Suomen ihmeet: Tuusulanjärven taiteilijakodit

Aleksis Kiven viimeisiin päiviin toi valoa vain hänen pienen huoneensa ikkuna. Kuva: Antti Helin

Suomen kiehtovimmat kotimuseot löytyvät Tuusulanjärveltä, jonka rannoilta Suomen kultakauden taiteilijat Jean Sibelius, Pekka Halonen, Juhani Aho ja Eero Järnfelt löysivät oman rauhallisen maaseutuparatiisinsa – ja silti riittävän läheltä Helsingin melskettä.

Paikan valintaan vaikutti paitsi alueen luonnonkauneus myös Järvenpäästä Helsinkiin kulkeva rautatie. Järvenpään asemalta hurautti Helsinkiin vauhdikkaasti puolessatoista tunnissa.

Sibelius ja Halonen muuttivat seudulle maineensa huipulla, juhlittuina sankaritaiteilijoina. Heidän entiset kotinsa Ainola ja Halosenniemi ovatkin loisteliaita huviloita.

Tuusulanjärven maisemissa on myös Aleksis Kiven kuolinmökki. Köyhyydessä kuolleen Aleksis Kiven kuolinmökki edustaa taiteilijan ammattikunnan toista puolta: neroa, jonka oli vaikea saada arvostusta elinaikanaan.

Tuusulanjärven taiteilijakodit

Sibelius sävelsi tämän pöydän ääressä – tosin enää pöytälaatikkoonsa. Kuva: Antti Helin

Kaikkein ensimmäisenä Tuusulanjärvelle muutti kirjailija Juhani Aho (1861–1921) vaimonsa, taidemaalari Venny Soldan-Brofeldtin kanssa. Vuonna 1897 Tuusulanjärvelle muuttanut valovoimainen taiteilijapariskunta veti muita taiteilijoita perässään. Paikallisilla riittikin ihmeteltävää Ahojen epäsovinnaisessa elämäntyylissä.

Ahot muuttivat Tuusulasta jo 1911. Ahola toimii pariskunnan taidetta ja elämää esittelevänä museona.

Taiteilija Eero Järnefelt rakennutti talonsa Suvirannan Tuusulanjärvelle vuonna 1901. Talo pysyi Järnefeltin suvun omistuksessa ja asuinkäytössä vuoteen 2018 asti, kunnes sen viimein osti Järvenpään kaupunki. Tulevaisuudessa myös Suviranta on tarkoitus avata museona.

Tuusulanjärven taiteilijakodeista kauneimmalla paikalla on taiteilija Pekka Halosen vuonna 1902 valmistunut Halosenniemi, joka on myös sisätiloiltaan vaikuttavin Tuusulanjärven kotimuseoista.

Museoista suosituin on puolestaan Jean Sibeliuksen koti Ainola, joka valmistui kaksi vuotta Halosenniemen jälkeen. Sibelius asui talossa lopun ikäänsä.

Vierailijoille avoinna on myös Erkkola, runoilija J. H. Erkon vanhuuden päivillään 1900-luvun vaihteessa rakennuttama puuhuvila. Erkko halusi rakentaa talonsa nimenomaan aivan Aleksis Kiven kuolinmökin viereen.

Tuusulanjärvellä pääsee ihailemaan myös nykypäivän taiteilijakotia, Alvar Aallon suunnittelemaa Villa Kokkosta, jossa järjestetään opastettuja kierroksia kesäisin.

Tuusulan kirkko

Tuusulan kirkon hautuumaalle on haudattu taidemaalari Pekka Halonen ja kansalliskirjailija Aleksis Kivi. Sibeliuksen hauta on hänen talonsa Ainolan pihamaalla.

Järvenpään asema

Vuonna 1858 rakennettu Järvenpään asemarakennus on Suomen vanhimpia. Radan toisella puolen on Erkki Erosen veistämä Sibelius-patsas vuodelta 1964.

Vierailu Tuusulanjärven taiteilijakodeissa

Villa Kokkonen on Alvar Aallon suunnittelema. Kuva: Antti Helin

Tuusulanjärven nähtävyydet ehtii kiertää päivässä Helsingistä käsin, mutta nähtävää on paljon ja tunnelmaan pääseekin parhaiten, kun jää yöksi Tuusulan järven rannalle. Näin ei tarvitse kiirehtiä, vaan kohteiden kiertämiseen jää mukavasti aika.

Kultakauden taiteilijoiden kodit ovat järven itärannalla. Länsirannalla on puolestaan Alvar Aallon suunnittelema Villa Kokkonen.

Parasta aikaa vierailuun on kesä, jolloin kaikki talot, myös Kiven kuolinmökki, ovat avoinna ja niissä on opastusta.

Tunnelmallisin majapaikka Tuusulanjärvellä on Majatalo Onnela, jossa runoilija Eino Leinokin vietti aikaa elämänsä loppupuolella 1920-luvulla. Eino Leinon lempihuone on säilytetty Onnelan alkuperäisessä huvilarakennuksessa muistohuoneena.

Lue lisää Tuusulanjärvestä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi