Mistä löytää edullinen koronatesti matkalle?

covid lentokenttä
Korona-ajan autiot lentokentät alkavat käydä harvinaisiksi, kun matkailu kasvaa kohisten. Kuva: Dyana Wing / Unsplash

Mistä löytyy Suomen halvin koronatesti? Kysymys on oleellinen matkailijoille, sillä matkailua varten koronatesti pitää tehdä yksityisellä puolella eikä siihen saa Kela-korvausta (ellei lääkäri ole määrännyt testiä).

Monet maat vaativat edelleen koronatestiä saapuvilta. Myös osa lentoyhtiöistä vaatii todistusta negatiivisesta koronatestistä. Osalle alkaa tosin jo kelvata pelkkä rokotustodistuskin, kunhan on saanut kaksi rokoteannosta.

Maasta riippuen koronatesti saa olla 24-96 tuntia vanha ennen matkaan lähtöä. Yleisin vaatimus on 72 tuntia eli kolme päivää, joka lasketaan testin ottamisesta (eikä tuloksen saamisesta).

Pikkulapsilta ei vaadita koronatestiä. Maasta riippuen ikäraja vaihtelee 2–12 vuoden välillä.

Paljonko koronatesti maksaa?

Koronatestit lisämaksuineen (palvelumaksu ja lääkärintodistus) ovat maksaneet laboratoriosta riippuen usein yli 200 euroa. Onneksi hinnat ovat tulleet rytisten alas – johtuisiko tämä siitä, että rokotusten myötä koronatesteille ei enää ole niin suurta tarvetta?

Edullisin PCR-koronatesti, minkä me olemme pääkaupunkiseudulla löytäneet, on Medipulssin tekemä. Pika-antigeenitestin hinta on vain 50 euroa ja PCR-testin 100 euroa, eikä siihen tule lisäkuluja. Lääkäriasema sijaitsee Malmilla ja henkilökunta on todella mukavaa. Tulokset tulevat nopeasti seuraavana päivänä. Jos haluaa saada testituloksen pikavauhtia vain muutamassa tunnissa, on lisämaksu 40 euroa.

Hinta on hieman edullisempi kuin esimerkiksi 9Livesillä, jolla PCR-testin hinta on 135 euroa. Lentokentän drive-inn -testipaikassa pika-antigeenitesti maksaa vain 79 euroa.

Finnairin koronatestit lentokentällä

Myös Finnair on alkanut tehdä Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella edullisia pika-antigeenitestejä 65 eurolla. Tulokset saa kahdessa tunnissa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että moni maa vaatii nimenomaan kalliimpia PCR-testejä. Finnair onkin alkanut tehdä myös PCR-testejä. Niiden hinta on Finnairin matkustajille 93 euroa ja muille 120 euroa.

Voiko ennen matkaa käydä koronatestissä julkisella puolella?

Osa sairaanhoitopiireistä on mukana Koronatietoni-palvelussa, josta voi ladata pdf-muotoisen todistuksen terveyskeskuksen tekemästä viimeisimmästä koronatestistä. Todistuksen saa englanniksi ja tulostaessa siihen voi lisätä oman passin numeron, joten sitä voi käyttää matkustettaessa.

Lähtökohtaisesti julkisen terveydenhuollon tekemään koronatestiin mennään oireiden tai altistumisen vuoksi, ei hakemaan todistusta matkailua varten. Julkisella puolella testaamisen riskinä on lisäksi se, että huonolla onnella tuloksen saaminen voi kestää jopa 2–3 päivää – esimerkiksi pääkaupunkiseudulla testaaminen on ollut välillä ruuhkautunutta.

Vuoden 2022 alussa omikron-muunnoksen myötä monella paikkakunnalla testataan ainoastaan vakavasti oirehtivat ja riskiryhmäläiset.

Lue lisää: Minne nyt voi matkustaa? Päivitetty lista korona-ajan matkakohteista

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!