Minne nyt voi matkustaa? Katso päivitetty lista korona-ajan matkakohteista!

Tekeekö mieli matkustaa etelän lämpöön? Thaimaahan voi matkustaa ilman karanteenia, eikä edes viisumia vaadita enää. Kuva: Day 2505 / Shutterstock.com

Tältä sivulta löytyy tietoa matkakohteista, joihin suomalaiset voivat matkustaa koronapandemian aikana talvella 2022. Kerromme myös eri maiden matkustussäännöistä ja muista korona-ajan matkailuun liittyvistä kysymyksistä. Sivu on päivitetty 5.1.2022.

Vielä syksyllä suuri osa maista päästi tuplarokotetut sisään ilman koronatestejä, ja kaksi rokotetta saaneet saivat palata lomalta Suomeen ilman omaehtoista karanteenia tai muita rajoituksia. Joulukuussa leviämisen aloittanut koronan omikron-muunnos on mutkistanut ulkomaanmatkailua: nyt jopa osa EU-maista vaatii ennakkoon tehtyä negatiivista koronatestiä myös kahdesti (tai kolmesti) rokotetuilta.

Minne voi matkustaa rokotettuna?

Brooklyn Bridge New York nähtävyydet
Yhdysvallat avautui matkailulle marraskuun alussa. Kuvassa Brooklyn Bridge, New Yorkin ikonisin silta. Kuva: IM Photo / Shutterstock

Täyden rokotesarjan saaneet (tai jo koronan sairastaneet) suomalaiset saavat matkustaa suurimpaan osaan Euroopan maita ja aika moneen kaukomaahankin. Esimerkiksi Thaimaa on avautunut matkailulle, samoin Yhdysvallat.

Euroopan sisällä EU-kansalaiset saavat pääsääntöisesti matkustaa sangen vapaasti, varsinkin jos he ovat rokotettuja tai voivat esittää negatiivisen koronatestituloksen. EU:n digitaalisen koronatodistuksen saa ilmaiseksi Omakannasta. Tämän sivun lopusta voit lukea lisää koronatodistuksesta.

Täydeksi rokotesarjaksi lasketaan kaksi rokotusta. Kolmannen rokotuksen saaneiden rajoitukset eivät eroa kaksi kertaa rokotetuista.

Re-open Europa -sivuilla on saatavilla maakohtaista matkustustietoa myös suomeksi. Sivu on varsin kätevä, sillä siellä voi valita lähtömaan ja määränpään, ja nähdä säännöt juuri omaa matkaa varten. Toinen näppärä sivusto on Finnairin matkustusrajoituskartta.

Suosittuja korona-ajan kohteita Euroopassa ovat olleet esimerkiksi Kreeta ja Mallorca, joissa molemmissa pääsee nauttimaan auringosta vielä pitkälle syksyyn. Talven saavuttua moni on kääntänyt katseensa kohti Kanariaa ja Madeiraa, joiden koronatilanne on hyvällä tolalla.

Minne voi matkustaa ilman rokotetta?

Joihinkin maihin voi matkustaa myös ilman täyttä rokotesuojaa, eli kahta koronarokoteannosta. Yleensä näissä tapauksissa vaaditaan kuitenkin todistus negatiivisesta koronatestistä, muttei kaikissa.

Myös osa lentoyhtiöistä saattaa vaatia todistuksen koronarokotuksista ja/tai koronatestin. Suosittelemme vahvasti rokotteiden ottamista!

Minne ei voi matkustaa – vielä?

Maailma on monelta osin avautunut. Alkaa jo olla helpompi listata ne maat, joihin ei saa matkustaa kuin ne, joihin saa. Suosituista matkakohteista matkailua rajoittavat näkyvimmin monet Aasian ja Oseanian maat. Sulkemisella tarkoitamme vähintään karanteeniin joutumista.

Matkailulta suljettuna ovat esimerkiksi Japani, Korea, Kiina, Filippiinit, Australia ja Uusi-Seelanti. Malesia alkaa jo avautua: marraskuun puolivälistä lähtien Langkawille on päässyt rokotustodistuksen ja koronatestin avulla.

Oma lukunsa ovat eteläisen Afrikan maat (kuten Etelä-Afrikka ja Namibia), joissa koronan uusin muunnos omikron on levinnyt. Marraskuun lopussa suurin osa Euroopan maista asetti näistä maista saapuville tiukkoja rajoituksia, muun muassa karanteeneja. Ulkoministeriö suosittelee, ettei eteläiseen Afrikkaan matkustettaisi toistaiseksi laisinkaan.

Koronatesti ennen matkaa

Monen matkustusintoa ovat hidastaneet kalliit koronatestit, joita vaaditaan edelleen joihinkin maihin. Onneksi hinnat ovat tulleet rytisten alas koronan alkuajoista, ja nykyään koronatestin saa edullisimmillaan alle sadalla eurolla. Omalla sivullaan kerrotaan, mistä löytyy Suomen halvin koronatesti.

Julkisen terveydenhuollon tekemiä ilmaisia testejä ei tule käyttää matkustamista varten. Kannattaa myös huomioida, että julkiselta puolelta testituloksen saaminen voi kestää jopa useita päiviä.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Finnair on avannut useita lentoreittejä uudelleen sekä Euroopassa että kaukokohteissa. Finnair ei myöskään vaadi enää negatiivista koronatestitulosta, jos matkustajalla on esittää rokotustodistus ja rokotukset on otettu vähintään kolme viikkoa ennen matkaa.

Täältä näet Finnairin korona-ajan lentokohteet.

Myös norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian myy Helsinki-Vantaalta lentoja pariinkymmeneen kohteeseen, joista suurin osa on Espanjan, Kreikan ja Kroatian lomakohteita.

Täältä näet Norwegianin lentokohteet syksyllä ja talvella.

EU:n matkustuslomake

Jotkut EU-maat vaativat digitaalisen matkustuslomakkeen täyttämistä kaikilta maahan saapuvilta. Osalla maista on oma PLF eli ”passenger locator form”, osa käyttää EU:n yhteistä lomaketta. Se löytyy täältä.

Viroon voi matkustaa rokotustodistuksella

Tallinna
Tallinna on kaunis matkakohde myös talvisin. Kuva: Ingrid Maasik / Shutterstock

Viroon voivat matkustaa vapaasti rokotetut tai koronan jo sairastaneet suomalaiset. Toisesta rokotusannoksesta on pitänyt kulua viikko. EU-rokotustodistuksen avulla myös Suomeen palaaminen onnistuu ilman testejä.

Jos ei ole saanut vielä kahta rokotusta, voi Viroon matkustaa siitä huolimatta. Tällöin Tallinnan satamassa tehdään maksullinen pikatesti. Testivaatimus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia.

Paluumatkalla laivaan noustessa ei enää kysellä testitodistuksia, mutta kotiinpaluun jälkeen tulee käydä koronatestissä 3-5 vuorokauden kuluttua. Paluutesti ei koske kahteen kertaan rokotettuja.

Viroon matkustamisesta korona-aikana kerrotaan tarkemmin Visit Estonian koronasivulla.

Ruotsi vaatii koronatestin

Ruotsi muutti maahantulorajoituksia joulukuussa: myös kahdesti rokotetuilta vaaditaan todistus negatiivisesta koronatestistä.

Lue lisää Ruotsin koronarajoituksista. 

Norjaan saavat matkustaa nyt kaikki suomalaiset

Norja kiristi matkustusrajoituksiaan joulukuun alussa. Norjaan saavat matkustaa kaikki suomalaiset, mutta niiltä, joilla ei ole kahta rokotusta, vaaditaan sekä etukäteen tehty koronatesti että rajalla saapuessa tehtävä toinen testi. Lisäksi ”punaisilla” korkean koronailmaantuvuuden alueilla asuvat joutuvat karanteeniin.

Kahdesti rokotetuilta vaaditaan vain ennakkorekisteröinti sekä rajalla tehtävä (ilmainen) pikatesti.

Lue tarkemmin Norjan matkustussäännöistä artikkelistamme Norjan koronarajoitukset talvella 2021-2022.

Italia kutsuu kaupunkilomalle

Grand Canal, Venetsia. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

Rokotetut voivat matkustaa Italiaan ilman ongelmia. Rokottomattomillekin riittää todistus negatiivisesta koronatestistä.

Italian kuuluisimmissakin kohteissa on matkailijoita pandemian takia vähemmän kuin vuosikymmeniin. Täältä voit lukea, millaista oli olla viime joulukuussa autiossa Venetsiassa.

Espanja pitää pintansa lomakohteena

Mallorca on ollut suosittu kohde koronan aikana. Kuvassa Calo des Moro, yksi Mallorcan kauneimmista uimarannoista. Kuva: El Lobo / Shutterstock

Espanjan koronatilanne on vaihdellut paljon pitkin pandemiaa. Välillä on menty pahempaan suuntaan, välillä taas päästy Euroopan keskitasolle. Espanjan rokotuskattavuus on Euroopan (ja samalla koko maailman) kärkikastia.

Kuten muihinkin Euroopan maihin, Espanjaan voi matkustaa rokotustodistuksen kanssa. Toisesta rokotuksesta on pitänyt kulua vähintään 14 vuorokautta ennen matkan alkamista. Ilman rokotuksiakin pääsee, jos käy koronatestissä enintään 72 tuntia ennen matkaa.

Enintään 48 tuntia ennen matkaa pitää täyttää digitaalinen terveystietokaavake (HCF), jossa ilmoitetaan esimerkiksi lennon numero, istumapaikka ja lomapaikan hotellin osoite.

Täältä löydät terveystietokaavakkeen ja lisätietoja Espanjan matkustusrajoituksista.

Kanaria on koronaturvallinen lomakohde

Kanariansaarilla on voimassa samat säännöt kuin manner-Espanjassa.

Kanariansaarilla rokotteen saaneiden osuus asukkaista on jopa hieman korkeampi kuin Suomessa. Marraskuun alkupuolella ilmaantuvuusluku oli selvästi alle puolet Suomen vastaavasta, eli Suomeen verrattuna Kanaria on varsin turvallinen lomakohde.

Portugalin tilanne on parantunut huimasti

Algarvesta löytyy upeita rantoja. Kuvassa Camilon ranta, Lagos. Kuva: Smileus / Shutterstock

Portugali kamppaili ankarassa koronakurimuksessa vielä muutama kuukausi sitten, mutta tilanne on parantunut huimasti. Joulukuun alussa Portugalin rokotuskattavuus oli koko Euroopan paras (noin 90%), ja ilmaantuvuusluku hieman Suomea korkeampi. Portugaliin siis uskaltaa taas matkustaa.

Portugaliin pääsee EU-rokotustodistuksen kanssa. Jos rokotustodistusta ei löydy, pitää käydä koronatestissä ennen matkaa.

Madeira on erinomainen matkakohde syksystä kevääseen

Samat säännöt ovat voimassa Portugaliin kuuluvalla Madeiralla, joka on aivan erinomainen talvilomakohde. Madeiran etu on myös se, että lomalla tulee vietettyä aikaa turvallisesti ulkona; saaren parhaita elämyksiä ovat laavahiekan peittämät rannat ja hengästyttävän upeat vaelluspolut.

Puolaan pääsee myös ilman rokotusta

Puolaan pääsee ilman karanteenia, jos on saanut molemmat rokotukset tai näyttää negatiivisen koronatestin.

Lue lisää Puolan koronasäännöistä.

Voiko Saksaan matkustaa?

Saksan rokotuskattuvuus on hiukan Suomea jäljessä. Koronan ilmaantuvuusluku on noin kolminkertainen Suomeen verrattuna, ja kuten monessa muussakin Euroopan maassa, tapausmäärät ovat kasvussa.

Saksaan voi matkustaa EU-rokotustodistuksen kanssa. Korkean riskin alueilta saapuvilta vaaditaan koronatesti, ja jouluna myös Suomi lisättiin tälle listalle. Kaikkien Saksaan matkustavien – myös tuplarokotettujen – on täytettävä digitaalinen rekisteröitymislomake.

Saksassa on maskipakko julkisessa liikenteessä, kaupoissa ja jopa kaupunkien keskustojen ulkotiloissa jos 1,5 metrin turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

Lue lisää Saksan koronasäännöistä.

Parhaat kaukomaat korona-ajan matkalle

Jukatanin niemimaa Meksikossa on ollut korona-ajan suosikkeja. Kuva: Andrmoel / Shutterstock

Myös monet kaukomaat ovat olleet jo hyvän aikaa avoinna matkailulle. Korona-ajan suosikeiksi ovat nousseet etenkin Malediivit, Meksiko ja Costa Rica. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Seychellit, joka sekin toivottaa matkailijat tervetulleiksi.

Myös Sri Lanka on auki, tosin pienin rajoituksin, mistä lisää tuonnempana.

Thaimaakin on vihdoin helpottanut maahan pääsyä ja marraskuun 2021 alusta lähtien rokotetut ovat pääsee matkustamaan Thaimaahan pääsee ilman karanteenia.

Indonesia avasi lokakuussa Balin matkailun 19 maalle, mutta Suomi ei ole listalla. Eikä Bali ole täysin auki: matkailijat velvoitetaan edelleen viiden päivän karanteeniin.

Koko maailman matkustusrajoitusten kartta löytyy kansainvälisen lentoyhtiöiden järjestön IATA:n sivuilta.

Thaimaahan pääsee ilman karanteenia

Thaimaahan pääsee taas! Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Thaimaa jatkaa matkailunsa avaamista. Marraskuun 2021 alusta asti Suomesta ja monesta muusta maasta pääsee Thaimaahan ilman karanteenia – myös muuallekin kuin Phuketiin ja Samuille, joihin on päässyt jo aiemmin sandbox-ohjelman kautta.

Lue lisää, miten matkustaa Thaimaahan korona-aikana.

Kambodža aukesi yllättäin!

Kambozha-matka
Angkor on maailman hienoin rauniokaupunki. Kuva: Ville Palonen

Kambodža avautui turismille täysin yllättäin marraskuun puolivälissä. Kambodžaan pääsevät nyt kaikki täyden rokotusohjelman käyneet. Ainoina ehtoina ovat vähintään 72 tuntia ennen matkaa otettu negatiivinen koronatesti sekä viisumin hakeminen etukäteen netissä. Lentokentällä otetaan pikatesti, jonka tulos tulee 15 minuutissa.

Alle 18-vuotiaiden lasten ei tarvitse olla rokotettuja, jos he matkustavat vanhempiensa kanssa.

Uskomme, että Kambodžan avautuminen tulee näyttämään tietä myös muiden Kaakkois-Aasian maiden nopealle avautumiselle. Thaimaahan on jo auki, mutta sinne pääseminen vaatii enemmän paperinpyörittelyä kuin Kambodžaan.

Yhdysvallat avasi ovensa marraskuussa 2021

Maaliskuussa 2020 Yhdysvallat sulki rajansa matkailulta koronapandemian takia, mutta viimein asiaan on tullut muutos: 8. marraskuuta 2021 alkaen kaksi kertaa rokotetut EU-maiden kansalaiset ovat voineet matkustaa Yhdysvaltoihin. Myös Finnair aloitti lennot Amerikkaan marraskuussa.

Lue lisää Yhdysvaltoihin matkustamisesta korona-aikana.

Voiko Dubaihin matkustaa?

Dubai Marina. Kuva: Ashraf Jandali / Shutterstock

Dubai on varsin houkutteleva lomakohde tänä syksynä, sillä maan rokotuskattavuus on hyvä – itse asiassa Portugalin ja Singaporen ohella koko maailman paras! Lisäksi maan koronatapaukset ovat todella matalalla tasolla.

Dubaihin voivat matkustaa turistit, joilta löytyy enintään 72 tuntia vanha koronatesti (paperille tulostettuna). Testiä ei vaadita alle 12-vuotiailta lapsilta.

Lisäksi matkavakuutuksen tulee kattaa mahdollisesta koronavirustaudista syntyneet kulut. Emirates ja FlyDubai tarjoavat tällaisen vakuutuksen matkustajilleen.

Lisäksi matkailijoiden pitää ladata puhelimeensa paikallinen koronavilkku (COVID-19 DXB).

Lue lisää Dubaihin matkustamisesta.

Sri Lankaan voi matkustaa, kunhan noudattaa bio-bubblea

Sri Lanka on avoinna matkailulle. Varsinaista karanteenia ei ole, mutta ensimmäiset kaksi viikkoa täytyy viettää matkailukuplassa. Tämä tarkoittaa sitä, että hotellin täytyy olla koronasertifioitu, vaikka siitä voi kyllä poistua, ja ensimmäisen kahden viikon aikana pääsee vain valikoiduille nähtävyyksille. Järjestelystä käytetään termiä bio-bubble.

Viisumi pitää hankkia etukäteen netissä ja PCR-koronatesti pitää tehtä enintään 72 tuntia ennen lentoa.

Lue lisää Sri Lankan koronaohjeista.

Malediivit on unelmien koronakohde

Malediivien paratiisisaaret ovat olleet korona-ajan suosikkeja. Kuva: Martin Valigursky / Shutterstock

Malediivit on ollut avoinna matkailijoille jo vuoden 2020 heinäkuusta asti. Koronatartunnat ovat nousussa myös Malediiveilla, mutta onneksi Malediivien väestöstä kaksi kolmasosaa on jo saanut rokotuksen.

Malediiveille matkustavilta vaaditaan koronatesti. Turistien ei tarvitse viettää aikaa karanteenissa. Malediivit vaatii myös digitaalisen terveystietokaavakkeen täyttämistä  ennen matkaa.

Lue lisää Malediivien matkustussäännöistä.

Seychellit korona-aikana

Seychelleihin saa korona-aikanakin matkustaa Suomesta. Matkailijoilta vaaditaan enintään 72 tuntia vanha koronatesti ja vakuutus, joka kattaa mahdollisen koronasairastumisen. Lisäksi on täytettävä etukäteen terveysilmoitus netissä.

Seychellien rokotuskattavuus on maailman kärkiluokkaa.

Lue lisää Seychellien koronavaatimuksista.

Rokotustodistuksen saa Omakanta-palvelusta

Koronarokotusten saaminen todistetaan digitaalisella EU-rokotustodistuksella, josta löytyvät tiedot henkilön saamasta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestistä tai aiemmin sairastetusta koronataudista.

Rokotustodistuksen voi tulostaa Omakanta-palvelussa joko paperille tai tallentaa omaan puhelimeen. Rokotustodistus on englannin, ruotsin ja suomen kielillä, ja siinä on henkilötietojen lisäksi tiedot rokotteesta, sen saamispäivästä sekä QR-koodi. Todistus on saatavilla myös yhden rokotusannoksen saaneille, ja se on ilmainen.

Moni maa hyväksyy rokotustodistuksen vasta sitten, kun jälkimmäisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut vähintään kaksi tai kolme viikkoa, jotta rokote on saavuttanut parhaan tehonsa.

Mikäli suunnittelet matkaa, varmista, kelpaako pelkkä rokotustodistus lentoyhtiölle. Joissain tapauksissa kohdemaahan pääsee kahdella rokotuksella, mutta lentokoneeseen nousemiseen vaaditaan lisäksi tuore koronatesti.

Miten varautua matkalle korona-aikana?

Pandemia-aikana on tärkeintä olla joustava. Koronatilanteet muuttuvat, ja sen myötä muuttuvat myös rajoitukset. 

Kuten aina muulloinkin, matkavakuutus on syytä pitää ajan tasalla. Kannattaa tarkistaa, että se korvaa myös koronahoidot ulkomailla. Joissain maissa tällainen matkavakuutus on maahantulon edellytys.

Kansainvälinen Kela-kortti eli eurooppalainen sairaanhoitokortti täydentää matkavakuutuksen antamaa suojaa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti korvaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon ilman ylärajaa tai pitkäaikaissairauksien rajoituksia. Potilas maksaa hoidosta vain paikallisen omavastuun, ja hoitoa antanut maa laskuttaa loput Kelalta. Kortin voi tilata ilmaiseksi Kelan sivuilta.

Mukaan tulee varata riittävästi maskeja, joiden käyttö on pakollista monessa maassa erilaisissa julkisissa tiloissa – jopa ulkona.

Kannattaa myös tarkistaa viime hetken maakohtaiset matkustusrajoitukset. Lähes kaikki maat vaativat joko negatiivista koronatestiä tai todistusta siitä, että on saanut molemmat koronarokotukset.

Matkan peruuntuminen korona-aikana

Matkustaessa kannattaa edelleen varautua siihen, että lentoja ja pakettimatkoja saatetaan muuttaa tai peruuttaa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Moni lentoyhtiö kuten Qatar Airways on ottanut korona-aikana käyttöön hyvin joustavat peruutusehdot. Samoin on hotellivarausten kanssa. Booking.com -hotellivarauspalvelun kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat muuttuvat.

Jos lentosi perutaan, eikä lentoyhtiö suostu korvaamaan peruutusta, voit silti olla oikeutettu lakisääteiseen korvaukseen. Jos valitusten laatiminen tuntuu hankalalta, ei hätää: netissä toimii yrityksiä, jotka hakevat korvaukset puolestasi. Yksi näistä yrityksistä on Lentoapu, jonka sivuilla korvaushakemuksen tiedot täytetään kätevästi suomeksi.

Suomeen palaaminen ulkomailta

Helsinki-Vantaan lentokentällä ja Helsingin satamissa on kaksi kertaa rokotetuille oma ”vihreä linja”, jossa rokotustodistuksia tarkastetaan vain pistokokein. Tarkastukset kohdistetaan henkilöihin, joilla ei ole rokotustodistusta.

Jos on saanut molemmat rokotukset (ja viimeisestä rokotuksesta on vähintään viikko), sairastanut koronataudin, tai on syntynyt vuoden 2005 jälkeen, ei kotiinpalatessa enää tarvitse käydä koronatestissä.

Testivapaus koskee myös kaikkia ”matalan riskin alueilta” saapuvia matkustajia. Matkustajalta ei edellytetä COVID-19-todistusta tai COVID-19-testiä 16. lokakuuta alkaen, jos on viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen Suomeen saapumistaan oleskellut vain Bhutanissa, Hongkongissa, Indonesiassa, Intiassa, Japanissa, Kiinassa, Kuwaitissa, Macaossa, Saudi-Arabiassa, Taiwanissa, Uudessa-Seelannissa, Vatikaanissa taikka Norjan Etelä-Varangin, Kaarasjoen, Omasvuonon, Raisin tai Tenon kunnassa.

Tartuntatautilain mukaan muista maista saapuvien rokottamattomien tai vain yhden rokotuksen saaneiden on käytävä koronatestissä 3-5 päivää Suomeen paluun jälkeen, mikäli he ovat matkustaneet riskimaissa. Tämän testin voi tehdä julkisessa terveydenhuollossa ilmaiseksi, ja sen voi varata kätevästi Finentry-palvelun kautta.

Periaatteessa testi on pakollinen, mutta käytännössä testissä käymistä ei valvota. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi, että kaikki ulkomailta saapuvat, jotka eivät ole saaneet vielä kahta koronarokotusta, käyvät testissä!

Testiaikaa odotellessa (eli 3-5 päivän ajan) suositellaan omaehtoista karanteenia, eli välttämään lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin. Omaehtoinen karanteeni ei ole pakollinen karanteeni vaan vahva suositus, jonka tarkoituksena on estää koronaviruksen muunnosten leviämistä.

THL:n sivuilta löytyvät uusimmat tiedot Suomeen saapuvien terveyssuosituksista.

Saako korona-aikana matkustaa?

Tällä Kerran elämässä -sivustolla olemme koronapandemian alusta asti suositelleet nauttimaan matkailusta Suomessa, ja suurkiitos kaikille, jotka niin ovat tehneet!

Mutta tilanne on syksyn mittaan muuttunut ulkomaanmatkailun osalta. Syyskuun puolivälissä THL päivitti matkustussuosituksiaan: ulkomaille – etenkin muualle Eurooppaan – matkustaminen ei ole enää ongelma, jos on saanut kaksi rokotetta.

Kaikkine vaikeuksineenkin – kuten koronatestit, mahdolliset karanteenit ja lentojen peruuntumiset – korona-aika on monella tapaa myös hyvää ja mielenkiintoista aikaa matkustaa. Tuntuu kuin maailma olisi astunut useita vuosikymmeniä taaksepäin, kun kaikkein suosituimmatkin turistikohteet ovat taas tavallisten asukkaiden hallussa.

Matkustaminen on nyt myös edullisempaa kuin aikoihin. Esimerkiksi Finnairin lentoja saa hurjilla tarjoushinnoilla, ja myös hotelleista saa älyttömän hyviä tarjouksia. Itse olemme koronan aikana (ja muulloinkin) käyttäneet Booking.com -hotellivarauspalvelua, sillä sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat syystä tai toisesta muuttuvat.

Jos aikoo odottaa, että korona on kokonaan maailmasta kadonnut, ei todennäköisesti matkusta vielä pitkään aikaan. Tai koskaan. Elämme uutta normaalia.

Akuuttiin matkakuumeeseen voi hakea apua seuraamalla Laosissa asuvaa bloggariamme Paratiisireportteria Instagramissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

28 KOMMENTIT

 1. Suurkiitos Makedonia-vastauksista! Varovasti mietitty joko sitä tai Milanoa, mutta jälkimmäinen ehkä kuitenkin tilanteeseen nähden parempi vaihtoehto.

 2. Viralliset sivut on aina syytä tarkastaa. Esim. kun matkakohteena on Italia, Malta tai Slovenia, PLF-lomake lienee täytettävä eurooppalaisen sähköisen matkustajatietolomakejärjestelmän kautta (tilanne 26.8.2021). Tältä osin tekstinne on puutteellinen ainakin Italian kohdalla (19.8. päivitetty versio), vaikka Kreikan kohdalla PLF-lomakkeesta mainitaan. Käytännön kokemusta minulla ei paikan päältä ole, mutta lomakkeen rekisteröinnin kanssa itselläni tuli ongelmia. Olisikin kiva tietää miten tätä käytännössä kysellään.

  Täällä lomakkeesta lisää: https://euplf.eu/fi/eu-dplf-fi/index.html . Tästä on mainittu mm. suurlähetystön ja joidenkin Italian ministeriöiden sivuilla.

 3. Olen miettiny talvella Tansaniaan, Meksikoon tai Malediiveille menoa. Ei oikein toi Thaimaan karanteeni oleminen napostelisi🤔 noihin kolmeen vaaditaan pelkkä testi.

 4. Lasketaanko koronavirustestien aikarajoitukset lentoon lähdöstä vai saapumisesta? Tästä löytyy netistä ristiriitaista tietoa ja varsinkin välilaskullisilla lennoilla, sillä voi olla suurikin merkitys.

  • Käsittääkseni useimpien maiden kohdalla koronavirustestin aikarajoitus lasketaan lennon lähtöajan mukaan, ei maahan saapumishetken mukaan. Jotkin maat (esimerkiksi Malediivit) mainitsevat erikseen, että aikarajoitus koskee ensimmäisen lennon lähtöaikaa. Asiaa voi yrittää selvittää myös lentoyhtiöiden sivuilta, sillä ne ovat vastuussa siitä että jokaisella matkustajalla on maahantuloon oikeuttavat paperit mukanaan.

 5. olisiko jossain vertailua myös lentoyhtiöittäin? Itselläni Finnair jää nyt vaihtoehdoista pois, kun luopuvat testivaatimuksesta alle 16 v. Lapsilla se maski harvemmin pysyy edes muutamaa tuntia naamalla, mutta tähän asti on voinut luottaa siihen, että heidät on ainakin testattu.

 6. Heippa!

  Ymmärsinkö oikein, että Suomen kansalainen pystyy matkustamaan Yhdysvaltoihin, jos lentää ei-Schengen maan kautta?

  • Tuskin tuota säännöstä voi aivan noinkaan tulikita, Niina. Tällä hetkellä Yhdysvaltain ajankohtaisista matkustusmääräyksistä oli vaikea löytää varmaa tietoa.

 7. Kannattaisi muistuttaa ihmisiä myös siitä, mitä seuraa ulkomailla jos maahantulokoronatestissä tulee positiivinen tulos. Voi mennä loma ihan oikeassa karanteenissa, vaikka olisi terve, tai voi tulla tosi sairaaksi matkalla ja joutua viikkokausiksi sairaalaan eikä asiaa paluulennollekaan ole sairaana. Vähintään matkavakuutus pitää olla kunnossa!

 8. Latviaan ei voi tällä hetkellä matkustaa ilman 10 pv karanteenia maista, jossa ilmaantuvuusluku on yli 50 ja tämä tarkoittaa myös Suomea. Eli matkustaa voi, mutta pitää mennä karanteeniin.

  • Kiitos täsmennyksestä Anu. Euroopan kohteita on tässä jutussa käsitelty sillä ajatuksella, että kerrotaan niistä paikoista, joissa ei tarvitse viettää karanteenia. Poikkeuksen olemme tehneet muutaman kaukomaan kuten Thaimaan ja Indonesian kanssa eli ottaneet ne mukaan listalle, vaikka niissä pitääkin viettää karanteeni.

 9. Miten Afrikan maat? Käsittääkseni siellä on ainakin osa maista avannut rajansa. Olisiko mahdollista saada näitä mukaan tähän listaukseen?

 10. Kyllähän se tuossa heti jutun alussa sanotaan, että karanteeni on omaehtoinen. Tarkennus on toki paikallaan. Toisaalta sanamuodollamme haluamme saada ihmiset toimimaan vastuullisesti ja ottamaan omaehtoisen karanteenin tosissaan, jos ovat ulkomailla käyneet.

 11. Nyt kannattaisi täsmentää termejä. Karanteeni tarkoittaa virallista, tartuntatautilääkärin määräämää lakisääteistä karanteenia, jonka ajalta on oikeutettu täysimääräiseen ansionmenetyskorvaukseen (tartuntatautipäiväraha). Tällä hetkellä Suomessa ei määrätä automaattisesti mistään maasta tulevia matkailijoita karanteeniin, vaan heille SUOSITELLAAN OMAEHTOISTA KARANTEENIA, siis sitä, että omatoimisesti jäädään kotiin eikä mennä ihmisten keskuuteen tartuttamaan muita. Omaehtoiseen karanteeniin ei kuitenkaan voida ketään määrätä, eikä kukaan ole esimerkiksi velvollinen edes kertomaan työnantajalle, että on ollut ulkomailla. Toki vastuuntuntoinen kansalainen noudattaa suosituksia, mutta karanteeniksi niitä ei pitäisi nimittää.

 12. Mitenköhän Väli-Amerikkaan matkustaminen? Tarkoituksena olla monta kuukautta eikä palata heti koronan kanssa Suomeen ?

  • Joo, kiitos vinkistä! Iatan mukaan näin näyttäisi olevan ainakin Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonian tartuntaluvut kuuluvat tosin Euroopan huonoimpiin, joten sinne matkustamista kannattanee tällä hetkellä kuitenkin välttää.

 13. Hei. Tuo Tanskan kohdalla mainittu Kööpenhaminan ulkopuolella asuminen 6 päivää oli meille aivan uusi tieto. Onneksi emme vielä ehtineet varata lentoja. Mistä tällainen tieto on peräisin?

  • Hei Nanne, hyvä että kysyit! Kyseistä Kööpenhamina-rajoitetta ei enää näytä olevan. Siitä ilmoitettiin silloin, kun Tanska oli avaamassa ovensa, mutta ovat ilmeisesti sittemmin kokeneet sen turhaksi (hyvin ymmärrettävästi). Muutan tekstiä tältä osin. Kiitos vielä!

 14. Hyvä kooste. En kyllä itse vielä suunnitelttele matkoja kesälle, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Loma alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä ja silloin maailmalla asiat voivat olla ihan toisenlaiset.

 15. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

  Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

  • Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi