Minne nyt voi matkustaa? Katso päivitetty lista korona-ajan matkakohteista!

Tältä sivulta löytyy ajankohtainen lista matkakohteista, joihin suomalaiset voivat matkustaa keväällä 2021.

Voimakkaasti lisääntyneiden koronatartuntojen takia Suomi rajoittaa maahantuloa ainakin huhtikuun loppuun saakka. Mutta mitä tämä tarkoittaa matkailun kannalta? Saako Suomesta edelleen matkustaa ulkomaille?

Saako korona-aikana matkustaa?

Saa. Suoranaista matkustuskieltoa ei ole.

Ulkoasiainministeriön yleissuositus on toki ollut jo pitkään, että tulee välttää tarpeetonta matkustamista. Koronaviruksen aiempaa ärhäkämmän variantin takia Brasiliaan ja Etelä-Afrikkaan tulisi välttää kaikkea matkustamista.

Ulkoasianministeriö kuitenkin täsmentää: ”Jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen.”

Suositus kannattaa toki ottaa tosissaan ja pysytellä nyt paitsi kotimaassa myös pääosin kotosalla. Säästetään matkarahat tuleviin reissuihin – ja tehdään niistä todella ikimuistoisia!

Ja nyt onkin oikea aika suunnitella tulevia reissuja. Majoitus kannattaa varata hyvissä ajoin, varmuuden vuoksi. Suosittelemme Booking.com -hotellivarauspalvelua, koska sen kautta tehdyt varaukset voi perua ilmaiseksi vain muutaman päivän varoitusajalla, jos suunnitelmat muuttuvat.

Kesän 2021 lomakohteiksi povataan kotimaan lisäksi etenkin Pohjois-Norjaa, Kreikkaa, Kroatiaa ja Espanjaa. Syksyllä ja ensi talvena kannattaa katseet kääntää Kanarian, Thaimaan, Arabiemiraattien ja Malediivien suuntaan.

Alla kerromme näiden maiden matkustusrajoituksista tarkemmin.

 

 

Voiko Norjaan matkustaa?

Pohjois-Norjassa on helppo pitää turvavälejä. Kuva: Eugene Ga / Unsplash

Norja on toistaiseksi sulkenut rajansa kaikilta matkailijoilta, eli Norjaan ei pääse lomalle. Mutta on varsin mahdollista, että kesällä pääsee – jos ei vielä heinäkuussa, niin viimeistään elokuussa.

Lue säännöllisesti päivitetty artikkeli Norjan matkustusrajoituksista kesällä 2021.

Minne voi nyt matkustaa?

Melkein kaikkialta ulkomailta saapuvilta vaaditaan omaehtoisen karanteenin pitämistä kotimaahan palatessa.

Jos omaehtoinen karanteeni kotiinpalatessa ei haittaa, niin mahdollisten matkustuskohteiden lista on yllättävänkin pitkä. Etenkin läntinen pallonpuolisko on pitänyt rajansa avoinna matkailijoille ilman suuria rajoituksia. Esimerkiksi Meksikoon, Costa Ricaan tai Dominikaaniseen tasavaltaan voi matkustaa.

Myös Afrikka on aika lailla avoinna matkailulle. Safarimatkailu onnistuu monessa maassa ja rantalomailu vaikkapa Seychelleillä.

Sen sijaan Aasian maat rajoittavat matkailua tiukasti. Poikkeuksen Aasiassa tekee oikeastaan vain Malediivit, jonne saapuvien ei tarvitse viettää aikaa karanteenissa. Liki autioilla saarilla ei liene kovin akuuttia vaaraa altistumiselle, ja Malediiveilta löytänee nyt todella hyviä hotellitarjouksia. Perille pääsee kohtuullisen vaivattomasti esimerkiksi Qatarin lennoilla.

Aasiassa avoinna on myös Thaimaa, kunhan viettää karanteenin maahan saapuessa. Thaimaasta Suomeen palatessa ei ole tarvinnut omaehtoista karanteenia, sillä maassa on ollut vain olemattoman vähän tartuntoja.

Alta löytyy lisää infoa kyseisiin maihin matkustamisesta. Tiedot kannattaa ottaa suuntaa antavina – muutoksia voi tapahtua nopeastikin. Katso, mistä maasta innostut ja etsi siitä lisää tietoa ennen matkan varaamista.

Entäpä matkat Eurooppaan? Koronan toinen aalto (vai onko se jo kolmas?) on jyllännyt Euroopassa siihen malliin, ettei yhteenkään maahan voi matkustaa ilman omaehtoista karanteenia kotimaahan palattua.

Minne voi matkustaa, jos on saanut koronarokotuksen?

Koronarokote avaa ovet Islantiin. Kuva: Andrés Nieto Porras, Flickr CC

Rokotteen saaminen avaa matkutusmahdollisuuksia entisestään. Moni maa on jo löysännyt matkutusrajoitteitaan – tai suunnittelee sen tekemistä – niiden matkustajien osalta, jotka voivat todistaa saaneensa koronarokotteen tai voivat todistaa jo sairastaneensa koronan.

Koronarokotteen ottaneet voivat matkustaa ilman rajoituksia esimerkiksi Islantiin, Romaniaan, Georgiaan ja Puolaan.

Thaimaa on puolestaan lyhetänyt karanteenin 7 päivään niille, jotka ovat saaneet koronarokotteen.

Sähköinen koronarokotustodistus on vasta suunnitteilla. Se pyritään saamaan käyttöön toukokuussa 2021 Omakanta-palvelussa. Aikataulu taitaa kuitenkin olla hiukan liian optimistinen. Ja mikäli matkustamiseen vaaditaan kaksi rokoteannosta, suuri osa suomalaisista – siis kaikki työikäiset perusterveet – saavat toisen piikkinsä todennäköisesti vasta joskus kesälomien jälkeen.

Jo nyt rokotuksesta saa paperille tulostetun todistuksen. Mikäli suunnittelet matkaa, varmista, millainen rokotustodistus kelpaa esimerkiksi lentoyhtiölle.

Nyt pääsee Thaimaahan!

Thaimaahan pääsee taas – kunhan hakee viisumin ja viettää matkan 14 ensimmäistä päivää hotellikaranteenissa. Kuva: Day 2505 / Shutterstock.com

Thaimaa alkoi avata matkailuaan jo viime vuoden lopulla. Joulun alla tuli sekin uudistus, että nyt suomalaiset pääsevät Thaimaahan ilman viisumia 45 päivän matkalle. Thaimaan suurlähetystöltä pitää kuitenkin edelleen hakea maahan saapumiseen oikeuttava Certificate of Entry (COE).

Thaimaahan saapujat joutuvat 10 päivän karanteeniin (7 päivää niille, jotka ovat saaneet koronarokotukset).

Viisumin hankkimalla Thaimaassa voi olla pidempäänkin. 60 päivän viisumin saa varsin vaivattomasti. Sen sijaan erikoisturistiviisumin (Special Tourist Visa eli STV) hankkimiseen vaaditaan monenlaisia kommervenkkejä, mutta sillä saakin olla Thaimaassa peräti 270 päivää. Pitää esimerkiksi hakea lääkäriltä todistus, ettei sairasta lepraa eikä elefanttitautia.

Lue lisää, miten hakea Thaimaan COE ja viisumi korona-aikana.

 

Näihin maihin voi nyt matkustaa, kunhan muistaa omaehtoisen karanteenin Suomeen palatessa

Jos kaipaa lämpöön ja rannalle, Dominikaaninen tasavalta toivottaa matkailijat avosylin tervetulleeksi – myös korona-aikana. Kuva: Don Mammoser / Shutterstock

Jos on valmis viettämään omaehtoisen karanteenin matkansa jälkeen, mahdollisten matkakohteiden lista on pitkä. Lista ei ole kattava. Maat saattavat myös muuttaa rajoitteitaan nopeammin kuin tätä listaa ehditään päivittää. Suhtaudu siis siihen suuntaa-antavana. Kohteisiin saatetaan myös vaatia negatiivinen koronatesti, vaikkei sitä alla mainittaisikaan.

Eksoottisiin kohteisiin lentoyhteyksiä kannattaa etsiä vaikka Momondon lentohaulla.

Täältä voit tarkistaa ajankohtaiset ilmaantuvuusluvut Euroopassa.

Maiden nimiä klikkaamalla pääse lukemaan niiden kohdeoppaat.

 • Albania avasi rajansa viime vuoden joulukuussa. Maahan voi nyt matkustaa eikä saapuessa vaadita edes Covid-testiä.
 • Belgia: Korkean riskin maista saapuvat joutuvat karanteeniin.
 • Belize: Saa matkustaa, kunhan lataa Belize Health Appin ja on esittää negatiivinen Covid-19 PCR-testi, joka on otettu enintään 72-tuntia ennen matkaa.
 • Botswana: Koronatesti pitää olla tehtynä 72 tuntia ennen matkaa. Haasteena voi olla lentojen löytäminen näin korona-aikana. Ainakin Airlink lentää Etelä-Afrikasta.
 • Brasilia: Ei karanteenia. Täytyy esittää negatiivinen PCR-testi, joka saa olla enintään 72 tuntia vanha. Brasiliassa on paljon koronan ärhäkkää varianttia ja THL:n suositus on välttää kaikkea matkustamista Brasiliaan.
 • Costa Rica: Lokakuun 26. päivästä eteenpäin Costa Ricaan saapuvan ei ole tarvinnut esittää edes Covid-19-testiä. Matkavakuutus sentään vaaditaan, ja sen pitää kattaa koronahoidot 50 000 USD asti.
 • Dominikaaninen tasavalta haluaa niin innokkaasti matkailijoita, että se tarjoaa heille jopa ilmaisen sairasvakuutuksen koronan varalta. Eli kun monet muut vaativat matkailijoita erikseen todistamaan omaavansa Covid 19 -hoidon korvaavan matkavakuutuksen, Dominikaaninen tasavalta tarjoaa sellaisen itse. Koronatestiä ei vaadita ennen matkaa. Täällä lisää tietoa matkustamisesta Dominikaanisessa tasavallassa koronan aikaan.
 • Dubai: Voi matkustaa, mutta matkailijan pitää tehdä koronavirustesti enintään 96 tuntia ennen matkaa. Lisäksi hänen pitää ladata appi COVID-19 DXB ja todistaa, että matkavakuutus kattaa myös koronaan liittyvät sairaskulut. Lue lisää Dubaihin matkustamisesta Covid-19 aikaan.
 • Egypti: Saa matkustaa, kunhan on näyttää negatiivinen Covid-testi. Tekstistä pitää olla todistus englanniksi – ja arabiaksi. Ainakin periaatteessa. Vaikea uskoa, että arabiankielisen testin suhteen oltaisiin kovin tarkkoja. Vaan mene ja tiedä.
 • Espanja: Koronatilanne on Euroopan keskitasoa. Korkean riskin maista saapuvilta vaaditaan negatiivinen koronatesti ja kaikilta Kanariansaarille matkustavilta vaaditaan koronatesti.
 • Etelä-Afrikka: Voi matkustaa muista paitsi korkean koronariskin maista. Koronatesti 72 tuntia ennen matkaa. Etelä-Afrikassa on paljon koronan ärhäkkää varianttia ja THL:n suositus on välttää kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan.
 • Islanti: Koronan jo sairastaneet tai siihen rokotukset saaneet saavat matkustaa ilman rajoituksia. Muut joutuvat karanteeniin. Lisätietoja Icelandairin sivuilla.
 • Itävalta: Saa matkustaa maista, jossa ilmaantuvuusluku on alle 100. Maaliskuun 2021 alussa Suomen ilmaantuvuusluku ylitti raja-arvon eli karanteeni vaaditaan saapuessa.
 • Kenia: voi matkustaa, kunhan on tehnyt koronatestin enintään 96 tuntia etukäteen (tai 72 tuntia, jos lentää Kenya Airwaysilla). Ennen matkaa pitää täyttää myös terveyslomake. Iltakymmenen ja aamuneljän välillä on ulkonaliikkumiskielto.
 • Kreikkaan matkustavien täytyy esittää negatiivinen Covid-testi, joka ei saa olla yli 72 tuntia vanha. Täällä lisää tietoa Kreikan matkustusrajoituksista.
 • Kolumbia: Saa matkustaa, kunhan on esittää enintään 96 tuntia vanha negatiivinen Covid-19-testi.
 • Kroatia: Tilanne oli vuoden 2021 alussa vähän epäselvä, että saako matkustaa vai ei. Voit tutustua siihen täällä.
 • Kuubaan voi matkustaa muutamaan rantakohteeseen kuten Cayo Coco ja Cayo Guillermo -saarille, joissa asustellaan upeiden rantojen äärellä all inclusive -hotellissa. Paikallista elämää ei saarilla juuri näe eikä saarilta ole pääsyä muualle maahan koronan aikana. Kuuba tarjoaa ilmaisen koronatestin maahan saapuville. Lento pitää ottaa suoraan saarelle eli Kuubaan mielivän pitää käytännössä etsiä jostain sopivasta maasta järjestettävä pakettimatka.
 • Kypros: Kypros alkoi helmikuussa 2021 taas rajoittaa matkustamista maahan. Nyt jokainen saapuja joutuu 72 tunnin karanteeniin. Lisäksi ennen Kyproksen-matkaa pitää hankkia netistä Cyprus Flight Pass.
 • Malawi: Voi matkustaa, kunhan on 10 päivän sisällä tehty koronatesti.
 • Malediivit on avoinna matkailijoille. Hotellisaaret avautuivat matkailijoille jo heinäkuussa, ja majatalot vihdoin lokakuun 15. päivä. Aktiviteetteja kuten delfiininkatseluretkiä on rajoitettu. Malediivilaisia koskee 14 pivän karanteeni, turisteja ei. Turisteille riittää, että he näyttävät negatiivisen Covid-19-testin (PCR-testi). Testi ei saa olla yli 96 tuntia vanha kotimaasta lähdettäessä.
 • Maltan hallituksen sivuilta näkee, mistä maista Maltaan saa matkustaa.
 • Meksikoon saa matkustaa vapaasti. Matkailijoilta ei vaadita koronatestiä eikä karanteenia. Monessa kohteessa täytyy sentään pitää kasvomaskia julkisilla paikoilla liikkuessa. Suomalaiset eivät tarvitse Meksikoon viisumia.
 • Montenegro: Maahan pääsee, jos on esittää negatiivinen koronatestitulos.
 • Mosambik: Voi matkustaa, kunhan on tehnyt koronatestin enintään 72 tuntia aiemmin.
 • Namibia: Voi matkustaa, kunhan on tehnyt koronatestin enintään 72 tuntia aiemmin.
 • Panama: Voi matkustaa, kunhan on Covid-19-testi tehty enintään 48 tuntia ennen matkaa. Testin voi myös tehdä vasta Panamaan saapuessa.
 • Pohjois-Makedonia: Saa matkustaa vapaasti, edes koronatestiä ei tarvita. Pohjois-Makedonian koronatilanne on huono, vaikka sinne onkin lentoja Turusta Skopjeen. Skopjen-lentojen kautta Suomeen on tullut useita tarjuntoja.
 • Portugali: Koronatilanne on huono ja Portugalissa on paljon koronan ärhäkkää varianttia, joten THL:n suosituksena on välttää kaikkea matkustamista Portugaliin. Poikkeuksen tekevät Madeira ja Azorit, joiden tilanne on hyvä. Niihin matkustavilta vaaditaan koronatesti enintään 72 ennen saapumista. Testin voi myös tehdä Madeiralle saapuessa.
 • Puola: Ei matkustusrajoituksia niille, jotka ovat jo saaneet koronarokotuksen. Muille 10 päivän karanteeni.
 • Ranska vaatii negatiivisen koronatestin saapujilta. Täältä löytyy ajankohtaista tietoa Ranskan koronasäädöksistä.
 • Ruotsi ei ole asettanut maahantulolle rajoituksia.
 • Saksa: Saksaan saa matkustaa muualta kuin koronariskialueilta. Kannattaa tosin huomioida, että Saksassa saattaa olla lockdown ja Berliinin lentokenttäkin on uhattu sulkea lomamatkailijoilta. Täältä löytyy saksan kielellä tietoa, mistä saa ja ei saa matkustaa.
 • Seychellit: Voi matkustaa, kunhan on näyttää negatiivinen Covid-testi ja on hakenut etukätee matkustusluvan Seychelleille. Täältä voi vielä tarkistaa, mistä maista Seychelleille voi matkustaa.
 • Slovakia: Slovakiaan saa matkustaa matalan riskin maista ilman rajoituksia.
 • Sveitsi: Koronatilanne huonohko. Täältä näkee listan maista, joista saapuvien pitää asettautua karanteeniin Sveitsissä.
 • Tansania: Voi matkustaa. Paikan päällä ei tarvitse koronatestiä eikä karanteenia. Kannattaa tosin huomioida, että Tansania on ottanut Covidiin silmät kiinni ja pää puskiin -suhtautumisen eli maan virallisen kannan mukaan maassa ei ole lainkaan koronaa. Uskoo, ken haluaa. Qatar Airwaysilla on Helsingistä hyvät lentoyhteydet.
 • Tanskaan saa matkustaa muista kuin korkean riskin maista. Täältä löytää listan maista, joista Tanskaan saa matkustaa.
 • Thaimaa on alkanut myöntää turistiviisumeita. Eli ei muuta kuin Thaimaan viisumia hakemaan. Ei karanteenia Suomeen palattua, mutta Thaimaassa täytyy pitää karanteeni. No, siellä on sentään aurinkoista.
 • Turkki: Ei karanteenia eikä koronatestiä tarvita.
 • Uganda: Voi matkustaa, kunhan on näyttää negatiinen koronatesti, joka on otettu enintään 72 tuntia ennen matkaa. Ugandan erikoisuus on se, että myös maasta poistuessa pitää tehdä koronatesti.
 • Viro nosti tammikuussa 2021 ilmaantuvuusrajaksi 150, minkä Suomi alittaa. Eli Suomesta kyllä pääsee Viroon, mutta ongelmaksi on muodostumassa Viron oma koronatilanne, joka on huonontunut merkittävästi helmikuussa. Viron korkeiden ilmaantuvuuslukujen takia 23.2.2021 alkaen pitää Virossa laivaan nosteussa näyttää negatiivinen koronatestin tulos. Tilanteet voivat muuttua nopeasti, joten kannattaa tarkistaa etukäteen ajankohtaiset matkustussuositukset Viroon.

Miten varautua matkalle korona-aikana?

Korona-aikana on tärkeää, että matkavakuutus on kunnossa. Kannattaa myös tarkistaa, että se korvaa myös koronahoidot ulkomailla.

Mukaan tulee varata riittävästi maskeja, joiden käyttöä edellytetään monessa maassa erilaisissa julkisissa tiloissa.

Kannattaa myös tarkistaa viime hetken maakohtaiset matkustusrajoitukset. Moneen maahan päästäkseen pitää esittää negatiivinen koronatestin tulos – tai todistus siitä, että on jo saanut koronarokotuksen.

Lisäksi pitää tietysti varautua myös viettämään omaehtoinen karanteeni kotimaahan palatessa.

Voiko Viroon matkustaa?

Viron tammikuussa 2021 asettama uusi ilmaantuvuusraja on 150, minkä Suomi ylitti niukasti maaliskuun puolivälissä. Huhtikuussa ilmaantuvuusluku laski selvästi rajan alapuolelle.

Virosta Suomeen palatessa laivaan päästäkseen pitää näyttää negatiivinen koronatesti. Syynä on Viron huonontunut koronatilanne, joka lukeutuu koko Euroopan pahimpiin. Tilanteet voivat muuttua nopeasti, joten kannattaa tarkistaa etukäteen ajankohtaiset matkustussuositukset Viroon.

Täällä lisää tietoa Viroon matkustamisesta korona-aikana.

Suomeen palattua omaehtoinen karanteeni.

Voiko Latviaan matkustaa?

Latvia on tiukentanut matkustussäännöksiään. Huhtikuun 6. päivä asti kaikki muu kuin välttämätön matkustaminen on kielletty. Täältä löydät lisätietoa Latvian koronasäädöksistä.

Voiko Liettuaan matkustaa?

Liettua on julistanut maan lockdowniin maaliskuun 31 päivään asti. Kaikki saapuvat joutuvat näyttämään negatiiviisen Covid-testin ja lisäksi pitämään 10 päivän karanteenin. Täällä lisää tietoa Liettuan Covid-19 rajoituksista.

Voiko Ruotsiin matkustaa?

Ruotsi ei ole missään vaiheessa myöskään rajoittanut maahan matkustamista. Suomeen palattua omaehtoinen karanteeni.

Voiko Islantiin matkustaa?

Islanti on höllentänyt hieman maahantulomääräyksiään. Melkein kaikki maahan saapuvat joutuvat 5–6 päivän karanteeniin, minkä aikana heidät testataan kahdesti koronan varalta. Ensimmäisen kerran heti saapuessa ja seuraavan kerran 5 päivän jälkeen. Niiden välinen aika ollaan karanteenissa.

Sääntöön on kuitenkin muutama poikkeus. Jos voi todistaa sairastaneensa jo Covid-19-viruksen tai saaneensa siihen sopivan rokotuksen, karanteenia ei tarvita.

Lisätietoa Islannin koronasäännöksistä löytää esimerkiksi Icelandairin sivuilta.

Voiko Alankomaihin matkustaa?

Ei voi. Hollanti tiukensi kevättalvella maahantulomääräyksiään ja vaatii nyt 10 päivän karenteenin kaikista maista saapuville.

Voiko Italiaan matkustaa?

Italia alkoi rajoittaa matkustamista maahan joulukuun lopulla. Vuoden 2021 alkupuolella Italiaan matkustavat ovat joutuneet karanteeniin.

Voiko Isoon-Britanniaan matkustaa?

Koronatilanne on huono. Marraskuun 5. päivästä eteenpäin Isossa-Britanniassa ovat jälleen voimassa tiuksemmat rajoitukset liikkumisen suhteen. Täältä voi tarkistaa maahantulosäännökset Isoon-Britanniaan Covidin aikana. Finnair lentää suoraan Edinburghiin ja Lontooseen.

Voiko Sloveniaan matkustaa?

Slovenia on alkanut rajoittaa maahan matkustamista. Täältä näkee lyhyen listan maista, joista Sloveniaan saa matkustaa. Marraskuun alussa Suomi ei ollut enää listalla.

Voiko Tšekkeihin matkustaa?

Tšekkien koronatilanne on todella huono. Ilmaantuvuusluku on yli 1400. Finnair lentää Prahaan, mutta 22.10. Tšekki ilmoitti, ettei maahan enää päästetä ilman hyvää syytä.

Voiko Unkariin matkustaa?

Unkari sulki rajansa uudestaan jo elokuun lopulla. Maahan ei voi matkustaa ilman hyvää syytä – paitsi Tšekeistä, Slovakiasta ja Puolasta.

Voiko Venäjälle matkustaa?

Venäjän koronatilanne on ollut vakava, eikä sinne ole voinut matkustaa kuin lentämällä. Maiden välinen juna- ja bussiliikenne on keskeytetty.

Minne päin Aasiaa voi matkustaa?

Thaimaan ohella Aasian muutkin maat ovat pitäneet rajansa suljettuina matkailulta, eivätkä ole juurikaan kertoneet, koska niillä on tarkoitus rajat avata.

Indonesia ei ole ilmoittanut, koska se aikoo avata rajansa.

Vietnam ja Laos ovat säilyneet hyvinkin suojassa koronalta, mutta maat pitävät rajansa suljettuna toistaiseksi.

Mitään uutisia rajojen avaamisesta matkailulle ei ole kuulunut myöskään Singaporesta, Japanista tai Etelä-Koreasta. Näissä kaikissa koronatilanne on pysynyt huomattavasti parempana kuin Euroopassa.

Entäpä Filippiinit? Maan koronatilanne on ollut toistaiseksi Kaakkois-Aasian huonoin. Toivomme kovasti, että Filippiinit saa tilanteen hallintaan ja avaisi ovensa tämän vuoden lopulla, kun allekirjoittaneen eli Paratiisireportterin Filippiinien majatalo valmistuu.

Majatalo Surigao Dream ainakin sijaitsee sen verran syrjässä, ettei edes korona ole sinne yltänyt.

Voiko Yhdysvaltoihin matkustaa?

Emme ole varmoja, pahoittelemme. Maaliskuussa 2020 Yhdysvallat sulki rajansa matkailulta Covid-19 takia. Trumpin hallinto sanoi avaavansa rajat 26. tammikuuta 2021, mihin Bidenin hallinto vastasi, ettei nyt ole aika avata matkailua. Ota siitä selvää.

Lisäksi osavaltioilla voi olla omia matkustusrajoituksiaan.

Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön Facebook-sivuilta löytyy tällainen tieto: ”26.1. 2021 alkaen Yhdysvallat ainakin vaatii, että maahan tulevat lentomatkustajat käyvät COVID-19-testeissä kolmen päivän sisällä ennen lähtöä. Kirjallinen todiste testituloksesta tai jo sairastetusta koronaviruksesta on toimitettava lentoyhtiölle. Lisäksi CDC suosittelee ottamaan uuden testin 3-5 päivää saapumisen jälkeen ja pysymään kotona matkaa seuraavat 7 päivää.”

Kyseiseen FB-postaukseen oli kommentoitu, että Yhdysvaltain tullista (CBP) oli vastattu, ”etteivät ettei matkustamisrajoitukset ole poistuneet eli Suomesta ei pääse maahan jos on oleskellut Schengen maassa 14 päivää ennen matkaa.”

Finnair on ilmoittanut aloittavansa Yhdysvaltain lennot uudelleen maaliskuussa.

Minne Finnair lentää korona-aikana?

Finnair avasi heinäkuussa useita lentoreittejä uudelleen – sekä Euroopassa että kaukokohteissa. Lisää reittejä avataan elokuussa. Se ei tietysti vielä tarkoita, että niihin saa saapua ilman karanteenirajoitusta tai ylipäätään.

Täältä näet Finnairin korona-ajan lentokohteet.

Miksei muka saisi matkustaa?

Malediivit edullinen saari Rasdhoo
Malediiveillekin voi matkustaa – kunhan pitää kotiin palattuaan omaehtoisen karanteenin. Kuva: Ishan Seefromthesky / Unsplash

Suomen Ulkoministeriön ohjeistus matkustamisesta on karua luettavaa: ”Vältä tarpeetonta matkustamista.”

Suomen koronatilanne on Euroopan parhaita, ja on ymmärrettävää, ettei ihmisten haluta turhaan matkustelevan ulkomaille, joista on riski saada tartunta.

Kannustammekin lukijoitamme suosimaan kotimaanmatkailua – kunhan koronan toinen aalto taittuu Suomessa. Kotimaa on täynnä upeita matkakohteita, ja pientä mielikuvitusta käyttämällä Suomessakin voi matkustaa maailman ympäri.

Lisäksi kotimaiset hotellit, ravintolat ja muut yritykset tarvitsevat nyt kaiken tukemme. Erityisen paljon kotimaanmatkailijoita kaipaa tänä talvena Lappi.

Mutta ymmärrämme myös, että monelle matkustaminen on niin tärkeä osa elämää, että siitä luopuminen ahdistaa. Pahasti.

Uskomme myös, että jos matkustaa vastuullisesti turvavälejä noudattaen, voi matkustaminen olla turvallisempi tapa tuulettaa päätään kuin vaikkapa se, että menisi Suomessa baariin, kuten raportoi muuan korona-aikanakin ahkerasti matkustava. Takanaan hänellä on jo kymmenkunta ulkomaanmatkaa korona-aikana. Edesvastuutonta? Kyllä. Kutkuttavaa? Kyllä.

Jos työt antavat myöten ja voi kotimaahan palattua asettautua omaehtoiseen karanteeniin, on korona-aika monella tapaa myös mielenkiintoista aikaa reissata. Tuntuu kuin maailma olisi astunut useita vuosikymmeniä taaksepäin, ja suosituimmatkin turistikohteet ovat taas tavallisten asukkaiden hallussa.

Matkustaminen on myös nyt edullisempaa kuin aikoihin. Hotelleista saa älyttömän hyviä tarjouksia.

Ja sekin kannattaa ottaa huomioon, että korona on uusi normaali. Kestää pitkään ennen kuin maailma on kokonaan koronavapaa. Siihen menee todennäköisesti useampi vuosi rokotteista huolimatta. Eli jos nyt on kivenkovaan matkustamista vastaan, saa odottaa kauan, ennen kuin voi taas sallia itselleen reissuun lähtemisen.

”Terveiset Prahasta!” – millaista on matkustaa korona-aikana?

 

4 vai 10 päivän omaehtoinen karanteeni?

Caldeirao de verde tunneli
Valoa tunnelin päässä? Ainakin Madeiran vaelluspoluilla. Madeira on hyvä kohde korona-aikana. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Täsmennettäköön tässä vielä, että perustuslain puitteissa suomalaiset saavat toki matkustaa minne haluavat ja karanteenikin on omaehtoinen. Mutta hallituksen suosituksia kannattaa seurata – näin ei vahingossa tuoda ylimääräisiä koronatartuntoja ulkomaantuliaisena kotimaahan.

Suositus omaehtoisen karanteenin pituudesta lyheni jo lokakuussa 14 päivästä kymmeneen. Syynä on se, että THL:n mukaan yli puolet sairastumisista tapahtuu viiden päivän sisällä altistumisesta ja lähes kaikki 10 päivän sisällä. Sen jälkeen sairastuu vain hyvin harva.

Samalla voimaan astui myös toinen uusi suositus: omaehtoista karanteenia voi lyhentää tekemällä kaksi vapaaehtoista koronavirustestiä. Ensimmäinen testi tulee tehdä heti Suomeen saapuessa ja toinen omalla kotipaikkakunnalla aikaisintaan kolmen vuorokauden kuluttua Suomeen paluusta. Ja siihen päälle 1–3 päivää testituloksen odottelua.

Ja jos tulokset ovat negatiiviset, ymmärtääksemme karanteenista voi luopua. Eli koronatestit ottamalla ulkomaanmatkasta selviää nopeimmillaan neljän päivän karanteenilla.

Jos on valmis viettämään omaehtoisen karanteenin matkansa jälkeen, niin lista maista, joihin voi matkustaa, pitenee merkittävästi. Siitä lisää alempana.

Lisätietoa eri maiden matkustusrajoituksista

Jos päätät matkustaa Suomen ulkopuolelle, kannatta kohdemaan matkustustilanteeseen tutustua tarkemmin myös omatoimisesti.

EU on avannut sivuston, josta voi tarkistaa, miten ja mihin EU-maihin voi matkustaa. Sivustosta on myös suomenkielinen versio, mutta sen konekäännökset on ainakin osin sekavia, joten suosittelemme englanninkielisen version lukemista.

Koronakartta näyttää EU:n koronatilanteen

Suomen THL kertoo puolestaan Euroopan maiden koronatilanteesta koronakartan avulla.

Vihreä väri tarkoittaa maita, joissa riski sairastua koronaan on suunnilleen samalla tasolla kuin Suomessa. Oranssi merkkaa maita, joissa tartuntariski on suurempi kuin Suomessa, muttei vielä hälyttävä. Punaisella onkin sitten merkattu maat, joissa THL pitää koronatilannetta huonona (eli epäsuorasti kehottaa kiertämään kaukaa).

Akuuttiin matkakuumeeseen voi hakea apua seuraamaalla Laosissa asuvaa bloggariamme Paratiisireportteria Instragamissa.

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

17 KOMMENTIT

 1. Erittäin kiinnostava artikkeli! Taitaa olla tosiasia, että matkailu tosiaan alkaa avautumaan pikkuhiljaa. Tuo Uuden-Seelannin suunnitelma yllätti minut täysin. Olisin kuvitellut, että sinne ei pääsisi ennen mahdollista rokotetta?

  Onko muuten tarkempaa tietoa Yhdysvaltojen tilanteesta? Ilmeisesti matkustuskielto Euroopasta on edelleen voimassa?

 2. Olet oikeassa Mikko, ettei Uuteen-Seelantiin toistaiseksi pääse matkailijoita – Uusi-Seelanti ja Australia ovat vasta suunnitelleet oman matkailukuplansa avaamista. Tekstiä on korjattu sen osalta. Yksi uusiseelantilainen tuttukin on itse asiassa jumissa kotimaassaan ja filippiiniläinen vaimonsa heidän pienen tyttärensä kanssa Australiassa.

 3. Hyvä kooste. En kyllä itse vielä suunnitelttele matkoja kesälle, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Loma alkaa vasta heinäkuun puolessa välissä ja silloin maailmalla asiat voivat olla ihan toisenlaiset.

 4. Hei. Tuo Tanskan kohdalla mainittu Kööpenhaminan ulkopuolella asuminen 6 päivää oli meille aivan uusi tieto. Onneksi emme vielä ehtineet varata lentoja. Mistä tällainen tieto on peräisin?

 5. Hei Nanne, hyvä että kysyit! Kyseistä Kööpenhamina-rajoitetta ei enää näytä olevan. Siitä ilmoitettiin silloin, kun Tanska oli avaamassa ovensa, mutta ovat ilmeisesti sittemmin kokeneet sen turhaksi (hyvin ymmärrettävästi). Muutan tekstiä tältä osin. Kiitos vielä!

 6. Joo, kiitos vinkistä! Iatan mukaan näin näyttäisi olevan ainakin Pohjois-Makedonian osalta. Pohjois-Makedonian tartuntaluvut kuuluvat tosin Euroopan huonoimpiin, joten sinne matkustamista kannattanee tällä hetkellä kuitenkin välttää.

 7. Mitenköhän Väli-Amerikkaan matkustaminen? Tarkoituksena olla monta kuukautta eikä palata heti koronan kanssa Suomeen ?

 8. Nyt kannattaisi täsmentää termejä. Karanteeni tarkoittaa virallista, tartuntatautilääkärin määräämää lakisääteistä karanteenia, jonka ajalta on oikeutettu täysimääräiseen ansionmenetyskorvaukseen (tartuntatautipäiväraha). Tällä hetkellä Suomessa ei määrätä automaattisesti mistään maasta tulevia matkailijoita karanteeniin, vaan heille SUOSITELLAAN OMAEHTOISTA KARANTEENIA, siis sitä, että omatoimisesti jäädään kotiin eikä mennä ihmisten keskuuteen tartuttamaan muita. Omaehtoiseen karanteeniin ei kuitenkaan voida ketään määrätä, eikä kukaan ole esimerkiksi velvollinen edes kertomaan työnantajalle, että on ollut ulkomailla. Toki vastuuntuntoinen kansalainen noudattaa suosituksia, mutta karanteeniksi niitä ei pitäisi nimittää.

 9. Kyllähän se tuossa heti jutun alussa sanotaan, että karanteeni on omaehtoinen. Tarkennus on toki paikallaan. Toisaalta sanamuodollamme haluamme saada ihmiset toimimaan vastuullisesti ja ottamaan omaehtoisen karanteenin tosissaan, jos ovat ulkomailla käyneet.

 10. Miten Afrikan maat? Käsittääkseni siellä on ainakin osa maista avannut rajansa. Olisiko mahdollista saada näitä mukaan tähän listaukseen?

 11. Joo, kiitos huomiosta, täytyykin tarkistaa lisää Afrikan maita. Tansania ja Uganda on tuossa listassa mainittu, mutta matkailulle avoimia maita on varmasti muitakin.

 12. Latviaan ei voi tällä hetkellä matkustaa ilman 10 pv karanteenia maista, jossa ilmaantuvuusluku on yli 50 ja tämä tarkoittaa myös Suomea. Eli matkustaa voi, mutta pitää mennä karanteeniin.

 13. Kiitos täsmennyksestä Anu. Euroopan kohteita on tässä jutussa käsitelty sillä ajatuksella, että kerrotaan niistä paikoista, joissa ei tarvitse viettää karanteenia. Poikkeuksen olemme tehneet muutaman kaukomaan kuten Thaimaan ja Indonesian kanssa eli ottaneet ne mukaan listalle, vaikka niissä pitääkin viettää karanteeni.

 14. Kannattaisi muistuttaa ihmisiä myös siitä, mitä seuraa ulkomailla jos maahantulokoronatestissä tulee positiivinen tulos. Voi mennä loma ihan oikeassa karanteenissa, vaikka olisi terve, tai voi tulla tosi sairaaksi matkalla ja joutua viikkokausiksi sairaalaan eikä asiaa paluulennollekaan ole sairaana. Vähintään matkavakuutus pitää olla kunnossa!

 15. Heippa!

  Ymmärsinkö oikein, että Suomen kansalainen pystyy matkustamaan Yhdysvaltoihin, jos lentää ei-Schengen maan kautta?

 16. Tuskin tuota säännöstä voi aivan noinkaan tulikita, Niina. Tällä hetkellä Yhdysvaltain ajankohtaisista matkustusmääräyksistä oli vaikea löytää varmaa tietoa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi