10 x Suomen kiehtovimmat kirkot

Petäjäveden vanha kirkko rakennettiin – ja koristeltiin – paikallisin voimin. Unescon herrat diggasivat. Kuva: Antti Helin

Kirkotko muka tylsiä vierailukohteita? Alastomuutta! Hippi-Jeesus! Tanssivia piruja! Nämä Suomen parhaat kirkot eivät taatusti jätä ketään kylmäksi. Ja pakkohan sekin on nähdä: Suomen rumin kirkko.

Alla esitellyt kymmenen kirkkoa erottuvat Suomen muista kirkoista jollakin ominaisuudella, joka tekee niistä ainutlaatuisia – ja matkan arvoisia.

Suomessa on toki monta muutakin hienoa kirkkoa ja moni jäi nipin napin pois listalta. Majesteettinen Tuomiokirkko kruunaa Helsingin Senaatintorin, mutta sisältä se on turhan tylsä päästäkseen Suomen parhaiden kirkkojen listalle.

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko Tampereella näyttää jättimäiseltä Aalto-maljakolta. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Erikoisista kirkoista taas voisi nostaa esiin vaikkapa Tampereen nähtävyyksiin kuuluvan Kalevan kirkon, joka näyttää viljasiilon ja aaltomaljakon risteytykseltä. Mutta Suomesta löytää vieläkin erikoisempia kirkkoja.

Ja sitten ovat vielä Suomen kansainvälisesti arvostetuimman arkkitehdin, Alvar Aallon, suunnittelemat lukuisat kirkot, joista tosin on vaikea nostaa yhtä toisen yläpuolelle. Eniten kiksejä Aallon kirkoista olemme saaneet Lahden Pyhän ristin kirkosta. Kansainvälisesti arvostetuin Aallon kirkko on tosin Imatralla sijaitseva Kolmen ristin kirkko (joka on sittemmin valitettavasti suljettu sisäilmaongelmien takia).

Valintamme Suomen 10 parhaaksi kirkoksi ovat seuraavat:

Tampereen tuomiokirkko – rajoja rikkovaa kauneutta

Tampereen tuomiokirkko on jugendin mestariteos. Kuva: Igor Grochev / Shutterstock

Suosikkimme Suomen kirkoista on Lars Sonckin suunnittelema Tampereen tuomiokirkko, maamme kenties hienoin jugendrakennus ja kokonaisvaltainen taideteos.

Sonckin kaunista jugendarkkitehtuuria täydensivät sisätilojen koristelussa Suomen kultakauden taiteilijat Hugo Simberg ja Magnus Enckell, joille ei asetettu minkäänlaisia ehtoja tai rajoituksia, vaan heidän sallittiin vapaasti toteuttaa rajoja rikkovat maalauksensa.

Ja millainen kirkko Tampereen tuomiokirkosta tulikaan!

Turun tuomiokirkko – harvinainen muisto keskiajalta

Turun tuomiokirkko on Suomen merkittävin muisto keskiajalta. Kuva: Konstantin Yolshin / Shutterstock

Turun tuomiokirkkoa on mahdoton sivuuttaa: se on Suomen merkittävin kirkkorakennus. Turun Tuomiokirkko on Suomen ainoa goottilaistyylinen katedraali ja harvoja säilyneitä esimerkkejä keskiaikaisesta arkkitehtuurista.

Erityisen kiehtovaksi kirkon tekevät kuitenkin Turun tuomiokirkon sisätilojen hautaholvit, joihin haudatut merkkihenkilöt kantavat monta tarinaa.

Petäjäveden vanha kirkko – koruttoman kaunis

Petäjäveden vanha kirkko Keski-Suomi
Petäjäveden vanha kirkko on Suomen ainoa kirkko, joka on päässyt Unescon maailmanperintökohteeksi.

Kansainvälisellä mittapuulla Suomen merkittävin kirkko on puolestaan Keski-Suomessa sijaitseva Petäjäveden vanha kirkko, ainoa kirkko Suomen seitsemän maailmanperintökohteen listalla.

Puukirkko ei ole erityisen vanha tai suuri, vaan sen arvo on yksinkertaisessa kauneudessa, jolla paikalliset kirvesmiehet kunnioittivat uskoaan.

Petäjäveden vanha kirkko onkin kuin todeksi tullut vanhan kansan sanonta: vaatimattomuus kaunistaa.

Vanhan ajan aikamatkan tekee täydelliseksi kirkon vieressä sijaitseva ihastuttava, maatilamajoitusta tarjoava Lemettilän tila, joka sekin henkii vanhaa aikaa.

Kerimäen kirkko – maailman suurin puukirkko

suomi savo kerimäen kirkko
Kerimäen kirkon äärellä ihminen tuntee itsensä pieneksi. Kuva: Antti Helin

Jos Petäjänveden kirkko lumoaa maanläheisyydellään, on vaatimattomuus kaukana Kerimäen kirkosta, maailman suurimmasta puukirkosta. Pienen kylän keskellä, korkean kukkulan laella seisova jättimäinen puukirkko on psykedeelinen näky.

Savonlinnan lähellä sijaitseva Kerimäen kirkko lyö niin sanotusti ällikällä – sen mittakaavassa ei ole mitään järkeä. Voi vain kysyä: mikä ihme sai kerimäkeläiset rakentamaan nän mahtavan palvontapaikan?

Kirkolla vierailee kätevästi Savonlinnasta käsin.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – kirkko kuin feenikslintu

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on tuttu Mauri Kunnaksen Koiramäen tarinoista. Kuva: Laura Vanzo / Visit Tampere

Pirkanmaalle 1500-luvun alussa rakennettu harmaakivikirkko toimi esikuvana Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjojen innoittajana. Tyrvään kirkko tunnettiin myös hyvin säilyneistä 1700-maalauksista. Kunnes tuhopolttajat iskivät vuonna 1997, ja kirkon sisätilat sekä paanukatto paloivat poroksi.

Kaunis paanukatto rakennettiin uudelleen talkootyöllä, ja sisätiloja maalaamaan kutsuttiin Suomen johtavat nykytaiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala. Lopputulos on alkuperäistä kirkkoakin mielenkiintoisempi – Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on todellakin tuhkasta noussut feenisklintu.

Kirkon vieressä Pirkanmaan Sastamalassa on muuten Mauri Kunnaksen piirroshahmoille omistettu lastenmuseo, Herra Hakkaraisen talo.

Lue lisää: Pirkanmaa

Toivakan kirkko – Suomen psykedeelisin kirkko

Toivakan kirkon kattomaalaukset ovat maailman psykedeelisimmät. Kuva: Antti Helin

Vaikka taiteilijat Lavonen ja Rauhala pistivät parastaan Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa, eivät he päässeet lähellekään Pellervo Lukumiehen visiota. Paikallisen kirkkoherran poika sai vuonna 1973 tehtäväkseen Toivakan kirkon sisätilojen maalaamisen.

Höyrypäisen uskonnollisen innoituksen tilassa syntynyt ja ajan hippihenkeä tihkuva lopputulos on niin psykedeelinen, ettei sitä usko kuin paikan päällä katsomalla.

Toivakan kirkon katto on maalattu täyteen eksoottisia enkelikaunottaria ja Jeesus näyttää siivekkäissä tanssikengissään ja leveälahkeisissa housuissaan jumalalliselta John Travoltalta.

Toivakan kirkko on Suomessa huonosti tunnettu, mutta ehdottomasti Keski-Suomen huikeimpia nähtävyyksiä.

Hattulan Pyhän ristin kirkko – keskiajan ilotulitusta

Pyhän Ristin kirkko
Pyhän ristin kirkko on koristeltu kauttaaltaan maalauksin. Kuva: Antti Helin

Vaan osattiin sitä keskiajallakin! Suomen paras kirkko myöhäiskeskiaikaisten seinämaalausten hämmästelemiseen on Hämeessä sijaitseva Hattulan Pyhän ristin kirkko. 1500-luvun alussa maalatut seinämaalaukset ovat todellista keskiaikaisen taiteen ilotulitusta. Pirut kirjaimellisesti tanssivat seinillä.

Vastaavaan keskiaikaiseen ilotteluun pääsee muualla Suomessa vain Lohjan Pyhän Laurin kirkko, mutta voiton vie lopulta Hattulan kirkko, jossa on maalausten lisäksi säilynyt paljon upeita vanhoja puuveistoksia.

Hattulan Pyhän ristin kirkon ansioihin kuuluu sekin, että kirkko toimi keskiajalla kansainvälisenä pyhiinvaelluskohteena, jossa käytiin Tanskasta asti. Kirkon krusifiksiin oli liitetty palanen itsensä Kristuksen ristiä Golgatalta.

Lue lisää: Hämeen nähtävyydet

Temppeliaukion kirkko – Suomen futuristisin kirkko

Temppeliaukion kirkko on Suomen hienoin moderni kirkko. Kuva: Visit Finland

Jos pyhiinvaeltajat vaelsivatkin ennen vanhaan Hattulaan, nykypäivän turistit suuntaavat Helsingissä Temppeliaukion kirkkoon. Kallioon louhittu kirkko todella on lumoava erikoisessa kauneudessaan. Mahtava kupolikatto on kuin futuristinen toisinto Pantheonin temppelistä Roomassa.

Mutta kun Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelemaa Temppeliaukion kirkkoa rakennettiin 1960-luvun lopulla, se herätti pahennusta helsinkiläisissä. Kirkon rakentamista pidettiin rahanhaaskauksena, kun Nigeriassa kuoli samaan aikan miljoona ihmistä nälkään Biafrana-tunnetun sisällissodan seurauksena.

Lopputulos on Suomen upein ja onnistunein moderni kirkkorakennus. Mutta entäpä arkkitehdit Timo ja Tuomo Suomalainen? Mikään heidän myöhemmistä töistään ei noussut vastaavanlaiseen suuruuteen.

Lue lisää: Helsinki

Kärsämäen paanukirkko – Suomen paras uusi kirkko

Kärsämäen kirkko sijaitsee Pohjanmaan syrjäseuduilla, Nelostien varrella, lähellä Suomen keskipistettä. Eli aika lailla keskellä ei-mitään.

Täällä kannattaa kuitenkin käydä ihan varta vasten. Kärsämäen kirkossa moderni ja perinteinen lyövät kättä ikimuistoisesti.

Vuonna 2004 valmistunut kirkko on rakennettu kokonaan 1700-luvun perinteisin työmenetelmin. Hirsistä tehty kirkko on päällystetty mustaksi tervatuilla paanuilla. Näky on hämmästyttävä.

Kirkon on suunnitellut arkkitehti Anssi Lassila, yksi Suomen kiinnostavimmista nykyarkkitehdeista. Lassila tunnetaan myös Jyväskylän Kuokkalassa sijaitsevista modernin puurakentamisen merkkiteoksista Puukuokka-puukerrostalosta ja Kuokkalan kirkosta.

Paras aika vierailla Kärsämäen kirkolla on heinäkuu, jolloin kirkossa järjestetään vuosittain korkeatasoinen musiikkijuhla Musiikkia Paanukirkossa.

15 kilometriä ennen kirkkoa on kummallisen kotoisa Motelli Nuttulinna. Täällä tuntuu kuin olisi vieraisilla jonkin sellaisen kaukaisen sukulaisen luona, josta ei ole aivan varma, onko hän sisustanut kotinsa kieli poskella vai tosissaan. Sydänhän täällä pakahtuu!

Lue lisää: Pohjanmaa

Tapiolan kirkko – Suomen rumin kirkko?

Tapiolan kirkko
Tapiolan kirkon kastemalja edustaa kirkon minimalistista mahtavuutta. Kuva: Antti Helin

Entä mikä on Suomen rumin kirkko? Helsingin sanomat järjesti takavuosina äänestyksen Suomen rumimmasta kirkosta ja voittajaksi tuli vuonna 1973 valmistunut Konalan kirkko. Rakennuksen suunnitteli sama arkkitehti, Heikki Castrén, jonka ”ansiolistalla” on myös Helsingin vihatuin rakennus, Rautatientoria reunustava Makkaratalo.

Mutta kirkkotoiminta on päättynyt Konalan kirkossa ja se on myyty, joten enää siitä ei ole Suomen rumimmaksi.

Onko Suomen rumin kirkko siis äänestyksessä toiseksi tullut Tapiolan kirkko, jonka on suunnitellut suomalaisen betonibrutalismin isänä tunnettu Aarno Ruusuvuori?

Me olemme toista mieltä. Äärimmäisessä karuudessaan Tapiolan kirkko on itse asiassa hyvin vaikuttava ja sellaisena se jakaa tunteita. Yksille ruma, toisille mestariteos. Kannattaa käydä Espoossa katsomassa, kumpaan ryhmään itse kuuluu.

Suomen rumin kirkko on sen sijaan mielestämme Kouvolan keskuskirkko, jonka ansiona voi pitää sitä, että se tekee täydelliseksi Kouvolan muutenkin ankean kaupunkikuvan. Kouvola on kokonaisuutena niin ruma, että se on jo kaunista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

4 KOMMENTIT

  1. Kiitos vinkistä Hannu! Vaasan Huutoniemen kirkon takaa näyttää löytyvän sama betonibrutalismin maestro Aarno Ruusuvuori, joka on suunnitellut myös Tapiolan pahamaineisen kirkon. Täytyypä käydä ihailemassa seuraavalla Vaasan-reissulla!

  2. Kiitos vinkistä Marja-Leena! Olet aivan oikeassa, Kuokkalan puukirkko voisi hyvin kuulua tälle listalle – mutta valitsimme sen suunnitelleelta arkkitehdilta, Anssi Lassilalta, listalle Kärsämäen paanukirkon, koska Kärsämäellä moderniin designiin yhdistyy perinteinen paanun käyttäminen. Lassila on tosiaan kiinnostavimpia suomalaisia nykyarkkkitehteja!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi