Minne nyt voi matkustaa? Katso päivitetty lista korona-ajan matkakohteista!

Koh Tao sukelluskurssi
Miten olisi sukellusloma Thaimaassa? Korona-aikana Thaimaan sukelluskohteissa ei taatusti ole ruuhkaa. Kuva: Koh Tao Divers

Tässä ajankohtainen lista matkakohteista, joihin suomalaiset voivat matkustaa alkuvuonna 2021. Listaa on päivitetty 18. tammikuuta.

Moneen kohteeseen voi kyllä matkustaa, mutta melkein mistä tahansa Suomeen palatessa täytyy pitää omaehtoinen karanteenista, mistä lisää alempana.

Jos karanteeni ei haittaa, niin mahdollisten matkustuskohteiden lista on pitkä. Etenkin läntinen pallonpuolisko on avannut rajansa matkailijoille. Esimerkiksi Meksikoon, Costa Ricaan, Brasiliaan tai Dominikaaniseen tasavaltaan voi matkustaa.

Myös Afrikka on aika lailla avoinna matkailulle. Safarimatkailu onnistuu monessa maassa, samoin rantalomailu Seychelleillä ja Tansanian Sansibarilla.

Sen sijaan Aasian maat rajoittavat matkailua tiukasti. Poikkeuksen Aasiassa tekee oikeastaan vain Malediivit, jonne saapuvien ei tarvitse viettää aikaa karanteenissa. Liki autioilla saarilla ei liene kovin akuuttia vaaraa altistumiselle, ja Malediiveilta löytänee nyt todella hyviä hotellitarjouksia. Perille pääsee kohtuullisen vaivattomasti esimerkiksi Qatarin lennoilla.

Aasiassa avoinna ovat myös Thaimaa ja Indonesian Bali, kunhan viettää karanteenin maahan saapuessa. Thaimaasta Suomeen palatessa ei tarvtse karanteena, mutta Indonesiasta palatessa tarvitsee.

Alta löytyy lisää infoa kyseisiin maihin matkustamisesta. Tiedot kannattaa ottaa suuntaa antavina – muutoksia voi tapahtua nopeastikin. Katso, mistä maasta innostut ja etsi siitä lisää tietoa ennen matkan varaamista.

Entäpä matkat Eurooppaan? Koronan toinen aalto on jyllännyt talvella Euroopassa siihen malliin, ettei yhteenkään maahan voi matkustaa ilman omaehtoista karanteenia kotimaahan palattua.

Jos hyvin käy, koronarokotteet saadaan jakoon ja karanteeneista päästään eroon jo keväällä. Tai kesällä. Tai joskus.

Mistä sitten apua akuuttiin matkakuumeeseen? Vaikkapa upouudesta teoksesta Madventures Suomi, joka avaa kotimaanmatkailuun aivan uusia näkökulmia.

Nyt pääsee Thaimaahan!

Thaimaahan pääsee taas – kunhan hakee viisumin ja viettää matkan 14 ensimmäistä päivää hotellikaranteenissa. Kuva: Day 2505 / Shutterstock.com

Thaimaa alkoi avata matkailuaan jo lokakuussa. Joulun alla tuli sekin uudistus, että nyt suomalaiset pääsevät Thaimaahan ilman viisumia 45 päivän matkalle. Thaimaan suurlähetystöltä pitää kuitenkin edelleen hakea maahan saapumiseen oikeuttava Certificate of Entry (COE).

Lisäksi kaksi ensimmästä viikkoa ollaan karanteenissa (itse asiassa sen takia ilman viisumia pääsee nyt 45 päiväksi eikä 30 päiväksi kuten oli ennen korona-aikaa).

Viisumin hankkimalla Thaimaassa voi olla pidempäänkin. 60 päivän viisumin saa varsin vaivattomasti. Sen sijaan erikoisturistiviisumin (Special Tourist Visa eli STV) hankkimiseen vaaditaan monenlaisia kommervenkkejä, mutta sillä saakin olla Thaimaassa peräti 270 päivää. Pitää esimerkiksi hakea lääkäriltä todistus, ettei sairasta lepraa eikä elefanttitautia.

Lue lisää, miten hakea Thaimaan COE ja viisumi korona-aikana.

Thaimaan viisumi korona-aikana – toimi näin!

Entä voiko Balille matkustaa?

Jos lähtisi Balin viereen Nusa Penidalle koronaa pakoon? Kuva: Vladislav T. Jirousek / Shutterstock.com

Indonesia ei ole vielä virallisesti ilmoittanut avanneensa rajojaan turisteille ja silti maahan pääsee jo. Pitää vain hankkia etukäteen e-viisumi, jota varten tarvitsee kutsukirjeen eli sponsorin ja negatiivisen koronatestin.

Kutsukirjeen (ja viisumin) hommaamisessa lupaa auttaa Balin vieressä Nusa Penidalla Sanctum-sukelluskeskusta pitävä Emmi. Viisumi on voimassa 60 päivää.

”Karanteenin voi viettää ensin Gilillä tai Penidalla ja hengailla sen jälkeen Balilla”, Emmi sanoo. Yhteyden häneen saa Sanctum-sukelluskeskuksen kautta tai WhatsAppilla (+6281338342226).

4 vai 10 päivän omaehtoinen karanteeni?

Caldeirao de verde tunneli
Valoa tunnelin päässä? Ainakin Madeiran vaelluspoluilla. Madeira on hyvä kohde korona-aikana. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Täsmennettäköön tässä vielä, että perustuslain puitteissa suomalaiset saavat toki matkustaa minne haluavat ja karanteenikin on omaehtoinen. Mutta hallituksen suosituksia kannattaa seurata – näin ei vahingossa tuoda ylimääräisiä koronatartuntoja ulkomaantuliaisena kotimaahan.

Suositus omaehtoisen karanteenin pituudesta lyheni jo lokakuussa 14 päivästä kymmeneen. Syynä on se, että THL:n mukaan yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Sen jälkeen sairastuu vain hyvin harva.

Samalla voimaan astui myös toinen uusi suositus: omaehtoista karanteenia voi lyhentää tekemällä kaksi vapaaehtoista koronavirustestiä. Ensimmäinen testi tulee tehdä heti Suomeen saapuessa ja toinen omalla kotipaikkakunnalla aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua Suomeen paluusta. Ja siihen päälle 1–3 päivää testituloksen odottelua.

Ja jos tulokset ovat negatiiviset, ymmärtääksemme karanteenista voi luopua. Eli koronatestit ottamalla ulkomaanmatkasta selviää nopeimmillaan neljän päivän karanteenilla.

Jos on valmis viettämään omaehtoisen karanteenin matkansa jälkeen, niin lista maista, joihin voi matkustaa, pitenee merkittävästi. Siitä lisää alempana.

Koronatalven parhaat matkakohteet

Tämän talven elämys voisi olla vaikkapa moottorikelkkailu Inarijärvellä. Kuva: Ville Palonen

Näyttää siltä, että koko alkuvuosi tullaan matkustamaan pääosin kotimaassa, jos ei halua viettää karanteenia Suomeen palatessa.

Suomen hallituksen mukaan kotimaassa voi matkailla, kunhan noudattaa koronavirukseen liittyviä turvallisuusohjeita. Kotimaan valttikortti on se, ettei matkaillessa joudu kantamaan huolta lentojen mahdollisesta peruuntumisesta tai muuttumisesta.

Lue lisää, minne Suomessa kannattaa matkustaa talvella.

10 x Suomen parhaat talvikohteet – koe nämä jäätävän hienot elämykset!

Jos on aivan pakko päästä ulkomaille, yllä mainittujen kohteiden ohella hyvä paikka aurinkoon on myös Madeira, jossa koronatilanne on pysynyt varsin hyvänä. Mikäs siellä levadojen varrella omassa rauhassa patikoidessa.

Saarelle päästäkseen pitää esitää negatiivinen koronatesti – tai ottaa sellainen saapuessa (missä tapauksessa pitää olla 10 tuntia karanteenissa testitulosta odotellessa). Madeiran ilmasto on lauhkea ympäri vuoden.

Näihin maihin voi nyt matkustaa, kunhan muistaa karanteenin Suomeen palatessa

Jos kaipaa lämpöön ja rannalle, Dominikaaninen tasavalta toivottaa matkailijat avosylin tervetulleeksi – myös korona-aikana. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Jos on valmis viettämään 10 päivää karanteenissa matkansa jälkeen, matkakohteiden määrä kasvaa reippaasti, tosin tammikuussa 2021 monet EU-maatkin ovat tiukentaneet maahantulomääräyksiään ja karanteenivaatimuksiaan.

Lista ei ole kattava. Maat saattavat myös muuttaa rajoitteitaan nopeammin kuin tätä listaa ehditään päivittää. Suhtaudu siis siihen suuntaa-antavana, samoin kohteiden yhteyteen merkittyihin Finnairin lentotietoihin. Nekin saattavat muuttua. Kohteisiin saatetaan myös vaatia negatiivinen koronatesti, vaikkei sitä alla mainittaisikaan.

Moni maa vaatii maskin käyttämistä julkisilla paikoilla. Varaa siis reilusti maskeja mukaan.

Eksoottisiin kohteisiin lentoyhteyksiä kannattaa etsiä vaikka Momondon lentohaulla.

Täältä voit tarkistaa ajankohtaiset ilmaantuvuusluvut Euroopassa.

Maiden nimiä klikkaamalla pääse lukemaan niiden kohdeoppaat.

 • Albania avasi rajansa viime vuoden joulukuussa. Maahan voi nyt matkustaa eikä saapuessa vaadita edes Covid-testiä.
 • Alankomaat: Koronatilanne on huono ja Alankomaat on ilmoittanut lockdownista, joka kestää ainakin tammikuun puoliväliin asti. Alankomaat vaatii 10 päivän karenteenin joistakin maista saapuville. Tammikuussa iso osa Euroopan maista oli listalla, Suomesta vain Uusimaa. Kaikilta Hollantiin saapuvilta vaaditaan negatiiivinen koronatesti. Finnair lentää Amsterdamiin.
 • Belgia: Korkean riskin maista saapuvat joutuvat karanteeniin. Täältä löytyy lisätietoa Belgian mahdollisista matkustusrajoituksista. Tammikuussa Suomi kuului korkean riskin maiden listalle. Finnair lentää Brysseliin.
 • Belize: Saa matkustaa, kunhan lataa Belize Health Appin ja on esittää negatiivinen Covid-19 PCR-testi, joka on otettu enintään 72-tuntia ennen matkaa.
 • Botswana avasi ovensa matkailulle 9. marraskuuta. Koronatesti pitää olla tehtynä 72 tuntia ennen matkaa. Haasteena voi olla lentojen löytäminen; ainakin Airlink lentää Etelä-Afrikasta.
 • Brasilia: Ei karanteenia. Täytyy esittää negatiivinen PCR-testi, joka saa olla enintään 72 tuntia vanha.
 • Costa Ricaan on voinut matkustaa elokuusta asti. Lokakuun 26. päivästä eteenpäin Costa Ricaan saapuvan ei tarvitse esittää edes Covid-19-testiä. Matkavakuutus sentään vaaditaan, ja sen pitää kattaa koronahoidot 50 000 USD asti.
 • Dominikaaninen tasavalta haluaa niin innokkaasti matkailijoita, että se tarjoaa heille jopa ilmaisen sairasvakuutuksen koronan varalta. Eli kun monet muut vaativat matkailijoita erikseen todistamaan omaavansa Covid 19 -hoidon korvaavan matkavakuutuksen, Dominikaaninen tasavalta tarjoaa sellaisen itse. Koronatestiä ei vaadita ennen matkaa. Täällä lisää tietoa matkustamisesta Dominikaanisessa tasavallassa koronan aikaan.
 • Dubai: Voi matkustaa, mutta matkailijan pitää tehdä koronavirustesti enintään 96 tuntia ennen matkaa. Lisäksi hänen pitää ladata appi COVID-19 DXB ja todistaa, että matkavakuutus kattaa myös koronaan liittyvät sairaskulut. Lue lisää Dubaihin matkustamisesta Covid-19 aikaan.
 • Egypti: Saa matkustaa, kunhan on näyttää negatiivinen Covid-testi. Tekstistä pitää olla todistus englanniksi – ja arabiaksi. Ainakin periaatteessa. Vaikea uskoa, että arabiankielisen testin suhteen oltaisiin kovin tarkkoja. Vaan mene ja tiedä.
 • Espanja: Koronatilanne on Euroopan keskitasoa. Matkustamista ei rajoiteta. Finnair lentää Malagaan.
 • Etelä-Afrikka: Voi matkustaa muista paitsi korkean koronariskin maista. Koronatesti 72 tuntia ennen matkaa.
 • Italia rajoitti matkustamista maahan joulukuun lopulla. Täältä kannattaa tarkistaa maat, joista Italiaan saa matkustaa. Finnair lentää Roomaan ja Milanoon.
 • Itävalta: Saa matkustaa maista, jossa ilmaantuvuusluku on alle 100. Suomi täyttää ehdon. Finnair lentää Wieniin.
 • Kenia: voi matkustaa, kunhan on tehnyt koronatestin enintään 96 tuntia etukäteen (tai 72 tuntia, jos lentää Kenya Airwaysilla). Ennen matkaa pitää täyttää myös terveyslomake. Iltakymmenen ja aamuneljän välillä on ulkonaliikkumiskielto.
 • Kreikkaan matkustavien täytyy esittää negatiivinen Covid-testi, joka ei saa olla yli 72 tuntia vanha. Kaikki tammikuun 7–21. päivien välillä saapuvat matkustajat joutuvat 7 päivän karanteeniin. Täällä lisää tietoa Kreikan matkustusrajoituksista.
 • Kolumbia: Saa matkustaa, kunhan on esittää enintään 96 tuntia vanha negatiivinen Covid-19-testi.
 • Kroatia: Tilanne oli tammikuussa vähän epäselvä, että saako matkustaa vai ei. Voit tutustua siihen täällä.
 • Kuubaan voi matkustaa muutamaan rantakohteeseen kuten Cayo Coco ja Cayo Guillermo -saarille, joissa asustellaan upeiden rantojen äärellä all inclusive -hotellissa. Paikallista elämää ei saarilla juuri näe eikä saarilta ole pääsyä muualle maahan koronan aikana. Kuuba tarjoaa ilmaisen koronatestin maahan saapuville. Lento pitää ottaa suoraan saarelle eli Kuubaan mielivän pitää käytännössä etsiä jostain sopivasta maasta järjestettävä pakettimatka.
 • Kypros: Maan koronatilanne kuului pitkään Euroopan parhaisiin mutta huonontui syksyn ja talven mukana ja on nyt Euroopan keskitasoa. Joulukuun alussa liikkumista rajoitettiin monilla alueilla. Ulkonaliikkuessa maskipakko 300 euron sakon uhalla. Wizzair lentää Turusta Larnakaan. Ennen Kyproksen-matkaa pitää hankkia netistä Cyprus Flight Pass.
 • Latvia: Kaikilta saapujilta vaaditaan negatiivinen koronatesti. Täältä löydät lisätietoa Latvian koronasäädöksistä.
 • Liettua: Liettua on julistanut maan lockdowniin tammikuun 31 päivään asti. Täällä lisää tietoa Liettuan Covid-19 rajoituksista. Finnair on lopettanut lentonsa Vilnaan.
 • Malawi: Voi matkustaa, kunhan on 10 päivän sisällä tehty koronatesti.
 • Malediivit on avoinna matkailijoille. Hotellisaaret avautuivat matkailijoille jo heinäkuussa, ja majatalot vihdoin lokakuun 15. päivä. Aktiviteetteja kuten delfiininkatseluretkiä on rajoitettu. Malediivilaisia koskee 14 pivän karanteeni, turisteja ei. Turisteille riittää, että he näyttävät negatiivisen Covid-19-testin (PCR-testi). Testi ei saa olla yli 96 tuntia vanha kotimaasta lähdettäessä.
 • Maltan hallituksen sivuilta näkee, mistä maista Maltaan saa matkustaa. Suomi on toistaiseksi ollut listalla.
 • Meksikoon saa matkustaa vapaasti. Matkailijoilta ei vaadita koronatestiä eikä karanteenia. Monessa kohteessa täytyy sentään pitää kasvomaskia julkisilla paikoilla liikkuessa. Suomalaiset eivät tarvitse Meksikoon viisumia.
 • Montenegro: Maahan pääsee, jos on esittää negatiivinen koronatestitulos.
 • Mosambik: Voi matkustaa, kunhan on tehnyt koronatestin enintään 72 tuntia aiemmin.
 • Namibia: Voi matkustaa, kunhan on tehnyt koronatestin enintään 72 tuntia aiemmin.
 • Norja: Norjaan saa matkustaa ilman karanteenia alueilta, jotka eivät kuulu korkean riskin kohteisiin. Katso Norjan viranomaisten kartasta, mistä päin Suomea voi matkustaa ilman karanteenia. Finnair lentää Osloon.
 • Pakistan: Voi matkustaa, mutta olla negatiivinen Covid-19-testi enintään 96 tuntia ennen matkaa. Koronatilanne on Pakistanissa ilmeisesti varsin vakaa. Täältä voi tarkistaa koronan aikaisen maahantulomääräykset Pakistaniin. Pakistanin viisumin voi hakea sähköisesti.
 • Panama: Voi matkustaa, kunhan on Covid-19-testi tehty enintään 48 tuntia ennen matkaa. Testin voi myös tehdä vasta Panamaan saapuessa.
 • Pohjois-Makedonia: Saa matkustaa vapaasti, edes koronatestiä ei tarvita. Pohjois-Makedonian koronatilanne on huono, vaikka sinne onkin lentoja Turusta Skopjeen. Skopjen-lentojen kautta Suomeen on tullut useita tarjuntoja.
 • Portugali: Koronatilanne on huonohko. Poikkeuksen tekevät Madeira ja Azorit, joiden tilanne on hyvä. Niihin matkustavilta vaaditaan koronatesti enintään 72 ennen saapumista. Testin voi myös tehdä Madeiralle saapuessa.
 • Puola: Ei matkustusrajoituksia. Finnair lentää Varsovaan. Wizzair lentää Turusta Krakovaan ja Gdanskiin.
 • Ranska näyttää saaneen jälleen koronatilanteen hallintaansa. Jos on tehnyt etukäteen koronatestin, paikan päällä ei tarvitse karanteenia. Finnair lentää Pariisiin.
 • Ruotsi ei ole missään vaiheessa asettanut maahantulolle rajoituksia.
 • Saksa: Saksaan saa matkustaa muualta kuin koronariskialueilta. Kannattaa tosin huomioida, että Saksassa saattaa olla lockdown ja Berliinin lentokenttäkin on uhattu sulkea lomamatkailijoilta. Täältä löytyy saksan kielellä tietoa, mistä saa ja ei saa matkustaa. Finnair lentää korona-aikanakin useisiin kohteisiin Saksassa, esimerkiksi Berliiniin, Frankfurtiin, Müncheniin ja Hampuriin.
 • Seychellit: Voi matkustaa, kunhan on näyttää negatiivinen Covid-testi ja on hakenut etukätee matkustusluvan Seychelleille. Täältä voi vielä tarkistaa, mistä maista Seychelleille voi matkustaa.
 • Slovakia: Slovakiaan saa matkustaa matalan riskin maista ilman rajoituksia.
 • Sveitsi: Koronatilanne huonohko. Täältä näkee listan maista, joista saapuvien pitää asettautua karanteeniin Sveitsissä. Marraskuun alussa lista oli lyhyt eikä Suomi ollut siinä. Finnair lentää Geneveen ja Zürichiin.
 • Tansania: Voi matkustaa. Paikan päällä ei tarvitse koronatestiä eikä karanteenia. Sansibarista onkin tulossa yksi koronakevään 2021 suosikkeja. Qatar Airwaysilla on Helsingistä hyvät lentoyhteydet.
 • Tanskaan saa matkustaa muista kuin korkean riskin maista. Täältä löytää listan maista, joista Tanskaan saa matkustaa. Finnair lentää Köpikseen.
 • Thaimaa on alkanut myöntää turistiviisumeita. Eli ei muuta kuin Thaimaan viisumia hakemaan. Ei karanteenia Suomeen palattua, mutta Thaimaassa täytyy pitää karanteeni. No, siellä on sentään aurinkoista.
 • Turkki: Ei karanteenia eikä koronatestiä tarvita. Turkish Airlines lentää Istanbuliin. Finnair lentää Alanyaan.
 • Uganda: Voi matkustaa, kunhan on näyttää negatiinen koronatesti, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen matkaa. Ugandan erikoisuus on se, että myös maasta poistuessa pitää tehdä koronatesti.
 • Viro nosti tammikuussa 2021 ilmaantuvuusrajaksi 150, minkä Suomi alittaa selvästi. Näin ollen Suomesta voi taas matkustaa Viroon vapaasti. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti, joten kannattaa tarkistaa etukäteen ajankohtaiset matkustussuositukset Viroon.

Näihin maihin voit matkustaa ilman karanteenia kotimaahan palatessa

Tilanteet muuttuvat nopeasti. Syyskuun alussa Norjasta palatessa tarvitsi karanteenin, syyskuun puolivälissä ei tarvinnut ja lokakuussa taas tarvitsee. Pohjois-Norjassa ei tartuntoja ole ilmennyt ja lokakuussa Norjan tilanne on kokonaisuutenakin parempi kuin Suomessa. Kuvassa Lyngenin huikein (ja suosituin) patikointikohde Blåvatnet. Kuva: Ville Palonen

Kuten yllä jo todettiinkin, tällä hetkellä mistään Euroopan maasta ei saa palata Suomeen ilman omaehtoista karanteenia – paitsi työmatkalta Ruotsista tai Virosta.

Voiko Viroon matkustaa?

Viron tammikuussa 2021 asettama uusi ilmaantuvuusraja on 150, minkä Suomi alittaa selvästi. Suomesta saa siis taas matkustaa Viroon ilman rajoituksia. Täällä lisää tietoa Viroon matkustamisesta korona-aikana.

Suomeen palattua karanteeni.

Voiko Ruotsiin matkustaa?

Ruotsi ei ole missään vaiheessa myöskään rajoittanut maahan matkustamista. Suomeen palattua karanteeni.

Voiko Norjaan matkustaa?

Norjan koronatilanne on Suomea huonompia. Karanteeni vaaditaan kotiin palattua. Suomi on myös siinä rajalla, voiko maasta matkustaa Norjaan ilman karanteenia. Tarkista ajankohtainen tilanne Norjan asettamasta koronakartasta.

Voiko Islantiin matkustaa?

Islanti ilmoitti jo elokuun lopulla kaikkien maiden kuuluvan riskiryhmään ja tiukensi maahantulomääräyksiään. Kaikki maahan saapuvat joutuvat 5–6 päivän karanteeniin, minkä aikana heidät testataan kahdesti koronan varalta.

Voiko Isoon-Britanniaan matkustaa?

Koronatilanne on huono. Marraskuun 5. päivästä eteenpäin Isossa-Britanniassa ovat jälleen voimassa tiuksemmat rajoitukset liikkumisen suhteen. Täältä voi tarkistaa maahantulosäännökset Isoon-Britanniaan Covidin aikana. Finnair lentää suoraan Edinburghiin ja Lontooseen.

Voiko Sloveniaan matkustaa?

Slovenia on alkanut rajoittaa maahan matkustamista. Täältä näkee lyhyen listan maista, joista Sloveniaan saa matkustaa. Marraskuun alussa Suomi ei ollut enää listalla.

Voiko Tšekkeihin matkustaa?

Tšekkien koronatilanne on todella huono. Ilmaantuvuusluku on yli 1400. Finnair lentää Prahaan, mutta 22.10. Tšekki ilmoitti, ettei maahan enää päästetä ilman hyvää syytä.

Voiko Unkariin matkustaa?

Unkari sulki rajansa uudestaan jo elokuun lopulla. Maahan ei voi matkustaa ilman hyvää syytä – paitsi Tšekeistä, Slovakiasta ja Puolasta.

Voiko Venäjälle matkustaa?

Venäjän koronatilanne on ollut vakava, eikä sinne ole voinut matkustaa. Maiden välinen lento-, juna- ja bussiliikenne on keskeytetty.

Minne päin Aasiaa voi matkustaa?

Thaimaan ohella Aasian muutkin maat ovat pitäneet rajansa suljettuina matkailulta, eivätkä ole juurikaan kertoneet, koska niillä on tarkoitus rajat avata.

Indonesia ilmoitti aiemmin, että Bali voisi avautua matkailulle syyskuun puolivälin tienoilla. Näin ei kuitenkaan käynyt. Jo elokuun lopulla Balin kuvernööri sanoi BBC:n mukaan, että ulkomaiset matkailijat tuskin pääsevät saarelle vielä tämän vuoden puolella.

Vietnam ja Laos ovat säilyneet hyvinkin suojassa koronalta, mutta maat pitävät rajansa suljettuna toistaiseksi.

Mitään uutisia rajojen avaamisesta matkailulle ei ole kuulunut myöskään Singaporesta, Japanista tai Etelä-Koreasta. Näissä kaikissa koronatilanne on pysynyt huomattavasti parempana kuin Euroopassa.

Entäpä Filippiinit? Maan koronatilanne on ollut toistaiseksi Kaakkois-Aasian huonoin. Toivomme kovasti, että Filippiinit saa tilanteen hallintaan ja avaisi ovensa tämän vuoden lopulla, kun allekirjoittaneen eli Paratiisireportterin Filippiinien majatalo valmistuu.

Majatalo Surigao Dream ainakin sijaitsee sen verran syrjässä, ettei edes korona ole sinne yltänyt.

Voiko Yhdysvaltoihin matkustaa?

Emme ole varmoja, pahoittelemme. Maaliskuussa 2020 Yhdysvallat sulki rajansa matkailulta Covid-19 takia. Trumpin hallinto sanoi avaavansa rajat 26. tammikuuta 2021, mihin Bidenin hallinto vastasi, ettei nyt ole aika avata matkailua. Ota siitä selvää.

Lisäksi osavaltioilla voi olla omia matkustusrajoituksiaan.

Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön Facebook-sivuilta löytyy tällainen tieto: ”26. 1. 2021 alkaen Yhdysvallat ainakin vaatii, että maahan tulevat lentomatkustajat käyvät COVID-19-testeissä kolmen päivän sisällä ennen lähtöä. Kirjallinen todiste testituloksesta tai jo sairastetusta koronaviruksesta on toimitettava lentoyhtiölle. Lisäksi CDC suosittelee ottamaan uuden testin 3-5 päivää saapumisen jälkeen ja pysymään kotona matkaa seuraavat 7 päivää.”

Kyseiseen FB-postaukseen oli kommentoitu, että Yhdysvaltain tullista (CBP) oli vastattu, ”etteivät ettei matkustamisrajoitukset ole poistuneet eli Suomesta ei pääse maahan jos on oleskellut Schengen maassa 14 päivää ennen matkaa.”

Finnair on ilmoittanut aloittavansa Yhdysvaltain lennot uudelleen maaliskuussa.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Finnair avasi heinäkuussa useita lentoreittejä uudelleen – sekä Euroopassa että kaukokohteissa. Lisää reittejä avataan elokuussa. Se ei tietysti vielä tarkoita, että niihin saa saapua ilman karanteenirajoitusta tai ylipäätään.

Täältä näet Finnairin korona-ajan lentokohteet.

Miksei muka saisi matkustaa?

Malediivit edullinen saari Rasdhoo
Malediiveillekin voi matkustaa – kunhan pitää kotiin palattuaan omaehtoisen karanteenin. Kuva: Ishan Seefromthesky / Unsplash

Suomen Ulkoministeriön ohjeistus matkustamisesta on karua luettavaa: ”Vältä tarpeetonta matkustamista.”

Suomen koronatilanne on Euroopan parhaita, ja on ymmärrettävää, ettei ihmisten haluta turhaan matkustelevan ulkomaille, joista on riski saada tartunta.

Kannustammekin lukijoitamme suosimaan kotimaanmatkailua – kunhan koronan toinen aalto taittuu Suomessa. Kotimaa on täynnä upeita matkakohteita, ja pientä mielikuvitusta käyttämällä Suomessakin voi matkustaa maailman ympäri.

Lisäksi kotimaiset hotellit, ravintolat ja muut yritykset tarvitsevat nyt kaiken tukemme. Erityisen paljon kotimaanmatkailijoita kaipaa tänä talvena Lappi.

Mutta ymmärrämme myös, että monelle matkustaminen on niin tärkeä osa elämää, että siitä luopuminen ahdistaa. Pahasti.

Uskomme myös, että jos matkustaa vastuullisesti turvavälejä noudattaen, voi matkustaminen olla turvallisempi tapa tuulettaa päätään kuin vaikkapa se, että menisi Suomessa baariin, kuten raportoi muuan korona-aikanakin ahkerasti matkustava. Takanaan hänellä on jo kymmenkunta ulkomaanmatkaa korona-aikana. Edesvastuutonta? Kyllä. Kutkuttavaa? Kyllä.

Jos työt antavat myöten ja voi kotimaahan palattua asettautua omaehtoiseen karanteeniin, on korona-aika monella tapaa myös mielenkiintoista aikaa reissata. Tuntuu kuin maailma olisi astunut useita vuosikymmeniä taaksepäin, ja suosituimmatkin turistikohteet ovat taas tavallisten asukkaiden hallussa.

Matkustaminen on myös nyt edullisempaa kuin aikoihin. Hotelleista saa älyttömän hyviä tarjouksia.

Ja sekin kannattaa ottaa huomioon, että korona on uusi normaali. Kestää pitkään ennen kuin maailma on kokonaan koronavapaa. Siihen menee todennäköisesti useampi vuosi rokotteista huolimatta. Eli jos nyt on kivenkovaan matkustamista vastaan, saa odottaa kauan, ennen kuin voi taas sallia itselleen reissuun lähtemisen.

”Terveiset Prahasta!” – millaista on matkustaa korona-aikana?

 

Lisätietoa eri maiden matkustusrajoituksista

Jos päätät matkustaa Suomen ulkopuolelle, kannatta kohdemaan matkustustilanteeseen tutustua tarkemmin myös omatoimisesti.

EU on avannut sivuston, josta voi tarkistaa, miten ja mihin EU-maihin voi matkustaa. Sivustosta on myös suomenkielinen versio, mutta sen konekäännökset on ainakin osin sekavia, joten suosittelemme englanninkielisen version lukemista.

Koronakartta näyttää EU:n koronatilanteen

Suomen THL kertoo puolestaan Euroopan maiden koronatilanteesta koronakartan avulla.

Vihreä väri tarkoittaa maita, joissa riski sairastua koronaan on suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa. Oranssi merkkaa maita, joissa tartuntariski on suurempi kuin Suomessa, muttei vielä hälyttävä. Pinkillä onkin sitten merkattu maat, joissa THL pitää koronatilannetta huonona (eli epäsuorasti kehottaa kiertämään kaukaa).

Jos pidit kirjoituksesta, jaa se sosiaalisessa mediassa. Kiitos!

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

17 KOMMENTIT

 1. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

  Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

 2. Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

 3. Hyvä kooste. En kyllä itse vielä suunnitelttele matkoja kesälle, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Loma alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä ja silloin maailmalla asiat voivat olla ihan toisenlaiset.

 4. Hei. Tuo Tanskan kohdalla mainittu Kööpenhaminan ulkopuolella asuminen 6 päivää oli meille aivan uusi tieto. Onneksi emme vielä ehtineet varata lentoja. Mistä tällainen tieto on peräisin?

 5. Hei Nanne, hyvä että kysyit! Kyseistä Kööpenhamina-rajoitetta ei enää näytä olevan. Siitä ilmoitettiin silloin, kun Tanska oli avaamassa ovensa, mutta ovat ilmeisesti sittemmin kokeneet sen turhaksi (hyvin ymmärrettävästi). Muutan tekstiä tältä osin. Kiitos vielä!

 6. Joo, kiitos vinkistä! Iatan mukaan näin näyttäisi olevan ainakin Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonian tartuntaluvut kuuluvat tosin Euroopan huonoimpiin, joten sinne matkustamista kannattanee tällä hetkellä kuitenkin välttää.

 7. Mitenköhän Väli-Amerikkaan matkustaminen? Tarkoituksena olla monta kuukautta eikä palata heti koronan kanssa Suomeen 😄

 8. Nyt kannattaisi täsmentää termejä. Karanteeni tarkoittaa virallista, tartuntatautilääkärin määräämää lakisääteistä karanteenia, jonka ajalta on oikeutettu täysimääräiseen ansionmenetyskorvaukseen (tartuntatautipäiväraha). Tällä hetkellä Suomessa ei määrätä automaattisesti mistään maasta tulevia matkailijoita karanteeniin, vaan heille SUOSITELLAAN OMAEHTOISTA KARANTEENIA, siis sitä, että omatoimisesti jäädään kotiin eikä mennä ihmisten keskuuteen tartuttamaan muita. Omaehtoiseen karanteeniin ei kuitenkaan voida ketään määrätä, eikä kukaan ole esimerkiksi velvollinen edes kertomaan työnantajalle, että on ollut ulkomailla. Toki vastuuntuntoinen kansalainen noudattaa suosituksia, mutta karanteeniksi niitä ei pitäisi nimittää.

 9. Kyllähän se tuossa heti jutun alussa sanotaan, että karanteeni on omaehtoinen. Tarkennus on toki paikallaan. Toisaalta sanamuodollamme haluamme saada ihmiset toimimaan vastuullisesti ja ottamaan omaehtoisen karanteenin tosissaan, jos ovat ulkomailla käyneet.

 10. Miten Afrikan maat? Käsittääkseni siellä on ainakin osa maista avannut rajansa. Olisiko mahdollista saada näitä mukaan tähän listaukseen?

 11. Joo, kiitos huomiosta, täytyykin tarkistaa lisää Afrikan maita. Tansania ja Uganda on tuossa listassa mainittu, mutta matkailulle avoimia maita on varmasti muitakin.

 12. Latviaan ei voi tällä hetkellä matkustaa ilman 10 pv karanteenia maista, jossa ilmaantuvuusluku on yli 50 ja tämä tarkoittaa myös Suomea. Eli matkustaa voi, mutta pitää mennä karanteeniin.

 13. Kiitos täsmennyksestä Anu. Euroopan kohteita on tässä jutussa käsitelty sillä ajatuksella, että kerrotaan niistä paikoista, joissa ei tarvitse viettää karanteenia. Poikkeuksen olemme tehneet muutaman kaukomaan kuten Thaimaan ja Indonesian kanssa eli ottaneet ne mukaan listalle, vaikka niissä pitääkin viettää karanteeni.

 14. Kannattaisi muistuttaa ihmisiä myös siitä, mitä seuraa ulkomailla jos maahantulokoronatestissä tulee positiivinen tulos. Voi mennä loma ihan oikeassa karanteenissa, vaikka olisi terve, tai voi tulla tosi sairaaksi matkalla ja joutua viikkokausiksi sairaalaan eikä asiaa paluulennollekaan ole sairaana. Vähintään matkavakuutus pitää olla kunnossa!

 15. Heippa!

  Ymmärsinkö oikein, että Suomen kansalainen pystyy matkustamaan Yhdysvaltoihin, jos lentää ei-Schengen maan kautta?

 16. Tuskin tuota säännöstä voi aivan noinkaan tulikita, Niina. Tällä hetkellä Yhdysvaltain ajankohtaisista matkustusmääräyksistä oli vaikea löytää varmaa tietoa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi