Käräjämäki – Suomen Stonehenge

Käräjämäki eli Suomen Stonehenge. Suomen esihistoriallisissa nähtävyyksissä pieni on kaunista! Kuva: Antti Helin

Suomen esihistoriallisilla kohteilla pieni on kaunista. Erinomainen esimerkki siitä on aivan Euran keskustan vieressä sijaitseva Käräjämäki, joka tunnetaan myös lempinimellä Suomen Stonehenge.

Metsäisellä mäellä on rinki, joka on aseteltu kivenmurikoista. Oikeaan Stonehengeen verrattuna kivet ovat todella pieniä, mutta juuri se tekee Käräjämäestä niin sympaattisen ja hauskan kohteen: Suomessa oltiin vaatimattomia jo kivikaudella!

Kivien alkuperästä ja tarkoituksesta ei ole täyttä varmuutta, mutta sitä pidetään jonkinlaisena hautamuistomerkkinä. Käräjämäeltä on löydetty yli 200 munaishautaa ajanjaksolta 550–1200 jaa. Käräjämäki on siis ollut ainakin 700 vuoden ajan pyhä hautapaikka!

Vaan mistä sitä tietää, vaikka Käräjämäen nimessä olisi totuuden ydin: ehkä juuri näillä kivillä Suomen esihistorian viisaat tietäjät, druidien kotoperäiset vastineet, ovat loitsineet ja istuneet käräjiä.

Satakunnan alueella on monta muutakin muinaismuistoa kuten Unescon maailmanperinökohde Sammallahdenmäki ja Kuninkaanhauta, Suomen suurin hautaröykkiö.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi