Keisarillinen kalastusmaja – Kotkan Langinkoski on Suomen keisarillisin kalapaikka

Keisarillinen kalamaja Langinkoskella. Kuva: Motopark, Wikimedia

Suomessa on harvoin vietetty yhtä yleviä juhlia kuin vuonna 1889, kun Kotkan viereen Langinkoskelle, Kymijoen suulle, valmistui Keisarillinen kalastusmaja. Juhliin saapuivat muiden silmäätekevien joukossa Kreikan kuningatar ja Edinburghin herttuatar.

Kutsujana oli Venäjän keisari Aleksanteri III, joka oli ihastunut Langinkoskeen jo vuosia aiemmin, kruununprinssinä. Keisariksi tultuaan hän rakennutti kosken rannalle itselleen kesämökin.

Juhlien tuoksinnassa Aleksanteri kohotti maljan Suomen luonnonkauneudelle ja käski soittokuntaa soittamaan Porilaisten marssin. Musiikkivalinnalla keisari tahtoi osoittaa luottamustaan suomalaisiin.

Keisarillinen kalastusmaja

Keisarillinen kalastusmaja on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan. Kuva: Kymi, Wikimedia

Keisarillinen kalastusmaja on edelleen lähes alkuperäisessä asussaan huonekaluineen, mattoineen ja astioineen. Vierailulle pääsee kesäkuun alusta syyskuun loppuun.

Keisarillisella mittapuulla Langinkosken Keisarillinen kalamaja on yllättävänkin pieni ja maanläheinen, ja sellaisena loistava ikkuna Aleksanteri III:n elämään.

Keisariksi noustuaan Aleksanteri vietti perheineen useita kesiä kalastusmajansa rauhassa ja seurasi kiinnostuneena etenkin lohenkalastusta koskessa.

Langinkoski olikin aikoinaan varsinainen lohiapaja. Koskesta nostettiin vuonna 1896 Suomen suurin lohi. Painoa vonkaleella oli 36 kiloa. Oi niitä aikoja!

Seuraava sukupolvi ei vaatimattomasta majasta enää välittänyt. Aleksaterin poika Nikolai II, Venäjän viimeinen keisari, kävi majalla vain kerran näyttämässä sitä pikaisesti perheelleen

Kalastus Langinkoskella

Langinkoski on eteläisen Suomen paras meritaimenkoski. Kuva: Motopark, Wikimedia

Langinkoski on eteläisen Suomen suurimman joen, Kymijoen, alin koski. Kymijokeen nousee edelleen myös lohta, mutta nykykalastajatkini pitävät Langinkoskea koko eteläisen Suomen parhaana meritaimenkoskena.

Erityiskalastusalueelle pääsee kerrallaan vain kahdeksan kalastajaa, ja välineinä saa käyttää vain perinteisiä perhokalastusvälineitä.

Ylempänä kuohuvalla Siikakoskella ja Kymijoen itähaarassa olevalla Korkeakoskella saa kalastaa myös virvelillä. Muista ostaa kalastuslupa!

Keisarillinen kalastusmaja on avoinna kesäisin joka päivä kello 11–18.

Kesähostelli Kärkisaari

Vain viiden kilometrin päässä keisarillisesta kalastusmajasta on aivan ihana majapaikka, Kesähostelli Kärkisaari. Ihastuttavan keltainen huvila, kuin pieni satulinna, sijaitsee hullaannuttavan upealla niemellä.

Lue lisää Kotkasta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi