Teide – Kanarian komea tulivuori

Teide-tulivuoren laelta aukeaa Teneriffan komein maisema. Kuva: Ville Palonen

Teneriffan upeimpiin luonnonnähtävyyksiin kuuluu majesteetillinen Teide-tulivuori. Sen huippu kohoaa 3718 metriä merenpinnan yläpuolelle: Teide on paitsi Kanarian, myös koko Espanjan korkein vuori.

Vanhoina aikoina Teideä pidettiin pyhänä paikkana, ja nykyään se on Unescon maailmanperintökohde.

Illansuussa, kun turistibussit ovat kadonneet, Teiden tunnelma on parhaimmillaan. Kuva: Ville Palonen

Teide syöksi laavaa viimeksi yli vuosisata sitten, mutta vuoren ympärillä olevan kansallispuiston maisemat kantavat vieläkin tulivuorenpurkauksen arpia. Jähmettyneet laavavirrat ja veitsenterävät vulkaaniset kivenlohkareet tuovat mieleen Kuun pinnan.

Teidelle pääsee hissillä

Kabiinihissi vie Teiden huipun tuntumaan muutamassa minuutissa. Kuva: Ville Palonen

Teidellä vieraileminen on helppoa – ja siksi myös todella suosittua. Näppärimmin tulivuorella vierailee matkatoimistojen järjestämillä retkillä, joiden hintaan kuuluu kuljetus ja opastus. Bussi vie mutkaista tietä pitkin vuoristoylängölle varsinaisen tulivuoren juurelle, ja loppumatka noustaan köysirataa pitkin kulkevassa kabiinihississä!

Omatoimimatkailija ajaa vuokra-autolla rannan lomakohteista (esimerkiksi Los Cristianos) puolentoista tunnin ajan Teiden kansallispuistoon. Matkaan kannattaa lähteä ajoissa aamulla, sillä iltapäivisin vapaata pysäköintipaikkaa joutuu etsimään puolen kilometrin päästä hissiasemasta.

Omatoimimatkailijankin pitää ostaa hissilippu etukäteen. Menopaluu kabiinihissillä maksaa noin 30 euroa. Kyyti kestää vain muutaman minuutin.

Itse asiassa hissi ei kulje aivan Teiden huipulle, vaan parisataa metriä alempana olevalle hissiasemalle. Siitä voi kävellä vähän matkan päässä olevalle näköalapaikalle, mutta vuoren varsinaiselle korkeimmalle huipulle kiipeämiseen tarvitaan erillinen lupa (ilmainen, mutta hankittava kuukausia etukäteen). Harva vierailija jaksaa luvista kuitenkaan murehtia, sillä myös Teiden näköalapaikalta avautuvat maisemat vetävät sanattomaksi!

Huipulla tulee, joten mukaan pitää ehdottomasti pakata takki. Myös päähine ja aurinkorasva ovat tärkeitä, sillä ohuessa vuoristoilmassa kasvot palavat vielä nopeammin kuin aurinkorannalla loikoillessa.

Rogues del Garcia -kalliot

Teneriffa
Roques del Garcia on komea kalliomuodostelma Teiden juurella. Teide-tulivuori on koko Espanjan korkein huippu. Kuva: Ville Palonen

Vuokra-autolla liikkuvan kannattaa viettää koko päivä Teiden kansallispuistossa. Varsinaisen tulivuoren lisäksi ihmeteltävää riittää ylänköä peittävissä laavavirroissa sekä hissiaseman lähellä sijaitsevassa Rogues del Garcia -kalliomuodostelmassa. Näköalakallio on aivan tien vieressä, joten se on huippusuosittu paikka selfie-kuvien ottamiseen.

Laavamaisemat sopivat täydellisesti lomakuvien ottamiseen. Kuva: Ville Palonen

Varsinkin iltapäivisin hälisevästä turistiryysiksestä pääsee onneksi eroon helposti: Rogues del Garcian ympäri kiertää patikointireitti, jolle harva viitsii lähetä kävelemään. Reippailu kuitenkin kannattaa: polun varrella voi fiilistellä luonnonrauhaa ja bongailla värikkäitä laavaliskoja (gallotia galloti). Kalliomuodostelmien kiertäminen kestää pari tuntia, joten mukaan pitää varata tarpeeksi juomavettä.

Teiden juurella näkee värikkäitä laavaliskoja. Kuva: Ville Palonen

Vaellus Teiden huipulle

Teiden huipulta avautuvat komeat maisemat. Kuva: Ville Palonen

Kabiinihissin lisäksi Teidelle voi kiivetä omin voimin. Vaelluspolku nousee asfalttitieltä vuoren puolivälissä sijaitsevaan yksinkertaiseen majaan eli refugioon, jossa vaeltajat viettävät yönsä. Refugiossa on sängyt ja vuodevaatteet, mutta ruoka kannattaa kantaa mukana. Paikasta löytyy yhteinen keittiö.

Herätys on aamuvarhain, sillä Teiden huipulle on ehdittävä jo auringon noustessa. Tällöin erillistä lupaa ei tarvita. Huipulta on poistuttava kello yhdeksään mennessä. Ennen auringonnousua vuorella on jäätävän kylmä, joten mukaan pitää pakata takki, pipo ja sormikkaat. Paluumatka auringonpaisteessa on kuuma, joten vettä pitää olla riittävästi mukana.

Majoitus Teiden kansallispuistossa

Yksinkertaisen vuoristomajan lisäksi Teiden kansallispuistosta löytyy vain yksi hotelli – mutta sitäkin ikimuistoisempi! Parador de Las Cañadas on tasokas majapaikka, jossa kokee Teiden tunnelman aivan erityisesti vaikkapa illallista ravintolan terassilla nauttiessa. Vuoristo on upeimmillaan illalla ja aikaisin aamulla, kun turistibussien tuomat laumat loistavat poissaolollaan. Yöllä tähtitaivas loistaa kirkkaana, sillä rannikon turistikeskusten valosaaste ei yllä vuorelle saakka.

Katso tarjoukset Parador de Las Cañadas -hotelliin.

Opastetut retket Teidelle

Voit varata kätevästi netistä opastetut päiväretket Teidelle sekä muut Teneriffan retket ja aktiviteetit.

Auton vuokraaminen Teneriffalla

Teidellä on helppo vierailla omalla vuokra-autolla.

Teneriffa on suuri saari, jota on hauska kiertää omalla vuokra-autolla. Saman päivän aikana ehtii ihailemaan Teiden maisemia ja uimaan Atlantin aalloissa.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Teneriffalle

Teneriffalle löytyy usein erittäin edullisia pakettimatkoja.

Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta. Tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella – esimerkiksi Teneriffa & La Gomera on suosittu ja suositeltava yhdistelmä.

Lue lisää:

Kanaria-opas

Teneriffa – Kanarian suurin ja kaunein saari

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi