Pietari-Paavalin linnoitus – täältä Pietari sai alkunsa

pietari-paavalin linnoitus
Pietari-Paavalin linnoituksen kiehtovinta antia ovat auringonottajat, jotka kerääntyvät linnoituksen muurien luokse jo varhain keväällä. Kuva: Andrey Wi, Wikimedia

Suunnitelma Pietarin rakentamiseksi oli yhtä hullu kuin sen alkuun panija, Pietari Suuri. Kaupunki sai alkunsa Nevan rannalta, Pietari-Paavalin linnoituksesta, ja se rakennettiin kuolleiden työmiesten luiden päälle.

Teksti Antti Helin

”Pidättekö minua kenties hulluna?” pietarilaismies kysyy kasvot hikipisaroista helmeillen.

Hetkeä aiemmin hän on kirmannut liian pienissä uimahousuissa Neva-joen sohjoisella jäällä ja pomputellut jalkapalloa paljaat pakarat tanssahdellen.

No, tuota, niinkin voisi sanoa.

On huhtikuun alku, ja lämpömittari näyttää hädin tuskin kymmentä astetta.

Mutta viisikymppinen Nikolai ei ole suinkaan ainoa kummajainen Pietari-Paavalin linnoituksella. Hänen takanaan linnoituksen tiilimuuria vastaan nojailee pitkä rivistö puolialastomia auringonottajia, jotka ojentelevat raajojaan nurinkurisiin asentoihin.

Kummallisella poseeraamisella tavoitellaan tasaista rusketusta.

Moni auringonottaja on kököttänyt paikoillaan suurimman osan vapaa-ajastaan helmikuusta saakka – viimeisen 30 vuoden ajan. Kasaan rypistyneet rouvat uskovat vakaasti, että aurinko pitää heidän ihonsa nuorekkaana.

”Saan auringosta uudistavaa energiaa!” myös Nikolai intoilee ja täräyttää jalkapallonsa linnoituksen seinään.

Pietari Suuri oli nerokas sekopää

Pietarin kaupungin tarina alkoi näiltä samoilta sijoilta 300 vuotta sitten, kun Jänissaarelle muurattiin Pietari Paavalin linnoituksen ensimmäinen kivi.

Sitä seurasi Venäjän uuden pääkaupungin rakentaminen suolle Neva-joen vihamieliseen suistoon.

Suunnitelma oli yhtä hullu kuin sen alkuunpanija. Kaksimetrinen Pietari Suuri oli älykäs, hermostuneesti nykivä psykopaatti.

Hän taisi 14 ammattia, harrasti alaistensa hampaiden kiskomista, kidutti omin käsin vihollisiaan, surmasi oman poikansa ja virtsasi juhliinsa sammuneiden suurlähettiläiden päälle.

Siirtämällä pääkaupunkinsa Moskovasta Pietariin tsaari halusi lähentää takapajuista valtakuntaansa Eurooppaan.

Mutta tavassa, jolla Pietari tavoitteli eurooppalaisuutta ei ollut mitään eurooppalaista. Pietari rakennutti kaupunkinsa itämaisen despootin tavoin: yhdestä mahtikäskystä, kuin sormiaan napsauttamalla.

Kuoleman rakennustyömaa

Pietaria rakentaneita työläisiä varten ei ollut kunnon majoitusta, muonitusta eikä työkaluja. Soran he kantoivat vaatteissaan.

Kaupunki nousi vauhdilla. Urakassa kuoli satojatuhansia talonpoikia, sotilaita ja sotavankeja.

Historioitsija Vasili Kljutsevski on arvioinut, ettei maailman sotahistoriassa ole taistelua, jossa olisi kuollut sotilaita kuin Pietarissa työläisiä.

Kansan keskuudessa levisivät ennustukset ruumiiden varaan nousseen kaupungin tuhosta.

Ihmisten mieliin jäi kaikumaan ennustus, jonka lausui Pietari Suuren luostariin sulkema ensimmäinen vaimo, Jevdokia: ”Pietarin kaupunki on vielä kerran seisova tyhjänä!”

Pietariin jäi elämään myyttinen usko kaupungin tuhosta.

Lue lisää: Pietarin nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!