Gran Canaria – tällainen on Kanarian suosikkisaari

Maspalomasin hiekkadyynit Gran Canarialla. Kuva: John Walker / Shutterstock

Rantoja, vuoristoa ja hiekkadyynejä. Äkkijyrkkiä rantakallioita, subtrooppisia palmukeitaita ja vuoriston havumetsiä.

Gran Canarian maisemat ovat niin monimuotoiset, että kooltaan sangen pieni saari on saanut mahtavan lempinimen: mantere pienoiskoossa. Tämän mantereen ympäri ehtii ajaa vaikka päivässä!

Ulkomuodoltaan Gran Canaria onkin kuin satusaaren perikuva: muodoltaan melkein pyöreä saari nousee merestä korkeuksiin. Saaren korkein huippu, Pico de las Nieves, kohoaa 1949 metrin korkeuteen.

Pieni suurkaupunkikin täältä löytyy: Las Palmas on Kanariansaarten suurin kaupunki – ja yksi viihtyisimmistä.

Irwin Goodman ei aivan suotta laulanut 1970-luvun alussa, Keihäsmatkojen kultakaudella: ”Ooo Las Palmas, sun helmaasi aina jään! Ooo Las Palmas, sun luoksesi lämpimään!”

Gran Canaria ja Las Palmas ovat toki muuttuneet paljonkin Irwinin ajoista, mutta paljon vanhaa on myös jäljellä, varsinkin suomalaisten suosikkikohteessa Playa del Inglésissä, jossa voi edelleen heittäytyä Keihäsmatkojen retrotunnelmaan. Edes Irwin ei ole kadonnut täältä minnekään: hän koristaa anniskeluliike Ryysyrannan logoa.

Modernimpaa lomatunnelmaa löytyy Gran Canaria uudemmista kohteista kuten tyylikkäästä Melonerasista.

Kannattaako Gran Canarialle matkustaa?

Playa del Inglesissä riittää hiekkarantaa. Kuva: Kalin Eftimov / Shutterstock

Suurin syy matkustaa Gran Canarialle on helppo lomailu: Täältä löytyvät kaikki tarvittavat palvelut, ja Playa del Inglésissä jopa suomeksi. Aurinkoa riittää talvellakin, muttei läkähdyksiin asti – ilmastoltaan Gran Canaria on Teneriffan ohella Kanarian paras.

Maisemat ovat hienot vaeltajille, ja varsinkin Puerto Ricossa pääsee merelle kalastamaan ja delfiinejäkin voi bongata.

Las Palmas on mukava kaupunki, jossa riittää myös paikallistunnelmaa. Perheitä hemmotellaan paremmissa hotelleissa hienoilla uima-altailla sekä saaren vesi- ja teemapuistoilla.

Iltaelämää riittää, varsinkin Playa del Inglésissä, joka on yksi LGBT-yhteisön kaikkein suosituimmista rantakohteista. Toukokuussa Playa del Inglesin valtaa yksi Euroopan suurimmista Gay Pride -tapahtumista.

Helmi-maaliskuussa eri puolilla Gran Canariaa juhlitaan karnevaaleja.

Mutta mitään varsinaisia kerran elämässä -elämyksiä Gran Canaria ei tarjoa. Eikä sen tarvitsekaan tarjota. Usein hyvään lomaan riittää juuri se helppous.

Saaren ympäri

Gran Canaria tekemistä
Gran Canaria tunnetaan kauniista maisemistaan. Kuva: Radek / Unsplash

Kooltaan Gran Canaria on varsin pieni: pyöreän saaren halkaisija on vain 50 kilometriä ja saaren ehtii kiertää autolla päivässä.

Pääkaupunki Las Palmas sijaitsee saaren koillispuolella, ja rantakohteet ovat keskittyneet saaren eteläpuolelle.

Itärannikolla Las Palmasin, lentokentän ja rantakohteiden välillä kulkee nopea moottoritie. Saaren länsirannikko on asumattomampaa ja vuoristoisempaa seutua ja mutkitteleva tie sen mukainen.

Jos lähdet päiväretkelle saarta kiertämään, se kannattaa tehdä niin, että ajaa ensin länsirannikon kautta, jottei ilta pääse yllättämään vuoristotiellä.

Katso tarjoukset autonvuokraan Gran Canarialla.

Gran Canarian kohteet

Las Canteras -ranta, Las Palmas. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock

Itsenäiselle matkailijalle Gran Canarian paras kohde on mukava pääkaupunki Las Palmas. Tämä on saaren harvoja paikkoja, joissa voi edelleen kokea aitoa kanarialaista elämänmenoa. Kaupungin sydämenä sykkii keskusta: vanhakaupunki Vegueta sekä uudempi Triana, jonka kävelykaduilta löytyy monta hyvää ravintolaa ja muotipuotia.

Hotel Madrid sijaitsee Trianan ytimessä kaupungin kauneimmalla aukiolla, Plaza de Cairascolla. Las Palmasin katedraaliinkin on vain muutaman minuutin kävely.

Las Palmasin ranta, Las Canteras, on yksi maailman hienoimmista kaupunkirannoista. Loivasti syvenevä ranta sopii hyvin lapsiperheille. Rantahotelleista tasokkain on Hotel Cristina, jonka huoneet ovat tilavia, minimalistisiksi uusittuja. Uima-allas ja aurinkoterassi, jolla ruoka- ja juomatarjoilu. Alueen todellinen helmi on Hotel Doña Luisa. Hotelli on erinomaisessa kunnossa, huoneet ovat tilavia ja nykyaikaisia, henkilökunta ystävällistä ja kielitaitoista.

Varsinaiset rantakohteet sijaitsevat saaren eteläpuolella ja ne voi jakaa kahteen alueeseen: Maspalomasiin ja Puerto Ricoon.

Maspalomas – suomalaisten suosikki

Playa del Ingles
Playa del Inglésin ranta kaartuu kohti Maspalomasin hiekkadyynejä. Kuva: Marco Verch, Flickr CC

Suomalaisten suosituin kohde on Maspalomasin alueella sijaitseva Playa del Inglés, kaupunkimainen rantakohde. Samaan Maspalomasin alueeseen kuuluvat myös varsinainen Maspalomasin ranta (edellistä rauhaisampi), tyylikäs Meloneras sekä ruotsalaisten ja muiden skandinaavien suosimat San Augustin ja Bahia Feliz.

Alueet ovat varsin lähellä toisiaan ja niistä on helppo kiertää samoja nähtävyyksiä. Suurin ero on siinä, että kun Playa del Inglés on kaupunkimainen rantakohde, Maspalomas ja Meloneras ovat modernimpia lomaresortteja ja koostuvat pääosin suurista ja tyylikkäistä hotellikomplekseista.

Karkeasti ottaen Maspalomas ja Meloneras sopivat perheille ja rauhaa etsiville, Playa del Inglés niille, jotka kaipaavat yöelämää ja monipuolisia palveluita.

Suomalaisten matkanjärjestäjien käyttämistä hotelleista Abora Catarina by Lopesan sopii erityisesti perheille. Aikuisille tarkoitettu Bohemia Suites & Spa on yksi koko Gran Canarian parhaista hotelleista.

Puerto Rico, Puerto de Mogan ja Gran Canarian lounaisrannikko

Puerto de Mogan on Gran Canarian idyllisimpiä kohteiita. Kuva: Tomasz Czajkowski / Shutterstock

Saaren toinen matkailukeskittymä on lounaisrannikolla. Alueen keskus on Puerto Rico, joka tunnetaan Kanarian aurinkoisimpana kohteena. Kattilamaisen laakson rinteille levittäytyvän laakson keskustassa on kävelykatuja ja ostoskeskus. Lahdenpohjukassa aukeaa hevosenkengän muotoinen hiekkaranta.

Puerto Ricon satamasta lähtevät suositut delfiini- ja kalastusretket. Lapsiperheille sopivaa ajanvietettä löytyy Lago Taurito -vesipuiston liukumäistä ja altaista sekä Angry Birds -seikkailupuistosta.

Puerto Ricon hotelleista kehuja ovat keränneet etenkin all-inclusive -keidas Riu Vistamar ja päheä huoneistohotelli Bahia Blanca.

Puerto Ricon ohella suomalaiset matkanjärjestäjät myyvät tällä alueella matkoja myös muutamaan muuhun pieneen kohteeseen kuten Tauritoon, joiden hotellit edustavat pääosin kahden tai kolmen tähden tasoa.

Alueen mukavimpia kohteita Puerto de Mogan, joka on säilyttänyt entisen kalastajakylän pittoreskia tunnelmaa. Pariskuntien suosimassa Cordial Morgan Paraisossa kelpaa köllötellä omassa terassin poreammeessa vaikka myöhään yöhän.

Millaisia ovat Gran Canarian rannat?

Puerto Rico Gran Canaria
Puerto Ricon ranta Gran Canarialla. Kuva: Miltiadis Fragkidis / Unsplash

Maspalomasin alueelle tunnusomaista ovat pitkät rannat ja komeat hiekkadyynit, Puerto Ricolle pienemmät mutta pittoreskimmat, jyrkkien rantakallioiden väliin puristuneet rannat.

Hiekka on rannoilla pääosin ruskeaa autiomaan hiekkaa tai tummaa laavahiekkaa, minkä takia meri ei kimalla kovin säihkyvänä.

Gran Canarian kauneimmat rannat – Anfi del Mar ja Playa de Amadores

Playa de Amadores eli rakastavaisten ranta on Gran Canarian kaunein ranta. Kuva: Ingus Kruklitis / Shutterstock

Gran Canarian rantojen muuten hienoiseen harmauteen tekevät poikkeuksen Puerto Ricon suunnalla sijaitsevat Anfi del Mar ja Playa de Amadores (”Rakastavaisten ranta”), joiden rantojen vaalea hiekka on tuotu saarelle muualta. Merikin on näillä kahdella rannalla turkoosimpaa kuin muualla.

Jos siis haluat nauttia Gran Canarian rannoista kauneimmillaan, käy jommallakummalla ainakin päiväretkellä!

Gran Canaria – näkemistä ja tekemistä

Gran Canaria nähtävyydet
Gran Canarian vuoristoiset sisäosat sopivat retkeilyyn. Kuva: Jef Willemyns / Unsplash

Gran Canarialla ei tekeminen lopu kesken. Tarjolla on vesipuistoja, vaelluspolkuja, valassafareita ja useita golfkenttiä.

Voit varata kätevästi netistä Gran Canarian aktiviteetit ja opastetut retket Gran Canarialla.

Las Palmas ja meriakvaario Poema del Mar

Gran Canarian uusimpia – ja parhaita – nähtävyyksiä on Las Palmasiin muutama vuosi sitten avattu saariston ainoa meriakvaario. Täällä tulevat tutuiksi eksoottiset kalat haita ja rauskuja myöten.

Akvaario on suuri ja huolella tehty, muttei aivan mahdottoman valtava, vaan sen ehtii hyvin kiertää kahdessa, kolmessa tunnissa. Aikaa jää myös saaren mukavaan pääkaupunkiin Las Palmasiin tutustumiseen.

Hyviä retkikohteita Las Palmasista ovat Jardin Botanico Canario (kasvitieteellinen puutarha) sekä Arucasin pikkukaupunki, joka tunnetaan Arehucas-rommista.

Liput Poema del Mariin voi varata etukäteen netistä.

Maspalomasin hiekkadyynit

Maspalomas dyynit Gran Canaria
Maspalomasin hiekkadyyneillä kelpaa fiilistellä. Kuva: Melisa Popanicic / Unsplash

Gran Canarian kuuluisin nähtävyys ovat Maspalomasin hiekkadyynit, jotka sijaitsevat aivan Playa del Inglésin ja Maspalomasin vieressä. Niillä on helppo vierailla myös Melonerasista, eikä Puerto Ricostakaan ole kuin 20 kilometrin ajomatka.

Vesipuisto Aqualand Maspalomas

Rantojen lisäksi Maspalomasin alueella pääsee uimaan kahdessa vesipuistossa. Suurempi ja komeampi on Aqualand Maspalomas, josta löytyy kymmeniä vesiliukumäkiä ja muita houkutuksia. Sopivia altaita ja liukuja sekä lapsille että aikuisille.

Erikoisuutena mahdollisuus uintiin merileijonien kanssa! Mikäli mielit merileijonien sekaan, tulee uimahetki varata ajoissa etukäteen, sillä paikkoja on rajoitetusti. Vesipuistossa on myös baareja, ravintola ja matkamuistomyymälä.

Pienempi vesipuisto on Puerto Ricon suunnalla sijaitseva Lago Taurito Water Park, joka sopii parhaiten pienemmille lapsille. Tämän vesipuiston vettä ei tosin valitettavasti lämmitetä talvella.

Aqualand Maspalomasin pääsylipun voi ostaa etukäteen netistä.

Huvipuisto Holiday World

Gran Canarian suurin huvipuisto sijaitsee melkein Playa del Inglésin vieressä. Perinteisiä huvipuistolaitteita (maailmanpyörä, vuoristorata, kieputtimia), sekä tietysti hattaraa ja hampurilaisia. Kilpa-autoilun fanittajille tarjolla F1-simulaattori.

Lintupuisto Palmitos Park

Palmitos Park Gran Canaria
Defiinien esitys. Palmitos Park, Maspalomas. Kuva: Cristian Puscasu / Shutterstock

Maspalomasin pohjoispuolella sijaitsee lintupuisto Palmitos Park, jonka parin kilometrin mittaisen kävelyreitin varrella voi ihailla lintuja ja apinoita. Papukaija- ja petolintunäytösten lisäksi Palmitos Parkin vetonauloja ovat orkideatalo, kaktuspuisto ja yli 300 kalalajin meriakraavio.

Sioux City Park – villin lännen tunnelmia Gran Canarialla

San Augustinin suunnalla sijaitseva villin lännen teemapuisto, jossa mm. karjanajo- ja pankkiryöstönäytöksiä. Sioux City on Gran Canarian vanhin teemapuisto.

Puerto Ricon valas- ja delfiiniretket

Puerto Ricoon kannattaa suunnata delfiiniretkelle. Kanariansaarten vesistä on tavattu 26 delfiini- ja valaslajia, joista osaa pääsee delfiinisafarilla katsomaan aivan läheltä.

Delfiiniretken voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Kalastus Gran Canarialla

Aavalle Atlantille tehtäviltä kalastusretkiltä on mahdollisuus napata melkoisia vonkaleita. Puerto Ricosta on muodostunut yksi koko Kanarian suosituimmista kalareissujen lähtöpaikoista.

Lue lisää kalastuksesta Kanarialla.

Gran Canarian vaellukset

Vaelluspolku Roque Nublo -huipulle Gran Canarialla. Kuva: Oleg Znamenskiy / Shutterstock

Sisämaan jylhistä vuoristomaisemista nauttii parhaiten vetämällä vaelluskengät jalkaan ja suuntaamalla Caldera de Bandaman kraatterimaisemiin tai 1817 metrin korkeudelle kohoavaa Roque Nublo -kivihuipun vaelluspoluille.

Saaren sisäosissa risteilee satojen kilometrien edestä vaelluspolkuja, joita pitkin maanviljelijät kulkivat muuleineen ennen maanteiden rakentamista. Polkuja kutsutaan nimellä Caminos Reales eli Kuninkaalliset tiet.

Mukavia patikkamaastoja löytyy myös aivan rantakohteiden läheltä: rantaharjanteille patikoimisesta palkitaan upeilla merimaisemilla.

Gran Canarialla patikoimisesta kiinnostuneen kannattaa tilata netistä teos Gran Canaria -retkeilyopas.

Roque Nublo – Gran Canarian näköalapaikka

Saaren vehreän vuoristoisissa sisäosissa voi vaeltaa – tai ajaa autolla kiemuraisia teitä pitkin kohti saaren kuuluisinta näköalapaikkaa, Roque Nublo -kivipaatta, jonne on parkkipaikalta reilun puolen tunnin patikkamatka.

Hyvällä ilmalla paikalta näkee Teneriffalle saakka.

Surffaus Gran Canarialla

Gran Canaria on suosittu surffauskohde, ja etenkin Las Palmasin edustalla sijaitseva Las Canterasin ranta on tunnettu hyvistä aalloistaan.

Lainelautailukurssit kestävät yleensä 1–3 päivää, ja niille voi osallistua ilman aiempaa kokemusta. Ammattitaitoinen kouluttaja on koko ajan mukana, ja neuvoo tarvittaessa vaikka kädestä pitäen.

Sukellus ja snorklaus

Gran Canarian paras snorklaus- ja sukelluskohde on El Cabron, joka sijaitsee saaren kaakkoisosassa. Alue on pidetty koskemattomana ja suojeltu meriluonnonpuistona, minkä takia vedessä on paljon enemmän elämää kuin saaren muilla rannoilla.

Ongelmia voi tosin aiheuttaa kulkeminen: loppumatka tietä on aikamoista kärrypolkua.

Gran Canarian kylpylät

Gran Canarialla on monta romanttista ja rauhallista kylpylää, joissa voi kokeilla luksushierontaa, mutahoitoja, aloe vera -käsittelyjä ja höyrykylpyjä.

Shoppailu Gran Canarialla

Shoppailuhimo tyydyttyy parhaiten Las Palmasissa, johon saavutaan ostoksille ympäri Gran Canariaa. Parhaat paikat ovat El Corte Inglés -tavaratalo sekä Trianan kaupunginosan kävelykatujen pikkuputiikit.

Paikalliset markkinat järjestetään tiistaisin Arguineguinissa ja perjantaisin Puerto de Moganissa.

Liikkuminen – bussit Gran Canarialla

Kätevimmin saaren kiertää vuokra-autolla, mutta suosittujen kohteiden välillä kulkee helposti myös busseilla (guagua). Playa del Inglesin ja Maspalomasin turistikeskuksista pääsee pääkaupunki Las Palmasiin selvästi alle kymmenellä eurolla. Lyhyet bussimatkat maksavat vain muutaman euron.

Las Palmasin kaupunkiliikenteessä lippu maksaa noin puolitoista euroa.

Ajomatka Maspalomasin ja Las Palmasin välillä on noin kolme varttia.

Katso tarjoukset autonvuokraan Gran Canarialla.

Gran Canarian lentokenttä

Gran Canarian lentokenttä (LPA) sijaitsee saaren itärannikolla aika lailla Las Palmasin ja Maspalomasin puolivälissä. Molempiin on kentältä noin puolen tunnin ajomatka.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Gran Canarialle

Gran Canaria on yksi suomalaisten matkatoimistojen suosituimmista valmismatkakohteista. Gran Canarialle löytyy yleensä hyviä matkatarjouksia ja halpoja äkkilähtöjä.

Lue lisää: Kanaria-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi