La Gomera – satumetsien saari

La Gomeran laakeripuumetsät ovat kuin luotuja kiirettömään kävelyretkeen.

La Gomera on yksi pienemmistä ja rauhallisemmista Kanarian saarista. Gomera on vain tunnin lauttamatkan päässä Teneriffasta, mutta kuitenkin aivan omanlaisensa. Karun ja vulkaanisen maaperän sijaan Gomera on vehreä saari, jonka kukkuloita peittävät ikiaikaiset laakeripuumetsät. La Gomeran kuuluisin nähtävyys onkin Garajonayn kansallispuisto ja sen tunnelmalliset vaelluspolut.

Isompiin Kanariansaariin verrattuna La Gomeralla ei ole juuri ollenkaan massaturismia. Toki Suomestakin pääsee pakettimatkalle mm. Valle Gran Reyhin ja Playa Santiagoon, mutta harva matkustaa Gomeralle hiekkarantojen tai hotellin uima-altaalla loikoilun vuoksi. Gomeralla lomaillaan menemällä metsään.

Garajonayn kansallispuiston laakeripuumetsät

Laakeripuumetsän siimeksessä ei aurinko porota.

La Gomeran sisäosat ovat vuoristoisia. Pohjoisen kukkuloita ja jylhiä rotkomaisemia peittävät tuuheat ja yhtenäiset laakeripuumetsät (espanjaksi ”laurisilva”). Saaren etelä- ja länsipuolet ovat kuivempia ja karumpia.

Käytännössä jokainen Gomeralla vieraileva poikkeaa myös Garajonayn kansallispuistossa, sillä se peittää lähes koko saaren sisäosan. Puisto on kukkulaista maastoa, jonka halki kulkee myös muutama tavallinen maantie – jo auton ikkunasta pääsee ihailemaan metsää, joka on kuin suoraan satukirjan sivuilta.

Mutta eihän pelkkä maisemien katselu riitä! Gomeran laakeripuumetsien harras tunnelma pitää kokea kaikilla aistella: mustarastaiden jatkuva konsertti, kukkuloiden rinteet äänettömästi peittävä usva, ja kostean sammalen tuoksu saavat mielikuvituksen laukkaamaan. Garajonayn kansallispuistoa ei turhaan kuvailla sanoilla ”Disney-metsä” ja ”Jurassic Park -metsä”.

Vaeltaminen La Gomeralla

Garajonayn vaelluspolkuja reunustavat saniaispensaat sekä ikivanhat orjanlaakerit, jotka ovat kauttaaltaan sammalen peitossa – aivan kuin puut olisivat vetäneet niskaansa vihreät sammaltakit.

Metsän siimeksessä ja kukkuloiden harjanteilla risteilee useita patikointireittejä. Niistä suurin osa sopii kenelle tahansa normaalikuntoiselle. Reittien pituus vaihtelee puolesta tunnista koko päivän mittaiseen vaellukseen.

Reitit on merkitty selkeästi, joten karttaa ja kompassia ei tarvita. Pöydin ja penkein varusteltuja taukopaikkoja on tasaisin välimatkoin, joten muista pakata reppuun eväät! Yksi kauneimmista (ja helpoimmista) reiteistä on Las Crecesistä Las Hayasiin johtava polku.

Garajonayn kansallispuiston kävelyreitit on merkitty selkeästi.

La Gomera kävelypoluille kannattaa ottaa eväiden ja vesipullon lisäksi takki. Sää metsän siimeksessä voi muuttua yllättävän viileäksi aivan yhtäkkiä, kun matalalla leijuva pilvimeri nielaisee koko kukkulan syleilyynsä.

Ennen vaelluspoluille lähtemistä on hyvä idea poiketa Juego de Bolas -infokeskuksessa, jossa jaetaan tietoa kansallispuistosta.

Mirador de Abrante -maisemaravintolan näkymä suorastaan huimaa!

Garajonayn kansallispuiston lisäksi Gomeralla pitää pistäytyä ainakin koillisrannikolla Agulossa, jota pidetään saaren kauneimpana kylänä. La Gomeran ilmavin näkymä aukeaa Agulon kylän yläpuolella kohoavan korkean jyrkänteen reunalla olevasta Mirador de Abrante -maisemaravintolasta.

Auton vuokraaminen La Gomeralla

La Gomera on suosittu päiväretkikohde Teneriffalta, sillä lauttamatka kestää vain tunnin. Mutta enemmän Gomerasta nauttii viettämällä ainakin pari päivää saarta kierrellen. Parhaiten se onnistuu vuokra-auton kanssa.

La Gomera on kompaktin kokoinen saari, jonka ympäri ajelee yhdessä päivässä. Tiet ovat hyväkuntoisia, liikenne rauhallista, ja autovuokraamojen hinnat (sekä polttoaine) suomalaisittain edullisia.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Kanarialle

Kaikki suomalaiset matkatoimistot tekevät pakettimatkoja Kanarialle loka-maaliskuussa. Kanarian lomakohteisiin löytyy usein erittäin edullisia pakettimatkoja.

Omatoimimatkailija voi ostaa pelkät lennot ja varata majoituksen hotellivarauspalvelun kautta – tällä tavalla loman voi viettää vaikka kahdella eri saarella. Suosittu vaihtoehto on ostaa pakettimatka Teneriffalle, ja vierailla La Gomeralla yhden tai kahden yön omatoimiretkellä.

Lauttaterminaali sijaitsee Gomeran suurimmassa (muttei silti kovin suuressa) kaupungissa, itärannikolla olevassa San Sebastianissa. Kätevä tukikohta on länsirannikon Valle Gran Rey.

La Gomeran hotellit

La Gomeralta löytyy monen tasoista majoitusta suurista hotelleista muutaman huoneen casa rural -majataloihin. Vaellusmatkailijalle kiinnostavimpia majapaikkoja ovat saaren sisäosissa olevat pienet mutta tasokkaat hotellit, joista on lyhyt matka La Gomeran vaelluspoluille.

Hotel Rural Ibo Alfaro sopii loistavasti patikointimatkan tukikohdaksi. Upeat maisemat pohjoisen Hermiguan laakson yli, rauhallinen sijainti ja perinteitä kunnioittava sisustus.

Parador de la Gomera sijaitsee La Gomeran suurimmassa kaupungissa, San Sebastianissa, omassa ylhäisessä yksinäisyydessään korkean kalliojyrkänteen laella. Maisemat ovat vertaansa vailla – hotellista näkee Teneriffan Teide-tulivuorelle saakka! Siirtomaa-aikainen sisustus, vehreät puutarhat ja rauhalliset sisäpihat henkivät löytöretkien ajan tunnelmaa.

Hotel Gran Rey on keskikokoinen ja -hintainen resortti, jonka läheltä löytyy tumma laavahiekkaranta ja monta La Gomeran parasta ravintolaa. Hotellin katolla olevalta uima-allasalueelta avautuu upea maisema.

Katso tarjoukset La Gomeran hotelleihin.

Lue lisää: Kanaria-matkaopas

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi