Kalajoen hiekkasärkät

kalajoki hiekkadyyni
Kalajoen hiekoilla kelpaa juoksennella.

Kalajoen hiekkasärkät on Suomen kuuluisimpia rantakohteita. Se on tavallaan erikoista, sillä Kalajoki sijaitsee jo niin pohjoisessa, että meri on usein turhan kylmää uimiseen. Mutta se ei haittaa, sillä Kalajoella osataan viihdyttäminen.

Melkein joka kesäviikonloppu Kalajoella on jotain ohjelmaa, kuten kuuluisien muusikkojen esiintymiä ja erilaisia urheilutapahtumia kuten hiekkafutiksen ja hiekkasählyn SM-kilpailut.

Meri on täällä myös niin matalaa, että siinä voi uimisen sijaan kahlata pitkälle kohti horisonttia, mereen kurottavalta hiekkasärkältä toiselle.

Tunnelmaan tuo toki oman lisänsä Tapani Kansan cover-versio The Mamas & the Papas -yhtyeen kappaleesta California Dreaming:

”On hiekka polttavaa, taivas punertaa. Edessäni puhdas meri on, lämpö auringon. Kesäloma alkoi hymyillen, nyt jo tunnen sen… Kalajoen hiekat, vain sua odottaa, tule tänne, tunne lämpö sen, ole minun hetkinen!”

Tapani Kansa lauloi 1970-luvulla Kalajoen hiekat suomalaisten alitajuntaan. Kalajoki on Suomen Kalifornia!

Suomen toiseen kuuluisaan rantakohteeseen, Yyteriin, verrattuna Kalajoki on vilkas. Rannalla on paljon enemmän mökkejä ja paveluita kuin Yyterissä.

Hotelli Lokkilinna ja suorin tie Kalajoen hiekkadyyneille

Suorin tie Kalajoen hiekkadyyneille vie rannan keskiosassa sijaitsevan hotelli Lokkirannan parkkipaikalta. Vinkki tulee tarpeeseen: rannalle voi kertyä muilta parkkipaikoilta yllättävän pitkä matka: esimerkiksi koko eteläpääty on valtavan Top Camping -leirintäalueen blokkaama.

Hotelli Lokkilinna on muutenkin paras vaihtoehto Kalajoen majapaikaksi. Sijainti on erinomainen rannan rauhallisessa keskiosassa, ja hiekkadyynimaisemat avautuvat suoraan hotellin terassilta.

Kalajoen nähtävyydet

kalajoki-seikkailupuisto-pakka
Seikkailupuisto Pakka antaa mahdollisuuden vapauttaa sisäinen Tarzan.

Kuuluisin nähtävyys ovat tietenkin alueen komeat dyynit, jotka levittäytyvät kolmen ja puolen kilometrin pituiselle alueelle.

Dyynien vieressä on mainio vesipuisto Jukupark. Hurjia vesiliukumäkien nostama adrenaliini lämmittää kehoa vähän viileämpinäkin kesäpäivinä. Ja mikä parasta: vesiliukumäkin laelta avautuvat kauniit maisemat hiekkasärkille. Suosittelemme!

Kannattaa hankkia portilta yhdistelmälippu, jolla pääsee lämmittelemään vesipuiston yhteydessä sijaitsevan kylpylä Sanifanin lämpimiin sisäaltaisiin. Yhdessä ostettuna liput ovat olleet selvästi edullisempia kuin erikseen ostettuina.

Kylpylä on osa Santa’s Resort Kalajokea – hotellivierailla on kylpylään vapaa pääsy. Kalajoen majapaikoista Santa’s Resort onkin paras vaihtoehto Lokkilinnalle.

Hotellin yhteydessä toimii myös Meriluontokeskus, jokka esittelee Perämeren ja hiekkasärkkien luontoa sekä kulttuurihistoriaa. Tutuiksi tulevat niin Perämeren historian merkkihenkilöt kuin Suomen ennätyskalatkin.

Kalajoella on myös seikkailupuisto Pakka, kesäteatteri, ravirata, venesatama ja golfkenttä.

Sauvakävely keksittiin Kalajoen hiekkasärkillä

Jos on yhtään perinnetietoinen, pitäisi Kalajoella myös harrastaa sauvakävelyä. Ai miksi? Sauvakävelyn sanotaan keksityn juuri Kalajoen hiekkasärkillä.

Ainakin paikallisen legendan (ja Wikpedian) mukaan kalajokinen hiihtäjä Jussi Kurikkala harjoitteli kesäaikaan hiekkasärkillä painellen sauvojen kanssa ylös dyynien rinteitä.

Lohilaakso – kalasta oma lohesi

Elämyksellinen ruokapaikka on Lohilaakso, jonka altaista saa varmasti kalan. Jännää kalastaminen on silti, varsinkin lasten mielestä.

Saaliit ovat keskimäärin parikiloisia vonkaleita. Jokaisesta kiinni jääneestä kalasta pitää maksaa kilohinta 16,90 euroa eli yleensä seurue narraa vain yhden lohen.

Jos kalan haluaa savustettavaksi, päälle tulee lisämaksu kokkaamisesta ja lisukkeista kuten fetasalaatista ja herkullisista kermaperunoista 8,90 euroa per henkilö.

Kala on taatusti herkullista ja tuoretta! Kannattaa huomioida, että savustamiseen menee aikaa tunti – eli Lohilaaksoon kannattaa suunnata ennen nälän yllättämistä.

Pihvitupa – Kalajoen paras ravintola

Kalajoen ravintoloista legendaarisin on Pihvitupa, joka on melkein aina täynnä. Varaudu maksamaan pääruuasta noin 30 euroa. Onneksi rahoilleen saa vastinetta – mehevämpiä pihvejä saa Suomesta hakea.

Ravintola pitää laatua yllä tilaamalla kaikki pihvinsä yhdeltä ja samalta kotimaiselta tuottajalta. Loppusilauksen takaavat ravintolan herkulliset kastikkeet.

Kalajoen tapahtumat

Komeita loma-asuntoja Kalajoella.
Komeita loma-asuntoja Kalajoella.

Kalajoen suurimpia kesätapahtumia ovat Kalajoen Juhannus sekä elokuun lopulla pidettävät Kalajoen venetsialaiset.

Tapahtumien kirjoon kuuluvat myös BMW-kuskien eli biimerien kokoontumisajot, joita pääsimme todistamaan viime vierailulla.

Vinkki: Jos et ole BMW-kuski, valitse jokin toinen viikonloppu.

Tai ehkä Kalajoen biimerien näkeminen on jonkin sortin kerran elämässä -kokemus. Emme edes tienneet, että Suomessa on niin paljon avobemareita, ja vielä teiniviiksien omistuksessa.

Tosin yksi autoista taisi paljastaa todelliset omistussuhteet: takapenkillä istuivat teinin vanhemmat.

Kallankarit – Kalajoen paras retkikohde

Kalajoen ylivoimaisesti kiehtovin ja vaikuttavin nähtävyys ovat Kallankarit, jotka sijaitsevat 16 kilometriä rannikolta. Kallankarit käsittää Maakallan ja Ulkokallan.

Avomeren syleisyssä sijaitsevilla saarilla on vanhoja kalastajamajoja, kalastajamuseo ja puinen kalastajakirkko vuodelta 1780.

Karun kauniiden maisemien lisäksi Kallankarit tekee kiehtoviksi se, että saarella aikoinaan asuvat kalastajat saivat kruunulta itsehallinto-oikeuden 1770-luvulla ja oikeus on edelleen voimassa. Kalastajat käyttävät valtaansa vuosittain kokoontuvassa karikokouksessa.

Kesäisin saarille on laivakyyti muutamana päivänä viikossa tunnelmallisella Kaljaasi Ansiolla. Yleisökuljetusten päivät kerrotaan noin viikkoa etukäteen Kaljaasi Ansion kotisivuilla.

Kalajoen hotellit

Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä Kalajoen majoitukset täyttyvät tapahtumien yhteydessä. Kalajoen lähettyvillä on tarjolla myös maatilamajoitusta.

Katso tarjoukset Kalajoen majapaikkoihin.

Ajomatka Kalajoelle

Kalajoen hiekkasärkille on vajaan tunnin ajomatka ihanasta Kokkolasta, kotimaanmatkailun salaisesta helmestä. Ouluun on parin tunnin ajomatka, ja Kuopiosta ajaa vajaassa neljästä tunnista.

Helsingistä jos lähtee ajelemaan, matkaan saa varata melkein seitsemän tuntia – ilman pysähdyksiä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!