Sompasauna – vielä ehtii Suomen hauskimpaan saunaan

Sompasauna
Sompasaunassa saunotaan ilmaiseksi. Kuva: Visit Finland / Harri Tarvainen

Legendaarinen Sompasauna on muuttanut Hermanninrantaan. Alla oleva teksti kertoo Sompasaunasta sen alkuperäisessä sijainnissa Sompasaaressa. Käy katsomassa, millainen paikka on uusi Sompasauna.

Jokunen vuosi sen jälkeen, kun Sörnäisten satama oli siirretty Vuosaareen, alkoi Sompasaaressa tapahtua kummia. Joutomaaksi jääneeltä sataman vanhalta konttialueelta löytyi sattumalta puukiuas, ja sen ympärille pysytettiin hökkelisauna Nihtilaiturin eteläkärkeen. Loppu on suomalaista saunahistoriaa.

Sauna opittiin tuntemaan nimellä Sompasauna. Sauna oli tarkoitettu väliaikaiseksi, ja sen seuraajia hävitettiinkin milloin vandaalien, milloin kaupungin toimesta. Syrjäinen sijainti johti alkuaikoina muihinkin tihutöihin. Väliaikaiseksi taideteokseksi tarkoitettu, viisi metriä korkea turvemammutti tuikattiin tuleen. Jäljellä on yhä teräksinen ranka.

Improvisoitu sauna sai vankkumattomia ystäviä, ja vuonna 2013 saunaa pyörittämään perustettiin Sompasaunaseura, joka teki kaupungin kanssa vuokrasopimuksen.

Saunomista elävöittävät pianonsoitto ja leijonien karjunta

Sompasauna
Sompasauna – rakkaudesta saunomiseen. Kuva: Visit Finland / Harri Tarvainen

Paria vuotta myöhemmin Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunta palkitsikin saunan jo Helsingin kulttuuriteko -palkinnolla. Palkintoperusteissa painotettiin saunan yhteisöllisyyttä ja omalaatuista luovuutta.

Sauna on käyttäjille ilmainen ja avoinna kaikille aina, ympäri vuoden. Asu on vapaa, eikä edes pakollinen. Toimintaa rahoitetaan lahjoituksilla ja keräyslaatikkoon jätetyillä pantillisilla saunajuomatölkeillä.

Kiukaat ovat usein lahjoituksia niiden valmistajilta, ja niiden lisäksi paikalle on tuotu pianoja. Sateessa tuhoutuneen tilalle tuotiin uusi, jolle rakennettiin katos, jonka ympärillä kuulee toisinaan laadukkaitakin konsertteja.

Sompasaunan äänimaailmaan saattaa sisältyä myös viereisen Korkeasaaren eläintarhan leijonien karjahtelua iltapalan aikoihin. Eläinkunta on muutenkin tiiviisti läsnä. Kovia kokenut mammutti on saanut kaverikseen pari kirahvia Luonnontieteellisen museon parvekkeelta.

Sompasaunan uudet kujeet ja viihtyisät naapurit

Sompasauna
Sompasaunan suihkusta vastaa Suomenlahti. Kuva: Visit Finland / Harri Tarvainen

Saunoja on ollut viime vuosina kolme, kaikki toimivia – ja aivan eri tasoa, kuin aikaisemmat vetoiset hökkelit. Pukuhuoneita tai juoksevaa vettä ei paikalla ole, vaan löylyvesi on tuotava muualta. Peseytyä voi meressä.

Paikalle saavutaan jalan, tai mitä erilaisimmilla kulkuneuvoilla: polkupyörillä, sähköpotkulaudoilla, autoilla tai kajakeilla.

Pizzataksi tuntee osoitteen, ja muitakin uuden teknologian sovellutuksia hyödynnetään: Kappeli ja Temppeli -saunoissa on anturi ja niiden lämpötilan voi nähdä netissä. Myös uimaportailla on digitaalinen lämpömittari.

Asiakaskunta on usein yllättävänkin kansainvälistä, sillä Sompasauna on niittänyt mainetta ulkomaita myöten. Ja hyvä niin: Sompasaari edustaa ihanan äkkiväärää Helsinkiä.

Alueella on toiminut vuosikaudet myös satamakonttiin perustettu Ihana Kahvila, jossa voi lekotella vaikka riippumatossa. Uudempi tulokas olutta, siideriä ja hodareita tarjoileva Damascusito.

Sompasauna elää maailmanlopun uhan alla

Valitettavasti jokaista kesää on povattu Sompasaunan ja Ihana Kahvilan viimeiseksi nykyisessä sijainnissaan, sillä paikalle on kaavoitettu uusi asuinalue. Nykytiedon valossa Sompasauna joutuu viimein muuttamaan kesäkuussa 2021. Uudeksi, niinikään väliaikaiseksi, osoitteeksi on kaavailtu Hermanninrantaa.

Vielä kuitenkin ehtii istua pehmeissä löylyissä ja tuijottaa ikkunasta, kuinka Katajanokan jäänsärkijöiden valot syttyvät syysillassa ja Suomenlinnan majakan toistuvia neljää lyhyttä välähdystä: morseaakkosissa se on yhtä kuin H – niin kuin Helsinki, Itämeren tytär.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi