Vaskiratsastaja ja myytti Pietarin tuhosta

Vaskiratsastaja-patsas on Pietarin symboli. Uskotaan, että niin kauan kuin patsas seisoo paikoillaan myös Pietari kukoistaa. Ja Pietari on kaupunki, jota vainoavat tuhon ennustukset.

Teksti Antti Helin
Kuva Ville Palonen

Kaviot polkevat ilmaa. On kuin ratsastajapatsaaseen ikuistettu Pietari Suuri tahtoisi karauttaa ratsullaan taivaalle.

Iisakinkirkon takana, Neva-joen rannalla seisova patsas on Pietarin symboli: uskomuksen mukaan kaupunki pysyy pystyssä niin kauan kuin Vaskiratsastaja seisoo paikallaan.

12 vuoden projekti

Patsaan veistänyt ranskalainen Etienne Falconet on saanut teokseensa huikean liikkeen tunnun: sitä varten Falconet juoksututti muuatta ratsuväen everstiä laukkaamaan jalustalle ja pysäyttämään hevosensa äkisti satoja kertoa, jotta hän sai ikuistettua oikein jokaisen lihaksen.

Saadakseen patsaalle oikean ulkonäön, hän kehotti ratsuväen everstin laukkaamaan jalustalle ja pysäyttämään hevosensa äkkinäisesti. Liike toistettiin satoja kertoja samalla, kun Falconet seisoi piirtämässä, kunnes oli nähnyt joka ikisen lihaksen.

Kaikkiaan patsaan tekeminen vei Falconetilta 12 vuotta. Sinä aikana hän ehti riitautua patsaan tilanneen keisarinna Katariina Suuren kanssa niin pahasti, ettei Falconet joutui lopulta poistumaan kaupungista vähin äänin ilman kunnianosoituksia. Patsas paljastettiin vuonna 1782.

Jättimäinen kivenlohkare, jolla patsas seisoo, on puolestaan yksi maailman suurimmista kivistä, jonka ihminen on onnistunut siirtämään ilman koneiden apua.

400 työmieheltä vei yhdeksän kuukautta kuljettaa 1 500 tonnin painoinen lohkare paikoilleen metallikelkkojen avulla.

Vaskiratsastaja on Pietarin symboli

Myytti Vaskiratsastajapatsaasta syntyi 1800-luvulla Venäjän kansalliskirjailija Aleksandr Pushkinin mestarillisesta runoelmasta Vaskiratsastaja (1833), jossa köyhän kirjuri Jevgenin morsian hukkuu Pietaria vaivaavissa tulvissa.

Murheen murtama sulhanen kiroaa menneiden aikojen tsaarin, Pietari Suuren, joka väen väkisin rakennutti kaupunkinsa vihamieliselle suolle.

Kesken kiroamisen Pietari Suuren ratsastajapatsas herää eloon ja alkaa jahdata ympäri kaupunkia järkensä menettänyttä Jevgeni-rukkaa, joka suistuu lopulta kuolleena maahan.

Keisarillisessa Pietarissa kukaan ei saanut nousta edes yksinvaltiaan vastaan – ei edes loukata tsaaria kuvaavaa patsasta.

Pushkin itsekin joutui useaan otteeseen vaikeuksiin tsaaria edustavan virkavallan kanssa. Kerran hänet karkotettiin Siperiaankin, mutta niin rakastettuja olivat hänen runonsa, että Pushkin pääsi palaamaan pääkaupunkiin.

Vaan sen koomin ei Vaskiratsastaja ole paikaltaan lähtenyt – ja Pietari on selvinnyt monista vastoinkäymisistään.

Lue lisää: Pietarin nähtävyydet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi