Minne nyt voi matkustaa? Katso päivitetty lista korona-ajan matkakohteista!

Japaniin voi taas matkustaa. Kuvassa Lolita-tyyliä Tokion Harakujussa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Tältä sivulta löytyy tietoa matkakohteista, joihin suomalaiset voivat matkustaa koronapandemian jälkimainingeissa talvella 2023. Kerromme myös eri maiden matkustussäännöistä ja muista korona-ajan matkailuun liittyvistä kysymyksistä. Sivu on päivitetty 27.12.2022.

Kevään ja kesän 2022 aikana lähes kaikki Euroopan maat luopuivat matkustusrajoituksista. Eli rokotustodistusta tai koronatestiä ei enää vaadita Euroopassa matkaillessa.

Mutta entä kaukokohteet?

Vuonna 2023 pääsee käytännössä matkustamaan melkein kaikkialle, jopa Aasiaan. Japanikin on avautunut matkailulle, ja jopa Kiina ilmoitti vuoden 2022 lopussa luopuvansa ulkomaisilta turisteilta vaaditusta karanteenista.

Mutta koronarajoitukset aiheuttavat edelleen myös ylimääräistä säätöä, sillä joissain maissa matkustaessa pitää ottaa koronatestejä ja jännittää niiden tulosta.

Minne voi matkustaa rokotettuna?

Brooklyn Bridge New York nähtävyydet
Yhdysvallat avautui matkailulle marraskuun alussa. Kuvassa Brooklyn Bridge, New Yorkin ikonisin silta. Kuva: IM Photo / Shutterstock

Täyden rokotesarjan saaneet tai koronasta alle 6 kuukauden aikana parantuneet suomalaiset saavat matkustaa moneen kaukomaahan. Esimerkiksi Yhdysvallat ja Australia ovat avoinna rokotetuille matkailijoille. Myös Japani avautui avautui rokotetuille lokakuussa 2022.

Thaimaa on sen sijaan nykyisin avoinna myös rokottamattomille.

Minne voi matkustaa ilman rokotustodistusta?

Dubai Marina. Kuva: Elnur / Shutterstock

Helpointa ja turvallisinta matkustaminen on rokotustodistuksen kanssa, joten suosittelemme ottamaan koronarokotukset! EU:n digitaalisen koronatodistuksen (joka tunnetaan myös koronapassina) saa ilmaiseksi Omakannasta. Tämän sivun lopusta voit lukea lisää koronatodistuksesta.

Täydeksi rokotesarjaksi on Euroopassa laskettu kaksi rokotusta. Kolmannen ja neljännen rokotuksen saaneiden matkustusrajoitukset eivät eroa kaksi kertaa rokotetuista. Mutta joissain kaukomaissa täydeksi rokotussarjaksi lasketaankin kolme rokotusta!

Tulevia matkoja suunnitellessa kannattaa huomioida, että EU-rokotustodistus on voimassa yhdeksän kuukautta (eli 270 päivää) toisen rokotuksen jälkeen. Kolmannen ja neljännen rokotteen jälkeen ei ole rajoitusta voimassaolon suhteen.

Vuoden 2022 mittaan kaikki Euroopan maat luopuivat matkustusrajoituksistaan, eli säännöt ovat kaikille samat riippumatta siitä, onko saanut kaikkia koronarokotuksia vai ei.

Kaukomaista ilman rokotuksia ja testejä pääsee esimerkiksi Meksikoon, KuubaanCosta Ricaan ja Ecuadoriin.

Ilman rokotuksia mutta koronatestillä voi matkustaa myös esimerkiksi Turkkiin, Malediiveille, Seychelleille, Egyptiin, Kap Verdelle, Sri Lankaan ja Etelä-Afrikkaan. Kannattaa tarkistaa etukäteen, riittääkö pelkkä antigen-testi vai vaaditaanko kalliimpi PCR-testi.

Eri mailla on hiukan toisistaan poikkeavia käytäntöjä. Esimerkiksi Dubaihin pääsee, kunhan täyttää yhden seuraavista vaatimuksista: rokotustodistus, enintään 48 tuntia vanha koronatesti (paperille tulostettuna englanniksi), tai todistus koronataudista paranemisesta viimeisen kuukauden aikana.

Sekavaa? Kyllä – mutta silti paljon helpompaa kuin koronapandemian riehuessa vuonna 2021!

Parhaat kaukomaat korona-ajan matkalle

Malediivit on romanttinen lomakohde. Kuva: Martin Valigursky / Shutterstock

Monet kaukomaat ovat olleet jo hyvän aikaa avoinna matkailulle. Korona-ajan suosikeiksi ovat nousseet etenkin Meksiko, Malediivit, Mauritius ja Kap Verde. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Seychellit, joka sekin toivottaa matkailijat tervetulleiksi.

Avoinna ovat myös Intia ja Sri Lanka, joka tosin kärsii juuri nyt talouden täydellisestä romahtamisesta.

Kaakkois-Aasian maista helpoimmin matkustaa Laosiin, Singaporeen, Kambodžaan, Vietnamiin, Filippiineille ja Malesiaan.

Thaimaa on taas auki matkailulle. Kuva: Day2505 / Shutterstock.com

Heinäkuussa 2022 myös Thaimaa luopui vihdoin Thailand Passista ja muista matkustusrajoitteista ja lokakuussa 2022 myös rokotustodistuksen vaatimisesta.

Lue lisää Thaimaahan matkustamisesta.

Minne ei voi matkustaa – vielä?

Matkailuaan tiukimmin rajotti Kiina, kunnes vuoden 2022 lopussa sekin ilmoitti luopuvansa ulkomaalaisten matkailijoiden karanteenista.

Koko maailman matkustusrajoitusten kartta löytyy kansainvälisen lentoyhtiöiden järjestön IATA:n sivuilta.

Kiertomatkat eksoottisiin kohteisiin

Nykyisin pääsee taas opastetuille kiertomatkoillekin eksoottisiin maisemiin. Suomalaisen Mandala Travel -matkatoimiston valikoimissa on muun muassa vaellusta Nepalissa, pyöräilyä Kuubassa, luonnonihmeitä Galapagossaarilla ja paimentolaiskulttuuria Mongoliassa. Euroopassa matkoja on tarjolla Pyreneiden ja Karpaattien jylhissä vuoristomaisemissa sekä Albaniassa ja Italiassa.

Tutustu Mandala Travelin matkoihin.

Koronatesti ennen matkaa

Monen matkustusintoa ovat hidastaneet kalliit koronatestit, joita vaaditaan edelleen joihinkin maihin. Onneksi hinnat ovat tulleet rytisten alas koronan alkuajoista, ja nykyään koronatestin saa edullisimmillaan alle sadalla eurolla. Omalla sivullaan kerrotaan, mistä löytyy Suomen halvin koronatesti.

Sekin auttaa, että nykyisin moni maa hyväksyy PCR-testin sijaan myös edullisemman rapid antigen -testin, jonka tuloksen saa puolessa tunnissa. Testin voi tehdä vaikka Helsinki-Vantaan lentokentällä ennen lähtöselvitystä; testitulos kilahtaa puhelimeen jo ennen kuin ehtii turvatarkastukseen!

Julkisen terveydenhuollon tekemiä ilmaisia testejä ei tule käyttää matkustamista varten – eikä se kovin helposti edes onnistuisi. Vuoden 2022 alussa omikron-muunnoksen myötä monella paikkakunnalla alettiin testata ainoastaan vakavasti oirehtivat ja riskiryhmäläiset. Lisäksi julkiselta puolelta testituloksen saaminen voi kestää jopa useita päiviä, eli lento saattaa lähteä ennen testituloksen saamista.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Finnair lentää useisiin kohteisiin sekä Euroopassa että kaukomailla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on mutkistanut tilannetta joidenkin lentojen osalta.

Finnair kuitenkin jatkaa lentämistä moneen Aasian-kohteeseen kuten Thaimaahan, Singaporeen ja Delhiin reitillä, joka ei kulje Venäjän ilmatilassa ja on siksi normaalia tunnin pidempi. Finnair lentää päivittäin Japaniin ja kuusi kertaa viikossa Etelä-Koreaan reitillä, joka kiertää Venäjän ja on siksi pari kolme tuntia aiempaa pidempi.

Täältä näet Finnairin lentokohteet vuonna 2023.

Myös norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian myy Helsinki-Vantaalta lentoja pariinkymmeneen kohteeseen, joista suurin osa on Espanjan, Kreikan ja Kroatian lomakohteita. Täältä näet Norwegianin lentokohteet vuonna 2023.

Tarvitseeko Finnairin lennoille koronatestin?

Finnair ei vaadi negatiivista koronatestitulosta eikä Suomeen lennettäessä edes rokotustodistusta, mutta ulkomaille lennettäessä moni kohdemaa vaatii rokotustodistuksen. Käytännössä sitä tosin ei kysytä.

Esimerkiksi Yhdysvaltoihin lennettäessä matkustajan pitää täyttää lomake, jossa vakuutetaan että rokotukset on saatu – mutta varsinaista rokotustodistusta ei kukaan pyydä nähtäväksi. Toki se on hyvä pitää mukana.

Rokotustodistuksen saa Omakanta-palvelusta

Koronarokotusten saaminen todistetaan digitaalisella EU-rokotustodistuksella, josta löytyvät tiedot henkilön saamasta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestistä tai aiemmin sairastetusta koronataudista.

Rokotustodistuksen voi tulostaa Omakanta-palvelussa joko paperille tai tallentaa omaan puhelimeen. Rokotustodistus on englannin, ruotsin ja suomen kielillä, ja siinä on henkilötietojen lisäksi tiedot rokotteesta, sen saamispäivästä sekä QR-koodi. Todistus on saatavilla myös yhden rokotusannoksen saaneille, ja se on ilmainen.

Moni maa hyväksyy rokotustodistuksen vasta sitten, kun toisen rokoteannoksen saamisesta on kulunut vähintään kaksi tai kolme viikkoa, jotta rokote on saavuttanut parhaan tehonsa.

Tulevia matkoja suunnitellessa kannattaa huomioida, että EU-rokotustodistus on voimassa yhdeksän kuukautta (eli 270 päivää) toisen rokotuksen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei ole rajoitusta voimassaolon suhteen.

Joissain kaukomaissa täydeksi rokotussarjaksi lasketaan vähintään kolme rokotusta.

Mikäli suunnittelet matkaa, varmista, kelpaako pelkkä rokotustodistus lentoyhtiölle. Joissain tapauksissa kohdemaahan pääsee kahdella rokotuksella, mutta lentokoneeseen nousemiseen vaaditaan lisäksi tuore koronatesti.

Digitaalinen rokotustodistus on noussut niin tärkeäksi dokumentiksi, ettei sitä kannata säilyttää ainoastaan puhelimessa. Matkalle kannattaa ottaa mukaan myös paperinen tuloste siltä varalta, että puhelin katoaa tai varastetaan.

Miten varautua matkalle korona-aikana?

Ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa, onko passi voimassa. Osassa maista passin pitää olla voimassa kuusi kuukautta maahan saapumisesta. Poliisin palvelupisteet ovat ruuhkautuneet monessa kaupungissa, ja vapaata aikaa voi joutua odottamaan jopa pari kuukautta. Lisämaksusta saa pikapassin.

Pandemia-aikana on tärkeintä olla joustava. Koronatilanteet muuttuvat, ja sen myötä muuttuvat myös rajoitukset. 

Kuten aina muulloinkin, matkavakuutus on syytä pitää ajan tasalla. Kannattaa tarkistaa, että se korvaa myös koronahoidot ulkomailla. Joissain maissa tällainen matkavakuutus on maahantulon edellytys.

Sairaalahoidon lisäksi suuri kustannus voi olla myös karanteeni; vaikka oireita ei olisi laisinkaan, positiivisen testituloksen saanut ei pääse lentokoneeseen, vaan voi joutua kökkimään hotellissa vähintään muutaman päivän, mutta pahimmassa tapauksessa jopa viikkokaupalla. On hyvä varmistaa jo ennen matkaa, että vakuutus korvaa myös tällaisen yllätyksen.

Kansainvälinen Kela-kortti eli eurooppalainen sairaanhoitokortti täydentää matkavakuutuksen antamaa suojaa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti korvaa lääketieteellisesti välttämättömän sairaanhoidon ilman ylärajaa tai pitkäaikaissairauksien rajoituksia. Potilas maksaa hoidosta vain paikallisen omavastuun, ja hoitoa antanut maa laskuttaa loput Kelalta. Kortin voi tilata ilmaiseksi Kelan sivuilta.

Mukaan tulee varata riittävästi maskeja, joiden käyttö on edelleen pakollista joissain maissa erilaisissa julkisissa tiloissa. Koronan pikatestitkään eivät ole hassumpia matkatavaroita.

Kannattaa myös tarkistaa viime hetken maakohtaiset matkustusrajoitukset. Edelleen moni kaukomaa vaatii joko negatiivista koronatestiä tai todistusta siitä, että on saanut vähintään kaksi koronarokotusta.

Matkan peruuntuminen korona-aikana

Matkustaessa kannattaa edelleen varautua siihen, että lentoja ja pakettimatkoja saatetaan muuttaa tai peruuttaa hyvinkin lyhyellä varoitusajalla. Lentojen, hotellien ja autonvuokrauksen maksaminen luottokortilla tuo kuluttajalle lisäturvaa: korvausta voi vaatia luottokorttiyhtiöltä, jos lentoyhtiö tai hotelli menee konkurssiin.

Moni lentoyhtiö on ottanut korona-aikana käyttöön hyvin joustavat peruutusehdot. Samoin on hotellivarausten kanssa. Booking.com -hotellivarauspalvelun kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat muuttuvat.

Jos lentosi perutaan, eikä lentoyhtiö suostu korvaamaan peruutusta, voit silti olla oikeutettu lakisääteiseen korvaukseen. Jos valitusten laatiminen tuntuu hankalalta, ei hätää: netissä toimii yrityksiä, jotka hakevat korvaukset puolestasi. Yksi näistä yrityksistä on Lentoapu, jonka sivuilla korvaushakemuksen tiedot täytetään kätevästi suomeksi.

Suomeen palaaminen ulkomailta

Elokuusta 2022 alkaen tartuntatautilain väliaikaiset, Suomeen saavuttaessa vaadittavia koronatodistuksia koskevat pykälät eivät ole enää voimassa. Maahantulossa on siis palattu koronapandemiaa edeltävään tilanteeseen.

THL:n sivuilta löytyvät uusimmat tiedot Suomeen saapuvien terveyssuosituksista.

Saako korona-aikana matkustaa?

Kaikkine vaikeuksineenkin – kuten koronatestit, mahdolliset karanteenit ja lentojen peruuntumiset – korona-aika on ollut monella tapaa myös hyvää ja mielenkiintoista aikaa matkustaa ulkomailla. Tuntuu kuin maailma olisi astunut useita vuosikymmeniä taaksepäin, kun kaikkein suosituimmatkin turistikohteet ovat taas tavallisten asukkaiden hallussa.

Matkustaminen oli myös edullisempaa kuin aikoihin. Esimerkiksi Finnairin lentoja sai hurjilla tarjoushinnoilla, ja myös hotelleista sai älyttömän hyviä tarjouksia.

Nyt se on kaikki muuttumassa nopeasti. Maailma on jälleen avoinna ja matkailijamäärät kasvavat kohisten kohti normaalia. Enää kasvua hillitsevät oikeastaan Kiinan koronarajoitukset – Kiinaan palaavat kiinalaiset kun joutuvat pitkään karanteeniin.

Ei olisi ihme, jos pian jo vähän haikaillaan korona-ajan matkailun iloihin, siihen kuinka kaikkialla oli rauhallista ja suosituimmatkin turismikaupungit elivät aivan tavallista paikallisten arkea.

Itse olemme koronan aikana (ja muulloinkin) käyttäneet Booking.com -hotellivarauspalvelua, sillä sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat syystä tai toisesta muuttuvat.

Suosi suomalaista!

Tällä Kerran elämässä -sivustolla olemme koronapandemian alusta asti suositelleet nauttimaan matkailusta Suomessa, ja suurkiitos kaikille, jotka niin ovat tehneet!

Kotimaassa matkustaminen on edelleen varteen otettava vaihtoehto. Löydät taatusti uusia kohteita ja ideoita teoksesta Kerran elämässä Suomi – 321 kohdetta kotimaassa. Olemme koonneet yksien kansien väliin, helposti silmäiltävään muotoon, Suomen upeimmat, kiehtovimmat ja erikoisimmat nähtävyydet. 

Suomi – 321 kohdetta kotimaassa

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

32 KOMMENTIT

  1. Terve,

    Madeiralla on eri käytännöt kuin itse koko portugalissa. Viranomaiset ei edellytä saapuvilta matkustajilta EU-rokotustodistusta tai negatiivista koronatestitulosta.

  2. Suurkiitos Makedonia-vastauksista! Varovasti mietitty joko sitä tai Milanoa, mutta jälkimmäinen ehkä kuitenkin tilanteeseen nähden parempi vaihtoehto.

  3. Viralliset sivut on aina syytä tarkastaa. Esim. kun matkakohteena on Italia, Malta tai Slovenia, PLF-lomake lienee täytettävä eurooppalaisen sähköisen matkustajatietolomakejärjestelmän kautta (tilanne 26.8.2021). Tältä osin tekstinne on puutteellinen ainakin Italian kohdalla (19.8. päivitetty versio), vaikka Kreikan kohdalla PLF-lomakkeesta mainitaan. Käytännön kokemusta minulla ei paikan päältä ole, mutta lomakkeen rekisteröinnin kanssa itselläni tuli ongelmia. Olisikin kiva tietää miten tätä käytännössä kysellään.

    Täällä lomakkeesta lisää: https://euplf.eu/fi/eu-dplf-fi/index.html . Tästä on mainittu mm. suurlähetystön ja joidenkin Italian ministeriöiden sivuilla.

  4. Olen miettiny talvella Tansaniaan, Meksikoon tai Malediiveille menoa. Ei oikein toi Thaimaan karanteeni oleminen napostelisi? noihin kolmeen vaaditaan pelkkä testi.

  5. Lasketaanko koronavirustestien aikarajoitukset lentoon lähdöstä vai saapumisesta? Tästä löytyy netistä ristiriitaista tietoa ja varsinkin välilaskullisilla lennoilla, sillä voi olla suurikin merkitys.

    • Käsittääkseni useimpien maiden kohdalla koronavirustestin aikarajoitus lasketaan lennon lähtöajan mukaan, ei maahan saapumishetken mukaan. Jotkin maat (esimerkiksi Malediivit) mainitsevat erikseen, että aikarajoitus koskee ensimmäisen lennon lähtöaikaa. Asiaa voi yrittää selvittää myös lentoyhtiöiden sivuilta, sillä ne ovat vastuussa siitä että jokaisella matkustajalla on maahantuloon oikeuttavat paperit mukanaan.

  6. olisiko jossain vertailua myös lentoyhtiöittäin? Itselläni Finnair jää nyt vaihtoehdoista pois, kun luopuvat testivaatimuksesta alle 16 v. Lapsilla se maski harvemmin pysyy edes muutamaa tuntia naamalla, mutta tähän asti on voinut luottaa siihen, että heidät on ainakin testattu.

  7. Heippa!

    Ymmärsinkö oikein, että Suomen kansalainen pystyy matkustamaan Yhdysvaltoihin, jos lentää ei-Schengen maan kautta?

  8. Kannattaisi muistuttaa ihmisiä myös siitä, mitä seuraa ulkomailla jos maahantulokoronatestissä tulee positiivinen tulos. Voi mennä loma ihan oikeassa karanteenissa, vaikka olisi terve, tai voi tulla tosi sairaaksi matkalla ja joutua viikkokausiksi sairaalaan eikä asiaa paluulennollekaan ole sairaana. Vähintään matkavakuutus pitää olla kunnossa!

  9. Latviaan ei voi tällä hetkellä matkustaa ilman 10 pv karanteenia maista, jossa ilmaantuvuusluku on yli 50 ja tämä tarkoittaa myös Suomea. Eli matkustaa voi, mutta pitää mennä karanteeniin.

    • Kiitos täsmennyksestä Anu. Euroopan kohteita on tässä jutussa käsitelty sillä ajatuksella, että kerrotaan niistä paikoista, joissa ei tarvitse viettää karanteenia. Poikkeuksen olemme tehneet muutaman kaukomaan kuten Thaimaan ja Indonesian kanssa eli ottaneet ne mukaan listalle, vaikka niissä pitääkin viettää karanteeni.

  10. Miten Afrikan maat? Käsittääkseni siellä on ainakin osa maista avannut rajansa. Olisiko mahdollista saada näitä mukaan tähän listaukseen?

  11. Kyllähän se tuossa heti jutun alussa sanotaan, että karanteeni on omaehtoinen. Tarkennus on toki paikallaan. Toisaalta sanamuodollamme haluamme saada ihmiset toimimaan vastuullisesti ja ottamaan omaehtoisen karanteenin tosissaan, jos ovat ulkomailla käyneet.

  12. Nyt kannattaisi täsmentää termejä. Karanteeni tarkoittaa virallista, tartuntatautilääkärin määräämää lakisääteistä karanteenia, jonka ajalta on oikeutettu täysimääräiseen ansionmenetyskorvaukseen (tartuntatautipäiväraha). Tällä hetkellä Suomessa ei määrätä automaattisesti mistään maasta tulevia matkailijoita karanteeniin, vaan heille SUOSITELLAAN OMAEHTOISTA KARANTEENIA, siis sitä, että omatoimisesti jäädään kotiin eikä mennä ihmisten keskuuteen tartuttamaan muita. Omaehtoiseen karanteeniin ei kuitenkaan voida ketään määrätä, eikä kukaan ole esimerkiksi velvollinen edes kertomaan työnantajalle, että on ollut ulkomailla. Toki vastuuntuntoinen kansalainen noudattaa suosituksia, mutta karanteeniksi niitä ei pitäisi nimittää.

  13. Mitenköhän Väli-Amerikkaan matkustaminen? Tarkoituksena olla monta kuukautta eikä palata heti koronan kanssa Suomeen ?

    • Joo, kiitos vinkistä! Iatan mukaan näin näyttäisi olevan ainakin Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonian tartuntaluvut kuuluvat tosin Euroopan huonoimpiin, joten sinne matkustamista kannattanee tällä hetkellä kuitenkin välttää.

  14. Hei. Tuo Tanskan kohdalla mainittu Kööpenhaminan ulkopuolella asuminen 6 päivää oli meille aivan uusi tieto. Onneksi emme vielä ehtineet varata lentoja. Mistä tällainen tieto on peräisin?

    • Hei Nanne, hyvä että kysyit! Kyseistä Kööpenhamina-rajoitetta ei enää näytä olevan. Siitä ilmoitettiin silloin, kun Tanska oli avaamassa ovensa, mutta ovat ilmeisesti sittemmin kokeneet sen turhaksi (hyvin ymmärrettävästi). Muutan tekstiä tältä osin. Kiitos vielä!

  15. Hyvä kooste. En kyllä itse vielä suunnitelttele matkoja kesälle, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Loma alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä ja silloin maailmalla asiat voivat olla ihan toisenlaiset.

  16. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

    Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

    • Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi