Suomen keskipiste – keskellä ei-mitään

Täältä löytyy Suomen napa.

Mitä löytyy Suomen keskipisteestä, Suomi-neidon navasta? Napanöyhtää. Ainakin melkein. Erikoista on sekin, että Suomelle on julistettu kaksi kilpailevaa keskipistettä.

Merkittävintä Suomen keskipisteessä on se, että se sijaitsee Kainuussa keskellä ei mitään, mikä on jotenkin hyvin kuvaavaa syrjäiselle maallemme.

Lähin kirkonkylä on Puolanka, jota ei mistään muusta tunneta, eikä oikein siitäkään. Keskipiste on jopa Kainuun kartalla syrjässä. Ja Kainuu on Suomessa synonyymi syrjäiselle sijainnille.

Keskipisteelle on pystytetty muistomerkki. Siinä harppi osoittaa Suomen keskelle.

Keskipisteen lähellä, parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä on kuitenkin yksi mielenkiintoinen nähtävyys, Hepoköngäs, yksi Suomen korkeimmista ja komeimmista vesiputouksista. Kannattaa käydä katsomassa.

Tämä Suomen keskipiste on tarkemmin sanottuna Manner-Suomen keskipiste. Se on laskettu vetämällä viivat Suomen pohjoisimman ja eteläisimmän leveyspiirin sekä itäisimmän ja läntisimmän pisteen välillä. Keskipiste on viivojen leikkauksessa. Täällä on Suomen napa.

Mielenkiintoista Suomen puolivälissä on se, että se asettaa Suomen oikeisiin mittasuhteisiinsa. Puolanka sijaitsee suunnilleen Oulun korkeudella. Eli Oulu onkin Keski-Suomea ja kaikki Oulusta etelään eteläistä Suomea. Suomen mittakaavalla Helsinki on jo tropiikkia!

Suomen ”toinen” keskipiste – maarajojen keskipiste

Ja täältä voi etsiä Piippolan vaaria.

Hiiala hiiala hei! Suomelle on laskettu toinenkin, Piippolan Leskelässä sijaitseva keskipiste, joka on itse asiassa Puolangan keskipistettä kuuluisampi. Syynä on hieman keskeisempi sijainti Nelostien varrella. Paino on sanalla ”hieman”. Täälläkin ollaan sangen syjässä Pohjois-Pohjanmaan reunalla. Ouluun on reilun tunnin ajomatka.

Piippola tunnetaan keskipistettäänkin paremmin tietysti lastenlaulusta Piippolan vaari: ”Mää-mää siellä. Ja mää-mää täällä. Siellä mää, täällä mää. Joka puolella mää-mää.”

Piippolasta leivottiin Suomen keskipiste vuonna 1958, kun Suomen kuvalehti selvitti Maanmittauslaitoksen avulla Suomen maarajojen keskipistettä. Suomen keskipisteeksi määriteltiin kohta, jonka päässä Suomen kartta pysyisi tasapainossa piikin kärjessä.

Piikki osui Piippolan lähelle. Lehden avustuksella Piippolaan pystytettiin keskipisteelle monumentti Nelostien varteen.

Valitettavasti muistomerkkiin ei ole otettu mukaan Piippolan vaaria. Kyseessä on kivistä kasattu mötikkä. Se on myös väärässä paikassa.

Monumentin kuuluisi olla läheisellä Talasnevan suolla, mikä tekisikin elämyksestä jo paljon houkuttelevamman. Tekeehän suolla kävely aina hyvää. Varsinkin jos on unohtanut hyttysvoiteen kotiin.

Ja muistomerkki olisi voitu valaa vaikka kuokan muotoon.

Mutta monumentin sijaintia päätettiin rukata, jotta pysti olisi Nelostien varrella, helpommin matkailijoiden ihailtavana. Helppous vaan harvoin tekee kiinnostavaa nähtävyyttä.

Piippolan Keskipisteen monumentti onkin Suomen suurimpia antikliimakseja. Puolangassa voi sentään tuntea olevansa Suomen keskellä, jopa tuntea Suomen navan väreilevän, jos oikein yrittää.

Piippolassa on korkeintaan Suomen napanöyhdässä. Lähettyvillä sijaitsee sentään mielenkiintoinen Kärsämäen paanukirkko.

Suomen keskipisteiden välissä

Näiden kahden Suomen keskipisteen välillä on matkaa sellaiset 130 kilometriä. Keskipisteiden väliin sijoittuu pieni ja nätti Rokuan kansallispuisto.

Kansallispuiston reunalla kannattaa yöpyä kauniilla paikalla sijaitsevassa, reippailuhenkisessä Rokua Health & Spa -hotellissa.

Keskipisteiden sijainnit – ja matkan varrelle osuvat nähtävyydet – näyttää sivustomme Suomen kartta.

Suomen keskipiste on liikkeessä

Molempien Suomen keskipisteen monumenttien sijainti on toki väärä siksikin, että Suomen maarajat ovat alati muutoksessa – kiitos Itämeren maankohoamisen.

Maankohoamiseen voi tutustua Vaasan lähellä Merenkurkun saaristossa. Jos Merenkurkussa seisoo paikoillaan kymmenen vuotta, voi nähdä uuden saaren kohoavan silmissä. Hyvää odottamista!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi