Lahti – mäkihypyn ja lihamukin kaupunki

Legendaariset hyppyrimäet ovat Lahden kuuluisin maamerkki. Vestman, CC

Jos oikein pelkistetään, on Lahteen kaksi syytä matkustaa: mäkihyppy ja lihamuki. Ne edustavat Lahden syvintä olemusta, ja tekevät Lahdesta omalaatuisen matkakohteen.

Lahti tunnetaan Salpausselän hiihtokisoista, ja kaupungissa pääseekin katsomaan maailmaa mäkihyppytornin huipulta sekä kokeilemaan hyppäämistä mäkihyppysimulaattorissa. Lihamuki on puolestaan suomalaisen modernin ruokakulttuurin hämmästyttävä kulminoituma. Ole rohkea ja maista!

Mutta entä Lahden maine Suomen Chicagona? Sen voi jo unohtaa. Lahdessa ei ole sen enempää gangstereita kuin muuallakaan – rikostilastoissa Lahti asettuu Suomen keskivaiheille.

Nimitys Lahdesta Suomen Chicagona juontuu alun perin siitä, että Lahti oli aikoinaan Chicagon tapaan merkittävä teurastamokaupunki. Ja, no, lihamukissa olisi kyllä nieltävää kovimmallakin gangsterille.

Päivä mäkihyppääjänä: Lahden hyppyrimäki ja Hiihtomuseo

Lahden kuuluisimmat nähtävyydet ovat kaupungin hyppyrimäet ja Urheilumuseo. Kesäisin Lahden hyppyrimäen laelle pääsee näköalatasanteelle katsomaan maisemia ja ihmettelemään, miten kukaan selväpäinen ihminen suostuu näistä korkeuksista laskemaan alas suksilla.

Roolileikkiä voi jatkaa Hiihtomuseossa, jonka mäkihyppysimulaattorissa pääsee kokeilemaan, olisiko itsessä ollut ainesta Matti Nykäseksi vai pikemminkin Eddie Edwarsiksi.

Lahden nähtävyydet: Lahti on patsaiden kaupunki

Hakkapeliitat ratsastavat Lahden torin laidalla.
Hakkapeliitat ratsastavat Lahden torin laidalla. Kuva: Antti Helin

Toki Lahdessa on muutakin nähtävää ja koettavaa. Vaikkapa patsaat. Lahti on patsaiden kaupunki. Matkailija voi kiertää Lahden keskustan kiehtovalta patsaalta toiselle.

Lahden rautatieaseman edessä jolkottava Mannerheimin ratsastajapatsas on itse asiassa Helsingin Mannerheimin patsasta taiteellisesti vaikuttavampi, vaikka toki marsalkka ratsastaa Lahdessakin suorana ja ryhdikkäänä kuin seipään niellyt.

Patsaan veistänyt lahtelainen Veikko Leppänen oli jäänyt kunniamaininnalle valtakunnallisessa Mannerheimin patsaan suunnittelukilpailussa, ja tuloksesta pettyneet lahtelaiset päättivät pystyttää kaupunkiinsa oman ratsastajapatsaan – joka ehdittiinkin paljastaa puoli vuotta ennen Helsingin ratsastajapatsasta.

Lahden toinen komea ratsastajapatsas on Pentti Papinahon veistämä Hakkapeliittain kotiinpaluu, joka sijaitsee Mariankadun ja Aleksanterinkadun kulmassa torin laidalla. Ihme kyllä, Suomessa ei ole toista yhtä eläväistä hakkapeliitoille omitettua muistoa.

Lahdesta löytyy myös kaksi kopiota viipurilaisista patsaista: Jussi Mäntysen Hirvipatsas ja Emil Wikströmin Agricolan muistomerkki. Syynä on viipurilaisten vahva vaikutus Lahdessa: Lahteen muutti monta evakkoa, ja kaupungista löysi uuden kodin esimerkiksi urheiluseura Viipurin urheilijat.

Patsaita on Lahdessa paljon muitakin, melkein joka nurkalla. Yksi vaikuttavimmista moderneista töistä on Ristinkirkon edessä kyyristelevä monumentaalinen, uurteinen hahmo.

Ja sitten on vielä taiteilijaprofessori Olavi Lanun veistospuisto Karinniemenpuistossa. Metsäisessä puistossa on polun varrella 12 Lanun veistämää betonipatsasta.

Eräs uusimmista patsaista esittää kaupungin omaa poikaa, Lahden Reippaan kasvattia Jari Litmasta.

Lahden nähtävyydet: Ristinkirkko ja kaupungintalo

Ristinkirkon pääsisäänkäynti ei välttämättä houkuttele astumaan sisään.
Ristinkirkon pääsisäänkäynti ei välttämättä houkuttele astumaan sisään. Kuva: Antti Helin

Mariankatu on Lahden henkinen akseli, jonka molemmissa päissä kohoavat komeat rakennukset mäkien päällä kuin kaksi kaupungin ylle nousevaa linnaa: Lahden kaupungintalo ja Ristinkirkko. Väliin jää Lahden kauppatori ja vilkas Aleksanterinkatu.

Komean, jugendhenkisen kaupungintalon on suunnitellut kukas muu kuin Eliel Saarinen, ja rakennus tuokin mieleen niin Joensuun kaupungintalon kuin Helsingin rautatieaseman.

Ristinkirkko, Lahden pääkirkko, on puolestaan Alvar Aallon käsialaa, hänen viimeisiä töitään. Aalto ei itse nähnyt Ristinkirkkoa valmiina; hän kuoli keväällä 1976 kirkon valmistuessa kaksi vuotta myöhemmin.

Lahtelaisilla on ollut pitkään ristiriitainen suhde kirkkoonsa, sen tilalta kun purettiin tunnelmallinen vanha puukirkko.

Ristinkirkko on ulkoa karu, jopa brutalistinen, mutta sellaisena se käy onnistunutta vuoropuhelua kaupungintalon kanssa. Sisältä Ristinkirkko on vaikuttava. Kolmionmuotoinen pohjakaava ohjaa kaiken huomion alttarille. Ja kun alttarin luona kääntyy ympäri, avautuu kirkkosali edessä koko komeudessaan.

Felmannin kartano ja veripelto

Sotavankien muisto Fellmannin veripellolla.
Sotavankien muisto Felmannin veripellolla. Kuva: Antti Helin

Lahden nähtävyyksiin kuuluu myös Felmannin kartano, kaunis, vaaleanpunainen rakennus, jonka voisi hyvin kuvitella muumien asumukseksi. On tornia ja pyöreää ikkunaa. Felmannin kartanossa toimii Lahden historiallinen museo, ja kartanon itäpuolella on legendaarisen kuvanveistäjän Emil Wikströmin Aino-veistos.

Söpöyteensä nähden Felmannin kartanolla on synkkä historia. Sisällissodan aikaan kartanon pelloilla toimi yksi pahamaineisimmista vankileireistä. Niin hurja oli leirin maine, että sitä kutsuttiin Felmannin veripelloksi.

Nykyisin leiristä muistuttaa Felmannin puistossa sijaitseva vaikuttava Punavankien muistomerkki, Erkki Kannoston päätyö vuodelta 1978. Synkät vakavat hahmot seisovat kuin eksyksissä järkälemäinen graniittiportti takanaan.

Tuntuu hurjalta, että aivan Lahden nykyisen keskustan vieressä Hennalassa toimi 22 000 sotavangin julma vankileiri.

Lahden kulttuurikohteet: Sibelius-talo, Julistemuseo ja Radiomuseo

Lahden Sibeliustalo kuuluu Suomen hienoimpiin konserttitaloihin. Kuva: Sami Lettojärvi / Visit Finland

Vaan löytyy Lahdesta urheilun lisäksi kulttuuriakin. Huippumoderni ja akustiikaltaan kehuttu musiikkitalo on lajissaan Suomen parhaimpia. Kauniskin se on!

Lahden Taidemuseon yhteydessä toimiva Julistemuseo on ehtinyt jo yli 40 vuoden ikään. Radiomuseo taas kunnioittaa Lahden perinteitä tärkeänä radiomastokaupunkina.

Hollolan keskiaikainen kirkko

Lahden kupeessa, Hollolassa, kannattaa käydä katsomassa Hollolan keskiaikaista kirkkoa, joka on poikkeuksellisen värikkäästi koristeltu. Huomiota herättää myös kirkon erikoinen, puuleikkauksin koristeltu ovi. Kirkossa on myös arvokkaita vanhoja veistoksia.

Suomen moottoripyörämuseo

Suomessa riittää automuseoita, mutta Lahden nähtävyyksiin kuuluu moottoripyörämuseo. Keskustan ulkopuolella Niemen satamassa sijaitseva museo on avoinna kesäisin.

Lahden perinneherkku: lihamuki

Ja viimein pääsemme pääaiheeseen eli Lahden lihamukiin! Lahdessa kehitetty suomalaisen nouvelle cuisinen kiistaton helmi valmistetaan seuraavasti: mätetään pahvinen kokismuki täyteen kebablihaa, lämmitetään mikrossa, ja pursutetaan päälle erilaisia grillikastikkeita. Terveellistä ja herkullista? No, ainakin aidosti lahtelaista!

Hurjimpien herkuttelijoiden tiedetään myös juovan (yleensä alkoholin vaikutuksen alaisena) lihamukin pohjalle kertyneen rasvalitkun. Tämän evään ansiosta jaksaa bailata aamuun asti.mössö

Ensimmäisen kerran lihamukia on tiettävästi nautittu Lahdessa jo 1970-luvulla. Saatavilla hyvinvarustelluista grillisnägäreistä.

Lahden parhaat baarit

Lihamukia ei tietenkään sovi nauttia selvin päin. Sopivien pohjien nauttimiseen Lahdessa riittää mielenkiintoisia baareja.

Lahdessa voi nostaa kippoa niin entisissä Säästopankin tiloissa, jo 30 vuotta sijoillaan toimineessa Laune Baarissa, kuin vanhalla paloasemallakin Point Pubissa.

Lahden parhaiten nimetty baari on ilman muuta Jorma, jossa voi myös laulaa karaokea. Ja sitten onkin jo aika siirtyä Lahden legendaarisimpaan kapakkaan, jo 60 vuotta janoisia palvelleeseen Tirraan. Tirran alakerrassa toimii toinen Lahden todellinen klassikko, keikkapaikka Torvi.

Toinen mainio keikkapaikka Lahdessa on Möysän musaklubi, joka on koristeltu lahtelaisen kitaristin ja tuottajan Pekka ”Devil” Virtasen kultalevykokoelmalla. Virtasen ansioluetteloon kuuluvat sellaiset taidemusiikkiin keskittyneet yhtyeet kuin Sleepy Sleepers, Leningrad Cowboys, ja Turo’s Hevi Gee.

Ilta on sopiva päättää Lahden lempinimeä kunnioittaen Club Chicagossa.

Lahden ravintolat ja Suomen paras jäätelö

Maistuisiko lahtelainen? Teerenpeli-olut vie voiton Lahden A:sta. Kuva: Antti Helin

Onneksi Lahden gourmet-elämykset eivät rajoitu pelkästään lihamukiin. Rautatienkadulla sijaitsee kaksikin mainiota ruokapaikkaa. Lahden fiinein ravintola on Roux. Toinen hyvätasoinen ravintola on Taivaanranta, jossa valmistetaan Teerenpelin viskejä. Viskitislaamoon voi käydä tutustumassa ravintolan kellarikerroksessa.

Tiesitkö, että ensimmäinen Teerenpeli-olutravintola avattiin Lahden Vapaudenkadulle jo vuonna 1994?

Vapaudenkadulla sijaitsevasta ravintola Mamma Mariasta saa puolestaan italialaista jäätelöä, joka on niin aitoa, että hedelmät ja marjatkin tuodaan Italiasta. Monen mielestä kyseessä on Suomen paras jäätelö.

Lahden legendaarisin leipomo on Mariankadulla torin kulmassa sijaitseva Sinuhe.

Lahti lasten kanssa

Launeen perhepuistoa pidetään yhtenä Suomen parhaista leikkipuistoista. Talvisin lapsiperheet suuntaavat kurvailemaan Messilän laskettelurinteisiin. Lahteen on avattu myös sisäleikki- ja liikuntapuisto Tykkimäki Actionpark.

Lahden hotellit

Lahden ykköshotelli on perinteinen, tosin moderniksi kunnostettu Seurahuone, mutta Lahdessa on monta muutakin houkuttelevaa majapaikkaa. Katso tarjoukset Lahden hotelleihin.

Lahden kiinnostavin majapaikka on yksityinen minihotelli Guesthouse Little Tundra, joka sijaitsee historiallisessa rakennuksessa rautatieaseman lähellä. Paikassa yövytään eri tavoin sisustetuissa pienissä puumökeissä!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi