Minne nyt voi matkustaa? Katso päivitetty lista korona-ajan matkakohteista!

Malediivit on ensi talvena monen matkailijan unelmakohde. Kuva: BlueOrange Studio / Shutterstock

Tältä sivulta löytyy tietoa matkakohteista, joihin suomalaiset voivat matkustaa koronapandemian aikana keväällä ja kesällä 2021. Kerromme myös eri maiden matkustussäännöistä. Sivu on päivitetty 13.6.2021.

Koronatilanteen vuoksi moni maa rajoittaa matkustamista. Mutta mitä tämä tarkoittaa matkailun kannalta? Saako Suomesta edes matkustaa ulkomaille?

Saako korona-aikana matkustaa?

Saa. Suoranaista matkustuskieltoa ei ole.

Ulkoasiainministeriön yleissuositus on toki ollut jo pitkään, että tulee välttää tarpeetonta matkustamista. Ulkoasianministeriö kuitenkin täsmentää: ”Jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen.”

Suositus kannattaa ottaa tosissaan ja pysytellä toistaiseksi kotimaassa. Säästetään matkarahat tuleviin reissuihin – ja tehdään niistä todella ikimuistoisia!

Ja nyt onkin oikea aika suunnitella tulevia reissuja. Majoituksenkin voi varata hyvissä ajoin, sillä Booking.com -hotellivarauspalvelun kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat muuttuvat.

Minne nyt voi matkustaa?

Parhaat rannat
Seychelleillä on toinen toistaan kauniimpia rantoja. Tässä Shark Beach, Seychellit. Kuva: IM Photo / Shutterstock

Käytännössä lähes kaikkialle ulkomaille matkustamiseen vaaditaan tuore todistus negatiivisesta koronatestistä. Tätä vaativat myös useimmat maat sekä lento- ja laivayhtiöt – mutta osalle alkaa jo kelvata rokotustodistuskin.

Melkein kaikista ulkomaista saapuville suositellaan omaehtoisen karanteenin pitämistä Suomeen palatessa. Poikkeuksia on vain muutama, kuten Islanti. Mutta kesäkuun alussa omaehtoisen karanteenin suositus on keventynyt – lisää tästä myöhemmin.

Ajankohtaisen tilanteen voi tarkistaa kerran viikossa päivitettävästä THL:n koronakartastaTäältä löydät tarkempaa tietoa Euroopan maiden koronatilanteesta ja täältä kansainvälisen koronakartan. Koko maailman matkustusrajoitusten kartta löytyy kansainvälisen lentoyhtiöiden järjestön IATA:n sivuilta.

Re-open Europa -sivuilla on saatavilla maakohtaista matkustustietoa myös suomeksi. Sivu on varsin kätevä, sillä siellä voi valita lähtömaan ja määränpään, ja nähdä säännöt juuri omaa matkaa varten.

Mutta jos muutaman päivän omaehtoinen karanteeni kotiinpalatessa ei haittaa, niin eksoottisten matkakohteiden lista on yllättävänkin pitkä. Tällä hetkellä Suomesta saa matkustaa esimerkiksi Meksikoon, Dominikaaniseen tasavaltaan, Seychelleille, Malediiveille ja Thaimaahan

Kesän 2021 lomakohteiksi povataan kotimaan lisäksi Pohjois-Norjaa, Kreikkaa ja Espanjaa – etenkin Mallorcaa. Kesällä Välimeren matkakohteisiin voi matkustaa ainakin Finnairin ja Norwegianin lennoilla.

Syksyllä ja ensi talvena kannattaa katseet kääntää Kanarian, MadeiranDubain, Thaimaan ja Malediivien suuntaan.

Alla kerrotaan tarkemmin eri maiden matkustusrajoituksista sekä annetaan vinkkejä korona-aikana matkustamiseen.

Koronatesti ennen matkaa

Tällä hetkellä lähes kaikki maat vaativat todistusta negatiivisesta PCR-koronatestistä. Maasta riippuen testi saa olla 24-96 tuntia vanha. Yleisin vaatimus on 72 tuntia eli kolme päivää, joka lasketaan testin ottamisesta (eikä tuloksen saamisesta). Testiä vaativat myös monet lento- ja laivayhtiöt, mutta esimerkiksi Finnairin lennoille sekä Tallinnan-laivoille pääsee ilman koronatestiä, jos on rokotettu.

Pikkulapsilta ei vaadita koronatestiä. Maasta riippuen ikäraja vaihtelee 2-12 vuoden välillä.

Koronatesti kannattaa ottaa huomioon lomamatkan budjettia laskiessa: jos tarvitset todistuksen negatiivisesta koronatestistä matkustamista varten (eli ilman oireita ja lääkärin lähetettä), se ei ole Kela-korvattava. Laboratoriosta riippuen tällainen testi maksaa palvelumaksuineen päivineen noin 200 euroa, ja varsinainen todistus vielä muutaman kympin lisää.

Ulkomailla ennen kotimatkaa tehtävät koronatestit ovat huomattavasti edullisempia. Esimerkiksi Tallinnan satamaterminaalista pikatestin saa 49 eurolla, ja Espanjassakin koronatesti maksaa vain viitisenkymmentä euroa.

Osa sairaanhoitopiireistä on mukana Koronatietoni-palvelussa, josta voi ladata pdf-muotoisen todistuksen terveyskeskuksen tekemästä viimeisimmästä koronatestistä. Todistuksen saa englanniksi ja tulostaessa siihen voi lisätä oman passin numeron, joten sitä voi käyttää matkustettaessa – mutta huomaa, että jotkut lentoyhtiöt kelpuuttavat ainoastaan käsin allekirjoitetun ja leimatun todistuksen. Lähtökohtaisesti julkisen terveydenhuollon tekemään koronatestiin mennään oireiden tai altistumisen vuoksi, ei hakemaan todistusta matkailua varten.

Kotimaahan palatessa Suomessa tehdään ilmainen (mutta pakollinen) koronatesti.

Saako rokotustodistuksen kanssa matkustaa?

Rokotteen saaminen avaa mahdollisuuksia entisestään. Moni maa on jo löysännyt matkustusrajoituksiaan niiden matkustajien osalta, jotka ovat saaneet koronarokotteen tai voivat todistaa jo sairastaneensa koronan.

Koronarokotuksen saaneet voivat matkustaa ilman karanteenia esimerkiksi Islantiin ja Puolaan. Thaimaa on puolestaan lyhentänyt karanteenin 7 päivään niille, jotka ovat saaneet koronarokotteen.

EU:n yhteinen rokotustodistus Digital Green Certificate on tarkoitus ottaa käyttöön heinäkuun alussa. Digitaalisesta rokotuspassista löytyvät tiedot henkilön saamasta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestistä tai aiemmin sairastetusta koronataudista.

Suomi on ottanut oman kansallisen rokotustodistuksensa käyttöön 26.5.2021 Omakanta-palvelussa. Rokotustodistus on englannin, ruotsin ja suomen kielillä, ja siinä on henkilötietojen lisäksi tiedot rokotteesta, sen saamispäivästä sekä QR-koodi. Rokotustodistuksen voi tulostaa paperille ja tallentaa omaan puhelimeen. Todistus on saatavilla myös yhden rokotusannoksen saaneille, ja se on ilmainen.

Jo aiemmin rokotuksesta on saanut paperille tulostetun todistuksen.

Todennäköisesti rokotustodistuksen kanssa matkailuun ei riitä ensimmäinen rokotus, sillä jo nyt moni maa vaatii myös tehosterokotuksen, joka Suomessa annetaan vasta 12 viikon kuluttua ensimmäisestä piikistä. Suurin osa suomalaisista – siis lähes kaikki työikäiset perusterveet – saavat toisen rokotuksen vasta kesällä. Lisäksi moni taho (esimerkiksi Finnair) hyväksyy rokotustodistuksen vasta kolme viikkoa toisen rokotusannoksen jälkeen.

Mikäli suunnittelet matkaa, varmista, kelpaako rokotustodistus lentoyhtiölle. Esimerkiksi Finnair vaati aiemmin kaikilta matkustajilta negatiivisen koronatestituloksen, mutta toukokuusta lähtien Finnair on hyväksynyt myös rokotustodistuksen, kunhan rokotukset on otettu vähintään kolme viikkoa ennen matkaa. Samalla terveystodistusvaatimus poistui alle 16-vuotiailta matkustajilta.

Mitä tarkoittaa omaehtoinen karanteeni?

Lähes kaikista ulkomaista kotiin palatessa odottaa omaehtoinen karanteeni. Se ei ole pakollinen karanteeni vaan vahva suositus, jonka tarkoituksena on estää koronaviruksen muunnosten leviämistä.

Omaehtoinen karanteeni tarkoittaa, että vältät lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin aina kun mahdollista ja pysyt kotona. Työpaikalla tai harrastuksissa käyminen ei ole suositeltavaa, ei myöskään julkisen liikenteen käyttäminen tai kavereiden tapaaminen.

Omaehtoisen karanteenin pituus oli aiemmin 14 päivää, mutta ohjeet muuttuivat kesäkuun alkupuolella, kun Suomeen saapuvia matkailijoita alettiin testata rajalla. Nyt suosituksena on välttää kontakteja ja käydä toisessa koronatestissä aikaisintaan 72 tuntia Suomeen palaamisen jälkeen. Jos testin tulos on negatiivinen, voi omaehtoisen karanteenin lopettaa. Lyhimmillään omaehtoinen karanteeni siis kestää 4 päivää.

Myös yhden koronarokotuksen saaneita suositellaan käymään testissä kotiinpaluun jälkeen. Kaksi rokotusta saaneita testisuositus ei enää koske.

Lue päivitetyt ohjeet omaehtoiseen karanteeniin.

Pohjois-Norjaan kesällä?

Kvalvikan ranta Lofooteilla. Kuva: Eugene Ga / Unsplash

Norja on avannut rajansa osalle suomalaisista matkailijoista 27.5.2021. Norjaan voi matkustaa ilman karanteenia sellaisilta Suomen alueilta, joissa koronan ilmaantuvuusluku on alle 25.

Lue tarkemmin Norjan matkustussäännöistä artikkelistamme Norjan koronarajoitukset kesällä 2021.

Viroon voi matkustaa rokotustodistuksella

Tallinna nähtävyydet
Tallinnan vanhakaupungin näkymät ovat kuin suoraan historiallisesta epookki-elokuvasta. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Viro on asettanut ilmaantuvuusrajaksi 150, minkä Suomi alittaa kirkkaasti. Eli Suomesta voi matkustaa Viroon sekä työn että vapaa-ajan merkeissä ja ilman koronan ennakkotestausta tai karanteenia Virossa.

Laivaan noustessa pitää esittää negatiivinen koronatestitulos tai rokotustodistus – myös ainoastaan ensimmäisen rokotusannoksen saaminen hyväksytään. Suomen satamassa tehdään kaikille matkustajille ilmainen koronatesti aivan kuten muualtakin ulkomailta saapuessa.

Lue lisää Viroon matkustamisesta korona-aikana Visit Estonian sivuilta.

Uskaltaako Ruotsiin mennä?

Ruotsi poisti maahantulorajoitukset Pohjoismaiden kansalaisilta toukokuun lopussa. Eli Ruotsiin voi matkustaa ilman koronatestiä tai rokotustodistusta. Rajalla henkilöllisyys pitää todistaa.

Eri asia on, kannattaako Ruotsiin vielä mennä. Maan koronatilanne on ollut koko maailmankin mittakaavassa huono koko pandemian ajan, ja on vaikea uskoa, että tilanne parantuisi nyt kun rajoituksiakin aletaan purkaa.

Lue lisää Ruotsin koronarajoituksista. 

Islanti on auki rokotetuille

Islanti on avoinna suomalaisille matkailijoille – tietyin ehdoin.

Jos on saanut rokotteen (molemmat annokset) tai sairastanut koronavirustaudin aiemmin, ei ennen Iceland Airin lentoa tarvitse edes käydä testissä. Maahan saapuessa tehdään ilmainen koronatesti, jonka tuloksia pitää odotella muutama tunti (tai korkeintaan vuorokausi) omassa majapaikassa. Pidempää karanteenia rokotetuille ei ole.

Jos ei ole saanut molempia rokotuksia, pitää lennolle päästäkseen esittää negatiivinen testitodistus (72 h). Maahan saapuessa tehdään koronatesti ja sen jälkeen vietetään 5-6 päivän karanteenissa, jonka lopuksi tehdään toinen testi.

Islanti on kertonut purkavansa rajoituksia sitten, kun koronatilanne sen sallii. Tarkoitus on soveltaa EU:n liikennevalomallia, jonka mukaan matalan riskin maista saapuvien ei tarvitse jäädä karanteeniin, kunhan heillä on negatiivinen koronatesti tehtynä ennen matkaa (tai molemmat rokotukset saatu).

Islanti on matalan ilmaantuvuuden maa, joten kotiin palatessa ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin.

Lisätietoa Islannin koronasäännöksistä löytää Icelandairin sivuilta.

Puolassa ei vaadita karanteenia

Sopot
Puolassa voi viettää myös rantalomaa. Sopot on noussut suomalaistenkin lomailijoiden suosioon.

Puola on viime vuosina ollut suomalaisten suosima kesälomakohde, kiitos edullisten hintojen ja hienojen nähtävyyksien. Tänä kesänä yksi vetonaula on se, että ulkomaalaisilta ei vaadita karanteenia: maahan saa matkustaa korkeintaan 48 tuntia vanhan koronatestin kanssa. Jos on saanut koronarokotukset, ei testiä (tai karanteenia) vaadita.

Toisaalta: vielä toukokuun alkupuolella Puolan koronatilanne on varsin vakava, ja koko maassa on voimassa toukkoja rajoituksia kuten maskipakko yleisellä paikalla (myös kaduilla ja toreilla). Lisätietoa Puolan koronasäännöksistä löytää Puolan hallituksen sivuilta.

Kreikka odottaa matkailijoita kesällä

Zákynthoksen Shipwreck Bay on saanut nimensä hiekalle haaksirikkoutuneesta laivasta.

Kreikan rajoituksia alettiin purkaa toukokuun puolivälissä: esimerkiksi kaikki lentokentät ja museot ovat nyt auki, ja Kreikan sisällä saa liikkua vapaasti. Enää Kreikassa ei myöskään täydy olla karanteenissa.

Kreikkaan matkustavien täytyy esittää negatiivinen koronatesti, joka ei saa olla yli 72 tuntia vanha. Testiä ei vaadita alle 5-vuotiailta lapsilta eikä niiltä matkustajilta, joilla molemmat rokotukset on saatu vähintään kaksi viikkoa ennen matkaa tai koronavirustauti on sairastettu viimeisten 9 kuukauden aikana.

Kreikkaan saapuvien matkailijoiden täytyy ennen matkaa täyttää netissä PLF-terveystietolomake (Passenger Locator Form).

Turismi on Kreikalle äärimmäisen tärkeää, ja sen vuoksi esimerkiksi kaikki turismin parissa työskentelevät kreikkalaiset on tarkoitus rokottaa kesään mennessä.

Lue lisää Kreikan matkustusrajoituksista.

Kroatia ei vaadi edes koronatestiä osalta suomalaisista

Kroatia ei rajoita matkustamista matalan riskin “vihreistä” maista. Eteläisimmällä Suomella on vielä matkaa niin hyvään koronatilanteeseen, mutta kesäkuun alkupuolella muu osa Suomesta on merkitty vihreäksi. Katso kartta.

Vihreiltä alueilta voi matkustaa Kroatiaan ilman testausta ja karanteenia. Myös Etelä-Suomesta voi matkustaa Kroatiaan korkeintaan 48 tuntia vanhan testituloksen kanssa, tai jos on saanut molemmat rokotukset tai sairastanut koronavirustaudin. 

Erikoisuutena testin voi tehdä myös vasta Kroatiaan saapuessa (omalla kustannuksella), jolloin testitulosta pitää odottaa omaehtoisessa karanteenissa. 

Lue lisää Kroatian matkustusrajoituksista.

Espanjan tilanne on parantunut huimasti

Calo des Moro on yksi Mallorcan kauneimmista uimarannoista. Kuva: El Lobo / Shutterstock

Espanja kärsi vuonna 2020 koronasta todella rajusti, mutta kesäkuussa 2021 Espanjan ilmaantuvuusluku on Euroopan keskitasoa – samalla hehtaarilla kuin Viron ja Norjan – ja tartuntakäyrä osoittaa lupaavasti alaspäin.

Espanjan turismi alkoi avautua jo keväällä: kymmenet tuhannet saksalaiset ottivat kesälomailuun varaslähdön ja viettivät pääsiäisen Mallorcalla – eikä koronalinkoja syntynyt. Itse asiassa Mallorca on varsin turvallinen matkakohde, sillä jo toukokuussa Mallorcan ilmaantuvuusluku oli osapuilleen sama kuin Suomessa.

Espanja on alkanut noudattaa EU:n liikennevalomallia, jossa Suomikin on jaettu useisiin eri alueisiin. Kesäkuussa (lähes kaikkialta) Suomesta Espanjaan matkustavilta vaaditaan korkeintaan 72 tuntia vanha koronatesti. Katso lista.

Ennen matkaa pitää täyttää digitaalinen terveystietokaavake (HCF).

Samat rajoitukset koskevat myös Mallorcalle ja Kanariansaarille matkustavia.

Espanjaan matkustavat suomalaiset eivät joudu karanteeniin.

Lue lisää Espanjan matkustusrajoituksista.

Portugali avautuu matkailijoille

Portugali on toivottanut turistit tervetulleiksi 17.5. alkaen maista, joiden ilmaantuvuusluku on alle 500. Maa on purkanut sulkutilan aikana olleita rajoituksia toukokuun aikana: museoita ja muita nähtävyyksiä on avattu ja ravintoloiden aukioloaikoja pidennetty.

Suomesta saa matkustaa Portugaliin korkeintaan 72 tuntia vanhan koronatestin kanssa. Alle 2-vuotiailta pikkulapsilta ei testiä vaadita.

Portugaliin matkustavat suomalaiset eivät joudu karanteeniin.

Käytännössä samat säännöt koskevat Madeiraa.

Lue lisää Portugalin matkustusrajoituksista.

Malta avautui kesäkuun alussa

Malta avautui kansainvälisille matkailijoille 1. kesäkuuta. Maltalaisista aikuisista yli 70% on jo saanut ensimmäisen rokoteannoksen, joten maan rokotuskattavuus on Euroopan paras. 25. toukokuuta Malta ilmoittikin saavuttaneensa laumasuojan koronaa vastaan.

Täysin rokotetut suomalaiset voivat matkustaa vapaasti Maltalle. Rokotustodistus on esitettävä ennen menomatkaa, ja toinen rokoteannos on pitänyt ottaa viimeistään 14 päivää ennen lähtöä.

Rokottamattomien matkailijoiden on esitettävä negatiivinen PCR-testi, joka on enintään 72 tuntia vanha lähtöselvitystä tehtäessä. Sama koskee rokottamattomia lapsia.

Lue lisää Maltan matkustusrajoituksista.

Pääseekö Thaimaahan ilman karanteenia?

Paratiisisaarella Thaimaassa. Kuva: Day 2505 / Shutterstock.com

Thaimaa alkoi avata matkailuaan jo viime vuoden lopulla. Joulun alla tuli sekin uudistus, että nyt suomalaiset pääsevät Thaimaahan ilman viisumia 45 päivän matkalle. Thaimaan suurlähetystöltä pitää kuitenkin edelleen hakea maahan saapumiseen oikeuttava Certificate of Entry (COE).

Thaimaahan saapujat joutuvat 14 päivän karanteeniin (7 päivää niille, jotka ovat saaneet koronarokotukset). Poikkeuksena on Phuket, jonne rokotuksen saaneet matkailijat voivat saapua ilman karanteenia 1.7.2021 alkaen. Phuketin avaamiseen mennessä paikallisesta väestöstä on tarkoitus rokottaa vähintään 70%, joka toisi laumasuojan ja tekisi Phuketista erittäin koronaturvallisen lomakohteen.

Samanlainen karanteenin poistaminen rokotetuilta turisteilta on tarkoitus tehdä lokakuun 2021 alussa myös Krabin, Koh Phanganin, Koh Samuin, Pattayan ja Chiang Main osalta. Jos kaikki sujuu hyvin, koko Thaimaa on tarkoitus avata turismille tammikuussa 2022.

Lue lisää, miten hakea Thaimaan COE ja viisumi korona-aikana.

Malediivit on unelmien koronakohde

Malediivit on romanttinen lomakohde. Kuva: Martin Valigursky / Shutterstock

Malediivit on ollut avoinna matkailijoille jo vuoden 2020 heinäkuusta saakka, sillä saarivaltion tilanne on pysynyt hyvin hallinnassa. Poikkeuksen tekee pääkaupunki Male, jonne iski uusi tartuntojen aalto huhtikuun 2021 loppupuolella.

Turisteilla ei toistaiseksi ole pääsyä Maleen. Syrjäisillä ja liki autioilla turistisaarilla ei liene valtavaa riskiä altistumiselle – mutta matkaa suunnitellessa kannattaa seurata tilastoja, joiden mukaan Malediivien koronatilanne on huonontunut radikaalisti toukokuun aikana. Onneksi Malediivien väestöstä jo yli puolet on saanut rokotuksen.

Malediiveille matkustavilta vaaditaan koronatesti, joka on otettu korkeintaan 96 tuntia ennen ensimmäiselle lennolle lähtöä. Turistien ei tarvitse viettää aikaa karanteenissa. Myös Malediivit vaatii digitaalisen terveystietokaavakkeen täyttämistä ennen matkaa.

Lue lisää Malediivien matkustussäännöistä.

Voiko Dubaihin matkustaa?

Dubai Marina. Kuva: Ashraf Jandali / Shutterstock

Dubai on varsin houkutteleva lomakohde ensi syksynä, sillä toukokuussa yli puolet väestöstä oli saanut ainakin ensimmäisen koronarokotuksen.

Dubaihin voivat matkustaa turistit, joilta löytyy enintään 72 tuntia vanha koronatesti (paperille tulostettuna). Lisäksi matkavakuutuksen tulee kattaa mahdollisesta koronavirustaudista syntyneet kulut. Emirates ja FlyDubai tarjoavat tällaisen vakuutuksen matkustajilleen.

Lisäksi matkailijoiden pitää ladata puhelimeensa paikallinen koronavilkku (COVID-19 DXB).

Lue lisää Dubaihin matkustamisesta.

Milloin Yhdysvaltoihin voi matkustaa?

Maaliskuussa 2020 Yhdysvallat sulki rajansa matkailulta koronapandemian takia, eikä matkailu ole palautunut vieläkään ennalleen. Tällä hetkellä Schengen-alueelta (mukaan lukien Suomi) ei saa matkustaa Yhdysvaltoihin. 

Yhdysvaltojen rokotukset edistyvät ripeästi: puolet koko väestöstä on saanut ainakin ensimmäisen annoksen. Huhujen mukaan Jenkkilään saattaisi päästä jo kesällä – seuraamme tilannetta!

Todennäköisesti matkalla pitää olla mukana todistus koronatestistä, vaikka olisi saanut molemmat rokotukset. Tämä ainakin oli vaatimus vielä kesäkuun alussa jopa niiltä amerikkalaisilta, joilla oli oikeus matkustaa ulkomailta kotiinsa. Tulevaisuuden matkoja suunnitellessa kannattaa myös ottaa huomioon, että eri osavaltioilla voi olla omia matkustusrajoituksia.

Finnair lentää päivittäin New Yorkiin.

Lue lisää Yhdysvaltoihin matkustamisesta.

Miten varautua matkalle korona-aikana?

Pandemia-aikana on tärkeintä olla joustava. Koronatilanteet muuttuvat, ja sen myötä muuttuvat myös rajoitukset. 

Kuten aina muulloinkin, matkavakuutus on syytä pitää ajan tasalla. Kannattaa tarkistaa, että se korvaa myös koronahoidot ulkomailla. Joissain maissa tällainen matkavakuutus on maahantulon edellytys.

Kansainvälinen Kela-kortti eli eurooppalainen sairaanhoitokortti täydentää matkavakuutuksen antamaa suojaa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti korvaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon ilman ylärajaa tai pitkäaikaissairauksien rajoituksia. Potilas maksaa hoidosta vain paikallisen omavastuun, ja hoitoa antanut maa laskuttaa loput Kelalta. Kortin voi tilata ilmaiseksi Kelan sivuilta.

Mukaan tulee varata riittävästi maskeja, joiden käyttö on pakollista monessa maassa erilaisissa julkisissa tiloissa – jopa ulkona.

Kannattaa myös tarkistaa viime hetken maakohtaiset matkustusrajoitukset. Lähes kaikki maat vaativat negatiivista koronatestiä tai todistusta siitä, että on jo saanut molemmat koronarokotukset.

Lisäksi pitää tietysti varautua myös viettämään omaehtoinen karanteeni kotimaahan palatessa.

Hotellivaraukset kannattaa tehdä ajoissa myös korona-aikana. Suosittelemme Booking.com -hotellivarauspalvelua, koska sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos matkasuunnitelmat muuttuvat.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Finnair on avannut useita lentoreittejä uudelleen sekä Euroopassa että kaukokohteissa. Se ei tietysti vielä tarkoita, että niihin saa saapua ilman karanteenirajoitusta tai ylipäätään. 

Finnair on vaatinut kaikilta matkustajilta negatiivista koronatestitulosta, mutta 11. toukokuuta alkaen Finnair on hyväksynyt myös rokotustodistuksen, kunhan rokotukset on otettu vähintään kolme viikkoa ennen matkaa. Samalla terveystodistusvaatimus poistui alle 16-vuotiailta matkustajilta.

Täältä näet Finnairin korona-ajan lentokohteet.

Myös norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian myy Helsinki-Vantaalta lentoja pariinkymmeneen kohteeseen, joista suurin osa on Espanjan, Kreikan ja Kroatian lomakohteita.

Täältä näet Norwegianin lentokohteet kesä-syyskuussa.

Miksei muka saisi matkustaa?

Suomen Ulkoministeriön ohjeistus matkustamisesta on karua luettavaa: ”Vältä tarpeetonta matkustamista.”

Suomen koronatilanne on koko pandemian ajan ollut Euroopan parhaita. On ymmärrettävää, ettei ihmisten haluta turhaan matkustelevan ulkomaille ja tuovan tuliaisina jotain virusmuunnosta.

Siksi mekin kannustamme lukijoitamme matkustamaan vastuullisesti kotimaassa, kunnes koronan kolmas aalto saadaan taittumaan. Suomi on täynnä upeita matkakohteita, ja lisäksi kotimaiset hotellit, ravintolat ja muut yritykset tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen tuen. 

Lue lisää: 12 x Suomen ikimuistoisimmat majapaikat

Mutta korona-aika on monella tapaa myös mielenkiintoista aikaa reissata. Tuntuu kuin maailma olisi astunut useita vuosikymmeniä taaksepäin, kun kaikkein suosituimmatkin turistikohteet ovat taas tavallisten asukkaiden hallussa.

Matkustaminen on nyt myös edullisempaa kuin aikoihin. Hotelleista saa älyttömän hyviä tarjouksia.

Ja lopuksi: kannattaa ottaa huomioon, että korona on uusi normaali. Rokotteista huolimatta kestää todennäköisesti ainakin pari vuotta, ennen kuin matkailu palaa ennalleen. Jos siis haluaa matkustaa ulkomailla ilman testejä, rokotustodistuksia, karanteeneja ja muita rajoituksia, saa odottaa vielä kauan.

Akuuttiin matkakuumeeseen voi hakea apua seuraamalla Laosissa asuvaa bloggariamme Paratiisireportteria Instagramissa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

21 KOMMENTIT

 1. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

  Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

  • Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

 2. Hyvä kooste. En kyllä itse vielä suunnitelttele matkoja kesälle, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Loma alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä ja silloin maailmalla asiat voivat olla ihan toisenlaiset.

 3. Hei. Tuo Tanskan kohdalla mainittu Kööpenhaminan ulkopuolella asuminen 6 päivää oli meille aivan uusi tieto. Onneksi emme vielä ehtineet varata lentoja. Mistä tällainen tieto on peräisin?

  • Hei Nanne, hyvä että kysyit! Kyseistä Kööpenhamina-rajoitetta ei enää näytä olevan. Siitä ilmoitettiin silloin, kun Tanska oli avaamassa ovensa, mutta ovat ilmeisesti sittemmin kokeneet sen turhaksi (hyvin ymmärrettävästi). Muutan tekstiä tältä osin. Kiitos vielä!

  • Joo, kiitos vinkistä! Iatan mukaan näin näyttäisi olevan ainakin Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonian tartuntaluvut kuuluvat tosin Euroopan huonoimpiin, joten sinne matkustamista kannattanee tällä hetkellä kuitenkin välttää.

 4. Mitenköhän Väli-Amerikkaan matkustaminen? Tarkoituksena olla monta kuukautta eikä palata heti koronan kanssa Suomeen ?

 5. Nyt kannattaisi täsmentää termejä. Karanteeni tarkoittaa virallista, tartuntatautilääkärin määräämää lakisääteistä karanteenia, jonka ajalta on oikeutettu täysimääräiseen ansionmenetyskorvaukseen (tartuntatautipäiväraha). Tällä hetkellä Suomessa ei määrätä automaattisesti mistään maasta tulevia matkailijoita karanteeniin, vaan heille SUOSITELLAAN OMAEHTOISTA KARANTEENIA, siis sitä, että omatoimisesti jäädään kotiin eikä mennä ihmisten keskuuteen tartuttamaan muita. Omaehtoiseen karanteeniin ei kuitenkaan voida ketään määrätä, eikä kukaan ole esimerkiksi velvollinen edes kertomaan työnantajalle, että on ollut ulkomailla. Toki vastuuntuntoinen kansalainen noudattaa suosituksia, mutta karanteeniksi niitä ei pitäisi nimittää.

 6. Kyllähän se tuossa heti jutun alussa sanotaan, että karanteeni on omaehtoinen. Tarkennus on toki paikallaan. Toisaalta sanamuodollamme haluamme saada ihmiset toimimaan vastuullisesti ja ottamaan omaehtoisen karanteenin tosissaan, jos ovat ulkomailla käyneet.

 7. Miten Afrikan maat? Käsittääkseni siellä on ainakin osa maista avannut rajansa. Olisiko mahdollista saada näitä mukaan tähän listaukseen?

 8. Latviaan ei voi tällä hetkellä matkustaa ilman 10 pv karanteenia maista, jossa ilmaantuvuusluku on yli 50 ja tämä tarkoittaa myös Suomea. Eli matkustaa voi, mutta pitää mennä karanteeniin.

  • Kiitos täsmennyksestä Anu. Euroopan kohteita on tässä jutussa käsitelty sillä ajatuksella, että kerrotaan niistä paikoista, joissa ei tarvitse viettää karanteenia. Poikkeuksen olemme tehneet muutaman kaukomaan kuten Thaimaan ja Indonesian kanssa eli ottaneet ne mukaan listalle, vaikka niissä pitääkin viettää karanteeni.

 9. Kannattaisi muistuttaa ihmisiä myös siitä, mitä seuraa ulkomailla jos maahantulokoronatestissä tulee positiivinen tulos. Voi mennä loma ihan oikeassa karanteenissa, vaikka olisi terve, tai voi tulla tosi sairaaksi matkalla ja joutua viikkokausiksi sairaalaan eikä asiaa paluulennollekaan ole sairaana. Vähintään matkavakuutus pitää olla kunnossa!

 10. Heippa!

  Ymmärsinkö oikein, että Suomen kansalainen pystyy matkustamaan Yhdysvaltoihin, jos lentää ei-Schengen maan kautta?

  • Tuskin tuota säännöstä voi aivan noinkaan tulikita, Niina. Tällä hetkellä Yhdysvaltain ajankohtaisista matkustusmääräyksistä oli vaikea löytää varmaa tietoa.

 11. olisiko jossain vertailua myös lentoyhtiöittäin? Itselläni Finnair jää nyt vaihtoehdoista pois, kun luopuvat testivaatimuksesta alle 16 v. Lapsilla se maski harvemmin pysyy edes muutamaa tuntia naamalla, mutta tähän asti on voinut luottaa siihen, että heidät on ainakin testattu.

 12. Lasketaanko koronavirustestien aikarajoitukset lentoon lähdöstä vai saapumisesta? Tästä löytyy netistä ristiriitaista tietoa ja varsinkin välilaskullisilla lennoilla, sillä voi olla suurikin merkitys.

  • Käsittääkseni useimpien maiden kohdalla koronavirustestin aikarajoitus lasketaan lennon lähtöajan mukaan, ei maahan saapumishetken mukaan. Jotkin maat (esimerkiksi Malediivit) mainitsevat erikseen, että aikarajoitus koskee ensimmäisen lennon lähtöaikaa. Asiaa voi yrittää selvittää myös lentoyhtiöiden sivuilta, sillä ne ovat vastuussa siitä että jokaisella matkustajalla on maahantuloon oikeuttavat paperit mukanaan.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi