Köyliönjärvi – Suomen kuuluisin murhapaikka

Lalli surmasi Henrikin Kirkkokarin lähettyvillä.

Suomen historian kuuluisin murhapaikka sijaitsee Köyliönjärvellä Satakunnassa. Oli tammikuu 1156, kun talonpoika Lalli surmasi piispa Henrikin järvenjäällä. Murha-aseena oli perisuomalaiseen tapaan kirves.

Näin siis ainakin legendan mukaan.

Piispa Henrikistä tuli Suomen katolisen kirkon suojeluspyhimys, maamme ainoa lajiaan, ja Lallista kansallissankari.

Eli ainakin pitkällä perspektiivillä katsottuna kyseessä oli niin sanotusti win-win-tilanne: molemmat kaverit saivat kunniapaikan Suomen historiassa.

Vierailu Köyliönjärven Kirkkokarilla

Kirkkokarille pääsee soutamaan pyhiinvaeltajia varten jätetyllä veneellä.

Vierailu Köyliönjärvellä on ihastuttavan absurdi kokemus. Seuraamalla Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitin opasteita päätyy Köyliönjärven rantaan, yhteen Suomen kansallismaisemista.

Ja mitä ihmettä: polun päässä odottaa soutuvene!

Soutuvene on vapaasti käytettävissä. Huvimelonnan sijaan sillä on tosin tarkoitus taittaa parinsadan metrin matka Kirkkokarille, jonka lähellä surman kerrotaan tapahtuneen. Talvella voi kulkea jäätä pitkin (jätä kirves kotiin – tai tästähän saisi suomalaisen kauhukertomuksen, että Köyliönjärven jäällä väijyy talvisin kirvesmies).

Kirkkokarilla on muistokivi, joka kertoo kristinuskon tulosta Suomeen.

Lallin patsas

Lallin patsas
Murhamiehestä kansallissankariksi. Lallin patsas koristaa Köyliön keskustaa.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen tekemä Lallin patsas seisoo Köyliön kunnan keskustassa Kepolassa. Tukiaisen käsialaa on myös Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingissä. Voiko siitä vetää johtopäätöksen, että Lalli on Mannerheimin ohella suomalaisten suurimpia kansallissankareita?

Tukiaisen tulkinta Lallista on ainakin mielenkiintoinen. Patsasta ei selvästikään korista ei hullu kirvesmies, vaan jykevä, tuimailmeinen talonpoika. Pää on pieni, ruumis suuri, entisestään talvivaatteiden paisuttama. Karvahatun alta tuikkivat silmät näyttävät yhtä aikaa tuimilta ja surumielisiltä, lähes kärsiviltä.

Kirves on vyöllä. Vasemmassa kädessään Lalli pitää keihästä, oikeassa on suuri tuvan lukko, johon katse väkisinkin kiinnittyy. Tarinan mukaan piispa oli käynyt Lallin kotona isännän poissaollessa ja ottanut mukaansa luvatta evästä. Mitä piispa sitten tekikin, Lalli oli saanut tarpeekseen ulkomaalaisten puuttumisesta hänen asioihinsa.

Vierailu Köyliönjärvellä

Pyhän Henrikin tie
Pyhän Henrikin tien merkit johdattavat perille venerantaan.

Helsingin ja Porin välissä kulkevalta kakkostieltä kertyy vain pieni kiertolenkki Köyliönjärvelle.

Raumalta on järvelle kolmen vartin ajomatka: Eurasta johtavalta tieltä numero 12 käännytään Pyhän Henrikintielle (numero 2131), jolta on opasteet Kirkonniemelle soutuveneen luokse.

Juhannusta edeltävänä sunnuntaina Kirkkokarilla pidetään Pyhän Henrikin muistomessu.

Lue lisää Pyhän Henrikin pyhiinvaellusreitistä.

 

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi