Hailuoto – Suomen paras saari

Hailuoto
Hailuodossa on säilynyt paljon upeita, vanhoja taloja kuten saaren nuorisotalo. Kuva: Santeri Viinamäki, Wikimedia Commons

Hailuoto nousi kuin varkain kesän 2021 trendikkäimmäksi saareksi. Miksi niin? Ja mitä periltä löytyy?

Oulun edustalla sijaitseva Hailuoto on kooltaan yksi Suomen suurimmista saarista. Asukkaita on kuitenkin vain tuhatkunta. Tämä takaa sen, että periltä löytää sekä rauhaa että palveluita, kuten ravintoloita ja kahviloita.

Ihanaksi paikaksi Hailuodon tekevät komeat merimaisemat ja tunnelmalliset vanhan ajan puutöllit, joita on siellä täällä ympäri saarta. Länsipuolen pitkillä hiekkarannoilla on helppo kuvitella olevansa maailman, tai ainakin Suomen, viimeisellä rannalla.

Kun soppaan laitetaan vielä trendikäs pienpanimo ja taidegalleria, niin kyllähän Hailuoto kilpailee aivan kärkisijoista Suomen parhaan saaren kisassa. Ei ihme, että Hailuodossa voi bongata satunnaisia hipstereitä.

Hailuoto on tavallaan myös Unescon maailmanperintökohde, ainakin osittain. Saarella kun on yksi Suomen kuudesta Struvenketjun mittauspisteestä. Se kaikkein kuuluisin on Aavasaksan laella Ylätorniossa.

Hailuodon kylä sijaitsee saaren keskiosassa ja komeimmat rannat meren puolella länsirannikolla. Siellä on myös saaren kuuluisin nähtävyys, Marjaniemen majakka. Matkalla Hailuodon satamasta kannattaa kuitenkin aivan ensimmäiseksi koukata katsomaan erikoista betonitaideteosta.

Organum – pala Tähtien sotaa Suomessa

Sehän on kuin Luke Skywalkerin lapsuudenkoti Tatooine-planeetalla! Hailuodon itäreunalla sijaitseva Organum on betonitaideteos, joka soi kovan tuulen puhaltaessa. Betonikupolin alla voi myös lauleskella. Tai leikkiä Tähtien sotaa.

Hailuodon panimo ja Kylätalo Pääkauppa

Kylätalo Pääkauppa pitää sisällään monenlaista toimintaa. Kuva: Teemu Vehkaoja, Wikimedia Commons

Hailuodon kylässä kannattaa pysähtyä ainakin Hailuodon panimolla, Suomen ensimmäisessä luomupanimossa. Vieressä on komea puurakennus, Kylätalo Pääkauppa, jossa toimivat käsityökauppa Luovon Puoji, kahvila Pariton Kuppi sekä Galleria Peräkamari. Vastapäätä on Hailuodon huoltoasema.

Dancing Bobcat Bar – Hailuodon erikoinen baari

Kylän lähistöltä löytyy myös yksi kotimaamme erikoisimmista baareista, Dancing Bobcat Bar. Mistä se on tänne peltojen keskelle tupsahtanut?

Kniivilän kotiseutumuseo

Hailuodon pääkylän reunalla on myös Kniivilän kotiseutumuseo, jossa voi ihailla vanhoja, harmaita aittoja. Mikä niissä harmaissa aitoissa onkin, että ne meihin suomalaisiin niin vetoavat?

Historiaa entisellä tilalla riittää. Kniivilän tila tunnetaan jo 1600-luvulta ja yksi ja sama suku asutti sitä ainakin 1740-luvulta lähtien kuuden sukupolven ajan. Lopulta 1950-luvun puolivälissä maatilaa asutti kolme naimatonta sisarusta. Kun heistä viimeinenkin kuoli vuonna 1978, ei tilalle löytynyt perijää, vaan siitä tehtiin museo. Se on säilynyt aika lailla samassa kunnossa kuin sisarusten eläessä.

Marjaniemen majakka ja hiekkaranta

Hailuoto majakka
Marjaniemen majakka on Hailuodon kuuluisin nähtävyys. Kuva: Teresa Savolainen, Wikimedia Commons

Parhaiten Hailuoto tunnetaan saaren länsireunalla olevasta Marjaniemen majakasta ja pitkästä hiekkarannasta. Vuonna 1871 rakennetussa majakassa voi yöpyä. Tunnelmaa luovat vanhat, punaiset kalastajanmökit, joissa toimii useampikin ravintola.

Matkaa Hailuodon satamaan on noin 30 kilometriä.

Karvon hiekkaranta, Keskiniemen pooki ja Sunijärven autiotupa

Vieläkin hienompi on Karvon hiekkaranta, joka jatkuu Marjaniemen pohjoispuolella viiden kilometrin mittaisena. Autiolla rannalla voi tuntea olevansa maailman viimeisellä laidalla. Perille johtaa Sunijärventie Hailuodon kylän lähistöltä.

Karvon rantaa pitkin voi kävellä Keskiniemen pookille, valkoiselle merimerkille, joka pystytettiin vuonna 1857 varoittamaan vaarallisista hiekkasärkistä. Pooki antaa hyvän kuvan maan kohoamisesta: merimerkki oli aikoinaan meren rannalla, mutta nyt rantaa on jo parisataa metriä.

Odotapas vielä 300 vuotta ja koko Hailuotokin on kiinni mantereessa.

Maankohoamisesta sopii kiittää myös siellä täällä saaren sisäosissa olevia kosteikkoja. Näistä kauneimpia on erämainen Sunijärvi, jonka rannalla on autiotupa. Patikoi tänne vaikka Keskiniemen Pookilta.

Sunikari ja Pöllän uimaranta

Hailuodon kolmas hieno ranta on Pöllän uimaranta joka sijaitsee Sunikarin pienen vierasvenesataman vieressä Marjaniemen eteläpuolella.

Hailuodon lintutornit

Hailuodon kylästä, kauppojen kohdalta, lähtee Viinikantie. Sen varrella on parikin lintutornia, joista voi ihailla keväällä ja syksyllä muuttolintuja. Hailuodolla kerrotaan bongatun peräti 300 lintulajia.

Bättre Folk -festivaali

Suurin syy Hailuodon hipsterimaineeseen on Bättre Folk -festivaali, jonka on perustanut saarella jo vuosikaudet asunut valokuvaaja ja musiikkimanageri Aki Roukala.

Ennen Hailuotoon muuttamistaan Roukala kuvasi paljon Image-lehteen ja allekirjoittanut on ollut hänen kanssaan Mondon-juttukeikalla myös Siperian-junassa.

Hailuodon joukkomurha

Hailuodon historiaan liittyy yksi erityisen surullinen episodi, Suomen suurin joukkomurha. Ja silti se on jäänyt yllättävän vähälle huomiolle. Hailuodossa sille ei ole edes muistomerkkiä.

Elettiin Isovihan aikaa, kun venäläiset kasakat saapuivat 29. syyskuuta 1714 yötä vasten saarelle. He kokosivat kaikki saarella olevat yhteen ja surmasivat nämä saman yön aikana kirveellä. 800 ihmistä menetti henkensä. Näistä suurin osa oli paennut muualta Pohjanmaalta saarelle turvaa hakemaan. Lapset vietiin orjiksi Venäjälle.

Henkiin jätettiin vain yksi perhe, jotta nämä voisivat haudata kuolleet.

Veritöitä tehtiin samaan aikaan ympäri Pohjois-Pohjanmaata. Venäläiset olivat miehittäneet Suomen, ja tsaari Pietari Suuri oli antanut määräyksen, että Pohjois-Pohjanmaa piti tyhjentää asukkaista autioksi puskurivyöhykkeeksi Ruotsia vastaan.

Aluetta terrorisoivat muutaman sadan miehen vahvuiset kasakkayksiköt, jotka liikkuivat nopeasti ratsain. Kiduttaminen, murhaaminen ja raiskaaminen oli jokapäiväistä. Orjia vietiin Venäjälle. Tuhannet päätyivät Pietarin rakennustöihin. Harva palasi.

Neljännes Pohjois-Pohjanmaan väestöstä kuoli venäläisten käsissä. Kaikkiaan Isovihan aikana Suomesta vietiin 20 000 orjaa Venäjälle. Historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan se on väkilukuun suhteutettuna enemmän kuin Afrikasta.

Jos Isovihan joukkomurhalle ei olekaan Hailuodossa muistomerkkiä, voi saarella sentään käydä katsomassa Hyypänmäellä sijaitsevaa Pakopirtinrotkoa. Siellä piileskeli osa pakolaisista. Vaan kasakat löysivät heidätkin ja surmasivat.

Hyypänmäellä, saaren korkeimmalla kohdalla 30 metrin korkeudella, sijaitsee myös Struvenketjun mittauspaikka.

Lautat ja jäätie Hailuodolle

Lautat saarelle lähtevät Riutunkarista Oulunsalon lauttarannasta, parinkymmenen kilometrin päässä Oulun keskustasta. Lauttoja kulkee yleensä tunnin välein – auton voi ottaa mukaan.

Talvella saarelle vie Suomen pisin jäätie. 10 kilometriä pitkä jäätie on yleensä auki huhtikuulle saakka.

Jos käytössä ei ole omaa autoa, Oulusta on myös päivittäinen bussikyyti Hailuotoon, aivan Marjaniemeen saakka.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!