5 x Suomen parhaat ITE-taideteokset

Anna ITE-taiteen koskettaa sieluasi Parikkalan patsaspuistossa. Kuva: Antti Helin

ITE-taide on modernia kansantaidetta, jolla tarkoitetaan itse oppineiden taiteilijoiden pääsääntöisesti kotikulmilleen tekemää taidetta. ITE-taide on usein samaan aikaan koomista ja koskettavaa, eikä se jää elämyksenä jälkeen virallisesta taiteesta, vaikka gallerioiden ja museoiden sijaan, ITE-taide onkin yleensä esillä maanteiden varsilla.

Kirjainlyhenne ITE tulee sanoista Itse tehty elämä, mikä kuvastaa hyvin ITE-taiteilijoiden asennetta: he ovat oman elämänsä taiteilijoita.

Ja niin kuin elämä itse, on ITE-taide ajan armoilla. Tekijänsä kuoleman jälkeen ITE-teokset uhkaavat muuttua hoidon puutteessa nykyajan taideraunioiksi. Onneksi monet maamme ITE-taiteen merkkiteokset ovat löytäneet paikkakuntalaisten arvostuksen, ja niitä on herätty suojelemaan.

Hiljainen kansa – Suomen vaikuttavin ITE-teos

suomen erikoiset nähtävyydet
Hiljainen kansa, Suomussalmi. Kuva: Ville Palonen

Hiljainen kansa on Suomen vaikuttavin ITE-teos – jo senkin takia, ettei sitä voi olla huomaamatta, jos ajaa Viitostietä pitkin kohti Kuusamoa. 30 kilometriä Suomussalmesta pohjoiseen vastaan tulee pelto, jolla seisoo tuhatkunta turvepäistä ihmishahmoa. Ensikertalaisen kokemus lyö ällikällä.

Hidasta, pysähdy ja kävele Hiljaisen kansan keskelle. Hahmojen joukosta voi bongata yllättävän hauskoja asukokonaisuuksia. Kesäisin teoksen vieressä toimii Niittykahvila.

Tosin jos aivan tarkkoja ollaan, vuonna 1994 pystytetty Hiljainen kansa ei ole varsinaisesti ITE-taideteos, vaan ympäristötaideteos, sillä sen on alun perin luonut virallisestikin tunnustettu taiteilija, suomussalmelainen Reijo Kela, joka on palkittu useilla taidealan palkinnoilla, apurahoilla ja taitelijaeläkkeellä ansioistaan tanssijana ja performanssitaiteilijana.

Muuten kyllä Hiljainen kansa täyttää ITE-taiteen tunnusmerkit. Taideteoksen ylläpidostakin vastaa paikallinen työttömien yhdistys, joka pukee hahmot vuodenaikojen mukaan.

Parikkalan patsaspuisto – Suomen suosituin ITE-teos

Parikkalan patsaspuisto on Suomen suosituin ITE-taideteos. Kuva: Antti Helin

Toinen massiivinen ITE-teos on Etelä-Karjalassa sijaitseva Parikkalan patsaspuisto, joka koostuu lähemmäs 500 betonista valetusta ihmishahmosta. Jo pelkästään joogaavia hahmoja on pari sataa. Lisäksi on monenlaisia kummallisia hahmoja, joista osa on aika surumielisiä, jopa painajaismaisia.

Patsaspuisto listattiinkin taannoin amerikkalaisessa Conde Nast Traveler -matkailulehdessä maailman pelottavimpien paikkojen joukkoon, mutta se on kyllä liioiteltua. Patsaiden katselu sopii niin aikuisille kuin lapsillekin ja saa taatusti mielikuvituksen lentoon.

Patsaspuisto on parikkalalaisen itse oppineen taiteilija Veijo Rönkkösen elämäntyö. Ensimmäisen patsaan Rönkkönen valoi jo vuonna 1961, vasta 17-vuotiaana. Patsaita syntyi sen jälkeen vuosittain aina Rönkkösen kuolemaan asti vuonna 2010.

Parikkalan patsaspuistossa joogaa satoja patsaita. Kuva: Antti Helin

Parikkalan patsaspuisto on Suomen suosituin ITE-teos: vuoteen 2007 mennessä patsaspuiston vieraskirjoihin oli kertynyt noin 400 000 nimeä. Puistossa käy edelleen vuosittain parikymmentätuhatta vierailijaa.

Rönkkösen kuoltua patsaspuisto oli jäädä hunningolle, mutta sen suojeluun on herätty paikallisin voimin. Patsaspuistoon ei ole pääsymaksua, mutta pieni lahjoitus on toivottava puiston ylläpitoon.

Parikkalan patsaspuisto sijaitsee Kuutostien varrella Imatrasta pohjoiseen, aivan itärajan tuntumassa. Tielle patsaita ei kuitenkaan näe, vaan on osattava pitää silmät auki ja tarkkailtava nähtävyyskylttiä.

Lue lisää: Itä-Suomen parhaat nähtävyydet

Mahlun Maapallopatsas – suuruudenhulluin ITE-teos

Maapallo-patsas. Kuva: Ville Palonen

Saarijärvellä sijaitseva Maapallopatsas on puolestaan maamme suuruudenhulluin ITE-taideteos. Aseseppä Matti Rutanen (1888–1964) alkoi työstää Maapallopatsasta vuonna 1950. Innoituksen työlle hän kertoi saaneensa itseltään Jumalalta jo sisällissodan aikana. Työ vei kuuden vuoden ajan suuren osan miehen ajasta ja kaikki hänen rahansa.

Neljä metriä korkea ja viisi metriä leveä patsas ei tietenkään näytä millään tavalla maapallolta, vaan on täynnä uskonnollista symboliikkaa. Se on Rutasen monumentti maailman rauhalle.

Rutanen on itse sanonut patsaan syleilevän koko maailmaa ”merenpohjia myöten, siihen kuuluu menneet ja vastatulevat ihmiset”.

Kun teos oli vihdoin valmis, Rutanen kutsui avajaisiin myös Englannin kuningattaren, jonka vierailua varten hän rakensi patsaan viereen pienen vierasmajan. Kuningatar ei tullut.

Englannin kuningattarelle rakennettu mökki Maapallopatsaan vieressä. Kuva: Antti Helin

Patsaan lisäksi nähtävänä on Rutasen vaatimaton maja, kuningattaren vierasmökki ja pieni lipas, johon Rutanen keräsi lahjoituksia.

Teosta pidetään yhtenä suomalaisen ITE-taiteen avainteoksista. Ensimmäisen kerran patsas peruskorjattiin vuonna 1973 taiteilija Kain Tapperin suunnitelman mukaan, ja sitä on korjattu myöhemminkin.

Maapallopatsas sijaitsee varsin syrjässä Keski-Suomen Mahlussa mutta sen luokse voi koukata vaikkapa matkalla Pyhä-Häkin ikimetsään.

Edvin Hevonkosken polku – paras ITE-teos perheille

Edvin Hevonkosken vaasalaiseen metsään, lenkkipolun varrelle, pystyttämä patsaspuisto on Suomen ainoa taidenäyttely, josta voi nauttia juoksemalla.

Patsaspuisto on myös hauska kohde perheille. Puiden välistä pilkistää monenlaisia puusta ja peltiromusta taiteiltuja peikkoja, otuksia ja Suomen lähihistoriaa kommentoivia hahmoja. Tarja Halosta esittävä patsas on ollut näytteillä Kiasmassakin, tosin nykytaiteen museon edessä.

Taiteilijanuransa levyseppänä ja hitsaajana työskennellyt Hevonkoski aloitti eläkkeelle jäätyään. Vaimo kun käski, että miehen pitäisi keksiä itselleen tekemistä.

Noin 150 patsaan ohella Hevonkoski rakensi polun varrelle myös korsun ja juoksuhaudan muistona sotavuosistaan.

Hevonkosken kuoltua vuonna 2009 patsaspolku on ollut vaarassa raunioitua. Toivottavasti Vaasan kaupunki herää patsaspuiston suojeluun – kyseessä on yksi Pohjanmaan hauskimmista nähtävyyksistä. Vaasan Asevelikylän kaupunginosassa nimetty polku on nimetty kansantaiteilijan mukaan Edvininpoluksi.

Kokkolan ITE-taiteen museo

kokkola-ite-museo
Kokkolan ITE-museo on kuin kurkistus suomalaiseen hulluuteen. Kuva: Antti Helin

Suomen ITE-taide on alkanut hiljalleen saada myös virallista arvostusta. Taideteoksia on koottu eri puolelta Suomea vuonna 2015 avattuun ITE-taiteen museoon, joka toimii Kokkolan tunnelmallisessa Museokorttelissa.

Museon vaihtuvissa näyttelyissä voi ihailla sitä kiihkoa, jolla ITE-taiteilijat ovat keskittyneet yhteen tapaa ja tyyliin tehdä taidetta, jolla on täytetty kodit ja pihamaat.

ITE-museon näyttelyille toivoisi nykyistä enemmänkin tilaa: museo on äärimmäisen mielenkiintoinen. ITE-taide on suomalaista hulluutta parhaillaan!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi