebell nuorempi vuonna 1762, ja sisustuksessa vuorottelevat 1700- ja 1800-lukujen tyylit kuten rokokoo, empire ja kustavilaisuus.

Erityisen hieno on yläkerran barokkisali, jossa ovat säilyneet alkuperäiset kattomaalaukset. Salin vihreä kaakeliuuni on lajissaan Suomen vanhimpia.

Talossa on vieraillut jopa Ruotsin kuningas, Kustaa IV Adolf, joka istui vuonna 1802 kustavilaisen huoneen isolla kaarevakulmaisella sohvalla. Seitsemän vuotta myöhemmin kuningas menetti Suomen sodassa sekä Suomen että kruununsa.

Kuvan oikeassa reunassa pilkistää sohva, jolla Ruotsin kuningaskin on istunut. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Viehättävä on myös pihamaalla oleva vanha suolamakasiini, joka muistuttaa Kristiinankaupungin vuosista merenkulkukaupunkina.

Myös talon tarina on ihastuttava. Casper Lebell vanhempi oli puolalainen sotavanki, alkuperäiseltä nimeltään Casimir Subkowski, joka rakastui kristiinalaiseen neitoon ja vapautui työtön perheen suhteiden avulla. Casimir vaihtoi nimensä ja alkoi harjoittaa kauppaa.

Pariskunnan poika Casper Lebell nuorempi rakennutti nykyisen talon.

Museo sijaitsee Rantakadulla melkein Kauppatorin vieressä. Kadun nimi on tosin hämäävä. Maanpinta on noussut vuosien saatossa niin paljon, ettei Rantakatu ole enää rannalla.

Kissanpiiskaajankuja – kaupungin kuuluisin katu

Kristiinankaupungin Kissanpiiskaajankujalla ei piiskattu kissoja vaan merimiehiä. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kristiinankaupungin kuuluisin nähtävyys ei taida kuitenkaan olla kaunis kirkko, mylly tai museo vaan erikoisesti nimetty katu.

Kattpiskargränden eli Kissanpiiskaajankuja on Suomen kapeimpia katuja. Kapeimmillaan sillä on leveyttä vaivaiset kolme metriä. Tai 299 senttiä, jos tarkkoja ollaan. (Vieläkin kapeampi katu löytyy Raumalta.)

Kristiinankaupungin kissoista ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta. Kuja ei ole saanut nimeään kissojen vaan merimiesten pieksemisestä.

Entisaikaan hamppuköydestä solmittiin yhdeksänhaarainen ruoska, jolla piiskattiin kuria merimiehiin. Ruoskaa kutsuttiin Yhdeksänhäntäiseksi kissaksi.

Kissanpiiskaajankuja sijaisee Ulrika Eleonoran kirkosta ja tuulimyllystä nähden keskustan toisella laidalla, muutaman korttelin verran Raatihuoneenkadun eteläpuolella, lähellä kaupungin ”uutta kirkkoa”.

Kristiinankaupungin kissat

Kristiinankaupunki
Monen Kristiinankaupungin rakennuksen kivijalassa voi nähdä kissankulkevan aukon niin kuin tässä Lebellin kauppiaantalossakin. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kurittomien merimiesten ohella Kristiinakaupungissa on riittänyt myös kissoja, joita aikoinaan ruokittiin myyntiin kelpaamattomilla kaloilla.

Kissoja tuntuu Kristiinankaupungissa olevan edelleenkin poikkeuksellisen paljon. Tai ehkä ne ovat vain näkyvämmin läsnä kuin muualla. Koska kadut ovat kapeita ja autoliikennettä vähän, Kristiinankaupungissa annetaan kissojen kuljeskella vapaana.

Katit tykkäävät pujahdella sisään ja ulos puutalojen kivijaloissa olevista rei’istä. Jos tarkkaan katsot, huomaat itsekin ympäri kaupunkia katinmentäviä kulkuväyliä.

Tämä kaupunki todellakin on kuin luotu leppoisten kissanpäivien viettoon.

Kristiinankaupungin juorupeilit

Kuvassa näkyy juorupeili, jollaisia on Kristiinankaupungissa enemmän kuin missään muualla Suomessa. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Puutalokortteleissa kierrellessä kannattaa kiinnittää huomiota myös ”juorupeileihin”, joita sanotaan olevan Kristiinankaupungissa enemmän kuin missään muualla.

Ikkunoiden viereen asetelluista vinoista peileistä saattoi seurata kadunvarren elämää oman kodin rauhasta.

Kristiinan uimaranta ja kesäravintola Pavis

Nähtävää riittää myös keskustan ulkopuolella. Polkupyöriä vuokraa esimeriksi kaupungin matkailuinfo, joka sijaitsee keskustassa Itäisellä Pitkäkadulla.

Kaupungin uimaranta löytyy läheltä keskustaa Skatantien varrelta. Melkein uimarantaa vastapäätä, Korkeasaarella, on ihastuttava puinen paviljonki, jossa toimi kesäravintola Pavis. Täällä kannattaa käydä kesäisin lounaalla.

Saarelle pääsee siltaa pitkin Skatantien varrelta.

Kanuunakalliot – Kristiinankaupungin paras pussauspaikka

Skatantietä eteenpäin, viiden kilometrin päässä keskustasta, sijaitsee kaunis ulkoilualue. Sileät rantakalliot on jopa äänestetty kaupungin romanttisimmaksi paikaksi, joten ei muuta kuin pussailemaan!

Nimensä kalliot ovat ilmeisesti saaneet Krimin sodan aikana, kun niillä oli viestintäasema, jonka kautta kaupunkia voitiin varoittaa englantilaisten ja ranskalaisten sotalaivoista.

Kristiinankaupungin paras hotelli

Kristiinankaupungissa sijaitsee yksi koko Pohjanmaan ihastuttavimmista majapaikoista.  Hotelli Krepelin sijaitsee vanhassa merikauppiaan talon pihapiirissä. Täällä todella tuntee asunvansa keskellä pohjanmaalaista puutaloidylliä.

Toinen ihana majapaikka on Wanha tupa, joka sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella 1820-luvun maatilalla.

Café Bar Jungman – kaupungin paras ravintola

Kristiinankaupungin tunnetuin ravintola on torin vieressä merenlahden rannalla sijatseva Restaurant Café Bar Jungman. Ravintola on kuuluisa erityisesti kala-aterioistaan.

Bio Dux – Kristiinankaupungin sympaattinen elokuvateatteri

Jos jää Kristiinankaupunkiin yöksi, kannattaa katsastaa elokuvateatteri Bio Duxin tarjonta. Pieni ja viehättävä leffateatteri sijaitsee tunnelmallisella paikalla vanhassa tiilitalossa Myllykallion kulmilla.

Suosiluola – Kristiinankaupungin lähellä

Kristiinankaupungista ajaa reilussa vartissa surullisen kuuluisalle Suosiluolalle, jonka mahdollisista arkeologisista löydöistä tutkijat vieläkin kiistelevät. Luolassa on väitetty eläneen neanderthalinihmisiä jopa 100 000 vuotta sitten. Todennäköisesti se on täyttä kukkua, mutta mistä sitä tietää…

Kaskinen – lounaalle Siniseen hetkeen

Pieni ja söpö Kaskinen tunnetaan kalastajistaan – kalastus oli paikkakunnalla aikoinaan niin tärkeä tulonlähde, että vanha sananparsikin ivaa Kaskisissa kaikkien miesten olleen kalastajia ”paitsi pormestari ja Ponki, ja hekin vain istu ja onki”.

Vanhan kalarannan kalamajat henkivät edelleen merellistä perintöä. Myllypuistossa, vanhan tuulimyllyn vierellä, on muistomerkki 11 kaskislaiselle kalastajalle, jotka hukkuivat myrskyssä vuonna 1854.

Kaskisissa kannattaa vierailla lounasaikaan, jolloin pääsee nauttimaan rantaravintola Sinisen hetken antimista.

Matka Kristiinankaupunkiin

Kristiinankaupunki sijaitsee Porin ja Vaasan puolivälissä. Molemmista on reilun tunnin ajomatka. Kristiinankaupunkiin ei kulje rautatietä.

Katso tarjoukset Kristiinankaupungin majoitukseen.

Lue lisää: Pohjanmaan nähtävyydet

 

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!