Las Palmas – opas Gran Canarian kiehtovaan keskukseen

Las Palmas, Gran Canaria. Kuva: lvalin / Shutterstock

Las Palmas saattaa herättää monissa ihmisissä mielikuvan Irwin Goodmanista ja 1970-luvun alkoholinhuuruisista charter-lennoista. Mielikuva on vanhentunut ja aivan väärä. Nykypäivän Las Palmas on tyylikäs ja kaunis kaupunki täynnä ihanan espanjalaista tunnelmaa. Turistit ovat täällä sivuosassa ja paikallinen elämä pääosassa.

Las Palmasissa asuu lähes puoli miljoonaa ihmistä, ja kaupungista löytyvät kaikki suurkaupungin palvelut.

Toki kaupungissa käy edelleen myös matkailijoita, ja heillä on siihen hyvä syy: Las Canterasin hiekkaranta on yksi maailman hienoimmista kaupunkirannoista.

Las Palmasin varsinainen sydän on sen keskusta, eritoten vanhakaupunki Vegueta sekä sen vieressä sijaitseva Triana, joka on tunnettu upeasta 1900-luvun alun arkkitehtuuristaan ja ravintoloistaan. Näillä alueilla voi heittäytyä kaupunkielämän pyörteisiin – ja Kanariansaaren turismista muistuttaa vain ihana ilmasto.

Las Palmasin kaupunginosat

Matkailijan on helppo hahmottaa Las Palmas kolmena kaupunginosana: on upeasta hiekkarannastaan tunnettu Las Canteras, viehättävä vanhakaupunki Vegueta ja sen vieressä sijaitsevan tyylikäs ostoskeskusta Triana.

Las Palmas on rakennettu kapehkolle, pitkulaiselle niemelle. Las Canteras sijaitsee aivan niemen pohjoispäässä, ja niin kaukana vanhastakaupngista ja Trianasta, ettei välimatkaa kannata lähteä kävelemään. Paikallisbusseja kulkee taajaan, mutta vähänkin isommalla porukalla matkustettaessa kannattaa harkita taksia, jolla kyyti maksaa alle 10 euroa.

Trianassa ja Veguetassa pärjää kävellen.

Las Canteras – Las Palmasin komea ranta

Las Canteras -ranta, Las Palmas. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock

Yli kolme kilometriä pitkä Las Canteras on hyvin hoidettu ranta: perusteellinen siivous tehdään joka päivä, ja rantapromenadilta löytyy palvelut joka lähtöön. Aallonmurtajien ansiosta uiminen onnistuu tuulisellakin säällä.

Sydäntalvella veden lämpötila putoaa alle 20 asteen, mutta rannalla riittää silti auringonpalvojia ja uimareitakin. Rannan ympärille kasvanut kaupunginosa on hyvin turistinen eikä kovin kaunis.

Täällä sijaitsee suurin osa Las Palmasin hotelleista. Todellisia luksushotelleja täällä ei ole, vaan pääasiassa edullisia mutta siistejä kolmen ja neljän tähden majapaikkoja. Aika moni niistä kaipaisi jo perusteellista remonttia.

Rantahotelleista tasokkain on Hotel Cristina, jolla on viisi tähteä, vaikka neljä olisi oikeampi luokitus. Huoneet ovat tilavia, minimalistisiksi uusittuja. Uima-allas ja aurinkoterassi, jolla ruoka- ja juomatarjoilu. Runsas aamiainen. Hyvä sijainti Las Canterasin rannalla, 400 metrin päässä Santa Catalinan puistosta.

Alueen todellinen helmi on Hotel Doña Luisa. Muutama vuosi sitten avattu hotelli on erinomaisessa kunnossa, huoneet ovat tilavia ja nykyaikaisia, henkilökunta ystävällistä ja kielitaitoista. Uima-allas puuttuu, mutta aurinkoa voi ottaa katolla. Korttelin päässä rannalta, muutaman minuutin kävelymatka Santa Catalinan puistoon.

Vanhakaupunki Vegueta – Las Palmasin paras nähtävyys

Catedral de Santa Ana, Las Palmas. Kuva: Mihai-Bogdan Lazar / Shutterstock

Las Palmasin paras nähtävyys on viehättävä vanhakaupunki Vegueta. Unescon maailmanperintökohteen arvon saanut alue on nähtävyys jo itsesään arkkitehtuurinsa ja tunnelmallisten kujiensa vuoksi.

Ravintolat ja muut matkailijan kaipaamat palvelut ovat keskittyneet tietyille kaduille, etenkin kauppahallin tuntumaan.

Kaupunginosan sydämessä on nätti aukio, Plaza de Santa Ana, jonka yhtä päätyä reunustaa Las Palmasin katedraali.

Kolumbuksen talo (Casa Museo de Cristobal Colon). Las Palmas, Gran Canaria. Kuva: Valery Bareta / Shutterstock

Katderaalin toisella laidalla on Las Palmasin kuuluisin nähtävyys, Casa de Colón eli Kolumbuksen talo. Tutkimusmatkailijan kerrotaan asuneen talossa ennen ensimmäistä Amerikan-purjehdustaan vuonna 1492, joskin osa historioitsijoista suhtautuu tarinaan epäillen.

Kolumuksen talo on nykyisin suosittu museo, jossa on paljon tietoa Kolumbuksen matkoista. Rakennusta pidetään yhtenä parhaiten säilyneenä esimerkkinä perinteisestä kanarialaisesta arkkitehtuurista.

Talon ympäristössä, vanhan kaupungin kapeilla kujilla, onkin hyvä heittäytyä entisaikain tunnelmaan.

Kulman takana on CAAM – Centro Atlantico de Arte Moderno. Vanhassa, värikkääksi maalatussa talossa sijaitseva modernin taiteen museo on pienehkö mutta yllättävänkin hyvä Vaihtuvat näyttelyt.

Triana – Las Palmasin viihtyisä ostoskeskusta

Heti vanhankaupungin vieressä, leveän kadun toisella puolen, on Las Palmasin viihtyisä ostoskeskusta Triana. Kaupunginosa on tunnettu kauniista art nouveau -arkkitehtuuristaan eläväisistä ravintoloistaan sekä hyvistä shoppailumahdollisuuksistaan. Triana on myös Las Palmasin iltaelämän keskuksia.

Keskeisin katu on kauniiden rakennusten reunustama kävelykatu Calle Triana. Tämä on paras kaupunginosa asua, jos haluaa heittäytyä Las Palmasin espanjalaistunnelmiin.

Hotel Madrid sijaitsee Trianan ytimessä kaupungin kauneimmalla aukiolla, Plaza de Cairascolla. Las Palmasin katedraaliinkin on vain muutaman minuutin kävely. Tähtiä on vain yksi, sillä kaunissa, vanhassa rakennuksessa ei ole hissiä. Mutta älä anna sen hämätä: tämä on oikein hyvä vaihtoehto. Henkilökunta on ystävällistä ja uudistetut huoneet pikkuruisia mutta siistejä. Monista huoneista on näköala Plaza Cairascolle, ja osassa myös parveke.

Toinen klassinen majapaikka on San Telmon puiston laidalla sijaitseva, niin ikään kohtuuhintainen Hotel Parque. Perinteikäs funkkishotelli avattiin jo 1943. Yhden hengen huoneet ovat pieniä kuin laivan hytit, mutta kahden hengen huoneet ovat tilavia ja täyttävät kolmen tähden kriteerit vallan hyvin. Kattoravintola tarjoilee edullista ja monipuolista aamiaista sekä tylsempää lounasta ja illallista. Katutasossa on kahvila.

Las Palmasin ravintolat

Kanarialla kannattaa maistaa ryppyperunoita ja tuoreena grillattua kalaa. Kuva: Andrei Bortnikau / Shutterstock

Las Palmasissa syö aina hyvin, jos vain onnistuu välttämään pahimmat turistirysät. Tarjolla on kaikki perinteiset espanjalaiset herkut ja monia Kanarian erikoisuuksia, kuten ryppyperunat mojo-kastikkeella tai vuohenlihamuhennos. Kala ja äyriäiset ovat taatusti tuoreita, ja valikoima on laaja. Jos haluaa vaihtelua ruokavalioon, kaupungista löytyy kansainvälisiä ravintoloita, esimerkiksi laadukasta perulaista ja italialaista ruokaa.

Ravintoloiden hintataso on huokeahko. Kolmen ruokalajin lounasmenut maksavat noin kymmenen euroa ja sisältävät yleensä viinilasillisen. Hyvän illallisen juomineen syö parillakympillä – kannattaa tehdä kuten paikalliset ja tilata useita annoksia jaettaviksi. Useimmissa ravintoloissa annoksia saa kolmessa koossa: racion (koko annos), media racion (puolikas annos) ja tapa (makupala).

El Herreno (Calle Mendizábal, 5). Kauppahallin kyljesssä vanhankaupungin laidalla. Hektinen tunnelma, halpaa ja maittavaa perusruokaa. Kannattaa tilata esimerkiksi arroz negro eli mustekalarisotto.

Gabinete Literario (Plaza Cairasco). Trianassa hienosssa, palatsimaisessa talossa sijaitseva perinteikäs kulttuuriklubi. Pöydät sisällä ovat yhä (ainakin periaatteessa) vain jäsenille tarkoitetut, mutta terassilla palvellaan auliisti kaikkia. Kolmen ruokalajin lounas oli asiallinen ja listalla muun muassa hyviä salaatteja.

Deliciosa Marta (Calle Pérez Galdós, 23). Trianassa tämäkin. Fine diningia. Monien mielestä kaupungin paras ravintola. Varattava hyvissä ajoin.

Amigo Camilo (Calle Caleta, 1). Huokea ja hyvä kalaravintola aivan Las Canterasin rannan pohjoiskolkassa. Selvästi parempi kuin rantapromenadin turistisemmat ravintolat. Käy valitsemassa haluamasi merenelävät suoraan tiskiltä ja istahda muovituoliterassille nautiskelemaan.

Edellisen lähistöllä on hienompi ja etabloituneempi La Marinera, jota pidetään yhtenä kaupungin laadukkaimmista kalaravintoloista.

Las Palmas lasten kanssa

Las Canteras on Las Palmasin pisin uimaranta. Kuva: ATG Images / Shutterstock

Las Palmas on lasten kanssa matkustettaessa helpohko kohde. Vanhankaupungin aukioilla ja kävelykaduilla pienetkin lapset voivat juoksennella turvallisesti.

Ykköskohde lapsiperheille on yleensä Las Canterasin ranta. Vesi on ympäri vuoden vähintäänkin kahlailulämmintä, ja ranta syvenee mukavan loivasti. Rannalla ja lähiympäristössä on myös leikkipuistoja. Keskustan leikkipuistoista suurin sijaitsee Trianan pohjoispäässä, San Telmon puistossa.

Las Canterasin nähtävyytenä on Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología, kokemuksellisuuteen panostava tiede- ja teknologiamuseo, josta nauttivat etenkin lapset.

Retket Las Palmasista

Tejeda on kaunis pikkukylä Gran Canarialla. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Hyviä retkikohteita Las Palmasin lähellä ovat Jardin Botanico Canario (kasvitieteellinen puutarha) sekä Arucasin pikkukaupunki, joka tunnetaan Arehucas-rommista.

Gran Canarian sisämaa on vuoristoista ja tarjoaa mahtavia maisemia ja monta tunnelmallista pikkukylää. Käymisen arvoisia paikkoja ovat muun muassa Tejeda, Santa Brigida ja Teror.

Saarella on toimiva bussiverkosto, mutta matkanteko vuoristoisessa sisämaassa on hidasta. Jos aikoo kierrellä enemmän, kannattaa vuokrata auto. Tosin Las Palmasissa auto on lähinnä rasite: kaupunki on täynnä yksisuuntaisia katuja, kävelykatuja ja parkkipaikkoja on niukalti.

Jos haluat vuokrata auton Gran Canarialla, vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Las Palmas – hotellit ja majoitus

Ylivoimainen enemmistö matkailijoista majoittuu Las Canterasiin. Trianan ja Veguetan alueella on jopa yllättävän vähän varsiaisia hotelleja. Keskustasta löytyy jonkin verran huoneistoja (apartments), jotka voi vuokrata myös hotellinvarauspalveluiden kautta, eli Airbnb-asiakkaaksi ei tarvitse rekisteröityä.

Trianan hotellivinkit on esitelty kaupunginosien yhteydessä, samoin Las Canterasin parhaat paikat. Tässä muutama lisävinkki Las Canterasiin.

Jo liki klassikko on kylpylähotelli Hotel Reina Isabel, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Las Canterasin rannalla. Katolla on uima-allas, aurinkoterassi ja à la carte -ravintola. Hotellin vahvuus on spa-osasto altaineen ja suolahuoneineen, jonne asukkailla – pääosin sangen iäkkäillä – on vapaa pääsy.

Hotel Concorde on betonibrutalistisuudessaan jo liki hauska ilmestys muutaman askeleen päässä rannasta. Täältä saattaa varsinkin matalasesongin aikaan saada huoneen todella edullisesti. Kattoravintolassa tarjoillaan aamiaista ja illallista, ja katolla on pieni uima-allaskin. Aulan Snack Barin suurista ikkunoista voi tutkailla katuelämää.

Hotel Verol on siisti ja edullinen perushotelli. Rantaan on alle sata metriä. Yhden hengen huoneet ovat ahtaita, kahden hengen huoneet kooltaan OK. Tänne tullaan vain nukkumaan; hotellissa ei ole ravintolaa eikä muita palveluita, mutta lähikorttelit ovat täynnä ruokapaikkoja. Hinta–laatusuhde kohdallaan.

Apartamentos Colon Playa sijaitsee keskeisellä paikalla Las Canterasin rannalla. Osasta huoneita on merinäköala. Siisteissä, uudistetuissa huoneissa on keittokomerot, ei ravintolapalveluita.

Katso tarjoukset Las Palmasin hotelleihin.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Gran Canarialle

Gran Canaria on yksi suomalaisten matkatoimistojen suosituimmista valmismatkakohteista. Las Palmasiin löytyy yleensä hyviä matkatarjouksia ja halpoja äkkilähtöjä.

Katso lentotarjoukset Las Palmasiin.

Lue lisää: Gran Canaria – Kanarian suosituin saari

Lue lisää: Kanaria-matkaopas

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi