Suomen keskipiste – keskellä ei-mitään

Täältä löytyy Suomen napa.

Mitä löytyy Suomen keskipisteestä, Suomi-neidon navasta? Napanöyhtää. Ainakin melkein.

Merkittävintä Suomen keskipisteessä on se, että se sijaitsee Kainuussa keskellä ei mitään. Lähin kirkonkylä on Puolanka, jota ei mistään muusta tunneta, eikä oikein siitäkään. Keskipiste on jopa Kainuun kartalla syrjässä. Mitään mielenkiintoista ei ole lähimaillakaan.

Keskipisteelle on pystytetty muistomerkki, jossa harppi osoittaa Suomen keskelle.

Kyseessä on niin sanottu Manner-Suomen keskikohta eli puoliväli. Se on saatu puolittamalla Suomi pohjois-eteläsuunnassa ja länsi-itäsuunnassa. Täällä on Suomen napa.

Mielenkiintoista Suomen puolivälissä on se, että se asettaa Suomen oikeisiin mittasuhteisiinsa. Puolanka sijaitsee suunnilleen Oulun korkeudella. Eli Oulu onkin Keski-Suomea ja kaikki Oulusta etelään eteläistä Suomea. Suomen mittakaavalla Helsinki on jo tropiikkia!

Suomelle on laskettu toinenkin keskipiste, joka on itse asiassa Puolangan keskipistettä kuuluisampi. Myös sitä koristaa monumentti.

Suomen maarajojen keskipiste

Ja täältä voi etsiä Piippolan vaaria.

Hiiala hiiala hei! Suomen maarajojen mukainen keskipiste sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Piippolassa, joka tunnetaan parhaiten lastenlaulusta Piippolan vaari: ”Mää-mää siellä. Ja mää-mää täällä. Siellä mää, täällä mää. Joka puolella mää-mää.”

Piippolasta leivottiin Suomen keskipiste vuonna 1958, kun Suomen kuvalehti selvitti Maanmittauslaitoksen avulla Suomen maarajojen keskipistettä. Suomen   keskipisteeksi määriteltiin kohta, jonka päässä Suomen kartta pysyisi tasapainossa piikin kärjessä.

Piikki osui Piippolan lähelle. Lehden avustuksella Piippolaan pystytettiin keskipisteelle monumentti Nelostien varteen.

Taiteellista arvoa kivistä kasatussa mötikässä ei juuri ole. Se on myös väärässä paikassa.

Monumentin kuuluisi olla läheisellä Talasnevan suolla, mikä tekisikin elämyksestä jo paljon houkuttelevamman. Tekeehän suolla kävely aina hyvää. Varsinkin jos on unohtanut hyttysvoiteen kotiin.

Ja muistomerkki olisi voitu valaa vaikka kuokan muotoon.

Mutta monumentin sijaintia päätettiin rukata, jotta pysti olisi Nelostien varrella, helpommin matkailijoiden ihailtavana. Helppous vaan harvoin tekee kiinnostavaa nähtävyyttä.

Piippolan keskipisteen monumentti onkin Suomen suurimpia antikliimakseja. Puolangassa voi sentään tuntea olevansa Suomen keskellä, jopa tuntea Suomen navan väreilevän, jos oikein yrittää.

Piippolassa on korkeintaan Suomen napanöyhdässä. Lähettyvillä sijaitsee sentään mielenkiintoinen Kärsämäen paanukirkko.

Suomen keskipiste on liikkeessä

Molempien Suomen keskipisteen monumenttien sijainti on toki väärä siksikin, että Suomen maarajat ovat alati muutoksessa – kiitos Itämeren maankohoamisen. Maankohoamiseen voi puolestaan tutustua Merenkurkun saaristossa.

Jos seisoo paikoillaan kymmenen vuotta, voi nähdä uuden saaren kohoavan silmissä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös kesämökin. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi