Las Palmas – mainettaan parempi lomakohde

Las Canteras -ranta, Las Palmas. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock

Las Palmas herättää monissa ihmisissä mielikuvan Irwin Goodmanista ja 1970-luvun alkoholinhuuruisista charter-lennoista. Mielikuva on vanhentunut. Nykyisin Gran Canarialle tulevat turistilaumat suuntaavat mieluummin etelärannikon rantakohteisiin kuten Playa del Inglesiin, koska siellä on nykyaikaisemmat palvelut: aidatut hotellialueet lämmitettyine uima-altaineen.

2010-luvun Las Palmas on leimallisesti espanjalainen kaupunki, ja turistit ovat sivuosassa, joskin heitä toki yhä sinne matkustaa. Las Palmasissa asuu lähes puoli miljoonaa ihmistä, ja kaupungista löytyy kaikki suurkaupungin palvelut.

Suurin osa turisteista viettää aikansa Las Canterasin hiekkarannalla ja sen lähiseuduilla, ja valinnan ymmärtää: Las Canteras on yksi maailman hienoimmista kaupunkirannoista. Mutta Las Palmasin varsinainen sydän on sen keskusta, eritoten vanhakaupunki Vegueta sekä sen vieressä sijaitseva Triana, joka on tunnettu upeasta 1900-luvun alun arkkitehtuuristaan ja ravintoloistaan. Näillä alueilla voi heittäytyä kaupunkielämän pyörteisiin ja unohtaa täysin olevansa Kanariansaarilla.

Las Palmasin parhaat nähtävyydet

Kolumbuksen talo (Casa Museo de Cristobal Colon). Las Palmas, Gran Canaria. Kuva: Valery Bareta / Shutterstock

Casa de Colón, Kolumbuksen talo.  Tutkimusmatkailijan kerrotaan asuneen talossa ennen ensimmäistä Amerikan-purjehdustaan vuonan 1492, joskin osa historioitsijoista suhtautuu tarinaan epäillen. Talo on nykyisin suosittu museo, jossa on paljon tietoa Kolumbuksen matkoista. Rakennusta pidetään yhtenä parhaiten säilyneenä esimerkkinä perinteisestä kanarialaisesta arkkitehtuurista.

Centro Atlantico de Arte Moderno. Vanhassakaupungissa sijaitseva pienehkö mutta hyvä modernin taiteen museo, vaihtuvat näyttelyt.

Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología. Kokemuksellisuuteen panostava tiede- ja teknologiamuseo, josta nauttivat etenkin lapset.

Las Palmasin kaupunginosat

Las Palmas, Gran Canaria. Kuva: lvalin / Shutterstock

Matkailijan Las Palmas rajoittuu usein kolmeen kaupunginosaan: upeasta hiekkarannastaan tunnettuun Las Canterasiin, vanhaankaupunkiin (Vegueta) ja sen vieressä sijaitsevaan moderniin keskustaan eli Trianaan.

Las Canteras. Yli kolme kilometriä pitkä Las Canteras on hyvin hoidettu ranta: perusteellinen siivous tehdään joka päivä, ja rantapromenadilta löytyy palvelut joka lähtöön. Aallonmurtajien ansiosta uiminen onnistuu tuulisellakin säällä. Sydäntalvella veden lämpötila putoaa alle 20 asteen, mutta rannalla riittää silti auringonpalvojia ja uimareitakin. Rannan ympärille kasvanut kaupunginosa on hyvin turistinen eikä kovin kaunis.

Catedral de Santa Ana, Las Palmas. Kuva: Mihai-Bogdan Lazar / Shutterstock

Vegueta. Alue on on nähtävyys jo sinällään arkkitehtuurinsa ja tunnelmallisten kujiensa vuoksi. Se  on Unescon maailmanperintökohde. Ravintolat ja muut matkailijan kaipaamat palvelut ovat keskittyneet tietyille kaduille, etenkin kauppahallin tuntumaan.

Triana. Alue on tunnettu art nouveau -arkkitehtuuristaan kävelykaduista, ravintoloista ja hyvistä shoppailumahdollisuuksistaan. Triana on myös Las Palmasin iltaelämän keskuksia.

Las Palmasin ravintolat

Kanarialla kannattaa maistaa ryppyperunoita ja tuoreena grillattua kalaa. Kuva: Andrei Bortnikau / Shutterstock

Las Palmasissa syö aina hyvin, jos vain onnistuu välttämään pahimmat turistirysät. Tarjolla on kaikki perinteiset espanjalaiset herkut ja monia Kanarian erikoisuuksia, kuten ryppyperunat mojo-kastikkeella tai vuohenlihamuhennos. Kala ja äyriäiset ovat taatusti tuoreita, ja valikoima on laaja. Jos haluaa vaihtelua ruokavalioon, kaupungista löytyy kansainvälisiä ravintoloita, esimerkiksi laadukasta perulaista ja italialaista ruokaa.

Ravintoloiden hintataso on huokeahko. Kolmen ruokalajin lounasmenut maksavat noin kymmenen euroa ja sisältävät yleensä viinilasillisen. Hyvän illallisen juomineen syö parillakympillä – kannattaa tehdä kuten paikalliset ja tilata useita annoksia jaettaviksi. Useimmissa ravintoloissa annoksia saa kolmessa koossa: racion (koko annos), media racion (puolikas annos) ja tapa (makupala).

El Herreno. Calle Mendizábal, 5. Kauppahallin kyljesssä vanhankaupungin laidalla. Hektinen tunnelma, halpaa ja maittavaa perusruokaa. Kannattaa tilata esimerkiksi arroz negro eli mustekalarisotto.

Gabinete Literario. Plaza Cairasco (Triana). Perinteikäs kulttuuriklubi, joka sijaitsee hienosssa palatsimaisessa talossa. Pöydät sisällä ovat yhä (ainakin periaatteessa) vain jäsenille tarkoitetut, mutta terassilla palvellaan auliisti kaikkia. Kolmen ruokalajin lounas oli asiallinen ja listalla mm. hyviä salaatteja.

Deliciosa Marta. Calle Pérez Galdós, 23 (Triana). Fine diningia. Monien mielestä kaupungin paras ravintola. Varattava hyvissä ajoin.

Amigo Camilo. Calle Caleta, 1 (Las Canteras). Huokea ja hyvä kalaravintola aivan rannan pohjoiskolkassa. Selvästi parempi kuin rantapromenadin turistisemmat ravintolat. Käy valitsemassa haluamasi merenelävät suoraan tiskiltä ja istahda muovituoliterassille nautiskelemaan. Lähistöllä hienompi ja etabloituneempi La Marinera, jota pidetään yhtenä kaupungin laadukkaimmista kalaravintoloista.

Las Palmas lasten kanssa

Las Canteras on Las Palmasin pisin uimaranta. Kuva: ATG Images / Shutterstock

Las Palmas on lasten kanssa matkustettaessa helpohko kohde. Vanhankaupungin aukioilla ja kävelykaduilla pienetkin lapset voivat juoksennella turvallisesti.

Ykköskohde lapsiperheille on yleensä Las Canterasin ranta. Vesi on ympäri vuoden vähintäänkin kahlailulämmintä, ja ranta syvenee mukavan loivasti. Rannalla ja lähiympäristössä on myös leikkipuistoja. Keskustan leikkipuistoista suurin sijaitsee Trianan pohjoispäässä, San Telmon puistossa.

Retket Las Palmasista

Tejeda on kaunis pikkukylä Gran Canarialla. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Hyviä retkikohteita Las Palmasin lähellä ovat Jardin Botanico Canario (kasvitieteellinen puutarha) sekä Arucasin pikkukaupunki, joka tunnetaan Arehucas-rommista.

Gran Canarian sisämaa on vuoristoista ja tarjoaa mahtavia maisemia ja monta tunnelmallista pikkukylää. Käymisen arvoisia paikkoja ovat muun muassa Tejeda, Santa Brigida ja Teror.

Saarella on toimiva bussiverkosto, mutta matkanteko vuoristoisessa sisämaassa on hidasta. Jos aikoo kierrellä enemmän, kannattaa vuokrata auto. Tosin Las Palmasissa auto on lähinnä rasite: kaupunki on täynnä yksisuuntaisia katuja, kävelykatuja ja parkkipaikkoja on niukalti.

Jos haluat vuokrata auton Gran Canarialla, vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Liikkuminen Las Palmasissa

Las Palmas on rakennettu kapehkolle, pitkulaiselle niemelle. Las Canteras sijaitsee aivan niemen pohjoispäässä, ja niin kaukana vanhastakaupngista ja Trianasta, ettei välimatkaa kannata lähteä kävelemään. Paikallisbusseja kulkee taajaan, mutta vähänkin isommalla porukalla matkustettaessa kannattaa harkita taksia, jolla kyyti maksaa 6–7 euroa.

Trianassa ja Veguetassa pärjää kävellen.

Las Palmas – hotellit

Ylivoimainen enemmistö matkailijoista majoittuu Las Canterasiin. Yksi hyvä vaihtoehto on asunnon vuokraaminen. Lyhytaikaisia vuokrakämppiä on eri puolilla kaupunkia.

Hotel Verol on siisti ja edulinen perushotelli Las Canterasissa. Rantaan alle sata metriä.

Hotel Madrid on Trianan ytimessä sijaitseva klassinen neljän tähden hotelli. Kannattaa pyytää huone, jonka parveke on aukiolle päin.

Katso tarjoukset Las Palmasin hotelleihin.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Gran Canarialle

Gran Canaria on yksi suomalaisten matkatoimistojen suosituimmista valmismatkakohteista. Las Palmasiin löytyy yleensä hyviä matkatarjouksia ja halpoja äkkilähtöjä.

Katso parhaat matkatarjoukset Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Matkatarjous Las Palmasiin

Todella edullinen matkatarjous Las Palmasiin: viikko huoneistohotellissa upean Las Canteras -rannan tuntumassa (sis. lennot ja majoitus) alkaen 364 euroa! Lue lisää tarjouksesta Top10Matkatarjoukset-sivulta.

Katso lentotarjoukset Las Palmasiin.

Lue lisää: Gran Canaria – Kanarian suosituin saari

Lue lisää: Kanaria-matkaopas

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi