Minne nyt voi matkustaa? Katso päivitetty lista korona-ajan matkakohteista!

Malediivit on suosittu korona-ajan matkakohde. Kuva: BlueOrange Studio / Shutterstock

Tältä sivulta löytyy tietoa matkakohteista, joihin suomalaiset voivat matkustaa koronapandemian aikana syksyllä 2021. Kerromme myös eri maiden matkustussäännöistä. Sivu on päivitetty 27.9.2021.

Koronapandemian takia moni maa on rajoittanut matkustamista. Mutta mitä tämä tarkoittaa matkailijan kannalta? Millaisia rajoituksia on ulkomaille matkustaessa, entä Suomeen palatessa?

Tällä sivulla kerrotaan mihin voi matkustaa, millaisia matkustusrajoituksia eri mailla on, ja muista korona-ajan matkailuun liittyvistä kysymyksistä – esimerkiksi siitä, missä Suomessa saa edullisen koronatestin.

Saako korona-aikana matkustaa?

Vastaus on: kyllä saa. Ulkoasiainministeriö suositteli pitkään välttämään tarpeetonta matkustamista, mutta suoranaista matkustuskieltoa ei ole ollut missään vaiheessa. Suomalaisilla nimittäin on perustavanlaatuinen oikeus lähteä maasta ja palata Suomeen.

Tällä Kerran elämässä -sivustolla olemme koronapandemian alusta asti suositelleet nauttimaan matkailusta Suomessa, ja suurkiitos kaikille, jotka niin ovat tehneet!

Mutta tilanne on viimein muuttunut ulkomaanmatkailun osalta. Syyskuun puolivälissä THL päivitti matkustussuosituksia, sillä ulkomaille – etenkin muualle Eurooppaan – matkustaminen ei ole enää ongelma, jos on saanut kaksi rokotetta (ja viimeisimmästä on aikaa vähintään viikko).

Ja niinhän se on. Nyt on itse asiassa paras mahdollinen aika matkustaa ulkomaille, kun rokotteiden teho on monilla parhaimmillaan ja korona on Suomessakin hyvin hallinnassa. Sairaalat eivät ole ylikuormittuneet, ja ilmaantuvussluvut laskevat tasaisesti. Sama kehitys on nähtävissä ympäri Eurooppaa, ja siksi moni maa purkaakin koronarajoituksiaan.

Jos aikoo odottaa, että korona on kokonaan maailmasta kadonnut, ei todennäköisesti matkusta vielä pitkään aikaan. Tai koskaan. Elämme uutta normaalia.

Korona-aika on hyvää aikaa matkustaa

Kaikkine vaikeuksineenkin – kuten koronatestit, mahdolliset karanteenit ja lentojen peruuntumiset – korona-aika on monella tapaa myös hyvää ja mielenkiintoista aikaa matkustaa. Tuntuu kuin maailma olisi astunut useita vuosikymmeniä taaksepäin, kun kaikkein suosituimmatkin turistikohteet ovat taas tavallisten asukkaiden hallussa.

Matkustaminen on nyt myös edullisempaa kuin aikoihin. Esimerkiksi Finnairin lentoja saa hurjilla tarjoushinnoilla, ja myös hotelleista saa älyttömän hyviä tarjouksia. Itse olemme koronan aikana (ja muulloinkin) käyttäneet  Booking.com -hotellivarauspalvelua, sillä sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat muuttuvat.

Rokotekattavuus on helpottanut matkustamista paljon. Kaksi rokotetta saaneet voivat palata lomalta Suomeen ilman omaehtoista karanteenia tai muita rajoituksia. Yhä useammat maat päästävät tuplarokotetut sisään ilman koronatestejä.

Minne voi matkustaa rokotettuna?

Kahteen kertaa rokotetut suomalaiset saavat matkustaa suurimpaan osaan Euroopan maita. Moni maa on jo löysännyt matkustusrajoituksiaan niiden matkustajien osalta, jotka ovat saaneet täyden koronarokotesarjan tai voivat todistaa jo sairastaneensa koronan. Usein vaaditaan, että jälkimmäinen rokote on vähintään kaksi tai kolme viikkoa vanha, jotta se on saavuttanut parhaan tehonsa.

Mukana tulee olla digitaalinen EU-rokotustodistus, jonka saa ilmaiseksi Omakannasta. Se otettiin käyttöön jo ennen juhannusta 2021. Digitaalisesta rokotustodistuksesta löytyvät tiedot henkilön saamasta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestistä tai aiemmin sairastetusta koronataudista. Rokotustodistuksen voi tulostaa Omakanta-palvelussa. Rokotustodistus on englannin, ruotsin ja suomen kielillä, ja siinä on henkilötietojen lisäksi tiedot rokotteesta, sen saamispäivästä sekä QR-koodi.

Rokotustodistuksen voi tulostaa paperille ja tallentaa omaan puhelimeen. Todistus on saatavilla myös yhden rokotusannoksen saaneille, ja se on ilmainen.

Myöhemmin tässä artikkelissa kerromme tarkemmin eri maiden vaatimuksista ja matkustusrajoituksista.

Mikäli suunnittelet matkaa, varmista, kelpaako rokotustodistus lentoyhtiölle. Joissain tapauksissa kohdemaahan pääsee kahdella rokotuksella, mutta lentokoneeseen nousemiseen vaaditaan lisäksi tuore koronatesti.

Minne voi matkustaa ilman rokotetta?

Joihinkin maihin voi matkustaa myös ilman täyttä rokotesuojaa, eli kahta koronarokoteannosta. Moni tällainen maa tarkastelee matkailijan kotimaan koronatilannetta, eli jos ilmaantuvuusluku on tarpeeksi matala, voi matkalle päästä ilman rokotuksia. Yksi tämän listan maista on Norja, joka hölläsi rajoituksiaan 25. syyskuuta.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että moni lentoyhtiö vaatii todistuksen koronarokotuksista ja/tai koronatestin – eli käytännössä rokottamattomat eivät pysty matkustamaan kovin moneen maahan. Mikäli haluaa ulkomaille, on helpointa käydä ottamassa koronarokotus!

Koronatesti ennen matkaa

Monelle suurin este matkustamiselle on moneen maahan vaadittava koronatesti. Niiden ottaminen on Suomessa matkailijoille kallista, sillä niihin ei saa Kela-korvausta. Testi on otettava yksityisellä puolella. Ilmaisen julkisen puolen testin saa vain, jos on koronaoireita.

Myös osa lentoyhtiöistä vaatii todistusta negatiivisesta koronatestistä. Osalle alkaa tosin jo kelvata rokotustodistuskin.

Maasta riippuen testi saa olla 24-96 tuntia vanha ennen matkaan lähtöä. Yleisin vaatimus on 72 tuntia eli kolme päivää, joka lasketaan testin ottamisesta (eikä tuloksen saamisesta).

Pikkulapsilta ei vaadita koronatestiä. Maasta riippuen ikäraja vaihtelee 2–12 vuoden välillä.

Paljonko koronatesti maksaa?

Koronatestit lisämaksuineen (palvelumaksu ja lääkärintodistus) maksavat laboratoriosta riippuen usein yli 200 euroa.

Edullisin PCR-koronatesti, minkä me olemme pääkaupunkiseudulla löytäneet, on Medipulssin tekemä. Hinta on 150 euroa eikä siihen tule lisäkuluja. Lääkäriasema sijaitsee Malmilla ja henkilökunta on todella mukavaa. Tulokset tulevat nopeasti seuraavana päivänä. Pikatestistä tulee 40 euron lisämaksu.

Hinta on edullisempi kuin esimerkiksi 9Livesillä, jolla mainostettuun perushintaan tulee lisäkuluja.

Finnair on alkanut tehdä Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella edullisia pika-antigeenitestejä 65 eurolla. Tulokset saa kahdessa tunnissa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että moni maa vaatii nimenomaan kalliimpia PCR-testejä.

Osa sairaanhoitopiireistä on mukana Koronatietoni-palvelussa, josta voi ladata pdf-muotoisen todistuksen terveyskeskuksen tekemästä viimeisimmästä koronatestistä. Todistuksen saa englanniksi ja tulostaessa siihen voi lisätä oman passin numeron, joten sitä voi käyttää matkustettaessa.

Lähtökohtaisesti julkisen terveydenhuollon tekemään koronatestiin mennään oireiden tai altistumisen vuoksi, ei hakemaan todistusta matkailua varten. Julkisella puolella testaamisen riskinä on lisäksi se, että huonolla onnella tuloksen saaminen voi kestää jopa 2-3 päivää – esimerkiksi pääkaupunkiseudulla testaaminen on ollut välillä ruuhkautunutta.

Minne ei voi matkustaa – vielä?

Maailma on monelta osin avautunut. Alkaa jo olla helpompi listata ne maat, joihin ei saa matkustaa kuin ne, joihin saa. Suosituista matkakohteista matkailua rajoittavat näkyvimmin monet Aasian ja Oseanian maat. Sulkemisella tarkoitamme vähintään karanteeniin joutumista.

Matkailulta suljettuna ovat esimerkiksi Japani, Korea, Kiina, Vietnam, Malesia, Kambodža, Filippiinit, Australia ja Uusi-Seelanti.

Yhdysvallat on pitänyt rajansa suljettuna eurooppalaisilta matkailijoilta jo puolitoista vuotta – mutta on ilmoittanut päästävänsä rokotetut turistit maahan marraskuusta 2021 alkaen!

Myös Venäjä rajoitti pitkään matkustamista, tosin heinäkuusta 2021 eteenpäin on ollut sallittua saapuminen lentämällä (tietyin rajoituksin). Venäjän maarajat ovat edelleen pääosin suljettu matkailijoilta. Kun rajat lopulta avataan, tulee ruuhka olemaan melkoinen!

Kannattaa huomioida, että moni maa on erikseen kieltänyt (tai vahvasti suosittelee), etteivät matkailijat suuntaisi Brasiliaan, Intiaan tai Nepaliin. Näissä maissa vieraileminen saattaa vaikeuttaa moniin muihin pääsyä.

Euroopan parhaat koronakohteet

Calo des Moro on yksi Mallorcan kauneimmista uimarannoista. Kuva: El Lobo / Shutterstock

Varsinkin Euroopan sisällä EU-kansalaiset saavat pääsääntöisesti matkustaa sangen vapaasti, varsinkin jos he ovat rokotettuja tai voivat esittää negatiivisen koronatestituloksen. Euroopassa matkustamista varten kannattaa hankkia EU:n digitaalinen koronatodistus, jossa näkyvät henkilön saama rokotesuoja, koronatestit ja mahdollisesti sairastettu koronatauti. Koronarokotustodistuksen saa ilmaiseksi Omakannasta.

Re-open Europa -sivuilla on saatavilla maakohtaista matkustustietoa myös suomeksi. Sivu on varsin kätevä, sillä siellä voi valita lähtömaan ja määränpään, ja nähdä säännöt juuri omaa matkaa varten. Toinen näppärä sivusto on Finnairin matkustusrajoituskartta.

Vastuullinen matkailija valitsee tietysti kohdemaakseen sellaisen, jossa koronatilanne on hallinnassa. Täältä löydät tarkempaa tietoa Euroopan maiden koronatilanteesta ja täältä kansainvälisen koronakartan. Parhaan tiedon koronatilanteesta antavat 14 päivän ilmaantumisluvut.

Kannattaa huomioida, että pitkällä aikavälillä maiden koronatilanne voi vaihdella suuresti, samoin eri alueilla maiden sisällä.

Suosittuja korona-ajan kohteita Euroopassa ovat syksyllä 2021 esimerkiksi Kreeta ja Mallorca. Näissä molemmissa pääsee nauttimaan auringosta vielä pitkälle syksyyn. Loppusyksystä moni kääntää katseensa kohtia Kanariaa ja Madeiraa – ja hyvästä syystä, sillä molemmat ovat turvallisia, aurinkoisia ja muutenkin mahtavia lomakohteita!

Lähikohteista ylivoimainen ykkönen on ollut Pohjois-Norja, jonne 25.9. alkaen pääsevät myös rokottamattomat suomalaiset, sekä pohjoista eksotiikkaa tarjoava Islanti.

Parhaat kaukomaat korona-ajan matkalle

Jukatanin niemimaa Meksikossa on ollut korona-ajan suosikkeja. Kuva: Andrmoel / Shutterstock

Myös monet kaukomaat ovat olleet jo hyvän aikaa avoinna matkailulle. Korona-ajan suosikeiksi ovat nousseet etenkin Malediivit, Meksiko ja Costa Rica. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Seychellit, joka sekin toivottaa matkailijat tervetulleiksi.

Myös Sri Lanka on auki, tosin pienin rajoituksin, mistä lisää tuonnempana.

Thaimaan Phuketiin pääsee ilman karanteenia. Kahden Phuketissa vietetyn viikon jälkeen voi matkustaa myös muualle Thaimaassa. Thaimaan koronatilanne on tosin kääntynyt huonoksi.

Koko maailman matkustusrajoitusten kartta löytyy kansainvälisen lentoyhtiöiden järjestön IATA:n sivuilta.

Suomeen palaaminen ulkomailta

Jos on saanut molemmat rokotukset (ja viimeisestä rokotuksesta on vähintään 14 päivää), sairastanut koronataudin, tai on syntynyt vuoden 2005 jälkeen, ei kotiinpalatessa enää tarvitse käydä koronatestissä.

Testivapaus koskee myös kaikkia seuraavilta ”matalan riskin alueilta” saapuvia matkustajia: Hongkong, Kiina, Macao, Malta, Taiwan, Unkari, Uusi-Seelanti, Puola, Vatikaani, sekä Norjan ja Ruotsin rajakunnat. Näistä paikoista tulevilta henkilöiltä ei vaadita koronavirustestiä tai -todistusta, eikä myöskään edellytetä toista koronatestiä 72–120 tunnin kuluessa Suomeen saapumisesta.

Tartuntatautilain mukaan muista maista saapuvien rokottamattomien tai vain yhden rokotuksen saaneiden on käytävä koronatestissä 3-5 päivää Suomeen paluun jälkeen, mikäli he ovat matkustaneet riskimaissa. Tämän testin voi tehdä julkisessa terveydenhuollossa ilmaiseksi, ja sen voi varata kätevästi Finentry-palvelun kautta.

Periaatteessa testi on pakollinen, mutta käytännössä testissä käymistä ei valvota. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi, että kaikki ulkomailta saapuvat, jotka eivät ole saaneet vielä kahta koronarokotusta, käyvät testissä!

Testiaikaa odotellessa (eli 3-5 päivän ajan) suositellaan omaehtoista karanteenia, eli välttämään lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin.

THL:n sivuilta löytyvät tarkemmat tiedot Suomeen saapuvien terveyssuosituksista.

Sri Lankaan voi matkustaa, kunhan noudattaa bio-bubblea

Sri Lanka on avoinna matkailulle. Varsinaista karanteenia ei ole, mutta ensimmäiset kaksi viikkoa täytyy viettää matkailukuplassa. Tämä tarkoittaa sitä, että hotellin täytyy olla koronasertifioitu, vaikka siitä voi kyllä poistua, ja ensimmäisen kahden viikon aikana pääsee vain valikoiduille nähtävyyksille. Järjestelystä käytetään termiä bio-bubble.

Viisumi pitää hankkia etukäteen netissä ja PCR-koronatesti pitää tehtä enintään 72 tuntia ennen lentoa.

Lue lisää Sri Lankan koronaohjeista.

Pääseekö Thaimaahan ilman karanteenia?

Paratiisisaarella Thaimaassa. Kuva: Day 2505 / Shutterstock.com

Thaimaa alkoi avata matkailuaan jo vuoden 2020 lopulla, tosin maahan pääseminen on vaatinut monenlaista säätämistä. Heinäkuun alusta 2021 asti Phuketiin avattiin niin sanottu sandbox-ohjelma, eli saarelle pääsee matkustamaan ilman karanteenia. Kahden Phuketissa vietetyn viikon jälkeen voi matkustaa muualle Thaimaahan – ainakin periaatteessa.

Thaimaan koronatilanne oli pitkään maailman parhaita, mutta tilanne on muuttunut radikaalisti ja delta-muunnoksen myötä korona jyllää ympäri maata.

Phuketin tapaista karanteenin poistaminen rokotetuilta turisteilta on tarkoitus tehdä lokakuun 2021 alussa myös Krabin, Koh Phanganin, Koh Samuin, Pattayan ja Chiang Main osalta. Jos kaikki sujuu hyvin, koko Thaimaa on tarkoitus avata turismille tammikuussa 2022.

Lue lisää, miten matkustaa Thaimaahan korona-aikana.

Malediivit on unelmien koronakohde

Malediivien paratiisisaaret ovat olleet korona-ajan suosikkeja. Kuva: Martin Valigursky / Shutterstock

Malediivit on ollut avoinna matkailijoille jo vuoden 2020 heinäkuusta asti. Koronatartunnat ovat nousussa myös Malediiveilla, ja matkaa suunnitellessa kannattaa vilkaista maan koronatilastoja. Onneksi Malediivien väestöstä jo yli puolet on saanut rokotuksen.

Malediiveille matkustavilta vaaditaan koronatesti. Turistien ei tarvitse viettää aikaa karanteenissa. Malediivit vaatii myös digitaalisen terveystietokaavakkeen täyttämistä  ennen matkaa.

Lue lisää Malediivien matkustussäännöistä.

Seychellit korona-aikana

Seychelleihin saa korona-aikanakin matkustaa kaikkialta paitsi Brasiliasta ja Etelä-Aasian maista. Matkailijoilta vaaditaan enintään 72 tuntia vanha koronatesti ja vakuutus, joka kattaa mahdollisen koronasairastumisen. Lisäksi on etukäteen täytettävä terveysilmoitus netissä.

Lue lisää Seychellien koronavaatimuksista.

Voiko Dubaihin matkustaa?

Dubai Marina. Kuva: Ashraf Jandali / Shutterstock

Dubai on varsin houkutteleva lomakohde tänä syksynä, sillä maan rokotuskattavuus on hyvä.

Dubaihin voivat matkustaa turistit, joilta löytyy enintään 72 tuntia vanha koronatesti (paperille tulostettuna). Lisäksi matkavakuutuksen tulee kattaa mahdollisesta koronavirustaudista syntyneet kulut. Emirates ja FlyDubai tarjoavat tällaisen vakuutuksen matkustajilleen.

Lisäksi matkailijoiden pitää ladata puhelimeensa paikallinen koronavilkku (COVID-19 DXB).

Lue lisää Dubaihin matkustamisesta.

Voiko Pohjois-Norjaan matkustaa?

Kvalvikan ranta Lofooteilla. Kuva: Eugene Ga / Unsplash

Norja lievensi matkustusrajoituksiaan syyskuun lopulla. Nyt Norjaan saavat matkustaa kaikki suomalaiset. Ainoastaan ”punaisilla” korkean koronailmaantuvuuden alueilla asuvilta – joilla ei vielä ole kahta rokotusta – vaaditaan testi rajalla ja kolmen päivän mittainen karanteeni.

Lue tarkemmin Norjan matkustussäännöistä artikkelistamme Norjan koronarajoitukset vuonna 2021.

Viroon voi matkustaa rokotustodistuksella

Tallinna nähtävyydet
Tallinnan vanhakaupungin näkymät ovat kuin suoraan historiallisesta epookki-elokuvasta. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Elokuussa Suomen koronatilanne huononi niin paljon, että Viroon voivat matkustaa vapaasti vain rokotetut tai koronan jo sairastaneet.

Viroon matkustamisesta korona-aikana kerrotaan tarkemmin Visit Estonian koronasivulla.

Uskaltaako Ruotsiin mennä?

Ruotsi on jälleen salonkikelpoinen matkakohde. Kuvassa Gripsholmin linna. Kuva: Olga Miltsova / Shutterstock

Kyllä. Loppukesän mittaan Ruotsin koronatilanne muuttui yhdeksi Pohjoismaiden parhaista. Elokuun loppupuolella Ruotsin ilmaantuvuusluku oli noin puolet Suomen luvusta.

Ruotsi poisti maahantulorajoitukset Pohjoismaiden kansalaisilta toukokuun lopussa. Eli toisin kuin suurin osa muista EU-kansalaisista suomalaiset voivat matkustaa Ruotsiin ilman koronatestiä tai rokotustodistusta. Rajalla henkilöllisyys pitää todistaa, jos sitä joku sattuu kysymään.

Pohjois-Ruotsin rajakunnista palaavilta matkailijoilta ei enää vaadita koronatestissä käymistä kotiinpaluun jälkeen.

Lue lisää Ruotsin koronarajoituksista. 

Islanti on auki rokotetuille

Islanti on avoinna suomalaisille matkailijoille – tietyin ehdoin.

Jos on saanut rokotteen (molemmat annokset) tai sairastanut koronavirustaudin aiemmin, maahan saa matkustaa ilman karanteenia. Heidän pitää kuitenkin näyttää negatiivinen koronatesti (PCR tai pika-antigeeni) ennen lentokoneeseen nousua. Testi saa olla enintään 72 tuntia vanha.

Jos ei ole saanut molempia rokotuksia, lentokoneeseen noustessa pitää näyttää negatiivinen koronatesti. Lisäksi maahan saavuttua vietetään 5 päivää karanteenissa, minkä päätteesi tehdään toinen testi.

Islanti on matalan ilmaantuvuuden maa, joten kotiin palatessa ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Lisätietoa Islannin koronasäännöksistä löytää Icelandairin sivuilta.

Italia kutsuu syyslomalle

Rokotetut voivat matkustaa Italiaan ilman ongelmia. Rokottomattomillekin riittää todistus negatiivisesta koronatestista.

Syksyllä Italian ilmasto on erinomainen, ja Italian kuuluisimmisakin kohteissa on matkailijoita on pandemian takia vähemmän kuin vuosikymmeniin. Täältä voit lukea, millaista oli olla viime joulukuussa autiossa Venetsiassa.

Elokuun lopulla Italian koronatilanne oli kohtuullinen, suunnilleen Suomen tasolla.

Lue lisää Italian matkustusrajoituksista.

Kreikka – täytä PFL-lomake ennen matkaa

Kreikan saaret ovat ihania kohteita myös syksyllä – kunhan muistaa olla tarkkana koronan kanssa. Kuvassa: Zákynthoksen Shipwreck Bay.

Kreikkaan pääsevät helpoiten rokotetut, mutta rokotus ei ole ehto maahan pääsemiseksi. Kaikkien Kreikkaan saapuvien matkailijoiden täytyy ennen matkaa täyttää netissä PLF-lomake (Passenger Locator Form), jossa he kertovat matkasuunnitelmistaan.

Syksy on erinomaista aikaa matkustaa Kreikassa, mutta Kreikan koronatilanne äityi valitettavasti pahaksi loppukesällä.

Lue lisää Kreikan matkustusrajoituksista.

Kroatia houkuttelee pitkälle syksyyn

Split
Splitin vanhakaupunki. Edustalla on viihtyisä, palmujen reunustama rantabulevardi Riva. Kuva: Spencer Davis / Unsplash

Kroatia on avoinna matkailijoile, joilla on esittää EU:n digitaalinen Covid-todistus. Jos sellaista ei ole myös muunlainen todistus koronarokotteista (yksi riittää) tai negatiivinen koronatesti riittää.

Lue tarkemmin Kroatian matkustusrajoituksista.

Puolassa on hyvä koronatilanne

gdansk
Gdanskista on tullut suomalaisten suosikkeja Puolassa.

Puolan koronatilanne oli kesän lopulla Euroopan parhaita, joten tänne voi matkustaa varsin turvallisin mielin. Puolaan pääsee ilman karanteenia, jos on saanut molemmat rokotukset tai näyttää negatiivisen koronatestin.

Lue lisää Puolan koronasäännöistä.

Espanjan tilanne on parantunut huimasti

Espanjan koronatilanne on vaihdellut paljon pitkin pandemiaa. Välillä on menty pahasti ylös, välillä taas päästy Euroopan keskitasolle. Elokuun 2021 jälkipuoliskolla tilanne oli jälleen huono.

Enintään 48 tuntia ennen matkaa pitää täyttää digitaalinen terveystietokaavake (HCF). Täältä löydät terveystietokaavakkeen ja lisätietoja Espanjan matkustusrajoituksista.

Maltalla on Euroopan paras rokotekattavuus

Malta on pitänyt vauhtia rokototusten kanssa ja maan rokotekattavuus on Euroopan parhaita. Siitä huolimatta Maltan ilmaantuvuusluku 200 ei ollut mitenkään erityisen matala elokuun loppupuolella.

Täysin rokotetut suomalaiset voivat matkustaa vapaasti Maltalle. Rokotustodistus on esitettävä ennen menomatkaa, ja toinen rokoteannos on pitänyt ottaa viimeistään 14 päivää ennen lähtöä.

Rokottamattomien matkailijoiden on esitettävä negatiivinen PCR-testi, joka on enintään 72 tuntia vanha lähtöselvitystä tehtäessä. Sama koskee rokottamattomia lapsia.

Lue lisää Maltan matkustusrajoituksista.

Milloin Yhdysvaltoihin voi matkustaa?

Maaliskuussa 2020 Yhdysvallat sulki rajansa matkailulta koronapandemian takia, eikä matkailu ole palautunut vieläkään ennalleen. Tällä hetkellä Schengen-alueelta (mukaan lukien Suomi) ei saa matkustaa Yhdysvaltoihin. 

Vaikka Yhdysvaltojen rokotuskattavuus on maailman parhaita, maa ei ole edelleenkään avannut rajojaan matkailulle EU-maista. Uusimpien tietojen mukaan kaksi kertaa rokotetut EU-maiden kansalaiset voisivat matkustaa USA:an marraskuussa 2021.

Tulevaisuuden matkoja suunnitellessa kannattaa myös ottaa huomioon, että eri osavaltioilla voi olla omia matkustusrajoituksia.

Lue lisää Yhdysvaltoihin matkustamisesta korona-aikana.

Matkan peruuntuminen korona-aikana

Matkustaessa kannattaa edelleen varautua siihen, että lentoja ja pakettimatkoja saatetaan muuttaa tai peruuttaa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla.

Moni lentoyhtiö kuten Qatar Airways on ottanut korona-aikana käyttöön hyvin joustavat peruutusehdot. Samoin on hotellivarausten kanssa. Booking.com -hotellivarauspalvelun kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat muuttuvat.

Miten varautua matkalle korona-aikana?

Pandemia-aikana on tärkeintä olla joustava. Koronatilanteet muuttuvat, ja sen myötä muuttuvat myös rajoitukset. 

Kuten aina muulloinkin, matkavakuutus on syytä pitää ajan tasalla. Kannattaa tarkistaa, että se korvaa myös koronahoidot ulkomailla. Joissain maissa tällainen matkavakuutus on maahantulon edellytys.

Kansainvälinen Kela-kortti eli eurooppalainen sairaanhoitokortti täydentää matkavakuutuksen antamaa suojaa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti korvaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon ilman ylärajaa tai pitkäaikaissairauksien rajoituksia. Potilas maksaa hoidosta vain paikallisen omavastuun, ja hoitoa antanut maa laskuttaa loput Kelalta. Kortin voi tilata ilmaiseksi Kelan sivuilta.

Mukaan tulee varata riittävästi maskeja, joiden käyttö on pakollista monessa maassa erilaisissa julkisissa tiloissa – jopa ulkona.

Kannattaa myös tarkistaa viime hetken maakohtaiset matkustusrajoitukset. Lähes kaikki maat vaativat negatiivista koronatestiä tai todistusta siitä, että on jo saanut molemmat koronarokotukset.

Mitä tarkoittaa omaehtoinen karanteeni?

Tartuntatautilain mukaan riskimaista saapuvien rokottamattomien tai vain yhden rokotuksen saaneiden on käytävä koronatestissä 3-5 päivää Suomeen paluun jälkeen, mikäli he ovat matkustaneet riskimaissa. Testituloksen saamiseen asti suositellaan omaehtoista karanteenia.

Omaehtoinen karanteeni ei ole pakollinen karanteeni vaan vahva suositus, jonka tarkoituksena on estää koronaviruksen muunnosten leviämistä.

Omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että vältät lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin aina kun mahdollista ja pysyt kotona. Työpaikalla tai harrastuksissa käyminen ei ole suositeltavaa, ei myöskään julkisen liikenteen käyttäminen tai kavereiden tapaaminen.

Omaehtoisen karanteenin pituus oli aiemmin 14 päivää, mutta ohjeet ovat muuttuneet kesän mittaan. Nyt suosituksena on välttää kontakteja ja käydä toisessa koronatestissä aikaisintaan 72 tuntia Suomeen palaamisen jälkeen. Jos testin tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin lopettaa. Lyhimmillään omaehtoinen karanteeni kestää siis 4 päivää.

Myös yhden koronarokotuksen saaneita suositellaan käymään testissä kotiinpaluun jälkeen. Kaksi rokotusta saaneita testisuositus ei enää koske.

Lue päivitetyt ohjeet omaehtoiseen karanteeniin.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Finnair on avannut useita lentoreittejä uudelleen sekä Euroopassa että kaukokohteissa. Se ei tietysti vielä tarkoita, että niihin saa saapua ilman karanteenirajoitusta tai ylipäätään. 

Finnair ei vaadi enää negatiivista koronatestitulosta, jos matkustajalla on esittää rokotustodistus ja rokotukset on otettu vähintään kolme viikkoa ennen matkaa. Samalla terveystodistusvaatimus poistui alle 16-vuotiailta matkustajilta.

Täältä näet Finnairin korona-ajan lentokohteet.

Myös norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian myy Helsinki-Vantaalta lentoja pariinkymmeneen kohteeseen, joista suurin osa on Espanjan, Kreikan ja Kroatian lomakohteita.

Täältä näet Norwegianin lentokohteet kesä-syyskuussa.

Akuuttiin matkakuumeeseen voi hakea apua seuraamalla Laosissa asuvaa bloggariamme Paratiisireportteria Instagramissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

24 KOMMENTIT

 1. Viralliset sivut on aina syytä tarkastaa. Esim. kun matkakohteena on Italia, Malta tai Slovenia, PLF-lomake lienee täytettävä eurooppalaisen sähköisen matkustajatietolomakejärjestelmän kautta (tilanne 26.8.2021). Tältä osin tekstinne on puutteellinen ainakin Italian kohdalla (19.8. päivitetty versio), vaikka Kreikan kohdalla PLF-lomakkeesta mainitaan. Käytännön kokemusta minulla ei paikan päältä ole, mutta lomakkeen rekisteröinnin kanssa itselläni tuli ongelmia. Olisikin kiva tietää miten tätä käytännössä kysellään.

  Täällä lomakkeesta lisää: https://euplf.eu/fi/eu-dplf-fi/index.html . Tästä on mainittu mm. suurlähetystön ja joidenkin Italian ministeriöiden sivuilla.

 2. Olen miettiny talvella Tansaniaan, Meksikoon tai Malediiveille menoa. Ei oikein toi Thaimaan karanteeni oleminen napostelisi🤔 noihin kolmeen vaaditaan pelkkä testi.

 3. Lasketaanko koronavirustestien aikarajoitukset lentoon lähdöstä vai saapumisesta? Tästä löytyy netistä ristiriitaista tietoa ja varsinkin välilaskullisilla lennoilla, sillä voi olla suurikin merkitys.

  • Käsittääkseni useimpien maiden kohdalla koronavirustestin aikarajoitus lasketaan lennon lähtöajan mukaan, ei maahan saapumishetken mukaan. Jotkin maat (esimerkiksi Malediivit) mainitsevat erikseen, että aikarajoitus koskee ensimmäisen lennon lähtöaikaa. Asiaa voi yrittää selvittää myös lentoyhtiöiden sivuilta, sillä ne ovat vastuussa siitä että jokaisella matkustajalla on maahantuloon oikeuttavat paperit mukanaan.

 4. olisiko jossain vertailua myös lentoyhtiöittäin? Itselläni Finnair jää nyt vaihtoehdoista pois, kun luopuvat testivaatimuksesta alle 16 v. Lapsilla se maski harvemmin pysyy edes muutamaa tuntia naamalla, mutta tähän asti on voinut luottaa siihen, että heidät on ainakin testattu.

 5. Heippa!

  Ymmärsinkö oikein, että Suomen kansalainen pystyy matkustamaan Yhdysvaltoihin, jos lentää ei-Schengen maan kautta?

  • Tuskin tuota säännöstä voi aivan noinkaan tulikita, Niina. Tällä hetkellä Yhdysvaltain ajankohtaisista matkustusmääräyksistä oli vaikea löytää varmaa tietoa.

 6. Kannattaisi muistuttaa ihmisiä myös siitä, mitä seuraa ulkomailla jos maahantulokoronatestissä tulee positiivinen tulos. Voi mennä loma ihan oikeassa karanteenissa, vaikka olisi terve, tai voi tulla tosi sairaaksi matkalla ja joutua viikkokausiksi sairaalaan eikä asiaa paluulennollekaan ole sairaana. Vähintään matkavakuutus pitää olla kunnossa!

 7. Latviaan ei voi tällä hetkellä matkustaa ilman 10 pv karanteenia maista, jossa ilmaantuvuusluku on yli 50 ja tämä tarkoittaa myös Suomea. Eli matkustaa voi, mutta pitää mennä karanteeniin.

  • Kiitos täsmennyksestä Anu. Euroopan kohteita on tässä jutussa käsitelty sillä ajatuksella, että kerrotaan niistä paikoista, joissa ei tarvitse viettää karanteenia. Poikkeuksen olemme tehneet muutaman kaukomaan kuten Thaimaan ja Indonesian kanssa eli ottaneet ne mukaan listalle, vaikka niissä pitääkin viettää karanteeni.

 8. Miten Afrikan maat? Käsittääkseni siellä on ainakin osa maista avannut rajansa. Olisiko mahdollista saada näitä mukaan tähän listaukseen?

 9. Kyllähän se tuossa heti jutun alussa sanotaan, että karanteeni on omaehtoinen. Tarkennus on toki paikallaan. Toisaalta sanamuodollamme haluamme saada ihmiset toimimaan vastuullisesti ja ottamaan omaehtoisen karanteenin tosissaan, jos ovat ulkomailla käyneet.

 10. Nyt kannattaisi täsmentää termejä. Karanteeni tarkoittaa virallista, tartuntatautilääkärin määräämää lakisääteistä karanteenia, jonka ajalta on oikeutettu täysimääräiseen ansionmenetyskorvaukseen (tartuntatautipäiväraha). Tällä hetkellä Suomessa ei määrätä automaattisesti mistään maasta tulevia matkailijoita karanteeniin, vaan heille SUOSITELLAAN OMAEHTOISTA KARANTEENIA, siis sitä, että omatoimisesti jäädään kotiin eikä mennä ihmisten keskuuteen tartuttamaan muita. Omaehtoiseen karanteeniin ei kuitenkaan voida ketään määrätä, eikä kukaan ole esimerkiksi velvollinen edes kertomaan työnantajalle, että on ollut ulkomailla. Toki vastuuntuntoinen kansalainen noudattaa suosituksia, mutta karanteeniksi niitä ei pitäisi nimittää.

 11. Mitenköhän Väli-Amerikkaan matkustaminen? Tarkoituksena olla monta kuukautta eikä palata heti koronan kanssa Suomeen ?

  • Joo, kiitos vinkistä! Iatan mukaan näin näyttäisi olevan ainakin Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonian tartuntaluvut kuuluvat tosin Euroopan huonoimpiin, joten sinne matkustamista kannattanee tällä hetkellä kuitenkin välttää.

 12. Hei. Tuo Tanskan kohdalla mainittu Kööpenhaminan ulkopuolella asuminen 6 päivää oli meille aivan uusi tieto. Onneksi emme vielä ehtineet varata lentoja. Mistä tällainen tieto on peräisin?

  • Hei Nanne, hyvä että kysyit! Kyseistä Kööpenhamina-rajoitetta ei enää näytä olevan. Siitä ilmoitettiin silloin, kun Tanska oli avaamassa ovensa, mutta ovat ilmeisesti sittemmin kokeneet sen turhaksi (hyvin ymmärrettävästi). Muutan tekstiä tältä osin. Kiitos vielä!

 13. Hyvä kooste. En kyllä itse vielä suunnitelttele matkoja kesälle, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Loma alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä ja silloin maailmalla asiat voivat olla ihan toisenlaiset.

 14. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

  Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

  • Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi