Närpiön kirkkotallit  – asuiko Pohjanmaalla hobitteja?

Närpesin kirkkotallit
Närpiön kirkkotallit ovat hämmentävä näky. Että Pohjanmaalla on tällainenkin nähtävyys? Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Närpiön kirkolla odottaa outo näky, jotain, mihin on mahdoton etukäteen täysin varautua. Keskiaikaisen kivikirkon edustalla on kolmessa siistissä rivissä 150 pientä, ikkunatonta tölliä. Onko Pohjanmaalla asunut hobitteja?

Ne ovat Närpiön kirkkotallit, entisajan kirkkovieraiden käyttämät hevostallit. Vastaavia ei ole säilynyt missään muualla Suomessa, ainakaan samassa mittakaavassa.

Näky on paikan päällä todella vaikuttava – ja hämmentävä. Sen laajuutta on mahdoton vangita kameralla yhteen kuvaan. Kirkotalleja on niin paljon.

Kuten mukanani ollut isäni totesi: ”Tämä on yksi hulluimmasta näyistä, mitä olen Suomessa nähnyt.”

Närpiön komea kivikirkko

Närpiön kirkko
Sankarimuistomerkki Närpiön kirkolla. Paikkakunnan poikia kaatui sisällissodassa – pohjanmaalaisittain vapaussodassa. Taustalla pilkistää kirkkotalleja. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Vanhimmat kirkkotalleista ovat 1700-luvulta, uusimmat viime vuosisadan alusta. Aikoinaan samanlaisia oli muuallakin Pohjanmaalla ja etenkin Ruotsissa, josta perinne lienee saapunut.

Talleissa vaihdettiin ylle kirkkovaatteet ja niissä pidettiin hevosia suojassa. Silloin tällöin niissä voitiin myös yöpyä.

Kaikkiaan kirkkotalleja on ollut Närpiössä jopa 400. Närpiöläisten on täytynyt olla vauraita, jos niin monta perhettä on saapunut hevosella kirkkoon.

Ja komea on 1400-luvun kivikirkkokin. Kirkon hautuumaalla on näyttävä sankarihauta sisällissodassa kuolleelle närpiöläisiä. Kylän pojat näyttävät kuolleen Tampereen verisissä taisteluissa 28. maaliskuuta ja 3. huhtikuuta 1918.

Toiveena Närpiön joulumarkkinat

Närpiön kirkkotallit
Närpiön kirkkotallit sopisivat täydellisesti joulumyyjäisten kojuiksi. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Närpiön kirkkotallit ovat yksi Suomen suurista tuntemattomista nähtävyyksistä. Todella harva on näistä kuullut. Kirkkotalleille soisikin nykyistä suuremman maineen, mutta miten?

Ehdotan, hyvät närpiöläiset, järjestäkää kirkkotalleissa Pohjanmaan hienoimmat joulumarkkinat!

Minimökit näyttävät täydellisiltä siihen tarkoitukseen ja näitä joulumarkkinoita tultaisiin taatusti ihailemaan ympäri Pohjanmaata ja kauempaakin.

Pyytäkää Vaasalta ja Kristiinankaupungilta tukea tapahtuman järjestämiseen, sillä se toimisi myös niiden joulumatkailun vetonaulana.

Vaan on Närpiössä jo yhdet yhdet festivaalit. Heinäkuun ensimmäisenä perjantaina ja lauantaina järjestettävä tomaattikarnevaalit.

Mistä muusta Närpiö tunnetaan?

Närpiön kirkkoa koristaa nätti kellotapuli. Kuva: Antti Helin / Kerran elämässä

Kirkkotallit ovat Närpiön ainoa nähtävyys. Muita ei ole, ellei sellaisiksi lasketa komeita kasvihuoneita. Maaseutu on täällä niitä täynnä. Närpes on Suomen tärkein tomaattipitäjä, josta tulee yli 60 prosenttia kotimaisista tomaateista.

Erityisen hienoilta kasvihuoneet näyttävät illan pimettyä, kun taivaan täyttää niiden kellertävän punainen hehku. Sitä voi luulla saapuneensa jonkinlaiseen Suomen Area 51:en.

Siinäpä ajatus. Oletko koskaan käynyt katsomassa, miten tomaatit kasvavat? Haluaisiko joku paikallinen tomaatinviljelijä avata kasvihuoneensa satunnaisten matkailijoiden katsottavaksi.

Oikeastaan koko suomalainen tomaatinviljely Suomessa on saanut alkunsa Närpiöstä. Kasvihuoneet keksittiin pelastukseksi ja uudeksi vaurauden lähteeksi, kun Pohjanmaalta muutettiin 1950-luvulla suurin joukoin Ruotsiin ja kauemmaksikin.

Sitä ennen Suomessa ei oltu paljon tomaatteja syöty, mutta närpiöläiset saivat suomalaiset innostumaan tomaattien terveellisyydestä.

Matka Närpiöön

Kristiinankaupungista ajaa Närpiöön 25 minuutissa ja tunnissa Närpiöstä Vaasaan. Molemmissa on mukavia majapaikkoja.

Reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Närpiöstä pohjoiseen sijaitsee mukava majapaikka, Mäntylän tila. Tunnelmallisen maatilamajoituksen aamiainen kuuluu Suomen parhaisiin.

Pohjanmaan nähtävyydet – koe nämä lakeuden ihmeet

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!