Suomen keskipiste – keskellä ei-mitään

Täältä löytyy Suomen napa.

Mitä löytyy Suomen keskipisteestä, Suomi-neidon navasta? Napanöyhtää. Ainakin melkein. Erikoisinta Suomen keskipisteessä on se, että niitä on kaksi.

Manner-Suomen keskipiste sijaitsee Kainuun Puolangalla, ja kilpaileva keskipiste Piippolassa Pohjois-Pohjanmaalla. Molempia yhdistää se, että ne ovat aika lailla keskellä ei-mitään. Mikä on tietysti hyvin kuvaavaa syrjäiselle maallemme.

Kumpi sitten on oikea? Molemmat, tavallaan. Vastaus riippuu siitä, miten keskipiste lasketaan.

Ja toisaalta: kumpikaan keskipiste ei ole oikeassa paikassa.

Manner-Suomen keskipiste – Pessimistien Puolanka ja Hepoköngäs

Heponköngäs Suomen keskipiste
Suomen keskipisteen lähellä jylisee mahtava vesiputous, Hepoköngäs. Kuva: Mikko Turunen / Kainuu Arctic Lakeland

Puolangalla sijaitseva Manner-Suomen keskipiste on tavallaan Suomen puoliväli, Suomen napa. Se on laskettu puolittamalla ensin Manner-Suomi pohjois-eteläsuunnassa (Nuorgamista Hangon Tulliniemeen) ja tältä leveyspiiriltä uudelleen länsi-itäsuunnassa (Oulunsalosta itärajalle).

Tämä keskipiste näyttää kartallakin sijaitsevan keskellä Suomea. Keskipiste asettaa maamme oikeisiin mittasuhteisiin. Puolanka sijaitsee suunnilleen Oulun korkeudella. Eli Oulu onkin Keski-Suomea ja kaikki Oulusta etelään eteläistä Suomea. Suomen mittakaavalla Helsinki on jo tropiikkia!

Keskipisteelle on pystytetty muistomerkki. Siinä harppi osoittaa Suomen keskelle.

Täällä ollaan todella syrjässä, sillä keskipiste on jopa Kainuun kartalla syrjässä. Ja Kainuu on Suomessa synonyymi syrjäiselle sijainnille.

Suomen keskipiste Puolanka
Puolangan vetonaulana on pessimismitalo. Ei kannata odottaa liikoja. Kuva: Mikko Turunen / Kainuu Arctic Lakeland

Lähistöllä ei ole mitään nähtävää. Ainakaan jos on uskominen puolankalaisia, jotka ovat keksineet brändätä kotikylänsä Suomen pessimistisimmäksi paikaksi. Kirkonkylällä voi sentään pysähtyä katsomaan Pessimismitaloa. Jos siellä nyt mitään nähtävää on.

Kylänraitilla on myös ihastuttavan surkean näköinen Kantapub Musta kissa. Siellä juominen tuottaa varmaan huonoa onnea.

Pessimistien grilli on valitettavasti, vai pitäisikö sanoa onneksi, lopettanut. Sen tilalle on avattu Iikan grilli, mutta mainiosti nimetyt ruokalajit kuten Perustylsä hampurilainen ovat jääneet historiaan.

Positiivisena noottina täytyy todeta, että vain parinkymmenen minuutin ajomatkan päässä keskipisteestä on yksi mielenkiintoinen nähtävyys, Hepoköngäs, yksi Suomen korkeimmista ja komeimmista vesiputouksista.

Maarajojen keskipiste – Piippolan vaari ja Kärsämäen paanukirkko

Piippolan lähellä sijaitseva Kärsämäen paanukirkko on aikamoinen katseenvangitsija, kuin avaruudesta laskeutunut mystinen musta kuutio. Kuva: Ville Palonen

Hiiala hiiala hei! Suomelle on laskettu toinenkin, Piippolan Leskelässä sijaitseva keskipiste. Tämä on itse asiassa Puolangan keskipistettä kuuluisampi. Syynä on hieman keskeisempi sijainti Nelostien varrella.

Paino on sanalla ”hieman”. Täälläkin ollaan sangen syjässä Pohjois-Pohjanmaan reunalla. Ouluun on reilun tunnin ajomatka. Suurin osa Nelostien kulkijoista pyyhältää ohitse uhraamatta keskipisteelle sen kummempaa ajatusta.

Piippola tunnetaankin keskipistettä paremmin lastenlaulusta Piippolan vaari: ”Mää-mää siellä. Ja mää-mää täällä. Siellä mää, täällä mää. Joka puolella mää-mää.”

Piippolasta leivottiin Suomen keskipiste vuonna 1958, kun Suomen kuvalehti selvitti Maanmittauslaitoksen avulla Suomen maarajojen keskipistettä. Suomen keskipisteeksi määriteltiin kohta, jonka päässä Suomen kartta pysyisi tasapainossa piikin kärjessä.

Piikki osui Piippolan lähelle. Lehden avustuksella Piippolaan pystytettiin keskipisteelle monumentti Nelostien varteen, kivistä kasattu mötikkä.

Valitettavasti muistomerkkiin ei ole otettu mukaan Piippolan vaaria. Monumentti on myös väärässä paikassa.

Keskipisteen kuuluisi olla 15 kilometrin päässä Talasnevan suolla, mikä tekisikin elämyksestä jo paljon houkuttelevamman. Tekeehän suolla kävely aina hyvää. Varsinkin jos on unohtanut hyttysvoiteen kotiin.

Ja muistomerkki olisi voitu valaa vaikka kuokan muotoon.

Mutta monumentin sijaintia päätettiin rukata, jotta pysti olisi Nelostien varrella, helpommin matkailijoiden ihailtavana. Helppous vaan harvoin tekee kiinnostavaa nähtävyyttä.

Piippolan Keskipisteen monumentti onkin Suomen suurimpia antikliimakseja. Puolangassa voi sentään tuntea olevansa Suomen keskellä, jopa tuntea Suomen navan väreilevän, jos oikein yrittää.

Piippolassa on korkeintaan Suomen napanöyhdässä. Lähettyvillä sijaitsee sentään mielenkiintoinen Kärsämäen paanukirkko. Kirkolta on puolestaan vain 15 kilometrin matka lähiseutujen kiehtovimpaan majapaikkaan.

Kummallisen kotoisassa Motelli Nuttulinnassa ei osaa oikein millään päätellä, onko paikka sisustettu tarkkaan harkiten vain aivan sattumanvaraisesti retromummolan tyyliin. Sydänhän täällä pakahtuu!

Rokuan kansallispuisto – Suomen keskipisteiden välissä

Näiden kahden Suomen keskipisteen välillä on matkaa sellaiset 130 kilometriä. Keskipisteiden väliin sijoittuu pieni ja nätti Rokuan kansallispuisto.

Kansallispuiston reunalla kannattaa yöpyä kauniilla paikalla sijaitsevassa, reippailuhenkisessä Rokua Health & Spa -hotellissa.

Suomen keskipiste on liikkeessä

Molempien Suomen keskipisteen monumenttien sijainti on toki väärä siksikin, että Suomen maarajat ovat alati muutoksessa – kiitos Itämeren maankohoamisen.

Maankohoamiseen voi tutustua Vaasan lähellä Merenkurkun saaristossa. Jos Merenkurkussa seisoo paikoillaan kymmenen vuotta, voi nähdä uuden saaren kohoavan silmissä. Hyvää odottamista!

Keskipisteiden sijainnit – ja matkan varrelle osuvat nähtävyydet – näyttää sivustomme Suomen kartta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi