Kap Verde – trooppinen vaihtoehto Kanarialle

Kap Verde Sal
Santa Marian ranta Sal-saarella. Kap Verde. Kuva: Samuel Borges Photography / Shutterstock.com

Kap Verde on turkoosia merta, leveitä hiekkarantoja ja komeita tulivuorimaisemia. Trooppista vehreyttä ja värikkäitä taloja. Kulttuuria, jossa Afrikka sekoittuu portugalilaisuuteen. Ja musiikkia: se soi Kap Verdellä kaikkialla.

600 kilometrin päässä Senegalista ja Afrikan länsirannikosta sijaitseva Kap Verde on muuttunut matkakohteena nopeasti. Vielä 2000-luvun alussa Kap Verdestä oli aika lailla mahdotonta löytää juuri mitään tietoa, mutta sittemmin Portugalin entisestä siirtomaasta on tullut suosittu lomakohde.

Suomestakin pääsee viikon tai kahden all-inclusive -lomalle Kap Verdeen suoralla lennolla.

Ja useimmiten Kap Verden matkoilla paino on nimenomaan sanalla all-inclusive. Suurin osa matkailusta suuntautuu Sal-saarelle (ja osin myös Boa Vistalle) täyden palvelun hotelleihin, joiden alueilla matkailijat viettävät valtaosan ajastaan.

Kap Verde on kuitenkin muutakin, ja kunhan lähtee Sal-saarelta käymään muillakin saarilla, on helppo löytää aito ja kulttuurisesti kiehtova Kap Verde.

Kap Verde matkakohteena

Kap Verde vuoristo
Serra Malagueta -vuoristo Santiagon saarella. Kap Verde. Kuva: Samuel Borges Photography / Shutterstock.com

Vaikka Kap Verdellä on maine pakettimatkakohteena, voi saarivaltiossa matkustaa hyvin myös omatoimisesti. Ja omatoiminen matkailu palkitaan ruhtinaallisesti.

Kapverdeläiset ovat ystävällisiä ja maisemat rantakohteiden ulkopuolella satumaisen kauniit. Nähtävää ja tekemistä riittää tulivuorilla vaeltamisesta vanhojen kaupunkien ihailuun.

Kap Verde musiikki
Katumuusikko. Rabil, Boa Vista, Kap Verde. Kuva: Lucian Milasan / Shutterstock.com

Ja mikä parasta: Kap Verdessä on turvallista matkustaa. Yli-innokkaita kaupustelijoitakaan ei ole turistikohteiden ulkopuolella. Kap Verde on Afrikan maista yksi pienimmistä, vauraimmista, rauhallisimmista, ja eurooppalaisimmista.

Muiden Portugalin Afrikan siirtomaiden tapaan Kap Verde itsenäistyi vuonna 1975. Mutta toisin kuin muissa Portugalin siirtomaissa, vaikkapa Angolassa ja Mosambikissa, Kap Verden itsenäisyyttä eivät seuranneet levottomuudet ja sisäiset valtataistelut.

Kap Verde onkin parhaita paikkoja ottaa omatoimisesti ensiaskeleita Afrikassa.

Sal – Kap Verden suosituin saari

Kap Verde ranta
Kalastajia rannalla. Santa Maria, Sal-saari, Kap Verde. Kuva: Samuel Borges Photography / Shutterstock.com

Kap Verden ylivoimaisesti suosituin kohde on Salin saari, ja siellä ranta Santa Maria. Juuri tänne, saaren eteläreunalle, vie suurin osa Kap Verden valmismatkoista.

Ja Santa Maria todellakin on upea ranta – loputtoman pitkä ja leveä. Meri säihkyy ihanan turkoosina.

Majoitus on täällä pääosin kohtuullisen kokoisissa, keskitason hotelleissa. Rannan hienoimpia hotelleja on Hilton Capo Verde Sal Resort. Rannan takana levittäytyvässä kylässä on mukavasti myös edullisia majataloja kuten viihtyisä Hotel MiraBela ja itsenäisiä ruoka- sekä juomapaikkoja.

Uusia, mahtavan kokoisia hotellikomplekseja on noussut puolestaan saaren länsirannikolle Tortuga Beachille. Rannat ovat vain noin kolmen kilometrin päässä toisistaan, ja esimerkiksi matkatoimistojen esitteissä myös Tortuga Beachin hotellit tunnutaan ainakin välillä merkitsevän Santa Marian alle.

Sal-saaren nähtävyytenä on vanha suolakaivos, jonka altaassa voi kelluskella. Altaan veden suolapitoisuus on sama kuin Kuolleessameressä.

Ja paljon muuta nähtävää saarella ei olekaan. Meri säihkyy turkoosina, mutta muuten Sal on kuiva ja karu.

Turistikauden ulkopuolella, kesä- ja syyskuukausina, Salin hiekkarannoilla pesii suuret määrät valekarettikilpikonnia.

Kap Verde hotelli
Perinteistä (malilaista) arkkitehtuuria jäljittelevä Riu Funana -luksushotelli Salin saarella. Kap Verde. Kuva: Styve Reineck / Shutterstock.com

Joku voisi sanoa, että Sal on jo ”pilattu” turismilla, mutta se olisi naiivi väittämä. Kuivalla, hiekkaisella saarella ei ole mitään muitakaan resursseja – varsinkin kun suolan maailman markkinahinta ei ole järin korkea – ja ennen turismin kehittymistä Sal oli Kap Verden köyhimpiä saaria. Nyt se on vauraimpia. Olisikin oikeammin sanoa, että turismi on pelastanut Salin.

Toki Salilla näkyy myös turismin kääntöpuoli. All inclusive -hotellien porteilla päivystävät nuoret miehet, jotka eivät jätä turistia hetkeksikään rauhaan: katso, osta, lahjoita, anna.

Kannattaakin pitää mielessä, että siinä vaiheessa kun pakettimatka-Salin rannat alkavat kyllästyttää eikä perässä roikkuvilta takiaisilta saa rauhaa, on saarelta helppo tehdä parin yön kaupunkireissu pääsaarelle Santiagolle.

Lentoyhtiö Binter Cabo Verde lentää saarten välillä useamman kerran päivässä.

Salin retket ja aktiviteetit voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Katso tarjoukset Salin hotellihin.

Kap Verden parhaat saaret ja nähtävyydet

Kap Verde Pico do Fogo tulivuori
Pico do Fogo on tulivuori Fogon saarella. Kap Verde. Kuva: Anze Furlan / Shutterstock.com

Matkailu on keskittynyt Sal-saarelle ja hieman pienemmässä määrin myös Boa Vistalle. Molemmat saaret tarjoavat hienot puitteet laiskotteluun ja rentoutumiseen. Mutta niiltä kannattaa myös käydä seikkailemassa muilla saarilla, jotta kokee Kap Verden aidoimmillaan.

Kapverdeläiset ovat perinnetietoista, jopa nurkkapatrioottista, porukkaa. Maan kaikilla kymmenellä saarella on oma identiteettinsä.

Pääsaarta Santiagoa pidetään ”afrikkalaisimpana”, vaikka silläkin tunnelma on varsin portugalilainen. Santiagossa sijaitsee myös Kap Verden ainoa Unescon maailmanperintökohde, historiallinen kaupunki Cidade Velha.

Kaikkein ”portugalilaisimpana” saarena pidetään São Vicenteä, jolla sijaitsee Kap Verden kulttuuripääkaupunkina tunnettu Mindelo.

Fogon maisemia ja tunnelmia hallitsee puolestaan mahtava, aktiivinen tulivuori, Pico do Fogo, joka kohoaa 2829 metrin korkeuteen. Viimeksi vuonna 2014 purkautuneen tulivuoren kraatteriin voi vaeltaa.

Kauniita vaellusmaastoja löytyy myös São Vicenten naapurissa sijaitsevalta Santo Antãolta.

Kap Verden opastetut kierrokset ja retket voi ostaa kätevästi netistä. Tarjolla on muun muassa snorklausta, valasretkiä, risteilyjä katamaraanilla sekä ajeluja mönkijällä.

Kap Verden matkat ja kohteet

Kap Verde hiekkaranta
Hiekkaranta Boa Vistan saarella. Kap Verde. Kuva: Lucian Milasan / Shutterstock.com

Valmismatkoja Kap Verdelle järjestävät Suomesta ainakin Aurinkomatkat, Tjäreborg, TUI ja Apollomatkat.

Suosituin saari on Sal mutta valmismatkoja tehdään jonkin verran myös Boa Vistalle, josta kerrotaan tarkemmin sivulla Boa Vistan all-inclusive -paratiisi.

Kap Verden matkat ovat pääosin viikon mittaisia.

Lennot Kap Verdelle

Kap Verde Praia baari
Ravintola Kap Verden pääkaupungissa Praiassa. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Jos kohteesi on Sal tai Boa Vista, olet todennäköisesti seuramatkalla, jolloin pääset perille suoralla lomalennolla.

Kap Verden vilkkain lentokenttä on Sal-saarella, jonne pääsee myös reittilennolla. Omatoimisesti Kap Verdelle lennetään yleensä Lissabonin tai Las Palmasin kautta.

TAP Air Portugal lentää Helsingistä Lissaboniin, josta matka jatkuu koneenvaihdon jälkeen Salille. TAP sallii stopoverin Lissabonissa, mikä voi olla mukava lisä reissuohjelmaan.

Kap Verden pääsaarelle Santiagolle on lentoyhteyksiä Euroopasta vain vähän, vaikka saarella asuu 75 prosenttia maan väestöstä. Santiagon pikkuruinen lentokenttä on nimetty mahtipontisesti Nelson Mandelan mukaan.

Jos lähdet Suomesta Santiagolle, vaihtoehtoina on lentää TAP:lla Lissabonin kautta tai ottaa Finnairilta tai joltain matkanjärjestäjältä lennot ja jatkaa sieltä eteenpäin. TAP sallii tällöinkin maksuttoman stopoverin Lissabonissa.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Kap Verdelle.

Kap Verdelle Kanarialta

Hyvä, vaihtoehtoinen tapa matkustaa Kap Verdelle on poiketa Gran Canarian lomalta Kap Verdelle. Lentoyhtiö Binter Canarias lentää useamman kerran viikossa Las Palmasista Salille, missä on koneenvaihto saman yhtiön paikallisen tyttären Binter Cabo Verden lennolle Santiagoon.

Koneenvaihdosta huolimatta yhteys on kätevä. Maahantulomuodollisuudet hoidetaan Salilla, ja aikataulut on sovitettu yhteen niin, ettei ylimääräistä odottelua tule. Espanjalaisen yhtiön lennot pysyvät yleisesti ottaen hyvin aikataulussa.

Liikkuminen Kap Verdellä

Kap Verden sisäiset lennot ovat nopein – ja usein ainoa – tapa liikkua Kap Verden saarten välillä. Lentoyhtiö Binter Cabo Verde lentää saarten välillä useamman kerran päivässä.

Kap Verden majoitus

Kap Verden lomasaarilla majoitutaan yleensä all inclusive -hotelleissa, jotka varataan osana pakettimatkaa.

Muilta saarilta löytyy hotelleja ja majataloja, jotka pääosin varsin yksinkertaisia mutta mukavia. Sao Vicente -saaren parhaita majapaikkoja on Hotel Oasis Porto Grande, jonka baarissa pääsee usein nauttimaan livemusiikista.

Santiagolla kannattaa puolestaan asua Pestana Tropicossa, joka edustaa hyvää neljän tähden tasoa.

Katso tarjoukset Kap Verden suosituimman saaren Salin majoitukseen.

Katso tarjoukset Boa Vistan majoitukseen.

Kap Verden ruoka ja juoma

Kap Verde ei ole kulinaristin unelmakohde, mutta nälkäiseksikään ei tarvitse jäädä. Suuremmissa hotelleissa tarjoillaan tyypillisesti yleiseurooppalainen illallisbuffet, joka ei ole edullinen eikä herkullinen, mutta kyllä siitä kylläiseksi tulee.

Paikallinen erikoisuus on pataruoka cachupa. Pataan heitetään sitä mitä kulloinkin sattuu olemaan: kaalia, papuja, maissia, kassavaa, bataattia sekä makkaraa, kanaa, possua, nautaa, vuohta tai kalaa. Cachupaa saa edullisista kuppiloista ja vähän laadukkaampana versiona (cachupa rica) hotellin aamiaispöydästäkin.

Tuoreita mereneläviä on hyvin tarjolla, niin hotelleissa kuin pienemmissä rantaravintoloissakin. Kap Verdeä ympäröivät hyvät kalavedet.

Kap Verden sää ja ilmasto

Kap Verde ranta bikinit
Kap Verdellä on helppo siteerata muinaista Ne Luumäet -bändiä: Aurinko paistaa aina, vesi on lämmintä, tyttöjä uikkareissa, pojat piirittää, umaammamaammama. Kuva: Travel Stock / Shutterstock.com

Milloin Kap Verdelle kannattaa matkustaa? Melkein milloin vaan! Päivälämpötila on vuodenajasta riippumatta 25–28 astetta, yöllä muutaman asteen viileämpi.

Praialla lyhyt sadekausi on elokuusta lokakuulle, muulloin on kuivaa ja aurinkoista. Salin saarella puolestaan on lämmintä ja kuivaa ympäri vuoden. Sateisin kuukausi Salilla on elokuu, jolloin sadetta saadaan keskimäärin peräti kolmena päivänä.

Paras aika matkustaa Kap Verdelle on kevät, jolloin Boa Vista -saaren vesissä voi bongata ryhävalaita.

Kap Verden valuutta

Kap Verde raha valuutta
Kap Verden valuutta on escudo (CVE). Kuva: Janusz Pienkowski / Shutterstock.com

Vaikka Portugalista tuli euromaa, on maailmassa vielä escudojakin! Kap Verden escudo on sidottu kiinteällä kurssilla euroon siten, että yhdellä eurolla saa 110 escudoa. Valuuttaa voi vaihtaa lentokentällä tai pankeissa ja erot kursseissa ovat pieniä. Hotellissa vaihtaminen on jonkin verran kalliimpaa.

Turistisaarilla Salilla ja Boa Vistalla voi yleisesti maksaa myös euroilla, mutta ravintolat ja liikkeet pyytävät tavallisesti esimerkiksi 2000 escudon laskusta 20 euroa, jolloin kaikki onkin äkkiä 10 prosenttia virallista kurssia kalliimpaa.

Luottokortit Kap Verdellä

Luottokortilla käteistä voi nostaa automaateistakin, mutta luottokortit eivät käy Kap Verdellä maksuvälineenä juuri missään muualla kuin hotelleissa, paremmissa ravintoloissa ja matkatoimistoissa.

Kap Verden kulttuuri

Kap Verde katumuusikko
Santa Maria, Sal-saari, Kap Verde. Kuva: Arrowsg / Shutterstock.com

Täällä jos missä näkee, että vanhassa siirtomaa-ajan sanonnassa on perää: siinä missä britit ja ranskalaiset hankkivat Afrikassa lähinnä vihollisia, portugalilaiset hankkivat lapsia.

Kap Verden väestö on kyllä pääosin afrikkalaisperäistä, mutta eurooppalaista verta on niin paljon, että kapverdeläiset ovat aivan oma ja afrikkalaisittain vaalea kansansa. Mantereen puolelta tulleet senegalilaiset kauppiaat erottuvat katukuvassa selvästi. Uusimpia tulokkaita ovat kiinalaiset, jotka pyörittävät jo isoa osaa saarten liiketoiminnasta.

Kap Verden lippukaan ei ole kovin afrikkalainen. Tummansinisestä lipusta ympyrän muotoon sijoitettuine keltaisine tähtineen tulee pikemminkin mieleen EU:n lippu. Eikä tämä ole sattumaa; vuonna 2005 Kap Verde haki jopa EU-jäsenyyttä, kuuluuhan se samaan Makaronesian saariryhmään Kanariansaarten, Madeiran ja Azorien kanssa. Jäsenyysneuvotteluja EU ei tosin koskaan käynnistänyt.

Kap Verde – kokemuksia

Kap Verden kokemuksista kirjoitti Daniel Federley, joka hämmentyi Praiassa: ”Eurooppaa Kap Verde ei missään tapauksessa ole, mutta ei se oikein ole Afrikkaakaan. Ehkä täytyy tyytyä siihen, että Kap Verde on Kap Verde, ei enempää eikä vähempää. Turvallinen ja rauhallinen Praia sopii erinomaiseksi vasta-alkajan Afrikaksi. Siellä saa rauhassa kulkea ja ihmetellä, eikä kulttuurishokki iske heti vasten kasvoja.”

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi