Kalajoen hiekkasärkät – opas Suomen suosituimpaan rantakohteeseen

kalajoki hiekkadyyni
Kalajoen hiekoilla kelpaa juoksennella.

Kuvittele mielessäsi The Mamas The Mamas & the Papas -yhtyeen kappale California Dreaming. Ja kuvittele mielessäsi Tapani Kansa laulamassa sen sävelin: ”On hiekka polttavaa, taivas punertaa. Edessäni puhdas meri on, lämpö auringon. Kesäloma alkoi hymyillen, nyt jo tunnen sen…”

Tapani Kansa lauloi 1970-luvulla Kalajoen hiekkasärkät jos ei nyt aivan maailman maineeseen niin suomalaisten alitajuntaan cover-kappaleellaan Kalajoen hiekat.

Kalajoen hiekat, vain sua odottaa, tule tänne, tunne lämpö sen, ole minun hetkinen…”

Siitä pitäen Kalajoki on ollut Suomen kuuluisimpia ellei kuuluisin rantakohde. Mikä on tavallaan erikoista, sillä Kalajoki sijaitsee jo sen verran pohjoisessa Oulun alapuolella, että ilma on usein turhan kylmä varsinaiseen rantalomailuun.

Uimisen sijaan Kalajoelle tullaankin usein henkimään tunnelmaa. Sillä Kalajoella osataan viihdyttäminen.

Kalajoen suurimpia kesätapahtumia ovat Kalajoen Juhannus sekä elokuun lopulla pidettävät Kalajoen Venetsialaiset. Mutta melkein joka kesäviikonloppu Kalajoella on jotain ohjelmaa, kuten kuuluisien muusikkojen esiintymiä ja erilaisia urheilutapahtumia kuten hiekkafutiksen ja hiekkasählyn SM-kilpailut.

Tapahtumien kirjoon kuuluvat myös BMW-kuskien eli biimerien kokoontumisajot, joita pääsimme todistamaan viime vierailulla.

Vinkki: Jos et ole BMW-kuski, valitse jokin toinen viikonloppu.

Tai ehkä Kalajoen biimerien näkeminen on jonkin sortin kerran elämässä -kokemus. Emme edes tienneet, että Suomessa on niin paljon avobemareita, ja vielä teiniviiksien omistuksessa.

Tosin yksi autoista taisi paljastaa todelliset omistussuhteet: takapenkillä istuivat teinin vanhemmat.

Kalajoen hiekkadyynit

Komeita loma-asuntoja Kalajoella.
Komeita loma-asuntoja Kalajoella.

Kalajoen kuuluisin nähtävyys ovat tietenkin alueen komeat hiekkasärkät, jotka levittäytyvät kolmen ja puolen kilometrin pituiselle alueelle. Suorin tie dyyneille vie rannan keskiosassa sijaitsevan hotelli Lokkirannan parkkipaikalta.

Vinkki tulee tarpeeseen: rannalle voi kertyä muilta parkkipaikoilta yllättävän pitkä matka: esimerkiksi koko eteläpääty on valtavan Top Camping -leirintäalueen blokkaama.

Sauvakävely keksittiin Kalajoen hiekkasärkillä

Kalajoen hiekkadyynien kupeessa voi pelata rantalentopalloa. Ja jos on yhtään perinnetietoinen, pitäisi myös harrastaa sauvakävelyä. Ai miksi? Sauvakävelyn sanotaan keksityn juuri Kalajoen hiekkasärkillä.

Ainakin paikallisen legendan (ja Wikpedian) mukaan kalajokinen hiihtäjä Jussi Kurikkala harjoitteli kesäaikaan hiekkasärkillä painellen sauvojen kanssa ylös dyynien rinteitä.

Jukupark – mainio Kalajoen vesipuisto

Jukupark on mainio vesipuisto duunien vieressä. Hurjia liukumäkiä ja edellisiä leppoisampia rientoja on monenlaiseen makuun. Vesiliukumäkien nostama adrenaliini lämmittää kehoa vähän viileämpinäkin kesäpäivinä. Ja mikä parasta: vesiliukumäkin laeta avautuvat kauniit maisemat hiekkasärkille. Suosittelemme!

Kannattaa hankkia portilta yhdistelmälippu, jolla pääsee lämmittelemään vesipuiston yhteydessä sijaitsevan kylpylä Sanifanin lämpimiin sisäaltaisiin. Yhdessä ostettuna liput olivat ainakin viime käynnillämme (kesä 2015) selvästi edullisempia kuin erikseen ostettuina.

Lohilaakso – kalasta oma lohesi

Lohilaakson altaista saa varmasti kalan. Jännää kalastaminen on silti, varsinkin lasten mielestä.

Saaliit ovat keskimäärin parikiloisia vonkaleita. Jokaisesta kiinni jääneestä kalasta pitää maksaa kilohinta 16,90 euroa eli yleensä seurue narraa vain yhden lohen. Jos kalan haluaa savustettavaksi, päälle tulee lisämaksu kokkaamisesta ja lisukkeista kuten fetasalaatista ja herkullisista kermaperunoista 8,90 euroa per henkilö.

Kala on taatusti herkullista ja tuoretta! Kannattaa huomioida, että savustamiseen menee aikaa tunti – eli Lohilaaksoon kannattaa suunnata ennen nälän yllättämistä.

Kallankarit

Kallankarit ovat Kalajoen ylivoimaisesti kiehtovin ja vaikuttavin nähtävyys. Kallankarit käsittää Maakallan ja Ulkokallan eli saaret jotka sijaitsevat 16 kilometriä mantereelta.

Kesäisin saarille on laivakuljetus muutamana päivänä viikossa tunnelmallisella Kaljaasi Ansiolla. Yleisökuljetusten päivät kerrotaan noin viikkoa etukäteen Kaljaasi Ansion kotisivuilla.

Avomeren syleisyssä sijaitsevilla saarilla on vanhoja kalastajamajoja, kalastajamuseo ja puinen kalastajakirkko vuodelta 1780.

Karun kauniiden merimaisemien lisäksi Kallankarit tekee kiehtoviksi se, että saarella aikoinaan asuvat kalastajat saivat kruunulta itsehallinto-oikeuden 1770-luvulla ja oikeus on edelleen voimassa. Kalastajat käyttävät valtaansa vuosittain kokoontuvassa karikokouksessa.

Kallankarien itsehallinnosta kannattaa lukea lisää Raymond-nettilehden sivuilta artikkelista Omat saaret.

Kalajoen muut nähtävyydet

kalajoki-seikkailupuisto-pakka
Seikkailupuisto Pakka antaa mahdollisuuden vapauttaa sisäinen Tarzan.

Perämeren ja hiekkasärkkien luontoa esitellään Meriluontokeskuksessa. Samalla tulevat tutuksi Perämeren historian merkkihenkilöt ja Suomen ennätyskalat.

Kalajoella on myös esimerkiksi kiipeilypuisto seikkailupuisto Pakka, kesäteatteri, ravirata, venesatama ja golfkenttä.

Kalajoen ravintolat

Kalajoen ravintoloista legendaarisin on kaiketi Pihvitupa, joka on melkein aina täynnä. Varaudu maksamaan pääruuasta noin 30 euroa.

Kalajoen hotellit

Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, sillä Kalajoen majoitukset täyttyvät tapahtumien yhteydessä.

Oma suosikkimme on Hotelli Lokkilinna, joka sijaitsee rannan rauhallisessa keskiosassa. Hiekkadyynimaisemat avautuvat suoraan hotellin terassilta.

Hyvä vaihtoehto on Hotelli Sani, jossa toimii kylpylä Sanifani.

Edullista majoitusta tarjoaa Kalajoen Hiekat Cottages & Camping.

Seudulla on tarjolla myös maatilamajoitusta.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!