Imatrankoski – tällainen on Suomen suurin luonnonihme

Imatrankoski kuohuu kerran päivässä.
Imatrankoski kuohuu kerran päivässä. Kuva: Antti Helin

Imatrankoski on Suomen mahtavin luonnonihme. Näky on upea, kun Vuoksi päästetään kesäiltoina virtaamaan vapaamaan koskessaan.  helppo ymmärtää, miksi Imatrankoski oli 1800-luvulla Suomen suosituin nähtävyys.

Päivitys: Kesällä 2021 Imatrankoski kuohuu päivittäin Fortumin korjaustöiden vuoksi 22.5.–9.7.2021. Ymmärtääksemme aamusta iltaan.

Varsinaiset koskinäytökset (musiikilla) pidetään 10.7.–31.8.2021 päivittäin kello 18.

Kun Imatrankoski virtaa vapaana

Näky on komea. Jo Imatrankosken railo ilman vettä on vaikuttava, kuin jumalainen, sankarien ajan valtava viilto maan povessa. Kello lyö kuusi, ja kuivan kosken rannoilla alkaa soida Sibeliuksen Finlandia.

Padon portit aukeavat. Vesi alkaa virrata. Aluksi kuohupäiseltä vedeltä kestää yllättävänkin pitkään täyttää kosken uoma. Sitten alkaa tapahtua. Vesihöyry nousee koskesta taivaalle, ilma kosken äärellä viilenee.

Koski kuohuu mahtavina pyörteinä.

Ryntään näköalapaikkana toimivan sillan toiselle puolen katsomaan. Vesi etenee pitkin kuivaa koskea nälkäisenä vapaudestaan. Reitti on sille tuttu, Vuoksi-joki on sen ajan saatossa itselleen raivannut kallioon.

Vuoksi vyöryy vastustamattomasti eteenpäin vapautensa huumaamana. Imatrankoskessa virtaava Vuoksi on hetken aikaa kuin elävä olento.

Imatrankoski ja Vuoksi ovat jälleen se mahtava ilmestys, mahtava luonnonvoiman ruumiillistuma, millainen ne on tarkoitettu olemaan.

Ja kuinka surullinen onkaan se hetki, kun voimalaitoksen portit jälleen suljetaan. Vuoksen häntä katkeaa, ja viimeiset vedet karkaavat tielleen. Vuoksi ja Imatrankoski jäävät odottamaan huomista.

Kosken äärellä on helppo yhtyä Joukahaisen sanoihin: ”Hämehes on Hälläpyörä / Kaatrakoski Karjalassa / Ei ole Vuoksen voittanutta / Yli käynyttä Imatran.”

Imatrankoskea ovat ihailleet niin Katariina Suuri kuin Richard Wagnerkin

Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa.
Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa. Kuva: Antti Helin

Imatrankosken voisi kuvitella olevan ikivanha, mutta ei. Ihmeellistä on se, että koski on syntynyt vain 7500 vuotta sitten, kun Saimaa syöksähti yli äyräidensä.

Imatrankoski on Suomen ensimmäisiä maailmankuuluja nähtävyyksiä. Koskesta runoili jo Kalevalan sankari Joukahainen, ja sitä ovat käyneet ihailemassa niin Venäjän keisarinna Katariina Suuri, säveltäjä Richard Wagner kuin Kolmen muskettisoturin kirjoittajakin, Alexandre Dumas vanhempi.

Vuonna 1871 kosken yli rakennettiin köysirata, joka oli ainoa tapa ylittää koski vuoteen 1892 asti, jolloin valmistui Vuoksen ylittävä silta.

Vuonna 1903 kosken viereen rakennettiin Suomen senaatin käskystä upea, jugendlinnalta näyttävä hotelli palvelemaan Imatrankoskea ihailemaan saapuvia matkustajia.

1900-luvun vaihteessa Imatra kuului venäläisen yläluokan huvittelu- ja lomailukeskuksiin. Kantavieraita oli muun muassa Venäjän viimeinen keisari Nikolai II, jota seurasi suurin osa Pietarin laajasta seurapiiristä.

Imatran matkailun kulta-aikoina tarvittiin jopa 14 junaa kuljettamaan Pietarin hienostoa Imatralle.

Sitten tuli Venäjän vallankumous ja raharikkaat vieraat katosivat. Vuonna 1921 Imatrankoski padottiin vesivoiman käyttöön.

Imatrankosken koskinäytökset

Kesäkaudella juhannuksesta elokuun 23. päivään asti Imatrankoski päästetään viidesti viikossa (ke–su) virtaamaan vapaasti 20 minuutin ajaksi kello 18. Kosken kuohuntaa säestää Sibeliuksen Finlandia.

Koskinäytöksiä on yleensä myös itsenäisyyspäivänä, uudenvuodenpäivänä, vappuna ja kesänavauksen yhteydessä 23.5. Ajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

Seikkailunhaluiset voivat ylittää Imatran kosken pitkin modernia vaijerirataa.

Tavallisin tapa ihailla koske on ihailla sitä kosken ylittävältä autotiesillalta käsin. Tunnelmallisia näköalapaikkoja löytyy vähän alempaa Vuoksen varrelta, Imatran Valtionhotellin läheltä.

Imatran Valtionhotelli – Suomen kaunein kummitushotelli

Imatran valtionhotelli on täynnä kauniita yksityiskohtia.
Imatran valtionhotelli on täynnä kauniita yksityiskohtia. Kuva: Antti Helin

Imatran kosken viereen rakennettu Imatran Valtionhotelli on Suomen legendaarisimpia hotelleja. Sen rakennuttamisesta vastasi Suomen senaatti ja hotellista haluttiin mahdollisimman hieno, kosken arvolle sopiva.

Arkkitehti Usko Nyström sai vapaat kädet, ja hän pistikin parastaan. Työstä tuli hänen kuuluisinpansa (Nyström suunnitteli myös useita Helsingin komeista jugendtaloista ja Poriin Cygnaeuksen koulun sekä toimi Alvar Aallon opettajana).

Lopputulos näyttää jugendlinnalta. Hotellia koristavat tornit ja parvekkeet, joista voi ihailla Imatrankosken kuohuja. Huomaa myös katolla oleva kissapatsas! Kissan sanotaan unohtuneen katolle hotellissa iltapaukulla käyneeltä noidalta.

Myös hotellin sisätiloissa on hienoja yksityiskohtia kuten kaunis portaikko, seinämaalauksia ja jugendlamppuja.

Hotellissa sanotaan asustavan myös kummituksen! Harmaaksi rouvaksi kutsutun kummituksen sanotaan kaikeksi onneksi olevan hyväntahtoinen.

Hotellin alkuperäinen nimi oli Grand Hôtel Cascade. Nykyisin Imatran valtionhotelli kuuluu Scandic-ketjuun, mutta hotelliketjuun kuulumisesta huolimatta hotellissa on vallalla ihastuttava vanhanajan tunnelma. Vieressä on hotellin moderni puoli, jossa toimii kylpylä ja kongressikeskus.

Vaikkei asuisikaan Imatran Valtionhotellissa, sisällä sopii käydä ihailemassa arkkitehtuuria ja henkimässä hotellin jugendtunnelmia.

Komeassa Linnasali-ravintolassa voi nauttia vaikka ravintolan suosituimman annoksen, Kuhaa à la Mannerheimin.

Katso tarjoukset Imatran Valtionhotelliin.

Imatran kylpylät

Imatra on jo pitkään ollut suosittu kylpyläkohde – sekä kotimaisten että venäläisten turistien keskuudessa. Saimaan rannalla, Ukonniemen kauniilla ulkoilualueella, on kaksi suurta ja kilpailevaa kylpyläkeskusta, jotka eroavat toisistaan kuin vastakohdat Jin ja Jang.

Holiday Club Saimaan Cirque de Saimaa -kylpylä on ottanut teemakseen modernin sirkuksen. Tunnelma on synkkäsävyinen mutta elämyksellinen. On monenlaista värivaloa ja sirkusteemaista tekemistä.

Imatran kylpylä hehkuu puolestaan luonnonvaloa, joka tulvii suurista ikkunoista. Vehreän allasalueen teemana on Taikemetsä. Lopputuloksena on paljon perinteisempi kylpyläfiilis kuin Holiday Club Saimaassa.

Jos kaipaa erikoisempaa elämystä, Holiday Club on hyvä valinta, jos taas perinteisempää kylpylätunnelmaa, siihen sopii hyvin Imatran kylpylä.

Kolmen ristin kirkko – Aallon syrjäinen mestariteos

Komean kosken ohella Imatran nähtävyytenä on Alvar Aallon Vuoksenniskaan suunnittelema Kolmen ristin kirkko. Vuonna 1958 valmistunut rakennus on yksi Aallon arvostetuimmista.

Parhaiten Kolmen ristin kirkko tunnetaan yli sadasta ikkunoistaan, joista vain kaksi on samanmuotoisia. Nimensä kirkko on saanut puolestaan siitä, ettei sillä ole lainkaan alttaritaulua, vaan tilalla on kolme valkoista puuristiä.

Ristit ja ikkunat on suunniteltu niin, että jumalanpalveluksen aikaan ristien varjot lankeavat seinälle.

Erikoinen on myös kirkon sijainti – Aallon kuuluisimpiin kuuluva työ sijaitsee aika lailla keskellä metsää vajaan kymmenen kilometrin päässä Imatran keskustasta. Lähettyvillä on Imatran edullisimpiin kuuluva majapaikka, hintaluokassaan erinomainen Hostel Immalanjärvi.

Lue lisää Etelä-Karjalan nähtävyyksistä.

Matka Imatrankoskelle

Imatralle – ja koskelle – ajaa Lappeenrannasta puolessa tunnissa ja Savonlinnasta reilussa puolessatoista. Mikkeliin on parin tunnin ajomatka pitkin upeaa Puumalan tietä.

Kauniin jugendlinnan ja kylpylähotellien lisäksi Imatralla on muitakin mukavia majapaikkoja sekä runsas mökkitarjonta. Erityismaininnan ansaitsee hauska, moderni hirsihotelli Rento, jossa on nimensäkin mukaan rennon tyylikäs tunnelma.

Katso tarjoukset Imatran majoitukseen.

Imatrankoski – kokemuksia

Imatrankoskesta kirjoitti sitä useita kertoja ihaillut Antti Helin: ”En saa koskesta tarpeekseni, voisin ihailla sitä vaikka joka kesä ja useaan kertaan. Kyseessä on todellinen luonnonihme, mahtavuudessaan vertaansa vailla Suomessa.”

Lue lisää: Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi