Kanariansaaret – lue kattava opas Kanarialle

Playa Papagayo on Lanzaroten kaunein hiekkaranta. Kuva: Ville Palonen

Kanariansaaret on hyvästä syystä suomalaisten suosikkeja matkakohteena: viikon Kanarian-lomalla ehtii ruskettua hiekkarannalla, patikoida vuoristossa, vierailla viinitilalla, bongata valaita ja kokeilla snorklaamista kirkkaissa vesissä. Perheille Kanariansaarilta löytyy valtava määrä erilaisia vesi- ja teemapuistoja.

Extreme-elämyksiä kaipaava voi ajaa maastopyörällä alas vuorenrinteitä, osallistua sukellus- tai lainelautailukurssille tai napata kalaretkellä julmetun kokoisen vonkaleen.

Sää on miellyttävän kesäinen jopa keskellä talvea, ja tekemistä löytyy joka lähtöön. Kanariansaarten hintatasokin on selvästi edullisempi kuin Suomessa.

Matkailu on niin iso osa saarten taloutta, että täällä pärjää espanjan lisäksi hyvin englannilla – ja varsinkin Playa del Inglésissä myös suomella.

Kerran elämässä -kohteen saaristosta tekee Kanarian maine Onnellisten saarina. Pakkohan täällä on käydä katsomassa, pitääkö maine paikkansa!

Onnellisten saaret

Kanariansaaret perhe
Kanariansaarilla on helppo matkustaa ja kokea upeita elämyksiä koko perheen kanssa. Kuva: Ville Palonen

Lempinimensä saariryhmä sai jo antiikin aikana foinikialaisilta. Saaristossa kerrottiin olevan sopuisia ihmisiä ja maailman ihanin ilmasto. Väitettiin jopa, että Kanariansaaret olisivat jäänteitä mereen vajonneesta Atlantiksesta, näkyviin jääneitä vuorenhuippuja.

Saarella asuvia vaaleahiuksisia guancheja pidettiin kadonneen mantereen perillisinä. Luonnonkatastrofin jälkeen he olivat vajonneet kivikautiseen tilaan, mutta löytäneet onnen. Atlantislaiset kirmasivat alasti kultahiekalla sinisissä aalloissa leikkien.

Espanjalaisten valloittajien saavuttua guanchit sulautuivat sulautuivat uuteen valtaväestöön, mutta maine Onnellisten saarina säilyi.

Matkailu alkoi toden teolla kehittyä jo 1960-luvun lopulla, kun legandaarinen Kalevi Keihänenkin alkoi järjestää tavallisen väen “keihäsmatkoja” etelän lämpöön. Aurinkoinen paratiisi oli auennut suomalaisille. Siitä pitäen Kanaria on pitänyt pintansa suomalaisten suosikkina: Onnellisten saarilla käy vuosittain lähes 300 000 suomalaista.

Vaan millainen paikka Kanaria oli ennen matkailun kehittymistä? Hyvin eksoottinen. Siitä kertoo sivu Onnellisten saaret – Kanaria ennen massaturismia.

Suosituimmat Kanariansaaret – Gran Canaria vai Teneriffa?

Gran Canarialla paistaa (melkein) aina aurinko. Kuva: Andrew Callow, CC

Atlantin valtameressä Afrikan rannikon lähellä sijaitsevaan saariryhmään kuuluu seitsemän tuliperäistä saarta, jotka ovat autonominen osa Espanjaa.

Kaikkiaan Kanarialla käy 13 miljoonaa matkailijaa vuodessa. Näistä reippaasti yli puolet suuntaa Teneriffalle ja Gran Canarialle, jotka keräävät yhdessä 8,5 miljoonaa turistia.

Seuraavaksi suosituimpia saaria ovat Lanzarote ja Fuerteventura, joissa molemmissa käy pari miljoonaa matkailijaa vuosittain. La Gomera, La Palma ja El Hierro ovatkin sitten säilyneet pitkälti massaturismin ulkopuolella.

Kanariansaaret eroavat aika lailla toisistaan muutenkin kuin matkailijamääriltään.

Suomalaisten keskuudessa ylivoimaisesti suosituin saari on Gran Canaria, etenkin sen rantakohde Playa del Inglés, jossa riittää suomalaisia ravintoloita ja baareja. Tänne saavutaan pääosin rentoutumaan, mutta komeita vaellusmaastojakin löytyy.

Teneriffa on kansainvälisellä mittapuulla saarista suosituin. Se on myös saarista suurin. Nähtävyytenä on saariston korkein vuori, upea Teide. Maisemillaan ja patikointimaastoillaan lumoava Teneriffa on myös saariston paras paikka delfiinien ja valaiden bongaamiseen. Yöelämää riittää.

Gran Canarian ja Teneriffan suosion takaa paras ilmasto: täällä on talvella lämpimintä ja aurinkoisinta.

Lue lisää Gran Canariasta ja Teneriffasta.

Avaruusmaisemien ja kauniin arkkitehtuurin Lanzarote

Kanarian kolmanneksi suosituin saari, Lanzarote, tunnetaan parhaiten kahdesta asiasta: karunkauniista laavakivimaisemista ja harvinaisen sopusuhtaisesta arkkitehtuurista. Perheitä houkuttelee myös Teneriffan ja Gran Canarian turistikohteita rauhallisempi tunnelma.

Tuliperäiset maisemat ovat upeimmillaan Timanfayan kansallispuistossa. Bussiretki karun kivikon halki on kuin ajelu Mars-mönkijän kyydissä vieraalla planeetalla.

Lanzaroten rakennusten kauneudesta on kiittäminen arkkitehti-taiteilija Cesar Manriqueta, jonka filosofian mukaan luonnon muodot yhdistetään osaksi arkkitehtuuria. Manriquen suunnittelemat rakennukset ovat syystäkin valtavan suosittuja nähtävyyksiä.

Lue lisää Lanzarotesta.

La Gomera on Kanarian paras vaelluskohde

Garajonayn kansallispuiston tunnelmallisilla vaelluspoluilla on aikaa rauhoittua. Kuva: Ville Palonen

Kanarian kauneimmat vaelluspolut löytyvät La Gomeralta, joka sijaitsee vain tunnin lauttamatkan päässä Teneriffalta. Täällä onkin helppo käydä päivän tai muutaman patinkointivierailulla.

Gomeralla ei ole juurikaan massaturismia – vaikka toki Gomeralle pääsee myös suomalaisten matkatoimistojen kautta.

Lue lisää La Gomerasta.

Fuerteventura on paras Kanariansaari vesiurheiluun

Fuerteventuran rannat ovat vesipetojen paratiisi. Kuva: Ville Palonen

Kanarian pisimmät rannat ja parhaat aallot löytyvät Fuerteventuralta, jota kutsutaankin Euroopan Havaijiksi. Saari vetää puoleensa etenkin lainelautailijoita ja leijasurffaajia.

Lue lisää Fuerteventurasta.

Rauhalliset Kanariansaaret La Palma ja El Hierro

kanariansaaret luonto
Taburinten paratiisimainen kraatteri. Kuva Richard Gailey, Flickr CC

Syrjäiset La Palma ja El Hierro ovat säilyneet massaturismin ulkopuolella. Näille pienille saarille suuntautuu vain murto-osa Kanariansaarten matkailusta.

Luonnonkaunis ja vuoristoinen La Palma sopii parhaiten rauhallista lomakohdetta kaipaaville sekä aktiiviloman kohteeksi. Saaren hienoin luonnonnähtävyys on Caldera de Taburienten kansallispuisto, jonka valtavasta kraaterilaaksosta löytyy monta hyvää vaellusreittiä.

El Hierrolta löytyvät Kanarian parhaat sukelluskohteet. Kuva Philippe Guillaume, CC

El Hierro houkuttelee puolestaan Kanariansaarten parhailla sukellusmaastoilla ja koskemattoman saaren tunnelmalla. Ennen muinoin Kanarian pienintä saarta pidettiin maailman viimeisenä kolkkana ja se on edelleenkin säilynyt suureksi osaksi luonnontilassa.

Saarella on hyviä vaellusreittejä, vehreitä laakeripuumetsiä, karuja laavamaisemia ja kauniita merivesialtaita.

Lue lisää La Palmasta ja El Hierrosta.

Kanarian parhaat nähtävyydet

Teide-tulivuoren laelta aukeaa Teneriffan komein maisema. Kuva: Ville Palonen

Kanariansaarten parhaat nähtävyydet, tulivuori Teide ja kuvankaunis vanhakaupunki San Cristóbal de Laguna, sijaitsevat molemmat Teneriffalla. Molemmat ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Maailmanperintökohteen arvon on saanut myös La Gomeran saarella sijaitseva Garajonayn kansallispuisto, jossa on säilynyt harvinaista laakeripuumetsää, jollaiset peittivät Eurooppaa ennen jääkautta. Näkymät ovat kuin satukirjan sivuilta.

Upea nähtävyys on myös Lanzarotella sijaitseva Timanfayan kansallispuisto, jonka laavakiven peittämät maisemat, kuumat lähteet ja kartionmuotoiset tulivuoret ovat kuin toiselta planeetalta.

Kanarian parhaat kaupungit

Teneriffa
Santa Cruz, Teneriffa. Kuva: Ross Helen / Shutterstock

Kanaria tunnetaan rantakohteena, mutta saarilta löytyy myös mukavia kaupunkeja, varsinkin jos arvostaa paikallistunnelmaa.

Gran Canarian Las Palmas ja Teneriffan Santa Cruz ovat molemmat koukuttavia kaupunkeja, joissa voi nauttia lämpimästä ilmasta ja kaupunkikulttuurista. Molemmista pääsee kätevästi myös rannalle.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Kanarialle

Mirador del Rio on Lanzaroten upein näköalapaikka. Kuva: Ville Palonen

Kaikki suomalaiset matkatoimistot tekevät pakettimatkoja Kanarialle loka-maaliskuussa. Kanarian lomakohteisiin löytyy usein erittäin edullisia tarjouksia ja äkkilähtöjä.

Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta – tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella!

Auton vuokraaminen Kanariansaarilla

Oma vuokra-auto on hauskin tapa tutustua Kanarian maisemiin. Tiet ovat hyväkuntoisia, liikenne rauhallista, ja autovuokraamojen hinnat (sekä polttoaine) suomalaisittain edullisia.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja ja löydä paras tarjous!

Lue lisää liikkumisesta Kanarialla

Kanariansaarten opastetut kierrokset

Kanarialta löytyy kymmeniä erilaisia opastettuja saarikierroksia. Niiden lisäksi on mahdollisuus päästä kokeilemaan mm. snorklaamista, sukeltamista, vesiskootterilla hurjastelua, surffaamista ja liitovarjoilua.

Voit varata kätevästi netistä Kanarian retket ja aktiviteetit.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi