Venäjän viisumi – netistä vai matkatoimistosta?

Pietariin ja muualle Venäjälle matkustaessa tarvitsee viisumin – mutta millaisen? Tällä sivulla kerrotaan erilaisista viisumeista Venäjälle. Parhaita vaihtoehtoja ovat ilmainen Pietarin nettiviisumi ja vuoden voimassa oleva monikertaviisumi.

Pietarin uusi ilmainen nettiviisumi

E-visa on uusi viisumityyppi, joka otettiin käyttöön vuoden 2019 lokakuussa. Nettiviisumin odotetaan mullistavan Pietarin-matkailu, sillä sen hankkiminen on helppoa ja täysin ilmaista!

Ennestään nettiviisumi on jo käytössä Kaliningradissa, jonne suomalaiset pääsevät ilman viisumikuluja lentäen, bussilla tai junalla esimerkiksi Liettuan tai Puolan kautta. Uudella Pietarin nettiviisumilla pääsee matkustamaan Pietarin lisäksi Viipuriin ja muualle Karjalan kannakselle. Esimerkiksi Moskovaan matkustessa vaaditaan jatkossakin tavallinen viisumi, joka on helpointa hankkia matkatoimistosta.

E-viisumin kanssa matka saa kestää korkeintaan kahdeksan päivää. Tämä riittää mainiosti tavalliselle turistille, mutta säännöllisesti Venäjällä vierailevien kannattaa edelleen hankkia pitkäaikainen monikertaviisumi.

E-viisumi on ilmainen. Hakemus täytetään Venäjän ulkoministeriön nettisivuilla ja siihen liitetään henkilötietojen lisäksi tiedot passista ja tuore digitaalinen passikuva. Passia tai muita dokumentteja ei tarvi lähettää minnekään. Nettiviisumin toimitusaika on korkeintaan neljä päivää.

Pietarin nettiviisumi on voimassa 30 päivää. Sinä aikana voi tehdä yhden matkan, jonka kesto on korkeintaan kahdeksan päivää. Tarkkoja matkustuspäiviä ei tarvitse ilmoittaa etukäteen.

E-visa on voimassa lentokoneella, autolla, bussilla ja laivalla matkustaessa. Viimeisimpien tietojen mukaan nettiviisumi kelpaa Allegro-junalla matkustaessa viimeistään vuonna 2021. Mahdollisesti silloinkin nettiviisumilla matkustavien pitää pysähtyä Viipuriin leimauttamaan passinsa, sillä junissa (tai Pietarissa Suomen asemalla) ei ole tarvittavia laitteita ja tietoliikenneyhteyksiä sähköisten viisumien tarkastamiseen. Loppumatka Viipurista Pietariin  jatkuu Allegroa vastaavalla modernilla Lastotshka-junalla.

Tavallisen Venäjän viisumin saa matkatoimistosta

Tavallisen turistiviisumin saa helposti matkatoimiston kautta. Helsingissä viisumiasioita hoitaa Lähialuematkat ja Turussa Neva Tours. Viisumiprosessi tapahtuu kansainvälisen Solo Visa -yrityksen kautta. Viisumia ei voi anoa suoraan Venäjän suurlähetystöstä.

Venäjän kertaviisumi maksaa käsittelykuluineen noin 90 euroa. Jos aikoo matkustaa Venäjälle usein – tai edes pari kertaa vuodessa – on edullisempaa hankkia vuoden voimassa oleva monikertaviisumi. Paperimuodollisuudet ovat samat, hinta noin tuplasti kertaviisumiin verrattuna.

Viisumia varten tarvitaan passi, alle 6 kuukautta vanha passikuva, täytetty viisumihakemus sekä omalta vakuutusyhtiöltä ilmaiseksi saatava todistus matkavakuutuksen voimassaolosta. Hakemuksen täyttäminen Solo Visan nettisivulla on helppoa ja nopeaa. Viisumihakemuksen paperit ja passi viedään matkatoimistoon.

Viisumityypistä riippuen hakemuksen käsittely kestää 1-2 viikkoa. Pikakäsittelyn saa jopa parissa päivässä, mutta se maksaa reilusti ekstraa. Valmis viisumi liimataan passiin (se täyttää yhden kokonaisen sivun) ja passi noudetaan matkatoimistosta.

Viisumivapaat risteilyt Pietariin ja Viipuriin

Poikkeuksen viisumisääntöön tekevät risteilyt: risteilymatkustajat saavat viettää Venäjällä maissa 72 tuntia ilman viisumia. Helsingistä pääsee viisumivapaalle risteilylle Pietariin ja Lappeenrannasta viisumivapaalle risteilylle Viipuriin.

Rekisteröityminen Venäjällä

Venäjällä matkustavan pitäisi periaatteessa rekisteröityä paikan päällä, mutta onneksi siitä ei enää nykyään ole vaivaa tavalliselle turistille: jos matka kestää alle seitsemän arkipäivää, ei rekisteröintiä vaadita. Hotellissa yöpyessä hotelli hoitaa rekisteröitymisen, mikäli sellainen vaaditaan esimerkiksi pidemmällä matkalla. Käytännössä rekisteröityminen tarkoittaa paikallisviranomaisen iskemää leimaa paperisen maahantulokortin kääntöpuolelle.

Katso tarjoukset Pietarin hotelleihin.

Lue lisää:

Pietari-matkaopas

Pietarin vinkit – kokemuksia Pietarista

Matka Pietariin – juna, bussi vai laiva?

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!