Santa Cruz de Tenerife – aitoa Kanarian tunnelmaa

Santa Cruz, Teneriffa. Kuva: Ross Helen / Shutterstock

Teneriffan suurin kaupunki, saaren pohjoiskolkassa sijaitseva Santa Cruz de Tenerife, jää useimmilta saarelle matkaavilta turisteilta kokematta, mikä on sääli: se on kaunis ja tunnelmallinen espanjalaiskaupunki, jossa matkailija saa rahoilleen huomattavasti paremman vastineen kuin Teneriffan etelärannikon turistikohteissa.

Santa Cruz on jäänyt paitsioon kahdesta syystä: kaupungissa ei ole uimarantaa ja sen ilmastoa pidetään hieman epävakaana. No, kaikki on suhteellista: on totta, että Teneriffan pohjoisrannikko on kylmempi ja sateisempi kuin etelärannikko, mutta keskilämpötiloissa ero on vain 1–2 astetta, eikä sateisuus tarkoita huonollakaan tuurilla mitään Lofoottien ilmastoa.

Ja mitä tulee rannan puutteeseen: varttitunnin bussimatkan päässä kaupungin keskustasta on yksi Teneriffan upeimmista uimarannoista, hienohiekkainen Playa de Las Teresitas.

Las Teresitas -ranta Santa Cruz de Tenerifen lähellä. Kuva: Holbox / Shutterstock

Itse kaupunki on mukavan kompakti ja helposti käveltävissä. Asukkaita on kutakuinkin Tampereen verran, mutta espanjalaisten mieltymys hoitaa sosiaalisia suhteita kahviloissa, ravintoloissa ja baareissa tekee siitä suuremman tuntuisen ja hyvin vilkkaan ja eläväisen. Ravintolatarjonta on ensiluokkainen.

Santa Cruz on myös hyvä tukikohta jos haluaa retkeillä muualla Teneriffalla: jos ei halua vuokrata autoa, lähes joka paikkaan pääsee myös busseilla.

Santa Cruzin parhaat nähtävyydet

Tenerife Espacio de las Artes

Ultramoderni, hyvällä tyylitajulla toteutettu kulttuurikeskus aivan keskustan kupeessa. Rakennus kätkeää sisäänsä modernin taiteen museon ja suuren kirjaston, joka pitää ovensa auki vuorokauden ympäri. Vaihtuvat taidenäyttelyt ovat tasokkaita ja usein yhteiskunnallisesti kantaaottavia.

El Mercado de Nuestra Señora de África

La Recova -nimellä kansan tuntema kauppahalli on kiinnostava käyntikohde sekä gastronomian että arkkitehtuurin ystäville. Vuonna 1944 valmistunut neoklassinen rakennus kätkee sisäänsä lukemattomia myyntitiskejä ja pari loistavaa meren antimia tarjoavaa pikkubaaria, kuten Dos Grados Centigrados ja La Ría.

Auditorio de Tenerife

Auditorio de Tenerifen on suunnitellut maailmankuulu arkkitehti Santiago Calatrava. Kuva: Giles Thomas, CC

Maailmankuulun arkkitehdin Santiago Calatravan luomus, massiivinen kupumainen rakennus, jonka konserttisalissa voi kuunnella vaikkapa Teneriffan sinfoniaorkesteria tai kansainvälisiä poptähtiä.

Santa Cruzin karnevaali

Uskonnollinen kulkue Santa Cruzin naapurikaupunki La Lagunassa. Kuva: Astudio / Shutterstock

Santa Cruzin karnevaalin väitetään olevan maailman toiseksi suurin heti Rio De Janeiron karnevaalin jälkeen. Mene ja tiedä – mutta värikäs, meluisa, kaaoottinen ja mieleenpainuva se ainakin on. Santa Cruzissa karnevaaleja on juhlittu 1600-luvulta alkaen, eikä edes diktaattori Franco saanut niitä keskeytettyä yrityksestään huolimatta.

Juhlinta jakautuu viralliseen ohjelmaan ja epävirallisiin katubileisiin, ja karnevaalin aikaan kaupunki on täydellisessä poikkeustilassa. Juhlimiseen osallistuvat kaikki – paitsi ehkä ne muutamat tiukkapipot, jotka ovat yrittäneet viime vuosina saada oikeusteitse korvauksia juhlimisesta aiheutuvasta meluhaitasta.

Retket Santa Cruzista

Helpoin retkikohde on kuvankaunis La Lagunan kaupunki, joka on käytännössä kasvanut yhteen Santa Cruzin kanssa. Matka sujuu mukavasti pikaraitiovaunulla. La Lagunan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde, ja suuren yliopistonsa ansiosta kaupunki on myös tunnettu vilkkaasta yöelämästään.

Luonnonystäville voi suositella retkeä Teiden kansallispuistoon, mutta ei kannata unohtaa myöskään lähempänä Santa Cruzia sijaitsevaa Anagan kansallispuistoa, joka tarjoaa jylhiä ja vehreitä vuoristomaisemia. Molemmissa kansallispuistoissa on paljon merkittyjä patikointireittejä.

Teide-tulivuori on koko Espanjan korkein huippu. Kuva: Ville Palonen

Teneriffan sisäosissa on paljon kiinnostavia kaupunkeja ja kyliä, joista kuuluisimpia ovat La Orotava ja Masca. Satamasta pääsee laivalla muun muassa Las Palmasiin.

Santa Cruzin ravintolat

Teneriffan ruokakultuuri on kiinnostava sekoitus manner-Espanjan keittiötä ja afrikkalaisia ja latinalaisamerikkalaisia vaikutteita. Kalan ja muiden meren herkkujen ystäville tarjonta on ylenpalttista. Santa Cruzissa löytää helposti laaturavintoloita kaikista hintaluokista.

Tasca La Rebotica (Calle San Francisco 17). Mukavan pikkuaukion kulmassa sijaitseva perinteikäs ja rento ravintola, jonka listalta löytyvät kaikki klassiset Kanarian-herkut mutta myös muutamia kekseliäitä fine dining -tyylisiä virityksiä ja erittäin maukkaita salaatteja. Erityissuositus: kalapullat.

La Esquina de Gamonal (Calle de Cruz Verde 11). Suosittu ja kohtuuhintainen laaturavintola, jossa iltaa voi viettää myös kadunvarsiterassilla. Kannattaa tilata useita annoksia jaettavaksi. Jos pitää lihasta, ei kannata jättää väliin tämän ravintolan entrecotea.

Tasca La Recova (Plaza Isla de la Madera). Budjettitimatkailijalle oiva lounasvaihttoehto. Kolme ruokalajia ja lasi viiniä irtoaa kahdeksalla eurolla. Konstailematonta kotiruokaa ja kiva terassimiljöö rauhallisella aukiolla, hieman sivussa kesustan hälinästä.

Restaurante Kazan (Paseo Milicias de Garachico 1). Yhden Michelin-tähden japanilaisravintola, jonka erinomaisen 60 euron maistelumenún jälkeen ei hetkeen tee mieli mennä suomalaiseen sushibuffetiin.

Santa Cruz – yöelämä

Santa Cruzissa osataan juhlimisen taito, joskin monet ovat sitä mieltä, että naapurikaupunki La Lagunassa yöelämä on vielä vilkkaampaa. Santa Cruzissa vilkkaimmat kulmat ovat Noria-kadulla, jossa terasseja on vieri vieressä sekä sen lähiympäristössä. Baarikeskittymiä on muuallakin, muun muassa Plaza del Principen ja Plaza Weylerin tuntumassa sekä rantakatu Avenida Francisco la Rochen varrella.

Banda Aparte Gin Bar (Calle Clavel 9). Boheemilla kadulla sijaitseva erittäin suosittu baari, joka on erikoistunut gineihin. Auki vain iltaisin.

Mojos y Mojitos (Calle La Noria, 38). Suositun baari- ja ravintolakadun kenties suosituin paikka. Sopii moneen tarpeeseen: alkuillasta tunnelma on lounge-henkinen, illan edetessä monessa pöydässä aterioidaan ja puolenyön jälkeen tanssilattia on kovassa käytössä.

Santa Cruz lasten kanssa

Santa Cruz on hyvä kohde lapsiperheillekin: etäisyydet ovat lyhyet, ja keskustassa on paljon kävelykatuja. Las Teresitasin hienolle uimarannalle pääsee kätevästi varttitunnissa paikallisbussilla (linja 910), ja hyvä paikka pulikoimiseen on myös kaupungin etelälaidalla sijaitseva maauimalakompleksi Parque Maritimo César Manrique (altaiden vettä ei lämmitetä, joten talvella se on alle 20-asteista).

Tenerife Espacio de las Artes -kulttuurikeskuksessa lapset on otettu hyvin huomioon: museossa on lapsille oma työpajanurkkaus, ja kirjaston pohjakerroksessa on suuri lasten alue leluineen ja makoilutyynyineen. Vieressä sijaitsevan luonnontieteellisen museon tulivuorinäyttely kiinnostanee ainakin kouluikäisiä lapsia.

Leikkipuistoja keskustassa on muun muassa Plaza Españan ja sataman välissä sekä El Mercado de Nuestra Señora de África -kauppahallin kupeessa. Kenties kaikkein rentouttavin paikka lasten kanssa oleiluun on kuitenkin vehreä ja viihtyisä Garcia Sanabria -puisto, jossa leikkipuistoja on kaksin kappalein. Jos tulee nälkä tai jano, kannattaa muistaa puiston pohjoislaidalla sijaitseva ravintola Strasse Park, joka on huomattavasti rauhallisempi ja parempi kuin leikkipuiston viereinen hektinen muovituoliterassi.

Santa Cruz – hotellit

Santa Cruz on sen verran pieni kaupunki, että majapaikan sijainnilla ei ole kovin suurta merkitystä: keskusta-alueella joka paikkaan voi kävellä. Etenkin karnevaalin aikaan kannattaa välttää kaikkein vilkkaimpien katujen ja aukioiden laidalla olevia hotelleja, jos haluaa saada öisin unta.

Hotel Adonis Pelinor on keskeisellä paikalla sijaitseva vaatimaton mutta asiallinen hotelli. Kahden hengen huoneet alkaen 40 euroa/yö.

Kauniin Garcia Sanabria-puiston kulmilla sijaitseva Hotel Colón Rambla on siisti perushotelli, jonka bonuksena on oma uima-allas. Kahden hengen huoneet alk. 60 euroa/yö.

Suomalaisten matkatoimistojen pakettimatkoilla voi yöpyä mordernissa Silken Atlantida Santa Cruz -hotellissa. Ylimmän kerroksen aurinkoterassilta avautuu komea kaupunkimaisema.

Katso tarjoukset Santa Cruzin hotelleihin.

Liikkuminen Santa Cruzissa

Santa Cruz on helposti käveltävissä, joskin välillä joutuu kipuamaan ylämäkeen, sillä kaupunki on rakennettu jyrkähköön rinteeseen. Yläkaupunkiin voi matkustaa halutessaan raitiovaunulla. Ydinkeskusta on pyhitetty jalankulkijoille. Taksit ovat edullisia.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Teneriffalle.

Lue lisää:

Kanaria-opas

Teneriffa – suurin ja kaunein Kanariansaari

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Kanarialle

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi