Suomen ihmeet: Imatrankoski

Imatrankoski kuohuu kerran päivässä.
Imatrankoski kuohuu kerran päivässä.

Imatrankoski on Suomen komeimpia ja perinteikkäimpiä nähtävyyksiä. Kesäiltoina Vuoksi päästetään virtaamaan vapaamaan koskessaan ja näky on upea. On helppo ymmärtää, miksi Imatrankoski oli 1800-luvulla Suomen suosituin nähtävyys.

Teksti Antti Helin

Näky on komea. Jo Imatrankosken railo ilman vettä on vaikuttava, kuin jumalainen, sankarien ajan valtava viilto maan povessa. Kello lyö kuusi, ja kuivan kosken rannoilla alkaa soida Sibeliuksen Finlandia.

Padon portit aukeavat. Vesi alkaa virrata. Aluksi kuohupäiseltä vedeltä kestää yllättävänkin pitkään täyttää kosken uoma. Sitten alkaa tapahtua. Vesihöyry nousee koskesta taivaalle, ilma kosken äärellä viilenee.

Koski kuohuu mahtavina pyörteinä.

Ryntään näköalapaikkana toimivan sillan toiselle puolen katsomaan. Vesi etenee pitkin kuivaa koskea nälkäisenä vapaudestaan. Reitti on sille tuttu, Vuoksi-joki on sen ajan saatossa itselleen raivannut kallioon.

Vuoksi vyöryy vastustamattomasti eteenpäin vapautensa huumaamana. Imatrankoskessa virtaava Vuoksi on hetken aikaa kuin elävä olento.

Imatrankoski ja Vuoksi ovat jälleen se mahtava ilmestys, mahtava luonnonvoiman ruumiillistuma, millainen ne on tarkoitettu olemaan.

Ja kuinka surullinen onkaan se hetki, kun voimalaitoksen portit jälleen suljetaan. Vuoksen häntä katkeaa, ja viimeiset vedet karkaavat tielleen. Vuoksi ja Imatrankoski jäävät odottamaan huomista.

Kosken äärellä on helppo yhtyä Joukahaisen sanoihin: ”Hämehes on Hälläpyörä / Kaatrakoski Karjalassa / Ei ole Vuoksen voittanutta / Yli käynyttä Imatran.”

Imatrankosken historia

Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa.
Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa.

Imatrankosken voisi kuvitella olevan ikivanha, mutta ei. Ihmeellistä on se, että koski on syntynyt vain 7500 vuotta sitten, kun Saimaa syöksähti yli äyräidensä.

Imatrankoski on Suomen ensimmäisiä maailmankuuluja nähtävyyksiä. Koskesta runoili jo Kalevalan sankari Joukahainen, ja sitä ovat käyneet ihailemassa niin Venäjän keisarinna Katariina Suuri, säveltäjä Richard Wagner kuin Kolmen muskettisoturin kirjoittajakin, Alexandre Dumas vanhempi.

Vuonna 1871 kosken yli rakennettiin köysirata, joka oli ainoa tapa ylittää koski vuoteen 1892 asti, jolloin valmistui Vuoksen ylittävä silta.

Vuonna 1903 kosken viereen rakennettiin Suomen senaatin käskystä upea, jugendlinnalta näyttävä hotelli palvelemaan Imatrankoskea ihailemaan saapuvia matkustajia.

1900-luvun vaihteessa Imatra kuului venäläisen yläluokan huvittelu- ja lomailukeskuksiin. Kantavieraita oli muun muassa Venäjän viimeinen keisari Nikolai II, jota seurasi suurin osa Pietarin laajasta seurapiiristä.

Imatran matkailun kulta-aikoina jopa 14 junaa kuljettamaan Pietarin hienostoa Imatralle.

Sitten tuli Venäjän vallankumous ja raharikkaat vieraat katosivat. Vuonna 1921 Imatrankoski padottiin vesivoiman käyttöön.

Imatran Valtionhotelli

Imatran valtionhotelli on täynnä kauniita yksityiskohtia.
Imatran valtionhotelli on täynnä kauniita yksityiskohtia.

Imatran kosken viereen rakennettu Imatran Valtionhotelli on Suomen legendaarisimpia hotelleja.

Hotellista haluttiin mahdollisimman hieno, joten rakennuttaja, Suomen senaatti, antoi arkkitehti Usko Nyströmille vapaat kädet.

Nyström pisti parastaan. Lopputulos näyttää jugendlinnalta. Hotellia koristavat tornit ja parvekkeet, joista voi ihailla Imatrankosken kuohuja. Huomaa myös katolla oleva kissapatsas! Kissan sanotaan unohtuneen katolle hotellissa iltapaukulla käyneeltä noidalta.

Myös hotellin sisätiloissa on hienoja yksityiskohtia kuten kaunis portaikko, seinämaalauksia ja jugendlamppuja.

Hotellissa sanotaan asustavan myös kummituksen! Harmaaksi rouvaksi kutsutun kummituksen sanotaan kaikeksi onneksi olevan hyväntahtoinen.

Perinteisen hotellin yhteydessä toimii moderni kylpylä. Erikoisuutena on infrapunasauna.

Hotellin alkuperäinen nimi oli Grand Hôtel Cascade. Nykyisin Imatran valtionhotelli kuuluu Rantasipi ketjuun, mutta ei kannata pelästyä: hotelliketjuun kuulumisesta huolimatta hotellissa on vallalla ihastuttava vanhanajan tunnelma.

Vaikkei asuisikaan Imatran Valtionhotellissa, sisällä sopii käydä ihailemassa arkkitehtuuria ja henkimässä hotellin jugendtunnelmia. Komeassa Linnasali-ravintolassa voi nauttia vaikka ravintolan suosituimman annoksen, Kuhaa à la Mannerheimin.

Katso tarjoukset Imatran Valtionhotelliin.

Imatran kosken koskinäytökset

Kesäkaudella (22.6–23.8) Imatran koski päästetään virtaamaan vapaasti 20 minuutin ajaksi kello 18.

Kosken kuohuntaa säestää vuoropäivinä Sibeliuksen, Nightwishin tai – herra armahda – Daruden musiikki.

Seikkailunhaluiset voivat ylittää Imatran kosken pitkin modernia vaijerirataa.

Tavallisin tapa ihailla koske on ihailla sitä kosken ylittävältä autotiesillalta käsin. Tunnelmallisia näköalapaikkoja löytyy vähän alempaa Vuoksen varrelta, Imatran Valtionhotellin läheltä.

Kolmen ristin kirkko – Aallon syrjäinen mestariteos

Komean kosken ohella Imatran nähtävyytenä on Alvar Aallon Vuoksenniskaan suunnittelema Kolmen ristin kirkko. Vuonna 1958 valmistunut rakennus on yksi Aallon arvostetuimmista.

Parhaiten Kolmen ristin kirkko tunnetaan yli sadasta ikkunoistaan, joista vain kaksi on samanmuotoisia. Nimensä kirkko on saanut puolestaan siitä, ettei sillä ole lainkaan alttaritaulua, vaan tilalla on kolme valkoista puuristiä.

Ristit ja ikkunat on suunniteltu niin, että jumalanpalveluksen aikaan ristien varjot lankeavat seinälle.

Erikoinen on myös kirkon sijainti – Aallon kuuluisimpiin kuuluva työ sijaitsee aika lailla keskellä metsää vajaan kymmenen kilometrin päässä Imatran keskustasta.

Lue lisää Etelä-Karjalan nähtävyyksistä.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi