Raahe – käy ihailemassa maailman vanhinta sukelluspukua

Raahen vanhaa puukeskustaa. Kuva: Visit Raahe

Raahe kuuluu Suomen kauneimpien puukaupunkien joukkoon, mutta matkakohteena söpö pikkukaupunki on jäänyt paitsioon. Syy lienee varsin pohjoisessa sijainnissa, tunnin ajomatkan päässä Oulun eteläpuolella. Toisaalta potentiaalia turismille olisi, sillä kesällä suosituille Kalajoen hiekkasärkille on vain kolmen vartin ajomatka. Sieltä uskoisi voitavan houkutella ainakin päivävieraita.

Ja Raahessa on – nätin puutalokeskustan ohella – ihan maailmanluokan nähtävyyskin: Raahen museossa on esillä Wanha herra, maailman vanhin säilynyt sukelluspuku.

Raahe kuuluukin niiden kaupunkien joukkoon, jossa on aivan pakko päästä museoon. Pakkohan se on nähdä, vasikannahasta valmistettu sukelluspuku 1700-luvulta. Lähtisitkö itse se päällä sukeltamaan?

Pekkatori – Puu-Raahen sydän on yksi Suomen kauneimmista aukioista

Raahen vanha puutalokeskusta eli Puu-Raahe periytyy merenkulun kulta-ajoilta. Nykyiseen muotoonsa se rakennettiin vuoden 1810 suurpalon jälkeen, eikä alue ole sittemmin pahemmin muuttunut.

Puu-Raahen sydämessä on Pekkatori, jota pidetään yhtenä Pohjoismaiden hienoimmista aukioista. Kaikki aukiota ympäröivät taloa edustavat 1800-luvun puuklassismia.

Aukion keskellä seisoo Pietari Brahen patsas – eikä aivan suotta. Suomea 1600-luvulla edistyksellisesti hallinnut kenraalikuvernööri perusti Raahen kaupungin Perämeren kaupankäyntiä edistääkseen – ja lainasi kaupungille vielä nimensäkin.

Langin kauppahuone – kahvila ja majatalo kuin aikakone

Pekkatorin laidalla sijaitseva Langin kauppahuone on kahvilan ja majatalon muodon saanut aikakone. Se vie Raahen kulta-aikaan purjelaivojen aikakaudelle, kun Raahe oli Suomen johtava laivanvarustajakaupunki.

Henkilökunta on pukeutunut 1800-luvun asuihin ja käyttäytyykin aikakauden tapaan. Osoitekin on autenttinen: Langin kauppahuoneen rakennutti Johan Lang, aikoinaan Raahen vaurain mies, joka vei maailmalle tervaa ja toi suolaa.

Talon kunnostaminen romahduspisteestä uuteen loistoonsa on sen nykyisiltä omistajilta mahtava kulttuuriteko.

Majatalon puolella jokainen huone on erilainen ja nimetty talossa aikojen saatossa asuneiden asukkaiden mukaan. On merikapteenin hyttiä ja Sofia-neidon kammaria.

Katso tarjoukset Langin kauppahuoneen majataloon.

Raahen kirkko – komeaa jugendia

Kirkkokadun varrella oleva Raahen komea jugendkirkko pilkistää Pekantorille asti. Komean graniittikirkon on suunnitellut kirkkoihin erikoistunut Josef Stenbäck. Kirkko rakennettiin vuonna 1908 palaneen puukirkon tilalle. Raahelaiset totesivat: ”Nyt rakennetaan kirkko, joka ei pala.”

Alttaritaulun Jeesuksen kanssa myrskyssä on maalannut Eero Järnefelt. Vanhan, palossa tuhoutuneen kirkon esineistöä kuten puuveistoksia on nähtävillä Pakkahuoneen museossa.

Suomen pisin seinä – Raahen hassuin nähtävyys

Raahe
Tältä näyttää ”Suomen pisin seinä”. Kuva: Susanna Halonen / Visit Raahe

Kirkolta kävelyä kannattaa jatkaa hieman eteenpäin ja kääntyä Saaristokadulle. Saaristokadun ja Kauppakadun kulmasta löytyy Raahen vekkulein nähtävyys, niin sanottu Suomen pisin seinä.

Keltainen, pitkä ja hieman puutaloseinä on kieltämättä hauskan näköinen, aivan kuin pieni puutalo olisi venytetty äärimmilleen purkan tavoin. Vaikutelmaa korostaa se, että seinässä on vain yksi ikkuna.

Suomen pisin seinä se ei tietenkään ole. Nimitys sai alkunsa paikallisten skeittarien vitsistä. Kauppakatu kun on Raahen ainoa ylämäki, joten skeittarit kutsuivat katua San Franciscoksi. Kadun laella olevan pitkän, hassun näköisen seinän he nimittivät ensin Raahen pisimmäksi seinäksi, mistä lempinimi vaihtui kuin varkain Suomen pisimmäksi seinäksi.

Onpa seinää kuulemma esitelty satunnaisille ulkomaisille turisteille myös maailman pisimpänä seinänä.

Wanha apteekki ja Pakkahuoneen museo

Pakkahuoneen museo talvipuvussaan. Kuva: Visit Raahe

Kun jatkaa matkaa Kauppakatua alaspäin, saapuu Wanhalle apteekille eli apteekkimuseolle. Ihasteltavaa riittää vanhan ajan puoskarimaisissa purnukoissa.

Apteekin kulmalta kannattaa kääntyä Brahenkadulle ja kulkea kohti rantaa, jossa odottavat Pakkahuoneen museo ja Rantakadun varrella Soveliuksen talo.

Pakkahuoneen museo sijaitsee vuonna 1848 rakennetussa, puisessa tulli- ja pakkahuoneessa. Museo esittelee satamakaupungin elämää purjelaivojen aikakaudella merimiesten mukaan tuomine eksoottisine matkamuistoineen. Kokoelmiin kuuluvat myös Raahen vanhan kirkon puuveistokset 1600-luvulta.

Soveliuksen talo ja vapaustaistelija August Myhrbergin patsas

Soveliuksen talo on Raahen vanhin säilynyt rakennus. Talo tunnetaan Raahessa myös nimellä Vihreä linna. Museossa pääsee näkemään, millaista oli varakkaan laivanvarustajan elämä 1800-luvulla.

Samassa yhteydessä toimii tunnelmallinen, vahaa aikaa henkivä majapaikka Renkitupa.

Vihreän linnan vieressä on pieni, söpö puistikko. Sen keskellä on kaljun miehen rintakuva. Patsas itsessään on valitettavan tylsä, mutta sen kohde kaikkea muuta.

Raahessa syntynyt August Myhrberg (1797–1867) seikkaili vapaustaistelijana ympäri Eurooppaa niin Espanjan ja Kreikan itsenäistymissodissa kuin Puolan kapinassakin. Etenkin Kreikassa hänet muistetaan edelleenkin sotasankarina. Sakari Topelius ikuisti tämän tarinan teokseensa Lukemista lapsille.

Myhrberg on haudattu Tukholmaan.

Kruununmakasiinimuseo ja maailman vanhin sukelluspuku

Entäpä se maailman vanhin säilynyt sukelluspuku? Vasikannahasta 1700-luvulla valmistettu Wanhaa herraa voi käydä tervehtimässä Kruununmakasiinimuseossa, joka sijaitsee Merikadulla, hieman keskustan ulkopuolella.

Puvun alkuperä on tuntematon, mutta se on saatettu hyvinkin valmistaa Suomessa, sillä puvun käsissä ja lahkeissa on kovasti perisuomalaisten pieksujen ja kintaiden näköä. Puvusta on tehty vanhoin menetelmin uusi kopio, Nuori herra, ja sitä on testattu veden alla. Hyvin toimi.

Kruununmakasiinimuseo kertaa Raahen historian vaiheita menneestä nykypäivään ja lapsillekin on varattu monenlaista tekemistä ja kokemista. Tämä on Raahen museoista elämyksellisin.

Käy myös Kastellin jätinkirkolla

Raahen lähellä sijaitseva Kastellin jätinkirkko on Suomen suurin jätinkirkko ja yksi komeimmista muinaismuistoista. Jätinkirkot ovat Perämeren tuntumassa olevia laajalle alueelle levittäytyviä kiviröykkiöitä, jotka periytyvät neoliittiselta kivikaudelta noin 3000–2000 eaa.

Varmaa syytä jätinkirkkojen kasaamiseen ei tiedetä. Ne ovat saattaneet olla muinaisia uhripaikkoja, hylkeenlihan kylmävarastoja, linnoituksia tai vaikka tähtitieteellisiä observatorioita.

Kastellin jätinkirkolle on Raahen keskustasta on parinkymmenen minuutin ajomatka.

Matka Raaheen

Oulusta on Raaheen vain kolmen vartin ajomatka. Kaikkialta muualta onkin sitten jo pitempi matka, Vaasastakin kolme tuntia. Ehkä kaikkein kätevin tapa vierailla Raahessa on poiketa kaupungissa matkalla Nelostietä pitkin pohjoiseen.

Raahe kokemuksia

Mitä sinä pidät Raahesta? Kannattaako nähdä vaivaa ja ajaa pitkä matka Raaheen? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omia kokemuksiasi.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi