Etelä-Karjalan nähtävyydet

MS Karelia vie Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin Pietariin – eikä viisumia tarvita.
MS Karelia vie Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin – eikä viisumia tarvita. Kuva: Visit Finland

Etelä-Karjala on helppo ja mukava matkakohde: nähtävää ja koettava on paljon pienellä alueella lyhyehkön ajomatkan päässä Helsingistä.

Etelä-Karjalan nähtävyyksinä on komeita luonnonihmeitä, erikoisia elämyksiä ja mainioita paikallisherkkuja.

Ja kirsikkana kakun päällä: Lappeenrannasta pääsee risteilemään Viipuriin ilman viisumia!

Lappeenranta – Etelä-Karjalan keskus

Lappeenrannan ratsuväkimuseo.
Lappeenrannan ratsuväkimuseo sijaitsee kaupungin vanhimmassa talossa. Kuva: Antti Helin

Etelä-Karjalan keskus on Lappeenranta, josta on tullut melkein kuin Viipurin esikaupunki, niin kätevästi kaupunkien välillä nykyisin liikkuu; Lappeenrannasta pääsee Saimaan kanavaa pitkin kulkevalle risteilylle Viipuriin ilman viisumia.

Koronan takia risteilyt ovat toki olleet toistaiseksi keskeytetyt.

Lappeenranta on itsessäänkin viehättävä kesäkaupunki, jossa voi ihailla sekä tunnelmallista linnoitusta että Suomen suurinta hiekkalinnaa. Lappeenrannan uusin nähtävyys on Suomen eroottisin patsas, vuonna 2020 paljastettu Kaunis Veera.

Lue lisää Lappeenrannasta tai katso tarjoukset Lappeenrannan hotelleihin.

Ravintola Säräpirtti Kippurasarvi – maista Lemin särää

Lappeenrannasta kannattaa tehdä kulinaarinen retki Lemille. Ravintola Säräpirtti Kippurasarvi on Suomen ainoa yhden ruokalajin ravintola. Listalla on tietysti Lemin särää eikä mitään muuta.

Lampaasta pitkään haudutettu särä on Suomen kaiketi perinteikkäin liharuoka. Sitä on valmistettu Etelä-Karjalassa jo yli tuhat vuotta.

Säräpirtti Kippurasarveen pitää varata pöytä etukäteen. Samalla kannattaa tarkistaa aukioloajat, sillä ravintola ei ole ihan aina auki.

Imatra – vetonaulana Imatrankoski ja komeat kylpylät

Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa.
Imatrankosken yllä pääsee kieppumaan vaijerin varassa. Kuva: Antti Helin

Etelä-Karjalan kuuluisimpia nähtävyyksiä on tietenkin Imatrankoski, joka on valjastettunakin yksi Suomen ihmeistä. Kesäisin koski päästetään iltaisin kuohumaan, ja näky on unohtumaton.

Imatran viehätystä lisäävät upea jugendhotelli Imatran valtionhotelli sekä Suomen parhaisiin kylpylöihin kuuluvat Cirque de Saimaa eli Holiday Club Saimaa ja Imatran kylpylä.

Ruokolahti – eukkoja, leijona ja jugendlinna

Ruokolahden nimi on syöpynyt suomalaisten, ainakin hieman vanhemman polven, mieliin ainakin kahdesta syystä.

Kultturellimpi syy on Albert Edelfeltin päätöihin kuuluvat teos Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Kauniin puukirkon ja paanukattoisen kellotapulin hallitsema Ruokolahden kirkonmäki on edelleen kuvauksellinen paikka – vaikkei kirkosta näykään Edelfeltin maalauksessa kuin vähän kivijalkaa.

Toinen syy on tietenkin ruokolahden leijona, kesän 1992 mediatapaus, jolle ei ole varmaa vastausta saatu. Kulkiko Ruokolahden metsissä todella leijona? Ja mistä ihmeestä se oli Etelä-Karjalan metsiin päätynyt?

Ruokolahden lähellä on upea jungendhuvila, Rantalinna, jossa toimi muutaman vuoden ajan venäläisen liikemiehen pyörittämä hotelli. Hotellimajoituksesta on valitettavasti luovuttu ja jugendlinna on varattu vain yksityistilaisuuksiin.

Kummakivi – Suomen paras siirtolohkare

Kummakivi
Kummmakivi on nimensä mukainen. Kuinka ihmeessä se pysyykin paikallaan! Kuva: Kotivalo, Wikimedia

Ruokolahden metsissä lymyilee myös Suomen näyttävin siirtolohkare, mahtava Kummakivi, joka tasapainoilee kuin painovoimaa uhmaten pyöreän kallionnyppylän päällä.

Parikkala – patsaspuisto ja Röksän kyläkauppa

Parikkalan patsaspuistossa on muun muassa 200 joogaavaa patsasta.
Parikkalan patsaspuistossa on muun muassa 200 joogaavaa patsasta. Kuva: Antti Helin

Itse oppineen taiteilija Veijo Rönkkösen elämäntyö, Parikkalan patsaspuisto, on Suomen tärkein ITE-taiteen kohde. Edesmenneen Rönkkösen betonista taiteilemat patsaat joogaavat patsaspuistossa aivan Venäjän rajan tuntumassa ja inspiroivat niin lasten kuin aikuistenkin mielikuvitusta.

Patsaspuisto sijaitsee aivan Valtatie 6:n varressa. Veijo Rönkkösen patsaspuistoon ei ole sisäänpääsymaksua, mutta pieni lahjoitus on toivottava puiston ylläpitoon. Lue lisää Patsaspuistosta ja Suomen ITE-taiteen mestariteoksista.

Patsaspuistosta pohjoiseen kannattaa poiketa Röksän kyläkaupassa, Suomen vanhimmassa yhä alkuperäisellä paikallaan toimivassa kaupassa.

Vuokraa mökki Etelä-Karjalasta

Etelä-Karjalasta löytyy kymmeniä vuokrattavia loma-asuntoja ja mökkejä. Katso tarjoukset Etelä-Karjalan vuokramökkeihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi