10 x Suomen parhaat puutalokaupungit

Kokkolan vanha puutalokeskusta eli Neristan. Kuva: Juho Kuva / Visit Finland

Valitsimme Suomeen parhaat puutalokaupungit. Voittaja voi tulla monelle yllätyksenä. Suomesta löytyy jopa Raumaa ja Porvoota viehättävämpi puutalokaupunki.

Puutalokaupungit ovat keskittyneet rannikkoseuduille, mikä ei tietenkään ole yllätys – Suomen keskiosat olivat pitkään köyhää erämaata, jossa asuttiin harvakseltaan. Rannikko sen sijaan rikastui merenkäynnillä. Rannikolla puutalokeskustat on osattu myös suojella parhaiten.

Keski-Suomessa ei ole jäljellä ainoatakaan kunnon puutalokaupunkia, ja Itä-Suomessa on säilynyt modernisoimisvimmalta vain Puu-Nurmes.

Hienoja puutaloalueita löytyy toki myös isommista kaupungeista. Helsingissä on Puu-Vallila, Turussa Port Arthur ja Tampereella Pispala. Vähemmän tunnettu on Porin 6. kaupunginosa. Niitä ei ole kuitenkaan osattu ainakaan vielä valjastaa matkailun käyttöön, vaan ne elävät kaikessa rauhassa omaa elämäänsä. Mikä toki sekin on hienoa.

Saammeko esitellä: Suomen parhaat puutalokaupungit!

Kokkola – Suomen paras puutalokaupunki

Kokkolan koulumuseon rakennus Pedagogi on Suomen vanhin kaupunkiympäristössä säilynyt puurakennus. Kuva: Antti Helin

Voiton Suomen parhaana puutalokaupunkina vie Kokkola. Kokkolan kaunis Neristan eli alakaupunki. Elävöitetty tyylikkäillä opasteilla, jotka eivät pistä liikaa silmään, mutta tekevät kiertelystä mielenkiintoista. Kokkolasta löytyy niin Lotta Svärdin talo kuin Suomen vanhin kaupunkiympäristössä oleva puutalokin. Rauman nähtävyytenä on myös maailman ainut Englannin sotalaivastolta saaliiksi jäänyt taistelualus.

Mielenkiintoista nähtävää on paljon muutakin, kuten Suomen ITE-taiteelle omistettu museo. Kahviloita ja kiinnostavia kauppoja on sopivasti. Lopullisesti voiton Kokkolalle varmisti yllätyksellisyys. Kokkola ei ole tunnettu matkakohde, vaan Kokkolassa voi kokea löytämisen riemua.

Lue lisää Kokkolasta.

Porvoo – nautinnollisin puutalokaupunki

Suomen paras joulu
Porvoo on ihanan tunnelmallinen talvella. Kuva: Visit Porvoo

Hopean nappaa Porvoo, jonka palvelut ovat parhaat Suomen puutalokaupungeista. Porvoossa on erityisen paljon ihania ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja, joista kannattaisi käydä nauttimassa, vaikka kauniit puutalonäkymät eivät kiinnostaisikaan. Erityisen hienoksi Porvoon tekee se, että toisin kuin muut, tasaisella maalla olevat puutalokaupungit, Porvoo nousee kukkulalle. Porvoossa keskiaikainen kaupunkirakenne on säilynyt paremmin kuin missään muualla Suomessa.

Lue lisää Porvoosta.

Rauma – arvostetuin puutalokaupunki

Rauman vanha puutalokeskusta on Suomen tunnelmallisimpia nähtävyyksiä. Kuva: Visit Finland

Rauma on Suomen puutalokaupungeista ainoa, joka on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi. Ja Rauma on totisesti ansainnut maailmanperintökohteen arvonsa. Rauman puutalokeskusta on huikean hieno ja kaunis. Miksei Rauma sitten ole Suomen paras puutalokaupunki? Koska Rauma voisi olla vielä parempi. Rauman palvelut häviävät kilpailussa Porvoolle, ja Kokkolan nähtävyydet ovat kiehtovammat.

Huikaisevan hieno matkakohde Rauma toki on, todellinen Suomen ihme Porvoon ja Kokkolan ohella. Kaikissa näissä kolmessa Suomen parhaassa puutalokaupungissa on käytävä ainakin kerran elämässä, ja mieluiten aina kun mahdollista.

Lue lisää Raumasta.

Pietarsaari – Suomen suurin puutalokaupunki

Pietarsaaren matkustajakodissa on hurmaavaa vanhan ajan tunnelmaa. Kuva: Antti Helin

Juuri kärkikolmikon ulkopuolelle jää Pietarsaari, jossa on Suomen suurin yhtenäinen puutaloalue. Pietarsaaren Skata onkin ihana kohde käyskennellä päämäärättömästi. Kauniita puutalonäkymiä on kaikkialla ympärillä, ja kadutkin ovat edelleen enimmäkseen hiekkapäällysteisiä.

Pietarsaarella on muuten kaikista hienoin ”sisäänkäynti” Suomen puutalokaupungeista. Skataan kuljetaan läpi mahtavan jugendtyylisen tupakkatehtaan portin kautta.

Lue lisää Pietarsaaresta.

Hanko – huolettomin puutalokaupunki

Hangon kasino. Kuva: Thomaca / Shutterstock

Hangosta löytyvät Suomen kauneimmat puuhuvilat. Suomen eteläisimmän kaupungin vetonauloihin kuuluvat myös viehättävät hiekkarannat ja Mannerheimin perustama Neljän tuulen tupa. Kesäisin Hanko on Suomen paras paikka nauttia huolettomasta 1800-luvun belle epoquen hengestä, mutta kesän päätyttyä Hanko vaipuu hiljaiseen talviuneen.

Lue lisää Hangosta.

Naantali – aurinkoisin puutalokaupunki

Naantali on vielä Hankoakin parempi kesäkaupunki – sanonta ”Hymyilee kuin Naantalin aurinko” ei ole tuulesta temmattu. Naantalin sanotaan olevan Suomen aurinkoisin kaupunki.

Suomen presidenttikin vetäytyy lomanviettoon kesäasuntoonsa Kultarantaan, jonka puutarhoissa voi tavallinen pulliainenkin vierailla. Presidentin lisäksi Naantalissa voi nauttia muumien seurasta.

Lue lisää Naantalista.

Loviisa – talven paras puutalokaupunki

Loviisan puutaloidylli on säilyttänyt vanhan asunsa. Samoissa maisemissa Sibeliuskin viettin lapsena kesiään. Kuva: Antti Helin

Loviisa on Uudenmaan unohdettuja aarteita. Kaikki tietävät Porvoon, mutta Uudenmaan toinen kaunis puutalokaupunki on paljon vähemmän tunnettu. Jos Loviisa onkin kaunis myös kesäisin, on kaupunki lumoavimmillaan talvella.

Joulukuun toisena ja kolmantena viikonloppuna Loviisan vanhat puutalot koristellaan Wanhan Ajan joulukodeiksi ja asukkaat toivottavat vieraat tervetulleiksi koteihinsa.

Lue lisää Loviisasta.

Raahe – hienoin puutaloaukio

Raahen museo talvipuvussaan. Kuva: Visit Raahe

Suomen hienoin puutaloaukio löytyy Raahesta. Pekkatoria pidetään itse asiassa yhtenä Pohjoismaiden kauneimmista ja parhaiten säilyneistä puutaloaukioista. Toria ympäröivät joka puolelta 1800-luvun klassismia edustavat puutalot.

Raahen kiehtovin nähtävyys on Raahen museossa esillä oleva Wanha herra, maailman vanhin säilynyt sukelluspuku. Raahen vetovoimaa matkakohteena tosin vähentää syrjäinen sijainti Pohjois-Pohjanmaalla.

Lue lisää Raahesta.

Tammisaari – maalauksellisin puutalokaupunki

Tammisaaren puutaloja. Kuva: Lauradibi / Shutterstock

Tammisaaren puutalokeskusta on kaunis kuin karamelli – ja parhaimmillaan kesäisin nautittuna. Kaupungin kuuluisimpia loma-asukkaita on ollut taiteilija Helene Schjerfbeck, joka myös ikuisti tauluihinsa Tammisaaren kaupunkinäkymiä ja asukkaita. Schjerfbeckin elämästä ja taiteesta on Tammisaaressa pysyvät näyttely.

Lue lisää Tammisaaresta.

Puu-Nurmes – Suomen harvinaisin puutalokaupunki

Itä-Suomen ainoa puutalokaupunki, Nurmes, sijaitsee upealla paikalla Pielisen ja Nurmesjärven välissä kohoavalla harjulla. Tyyliltään Nurmes eroaa rannikon puukaupungeista: Nurmes perustettiin kauppalaksi 1870-luvulla Venäjän keisari Aleksanteri II:n käskystä, ja kaupunkiin suunniteltiin ajan oloihin edistyksellinen asemakaava.

Paloturvallisuuden lisäämiseksi kadut tehtiin leveiksi ja niiden varsille istutettiin koivuja. Nurmes tunnetaankin edelleen koivujen kaupunkina.

Puu-Nurmes elää vielä ruususen unta matkailun suhteen, ja tälle listalle Puu-Nurmes pääsikin pitkälti kuriositeettina. Mutta ehkä tilanne joku päivä vielä muuttuu, kun matkailu Pohjois-Karjalaan kasvaa Kolin vetovoimassa.

Kolin ja Nurmeksen väliin osuu myös pikkuruinen Puu-Juuka, jossa on yhden kylän raitin verran puutaloja.

Lue lisää Pohjois-Karjalasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi