Teneriffa – suurin ja kaunein Kanariansaari

Teneriffa on Kanarian suurin ja suosituin saari. Auringonpalvojien lisäksi se vetää puoleensa ulkoilusta ja komeista vuoristomaisemista nauttivia matkailijoita.

Asukkaita Teneriffalla on liki miljoona. Näkemistä ja tekemistä löytyy jokaiseen makuun: hiekkarantoja ja merivesialtaita, yöelämää ja vesipuistoja, tulivuorimaisemia ja vaelluspolkuja.

Teneriffan korkeimman vuoren, 3718 metriä merenpinnan yläpuolelle kurottavan Teiden, näkeminen kuuluu jokaisen Teneriffan-kävijän ohjelmaan. Teidelle on helppo mennä opastetulla päiväretkellä.

Tulivuori Teide jakaa Teneriffan kahteen ilmastovyöhykkeeseen: saaren pohjoisrannikkoa peittävät vehreät banaaniplantaasit ja tomaattiviljelmät, etelärannikko taas on selvästi kuivempaa seutua.

Suurten korkeuserojen vuoksi Teneriffalla voi saman päivän aikana nauttia sekä raikkaasta vuoristoilmasta että helteisistä aurinkorannoista.

Kannattaako Teneriffalle matkustaa?

Ehdottomasti. Teneriffalla on tapana murtaa ennakkoluulot ja mielikuvat kliseisestä pakettimatkakohteesta, varsinkin jos lähtee rannoilta seikkailemaan eri puolille saarta. Tällä saarella on paljon annettavaa!

Santa Cruz on Teneriffan pääkaupunki

Santa Cruz, Teneriffa. Kuva: Ross Helen / Shutterstock

Teneriffan pääkaupunki on noin 200 000 asukkaan Santa Cruz. Se sijaitsee Teneriffan koilliskulmassa, kaukana suosituimmista turistikohteista. Täällä kannattaa käydä ainakin päiväretkellä. Santa Cruzissa on mahdollista kokea aitoa espanjalaista arkea ja ihailla historiallisia rakennuksia.

Kaupunkielämän keskus on Plaza de España -aukio, jolta lähtee monta hyvää shoppailu- ja ravintolakatua.

Santa Cruzin lähistöltä löytyy varsinkin kesäisin suosittu ranta, Playa de las Teresitas. Matala ja rauhallinen ranta sopii hyvin lapsiperheille. Talvisin sää voi sen sijaan olla täällä turhan epävakaa rantaelämään.

Suomalaisten matkatoimistojen pakettimatkoilla voi yöpyä mordernissa Silken Atlantida Santa Cruz -hotellissa. Ylimmän kerroksen aurinkoterassilta avautuu komea kaupunkimaisema.

Katso tarjoukset Santa Cruzin hotelleihin.

Teneriffan parhaat rantakohteet

Teneriffan kaunein ranta, Las Teresitas, sijaitsee pääkaupunki Santa Cruz de Tenerifen lähellä. Kuva: Holbox / Shutterstock

Teneriffan suosituin rantakohde on saaren eteläosissa sijaitseva Playa de las Américas, jonka vieressä on hieman rauhaisampi Los Cristianos. Samaan alueeseen lasketaan myös tyylikkäiden hotellien Costa Adeje sekä perheiden suosima Playa de Fañabé. Teneriffan rannat ovat täällä parhaimmillaan.

Matkailijoiden suosiossa kakkosena tulee saaren pohjoispuolella sijaitseva Puerto de la Cruz, joka on etenkin iäkkäämpien matkailijoden suosiossa. Tänne on asettunut myös varsin paljon suomalaisia pitkän linjan talvehtijoita.

Teneriffan länsirannikolla sijaitsee puolestaan Los Gigantes ja muutama pienempi resorttialue pienillä laavahiekkalahdelmilla matkalla etelään Costa Adejeen.

Playa de las Américas ja Costa Adeje – Teneriffan suosituin kohde

Teneriffan eteläosassa sijaitseva Playa de las Américas – ja viereinen, käytännössä yhteen kasvanut Los Cristianos – rakennettiin turismia varten 1970-luvulla. Rantakadut suorastaan pullistelevat baareja ja ravintoloita. Suomalaistunnelmaa löytää Kippis-baarista ja Pipo Cafesta.

Täältä löytyy Teneriffan ylivoimaisesti vilkkain yöelämä. Alueen vapaamielisestä ja iloluonteisesta tunnelmasta kertonee sekin, että Costa Adejen kulmilla on jopa yleisesti tunnettu swingers-klubi.

Playa de las Américas tarjoaa lapsillekin tekemistä: Euroopan suurin vesipuisto, Siam Park, on vain lyhyen taksimatkan päässä Costa Adejessa.

Alueella on useita rantoja, joista monia aallonmurtajat suojaavat rantoja meren tyrskyiltä. Nätein ranta on Playa de las Vistas, joka sijaitsee Playa de las Américasin ja Los Cristianosin välimaastossa.

Hotelleja on kaikentasoisia. Tyylikkäimmät hotellit tapaavat sijaita Costa Adejen lahdilla hieman pohjoiseen varsinaisesta Playa de las Américasista. Mutta poikkeuksiakin on, kuten aivan vilskeen ytimessä sijaitseva hulppea H10 Conquistador -hotelli. Erinomaisia arvosteluja keräävästä hotellista saa lisähintaan tasokkaita spa-hoitoja sekä all-inclusive -paketin, jossa matkan hintaan sisältyvät kaikki ateriat ja juomat.

Katso tarjoukset Playa de las Americasin hotelleihin.

Katso tarjoukset Los Cristianosin hotelleihin.

Los Gigantes – Teneriffan paras kohde veneretkiin

Los Gigantes on jylhien kallioseinämien reunustama lomakylä, jossa on useita pieniä ja tummia laavahiekkarantoja. Palvelut ovat keskittyneet sataman ympäristöön.

Los Gigantesin edustalla avautuva Teneriffan ja La Gomeran välinen salmi on Euroopan parhaita paikkoja nähdä valaita ja delfiinejä. Otukset eivät ole laivoista moksiskaan, vaan niitä pääsee tarkkailemaan aivan lähietäisyydeltä.

Delfiinejä ja pallopäävalaita elää vesissä vuoden ympäri ja niitä näkeekin retkillä melkein varmasti. Marraskuusta helmikuulle voi nähdä myös komeita ryhävalaita ja sillivalaita.

Tänne kannattaakin suunnata, jos on kiinnostunut aktiivisesta lomailusta veneretkineen. Retket voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Pakettimatkalla voi asua esimerkiksi rennossa ja edullisessa Bahia Flamingo -hotellissa.

Puerto de la Cruz on lasten ja iäkkäämpien suosikki

Teneriffan pohjoisrannikolla sijaitseva leppoisa pikkukaupunki Puerto de la Cruz ei ylpeile Teneriffan parhailla hiekkarannoilla, mutta sieltä löytyy jotain vieläkin parempaa: Lago Martianezin merivesialtaat. Lanzarotella vaikuttaneen taiteilija-arkkitehti César Manriquen suunnittelemassa vesimaailmassa on puutarhoita, ravintoloita sekä tietysti jättimäisiä uima-altaita.

Puerto de la Cruzin (kyseenalainen) ylpeys on Loro Parque. Se on valtava papukaijapuisto, Euroopan suurin delfinaario ja kasvitieteellinen puutarha samassa paketissa. Kannattaa huomioida, että delfinaarioiden tukeminen ei edusta kovin eettistä matkailua.

Matkatoimistojen hotellivalikoimaan kuuluvat Kanariansaarten parhaisiin hotelleihin lukeutuva ylellinen Botanico, sekä maltillisempaan matkabudjettiin sopiva Be Live Adults Only.

Garachico – Teneriffan kaunein rantakaupunki

Garachico Teneriffa
Garachicon pikkukaupungissa pulikoidaan kalliorannoilla ja merivesialtaissa. Kuva: Ville Palonen

Puerto de la Cruzista noin 25 kilometriä länteen sijaitseva Garachico on kaunis kuin karkki: jyrkänteen suojaan rakennettu pieni rantakaupunki, josta löytyy tunnelmallisia kujia, perinteistä arkkitehtuuria ja supersuosittuja merivesialtaita.

Romanttiset pikkuravintolat ovat oikea paikka maistella etelän herkkuja: tapaksia, paellaa, ja tuoreita jättikatkarapu- ja mustekala-aterioita.

Garachicon vieressä on Teneriffan viininviljelyalueen sydän, Icod de los Vinos.

Garachicon keskustassa on tunnelmallisia mukulakivikatuja ja komea kirkko.

Garachicon parhaat hotellit on kunnostettu kaupungin keskustan historiallisiin kartanoihin.

San Roquen huoneet ovat perinteiseen kanarialaiseen tyyliin kauniin pienen sisäpihan ympärillä. Tumman puuverhoilun, design-huonekalujen ja seiniä koristavan taiteen lisäksi jokaisesta huoneesta löytyy poreamme.

1600-luvulla Quinta Rojan markiisin kodiksi rakennettu barokkityylinen La Quinta Roja on keskeisellä paikalla koko Teneriffan kauneimman aukion laidalla. Tätä tunnelmallisempaa sijaintia saa hakea!

Katso tarjoukset Garachicon hotelleihin.

Teneriffan nähtävyydet ja tekemistä

Teide-tulivuoren laelta aukeaa Teneriffan komein maisema.

Ainakin yksi päivä kannattaa käyttää vierailuun saaren viehättävään pääkaupunkiin Santa Cruziin ja vieressä sijaitsevaan kuvankauniiseen La Lagunan kaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Aivan pakollinen nähtävyys on myös saaren keskellä kohoava tulivuori Teide, jonka laelle pääsee kabiinihissillä! Perillä odottavat saaren huimimmat maisemat. Teidelle on helppo mennä opastetulla päiväretkellä.

Teiden ohella Teneriffalla patikoimaan pääsee myös monessa muussa paikassa.

Unohtumaton elämys ovat myös Teneriffan valas- ja delfiiniretket.

Vedenalaiseen maailmaan voi tutustua sukeltamalla tai sukellusveneen kyydissä. Myös kalaretkiä järjestetään.

Siam Park on upea vesipuisto, yksi Euroopan parhaista. Liput vesipuistoon voi ostaa etukäteen netistä.

Maastopyöräily Teneriffalla

Hurjapäille sopii maastopyöräily alas vuorenrinnettä, pilvien peittämien kanarianmäntymetsien läpi. Pyöräretken voi järjestää turistikeskuksissa olevien paikallisten vuokraamojen kautta tai ostaa etukäteen netistä.

Esimerkiksi alamäki Teiden kansallispuistosta Los Cristianosiin on 50 kilometriä pitkä ja korkeuseroa seikkailulle tulee huimat 3000 metriä!

Viinimuseo Casa del Vino

Vuokra-autolla kannattaa kurvata saaren pohjoisrannikolle hurmaavan El Sauzalin pikkukylän viinimuseoon, Casa del Vinoon, joka esittelee Teneriffan viinituotannon historiaa. Myös monet saaren viinitilat järjestävät ohjattuja kierroksia, viininmaistelua ja kokkauskursseja. Myös tällaisen retken voi varata netistä.

Golf Teneriffalla

Teneriffa tunnetaan laadukkaista golf-kentistään. Saaren ilmasto sopii golfin pelaamiseen kuin pallo reikään. Huippusesonki on lokakuun alusta huhtikuun loppuun, jolloin pelivuoro kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Retket Teneriffalta Gomeran saarelle

Teneriffalta on helppo matkustaa lautalla La Gomeran saarelle.

Viereinen La Gomeran saari on suosittu päiväretkikohde. Gomeralla pääsee kävelemään aivan erilaisissa maisemissa, Garajonayn kansallispuiston sadunomaisessa laakeripuumetsässä. Lauttamatka Teneriffan ja Gomeran välillä kestää noin tunnin.

La Gomeralle järjestetään Teneriffalta myös opastettuja retkiä.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Teneriffalle

Teneriffalle löytyy usein erittäin edullisia pakettimatkoja. Viikon pakettimatkan saa noin 500 eurolla.

Omatoimimatka Teneriffalle

Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta. Tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella – esimerkiksi Teneriffa – La Gomera on suosittu ja suositeltava yhdistelmä.

Voit varata kätevästi netistä Teneriffan opastetut saarikierrokset, valasretket ja muut aktiviteetit.

Lennot Teneriffalle

Saaren vilkkain lentokenttä on Teneriffan eteläinen lentoasema, joka sijaitsee lähellä Playa de las Américasia ja Costa Adejen aluetta. Charter-lennot laskeutuvat yleensä tänne.

Saaren toinen lentokenttä on Teneriffan pohjoinen lentoasema, joka sijaitsee lähellä pääkaupunki Santa Cruz de Tenerifea. Tänne on jonkin verran reittilentoja eurooppalaisilla lentoyhtiöillä.

Katso lentotarjoukset Teneriffalle.

Auton vuokraaminen Teneriffalla

Teneriffa on suuri saari, jota on hauska kiertää omalla vuokra-autolla. Saman päivän aikana ehtii ihailemaan Teiden maisemia ja uimaan Garachicon merivesialtaissa.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Lue lisää: Kanariansaaret matkakohteena

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!