Lanzarote – tuliperäisiä maisemia ja tyylikästä arkkitehtuuria

Timanfayan kansallispuisto kuuluu Lanzaroten suosituimpiin nähtävyyksiin. Kuva: Ville Palonen

Lanzarote, Kanarian kolmanneksi suosituin lomakohde Teneriffan ja Gran Canarian jälkeen, on tunnelmaltaan aivan omanlaisensa. Lanzarotea koristavat karut, tuliperäiset maisemat ja tyylikäs arkkitehtuuri.

Lanzaroten arkkitehtuuri on poikkeuksellisen pittoreskia: kaikki rakennukset ovat vaaleaksi kalkittuja, ja tummaa laavakiveä käytetään muureissa, istutuksien koristeina ja rantarappusina.

Kauniista rakennuksistaan Lanzarote saa kiittää arkkitehti-taiteilija César Manriquea (1919–1992), jonka filosofiassa arkkitehtuuri yhdistyy ympäröivään luontoon. Manriquen ansiota on myös se, ettei Lanzarotella ole korkeita kerrostalomaisia hotelleja.

Lanzaroten pääkaupunki on suunnilleen Hämeenlinnan kokoinen Arrecife, jossa turistille on kovin vähän nähtävää. Suurimmat matkailukeskukset ovat Puerto del Carmen, Costa Tequise ja Playa Blanca. Jokaisesta löytyy hiekkarantoja, ravintoloita ja baareja, sekä erilaisia aktiviteetteja järjestäviä matkatoimistoja.

Eniten Lanzaroten-lomasta saa irti, kun vuokraa pariksi päiväksi auton ja huristelee ihailemaan saaren sisäosien nähtävyyksiä.

Lanzarote ei ole kovin suuri saari – ja tietkin ovat erittäin hyväkuntoisia – joten kiinnostavimmat nähtävyydet ehtii kiertää vaikka parissa päivässä. Viikon lomalla jää siis reilusti aikaa myös rantatuolissa makailuun!

Puerto del Carmen – Lanzaroten suosituin rantakohde

Puerto del Carmen on Lanzaroten suosituin lomakohde. Kuvassa kohteen tummahiekkainen ranta Playa Grande. Kuva: Ville Palonen

Puerto del Carmen on Lanzaroten vanhin ja suosituin turistikeskittymä. Tunnelma on pikkukaupunkimainen. Komeita, joskin tummia, rantoja on kaksi: Playa Grande ja sitäkin pitempi ja leveämpi Playa de los Pocillos. Rannalta toiselle voi kävellä pitkin rantabulevardia.

Mukavimmat ravintolat löytyvät huvivenesataman luota pienestä vanhastakaupungista. Täällä pääsee maistelemaan tuoreita meren herkkuja ja kanarialaisia ryppyperunoita mojo-kastikeella.

Muuten Puerto del Carmenin ravintolatarjonta edustaa lähinnä tex-mex-ruokaa, pitsaa ja burgereita. Baareissa ja diskoissa meno alkaa toden teolla vasta puoliltaöin.

Erinomainen, kohtuuhintainen majapaikka on huoneistohotelli Parque Tropical, jossa on viihtysät uima-altaat ja viihtyisät, vaaleasävyiset huoneet. Playa Granden hiekkarannalle on vain parin minuutin kävelymatka, ja aivan vieressä on hyvinvarusteltu supermarketti.

Luksustunnelmaa tarjoaa Alondra Suites, jonka moderneissa huviloissa on omat yksityiset uima-altaat. Rannalla kertyy tosin hieman enemmän matkaa.

Katso tarjoukset Puerto del Carmenin hotelleihin.

Playa Blanca – tunnelmallinen turistikaupunki

Playa Blancan vetonaula on vain jalankulkijoille tarkoitettu rantabulevardi. Kuva: Ville Palonen

Lanzaroten eteläreunalla sijaitsevan Playa Blancan vetonaula on tunnelmallinen korotettu rantabulevardi, Paseo Maritimo, joka seurailee rantaviivaa. Pitkän bulevardin varrella on useita hiekkarantoja, joista nätein on nimikkoranta, vaaleahiekkainen, aallonmurtajien suojaama Playa Banca.

Varsinainen keskusta on pieni ja hotellit ovat levittäytyneet varsin laajalle alueelle.

Lanzaroten kauneimmalle rannalle, autioranta Playa Papagayolle, on Playa Blancasta alle kymmenen kilometrin matka.

Playa Blancassa voi vierailla todella erikoisessa nähtävyydessä: muutaman kilometrin päästä rannikolta löytyy Euroopan ensimmäinen vedenalainen taidemuseo. Se on lähes sadan patsaan vedenalainen puisto, johon pääsee sukellusretkellä.

Katso tarjoukset Playa Blancan hotelleihin.

Costa Teguise – lapsiperheiden suosikki Lanzarotella

Costa Tequisen rannat ovat lapsiperheiden suosiossa. Kuva: Ville Palonen

Costa Teguise on Lanzaroten kolmas suosittu rantalomakohde. Costa Teguise sopii etenkin lapsiperheille: aallonmurtajien suojaamat rannat ovat rauhallisia, ja läheltä löytyy Aquapark-vesipuisto liukumäkineen. Rancho Texas -teemapuistoonkaan ei ole pitkä matka.

Hotellit ovat keskittyneet selvästi pienemmälle alueelle kuin Playa Blancalla.

Sisämaassa sijaitsevan Teguisen (ei pidä sekoittaa rannalla olevaan Costa Teguiseen) sunnuntaimarkkinoilta on kätevää tehdä tuliaisostokset. Tarjolla on matkamuistoja, keramiikkaa sekä paikallisia juustoja ja viinejä.

Eräs suomalaisten matkatoimistojen käyttämistä hotelleista on loistavasti lapsiperheille sopiva HD Beach Resort. Hotelli sijaitsee rannalla, lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Pikkulapsille löytyy oma allas ja leikkipaikkoja, aikuisille kylpylä poreammeineen ja hemmotteluhoitoineen.

Katso tarjoukset Costa Teguisen hotelleihin.

Playa Papagayo – Lanzaroten paras ranta

Lanzaroten kaunein hiekkaranta on Playa Papagayo. Kuva: Ville Palonen

Playa Blancalta kannattaa käydä retkellä Playa Papagoyolla (Papukaijarannalla), joka sijaitsee aivan Lanzaroten eteläkärjessä. Paikkaan pääsee parhaiten omalla autolla – matkaa Playa Blancan pikkukaupungista on useampi kilometri, suurelta osin todella kuoppaista hiekkatietä.

Papukaijarantoja on itse asiassa useampikin, mutta kaunein on suojainen laguuni tien päässä, parkkipaikan ja pienen kahvila-ravintolan vieressä.

Playa Papagayo on kuin suoraan matkailumainoksen kuvista: vain sata metriä leveä kullankeltainen hiekkapoukama, jota suojaavat korkeat kalliojyrkänteet. Pääsymaksu rannalle on kohtuullinen, vain kolme euroa.

Timanfayan kansallispuisto – nämä tulivuorimaisemat on nähtävä!

Timanfayan laavamaisemat ovat kuin toiselta planeetalta. Kuva: Ville Palonen

Suosituin paikka tutustua Lanzaroten erikoiseen luontoon on Timanfayan kansallispuisto. Siellä laavakiven peittämää maisemaa hallitsevat kuumat lähteet ja kartionmuotoiset tulivuoret, jotka ovat kuin toiselta planeetalta.

Timanfaya on supersuosittu nähtävyys. Puiston sisäänkäynnin luona on usein jopa kymmenien autojen letka, mutta onneksi jonotus kestää korkeintaan tunnin. Vierailu on ehdottomasti odotuksen arvoinen.

Puistoa hallitsee kukkulan päälle rakennettu ravintola- ja inforakennus (Cesar Manriquen suunnittelema, kuinkas muuten). Pihassa järjestetään näytöksiä, joissa puiston henkilökunta kaataa vettä kuumiin lähteisiin. Parin sekunnin päästä ilmaan roiskahtaa korkea höyrypatsas.

Timafayan pääsylippuun (8e) sisältyy puolen tunnin mittainen bussiajelu laavavirtojen keskellä (omalla autolla ei saa liikkua ravintolaa pidemmälle). Retki muistuttaa hidastettua vuoristorataa: musta asfalttitie kiemurtelee vulkaanisten kukkuloiden ylitse ja jyrkänteiden reunoja pitkin niin, että kokeneenkin vuoristoratailijan vatsanpohjasta nipistää.

Kokemus on kuin ajelu Mars-mönkijän kyydissä: ulkona avautuu outo ja lähes eloton planeetta. Vaikka viimeinen tulivuorenpurkaus tapahtui jo vuonna 1824, terävien jähmettyneiden laavavirtojen koloissa kasvaa ainoastaan muutama vihreä pensas.

La Gerian viinitarhat

La Gerian viinitarhat ovat erikoinen näky. Kuva: Ville Palonen

Timanfayan kansallispuiston kupeessa Lanzaroten keskiosissa leviävät La Gerian alueen viiniviljelmät ovat erikoinen näky: joka puolella kohoaa matalia pyöreitä laavahiekkakukkuloita, joita peittävät sadat pienet kraaterit. Kuopat eivät johdu maankamaran tuliperäisyydestä, vaan ne on kaivettu viiniköynnösten suojaksi.

La Gerian maisemat ovat vehreimmillään kesä-heinäkuussa ennen elokuussa tapahtuvaa sadonkorjuuta. Mutta viljelysesongin ulkopuolellakin näky on vaikuttava – ja alueen viinitiloille voi poiketa milloin tahansa ostamaan tuliaisia tai maistamaan alueen tunnetuimmasta rypäleestä, vaaleasta Malvaciasta, valmistettua viiniä.

Lanzaroten nähtävyydet – Cesar Manriquen mestariteokset

Cesar Manriquen suunnittelema kaktuspuisto Jardín de Cactus on suosittu bussiretkien kohde. Kuva: Ville Palonen

Lanzaroten kuuluisin asukas lienee arkkitehti-taiteilija César Manrique (1919-1992). Manriquen filosofia, jossa arkkitehtuuri yhdistetään ympäröivään luontoon, näkyy kaikkialla.

Parhaimmillaan Lanzaroten tyypillisen arkkitehtuurin voi kokea Lanzaroten eteläosassa sijaitsevassa Yaizassa, jota ei suotta kehuta saaren kauneimmaksi kyläksi.

César Manriquen taiteelliset rakennelmat ovat Lanzaroten suurimpia nähtävyyksiä. Suosituimpia turistikohteita ovat kaktuspuisto Jardín de Cactus (jossa kasvaa yli 1100 kaktuslajia) sekä Jameos del Aqua, jossa laavavirtojen muodostamiin luoliin ja luonnonaltaisiin on rakennettu ravintola ja konserttilava.

Mirador del Rio – Lanzaroten kaunein näköalapaikka

Mirador del Rion näköalatasanteelta aukeaa huima maisema. Kuva: Ville Palonen

Kaikista kuuluisin César Manriquen luomus lienee Mirador del Rio. Se on Lanzaroten pohjoiskärjessä kohoavan kukkulan huipulle louhittu näköalaravintola, josta avautuu henkeäsalpaava näkymä viereiselle La Graciosan pikkusaarelle.

La Graciosa – ihana pikkusaari Lanzaroten vieressä

La Graciosa on turismin unohtama pikkusaari vain parin kilometrin levyisen salmen takana. Saari sopii niille, jotka kaipaavat todellista rauhaa: La Graciosalla ei ole päällystettyjä teitä ja kyliäkin on vain yksi, pikkuruinen, 600 asukkaan Caleta del Sebo.

Lautat saarelle lähtevät Lanzaroten pohjoisreunalta Orzolasta. Omaa autoa ei saa ottaa mukaan, mutta Caleta del Sebon satamassa odottaa jeeppikuskeja, jotka voivat kierrättää ympäri saaren. Saareen voi tutustua myös pyöräillen.

Karua saarta koristavat komeat, melkein savupiippumaiset kraatterit. Hienoin ranta, 600 metriä pitkä Playa de las Conchas, löytyy aivan saaren vastakkaiselta puolen rantakylä Caleta del Sebosta nähden. Kannattaa käydä – tämä on koko Kanarian ihanimpia autiorantoja!

Saaren majoitus on keskittynyt Caleta del Seboon.

Lanzarote lasten kanssa – Rancho Texas

Lanzarotelle matkustavan lapsiperheen kannattaa vierailla Rancho Texas -teemapuistossa, joka sijaitsee Puerto del Carmenin vieressä.

Nimensä mukaisesti paikassa on villin lännen teema-alue, jossa lapset voivat osallistua mm. aarteenetsintään intiaanikylässä ja ihmetellä cowboy-esityksiä.

Rancho Texas on myös Kanariansaarten ainoa eläintarha, jossa on uima-allasalue. Vetonaulana on mahdollisuus uida merileijonien kanssa silloin, kun ne eivät osallistu esityksiin.

Saarikierros Lanzarotella

Lanzaroten tulivuorimaisemien halki voi ajaa hyväkuntoista asfalttitietä pitkin. Kuva: Ville Palonen

Parasta Lanzarotessa on saaren kiertäminen vuokra-autolla. Näin pääsee kätevimmin ihailemaan tulivuorenpurkausten muotoilemia huikean karuja maisemia ja arkkitehti-taiteilija César Manriquen luomuksia.

Matkatoimistot järjestävät bussiretkiä suosituimpiin nähtävyyksiin, kuten Timafayan kansallispuiston tulivuorimaisemiin ja Cesar Manriquen suunnittelemiin arkkitehtuurisiin ihmeisiin.

Haluatko vuokrata auton Lanzarotella? Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Lanzarotelle

Kaikki suomalaiset matkatoimistot tekevät pakettimatkoja Lanzarotelle loka-maaliskuussa. Lanzaroten lomakohteisiin löytyy usein erittäin edullisia tarjouksia ja äkkilähtöjä.

Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta. Tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella – Lanzarotelta pääsee lautalla helposti ja nopeasti Fuerteventuralle.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Lanzarotelle.

Lanzarotelle löytyy usein erittäin edullisia pakettimatkoja.

Lue lisää:

Kanaria-opas

Kanaria – usein kysytyt kysymykset

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi