Espanjan parhaat matkakohteet

Alcazar-linna, Segovia. Kuva: Sorin Colac / Shutterstock

Espanja on yksi maailman parhaista matkakohteista: Espanja tarjoaa sekä rantoja että huikeita nähtävyyksiä – ja usein vieläpä samassa paketissa. Unescon maailmanperintökohteitakin Espanjassa on peräti 44 (enemmän on vain Italiassa ja Kiinassa).

Rantojen ja nähtävyyksien ohella Espanja houkutettelee lomalle rennolla elämänrytmillään ja asenteellaan. Voiko ihminen olla muuta kuin täydellisen onnellinen kiertäessään tapasbaarista toiseen herkullisen ruuan, juoman ja iloisen puheensorinan ohjaamina?

Espanjasta haaveiluun aivan ihana teos on Liisa Väisäsen Enemmän Espanjaa, matkakirja, joka johdattaa espanjalaiseen kulttuuriin ja maan kiehtovimpiin kohteisiin.

Espanjan matkat

Espanjan kauneimpia rantoja kannattaa etsiä Mallorcalta. Kuva: El Lobo / Shutterstock

Espanja on valtava maa ja parhaille kohteille kannattaakin matkustaa yksi matkailualue kerrallaan.

Tee yksi matka keskelle Espanjaa pääkaupunki Madridiin, toinen Barcelonaan ja Katalonian rannikolle (Costa Brava ja Costa Dorada), kolmas Aurinkorannikolle sekä Andalusian nähtävyyksille ja neljäs Baskimaalle Bilbaoon. Niin koet Espanjan matkakohteet monipuolisimmillaan – ja siltikin olet kokenut niistä vasta osan!

Jäljellä ovat vielä Mallorca ja Baleaarit, Santiago de Compostela ja Galicia, Kanariansaaret sekä Valencian alue… Ymmärsit oikein: Espanjaan voi – ja kannattaa – matkustaa vaikka kuinka monta kertaa.

Ja kun Espanjan matkat ovat yleensä vielä edullisia – kuten maan hintataso muutenkin – on vaikea olla kutsumatta Espanjaa Euroopan parhaaksi matkakohteeksi.

Espanjan kohteita on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen: kaikilla on omat valttinsa. Alta löydät kuitenkin vinkkejä, mikä voisi olla paras Espanjan kohde juuri sinulle.

Espanjan parhaat nähtävyydet

Alhambran palatsi, Granada. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

Espanjassa riittää maailman ihmeitä ihailtavaksi. Upeimmat historialliset nähtävyydet löytyvät Etelä-Espanjan Andalusiasta, jonne matkustaa kätevästi Malagan ja Aurinkorannikon kautta (Malaga on jo itsessäänkin erinomaisen mukava kaupunki).

Andalusian nähtävyyksistä satumaisin on Granadassa sijaitseva maurien rakentama Alhambra, joka on yksi maailman kuuluisimmista palatseista. Córdoba oli puolestaan maurien aikaan runouden, filosofian ja lääketieteen kehto, jolle veti sivistyskaupunkina vertoja vain Bagdad.

Muistona Cordoban suuruuden ajoista on 900 pylvään koristama moskeija La Mezquita, yksi Euroopan upeimmista esimerkeistä islamilaisesta arkkitehtuurista. Cordoban parhaita majoitusdiilejä on Hotel Mezquita, josta saa edullisesti avaran ja elegantin huoneen – ja vielä keskeisellä sijainnilla.

Sagrada Familia, Barcelona. Kuva: Natursports / Shutterstock

Uudempia maailman ihmeitä löytää puolestaan matkustamalla Pohjois-Espanjaan – Kataloniaan tai Baskimaalle. Katalonian keskuksen Barcelonan nähtävyyksistä ainutlaatuisimpia ovat arkkitehti Antonio Gaudin fantastiset rakennukset.

Maailmassa on tuskin toista kaupunkia, johon yksi ihminen olisi jättänyt yhtä näkyvän jäljen. Juuri Gaudin rakennukset tekevät Barcelonasta ainutlaatuisen kaupungin ja matkakohteen. Ja keskeneräinen Sagrada Familia, no, se on maailman kiehtovin kirkko.

Jättimäinen hämähäkki vartioi Bilbaon Guggenheim-museota. Kuva: Mimadeo / Shutterstock

Baskimaan nähtävyyksistä kuuluisin on Bilbaon Guggenheimin taidemuseo, joka on rakennettu entisen telakan päälle.

Pääkaupunki Madridin omat nähtävyydet eivät kuulu maailman ihmeiden joukkoon, vaikka kaupungissa hienoja museoita onkin. Mutta Madridista voi tehdä päiväretken upeisiin linnoitettuihin kaupunkeihin Toledoon ja Avilaan tai kauniista linnastaan kuuluisaan Segoviaan.

Espanjan parhaat kohteet kaupunkilomalle

Barcelonan Barri Goticista löytyy tunnelmallisia kujia. Kuva: Ansharphoto / Shutterstock

Espanjan suosituin kaupunkiloman kohde on monipuolinen Barcelona, jossa on niin paljon nähtävää (Sagrada Familia! Picasso! Miro!), että ainakin ensimmäiselle matkalle kannattaa varata useita päiviä. Nähtävyyksiensä lisäksi Barcelona tunnetaan herkullisesta ravintolatarjonnastaan.

Barcelonan majoitus voi olla tyyristä varsinkin kiihkeimmän turistisesongin aikaan. La Ramblan, keskustan halki kulkevan pääkadun, lähellä sijaitsee maineikas bilehostelli Kabul. Rauhallisempaa yösijaan etsivän kannattaa tutustua Barri Gòticin alueella olevaan Hotel Neriin. Upeasti kunnostettussa keskiaikaisessa kartanossa on pieni kattoterassi ja alakerrassa fantastisen hyvä ravintola. Katso tarjoukset Barcelonan hotelleihin.

Gran Via on Madridin kuuluisin ostoskatu. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Espanjan pääkaupunki Madrid puolestaan hurmaa matkailijan tunnelmallisilla kaupunginosillaan, jotka ovat täynnä ihanan rempseää espanjalaista elämänmenoa. Madridin tärkeimmät nähtävyydet ovat kolmikko upeita museoita: Reina Sofia, Prado ja Thyssen-Bornemiza, jotka ovat täynnä espanjalaisen taiteen merkkiteoksia El Grecolta, Velázquezilta, Goyalta, Picassolta, Mirólta ja Antoni Tàpiesilta. Madridin lumosta ehtii nauttii viikonlopunkin kaupunkilomalla.

Jos Madridin matkaohjelma on rakennettu taidemuseoiden ja nähtävyyksien ympärille, hotellia kannattaa etsiä Atochan rautatieaseman ympäristöstäJos taas Madridin-lomalla on tarkoitus ennen kaikkea nauttia nuorekkaasta kaupunkikulttuurista ja iltaelämästä, katso tarjoukset Malasañan, ja Chuecan hotelleihin.

Erinomainen hotellivalinta Madridin-matkalle on tyylikäs Posada del Dragón, joka sijaitsee La Latinan kaupunginosassa yhdellä Espanjan parhaista tapas-kaduista.

Pompidou-keskus Malagassa. Kuva: Pabkov / Shutterstock

Madridin ja Barcelonan lisäksi Suomesta on suorat ja hyvät lentoyhteydet myös Malagaan, Aurinkorannikon tunnelmalliseen keskukseen. Málaga on niin mukava ja aito andalusialainen kaupunki, että siellä kannattaa käydä lyhyellä kaupunkilomalla, vaikkeivät Costa del Solin aurinkorannat kiinnostaisikaan. Pablo Picasson kotikaupunki panostaa paljon myös taiteeseen: viime vuosina Málagaan on avattu monta uutta, hienoa taidemuseota.

Vanhankaupungin eteläpuolella Sohoksi ristityt korttelit kätkevät sisäänsä pieniä kiinnostavia gallerioita ja talojen seinillä on paljon graffittitaidetta. El Soho Málagan alueella on myös modernin taiteen museo CAC. Jos haluaa asua Sohon kaupunginosassa, on Hotel Castilla Guerrero siisti ja huokea perushotelli. Vanhaankaupunkiin ja Atarazanasin kauppahallille on hotellilta vain parisataa metriä.

Sevilla on Flamencon kotikaupunki. Kuva: Corrado Baratta / Shutterstock

Upea kaupunkiloman kohde Espanjassa on myös Sevilla, Andalusian pääkaupunki. Sevilla tunnetaan tietenkin flamencon kotikaupunkina, mutta kauniissa vanhassa kaupungissa vaikuttaa myös löytöretkien henki: Sevillalla oli pitkään yksinoikeus kauppaan Espanjan siirtomaiden kanssa, ja monet löytöretkeilijät lähtivät matkoilleen juuri Sevillasta.

Sevillan komeassa katedraalissa on Kristoffer Kolumbuksen hauta. Hotel Casa 1800 -hotellissa pääsee asumaan eleganteissa tunnelmissa Sevillan sydämessä. Edullisempaa majoitusta tarjoaa Pensión San Pancracio.

Espanjan parhaat rantakohteet

Lomakohteena Kanariansaaret on omaa luokkaansa rantojen määrässä ja upeissa vulkaanisissa maisemissaan. Jo foinikialaiset kuvasivat Kanariansaaria ”Onnellisten saariksi”, joilla asui sopuisia ihmisiä maailman ihanimmassa ilmastossa. Paljon on niistä ajoista muuttunut, mutta paljon myös pysynyt samana.

Kanariansaarten valtteihin kuuluu edelleen upeiden rantojen ja luonnon lisäksi myös ilmasto – Kanariansaarilla voi viettää rantalomaa myös talvella. Lue lisää Kanariansaarista.

Malaguetan uimaranta Malagassa. Kuva: Mffoto / Shutterstock

Ilmaston ja säiden osalta hyvänä kakkosena Espanjan rantakohteista tulee Aurinkorannikko eli Costa del Sol, jossa voi nauttia auringosta ja vaikka golfista myös talviaikaan, vaikka merivesi olisikin turhan viileää uimisiin.

Port de Soller, Mallorca. Kuva: Pixelliebe / Shutterstock

Costa del Solia paljon kauniimpia rantoja löytää Baleaarien saarilta, jotka elävät Kanarian tapaan uutta matkailun kukoistuskautta. Mallorcasta on tullut jälleen trendikäs lomakohde, ja Ibiza vetää juhlijoita. Rauhallisesta lomatunnelmasta pääsee nauttimaan Menorcalla.

Suosittuja rantakohteita Espanjassa ovat myös Costa Brava, Costa Dorada ja Costa Blanca. Kyllä: näissä nimissä menee helposti sekaisin!

Blanes, Costa Brava, Katalonia. Kuva: S-F / Shutterstock

Costa Bravan rannikko sijaitsee Barcelonasta koilliseen, lähellä Ranskan rajaa. Costa Bravan tunnetuimpia rantakohteita ovat Blanes, Lloret de Mar ja Tossa de Mar, mutta rannikolla on kaikkiaan parisensataa pienempää ja suurempaa rantaa. Osa rannoista on hiekkarantoja, toiset jyrkänteiden suojaamia pieniä kalliorantoja.

Muista käydä Costa Bravasta myös tunnelmallisessa Gironan vanhassakaupungissa ja Figueresissa Salvador Dalin entisessä kodissa, joka on niin outo kuin Dalilta voikin odottaa!

Llevant-ranta Saloussa. Kuva: Nito / Shutterstock

Barcelonasta lounaaseen sijaitsee puolestaan Costa Dorada eli “Kultarannikko”. Costa Doradan keskus on Tarragona-kaupunki, jonka roomalaisajan rauniot ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Costa Doradan suosituin rantalomakohde on Salou, joka on erityisesti perheiden suosiossa. Saloun vieressä on Euroopan toiseksi suurin huvipuisto, mahtava Port Aventura. Voit varata kätevästi netistä päiväretket Barcelonasta Salouhin sekä Port Aventuran ja Ferrari Landin pääsyliput.

Costa Blanca eli ”Valkoinen rannikko” sijaitsee puolestaan Espanjan kaakkoisosassa. Costa Blancan keskus on viihtyisä Alicanten kaupunki.

Makumatka Espanjaan

Mustekala-tapas. Kuva: Alvaro German Vilela / Shutterstock

Espanjaan kannattaa matkustaa myös ruuan perässä. Loistavia kohteita aidosta tapas-kulttuurista nauttimiseen ovat Madridin lisäksi Andalusian kaupungit Sevilla ja Granada.

San Sebastian. Kuva: S-F / Shutterstock

Baskimaan versio tapaksista ovat hienostuneemmat pintxot, joista on kuuluisa etenkin viehättävä San Sebastián. San Sebastiánissa kaikki on hämmentävän nättiä – pintxoja ja upeaa hiekkarantaa myöten. San Sebastián tuntuu aikahypyltä sadan vuoden takaiseen Eurooppaan, ensimmäistä maailmansotaa edeltäneeseen belle époquen aikakauteen.

Jos matkustat San Sebastianiin heinä-elokuun huippusesongin aikaan, muista varata majapaikka hyvissä ajoin etukäteen! Pensión Aida on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen majatalo. Pensión Edorta sijaitsee loistavalla paikalla aivan keskustassa. Katso tarjoukset San Sebastianin hotelleihin.

Valencia on paellan koti. Kuva: Stockcreations / Shutterstock

Paellan koti löytyy Valenciasta, joka on muutenkin maagisen kiehtova, turhan vähälle huomiolle jäänyt kaupunki. Jos tarina Graalin maljasta on totta, niin Valencian katedraali on sen todennäköisin säilytyspaikka.

Valencian ikimuistoisimpia majapaikkoja on vanhassa palatsissa sijaitseva ja silti kohtuuhintainen Caro Hotel, jonka huoneissa mondernit huonekalut yhdistyvät ikiaikaisiin puitteisiin.

Espanjan parhaat vaellukset

Teide-tulivuoren laelta aukeaa Teneriffan komein maisema. Kuva: Ville Palonen

Espanjan upeimmat vaellusmaastot löytyvät tuliperäisiltä Kanariansaarilta, joiden luonto on hyvin omanlaistaan.

Kulttuuripitoiseen vaeltamiseen sopii sen sijaan patikointi Galiciassa pitkin ”Santiago de Compostelan” -tietä, kristillisen maailman suosituinta pyhiinvaellusreittiä. Pyhiinvaellusreitti tarjoaa hitaan matkustamisen elämyksiä ja unohtumatonta yhteenkuuluvuuden tunnetta kaikille patikoinnista pitäville, uskonnollisesta suuntautumisesta riippumatta. Katso tarjoukset Santiago de Compostelan hotelleihin.

’El Caminito del Rey on huima reitti. Kuva: Alvaro Trabazo Rivas / Shutterstock

Maailman hurjin vaelluspolku löytyy puolestaan Andalusiasta läheltä Espanjan Aurinkorannikkoa. Caminito del Rey odottaa hurjapäitä vain reilun tunnin matkan päässä Malagasta. Polku oli vuosikaudet suljettuna vaarallisuutensa takia, mutta se on vihdoin avattu uudestaan yleisölle. Luvassa on ikimuistoinen matka pitkin vuorten reunaa kulkevia huimaavan kapeita vaelluspolkuja.

Barcelonasta käsin voi tehdä vaellusretken Pyreneiden vuoristoon, jossa odottavat upean alppimaiset maisemat. Lue lisää: Aragonian aarteet – patikoimassa Pyreneiden vuoristossa

Espanjan parhaat matkakohteet perheille

Salou_Port_Aventura
Saloun lähellä sijaitsevassa Port Aventurassa pääsee testaamaan Euroopan hurjimpia vuoristoratoja.

Espanja on syystäkin suosittu matkakohde lasten kanssa. Hienojen rantojen ja viihtyisien hotellien lisäksi monessa rantakohteessa pääsee nauttimaan lapsille suunnatuista huvituksista kuten vesipuistoista.

Erinomaisia perhelomakohteita Espanjassa ovat Kanariansaarten ohella Mallorca ja Menorca sekä Costa Doradan Salou, jonka lähellä sijaitsee Euroopan toiseksi suurin huvipuisto.

Halvat lennot Espanjaan

Historian lisäksi Madrid katsoo tulevaisuuteen. Kuva Madridin futuristiselta lentokentältä. Kuva: dalbera, Flickr CCMadridin futuristinen lentokenttä on Espanjan hienoimpia. Kuva: dalbera, Flickr CC

Espanja on Euroopan suosituin matkakohde, ja Suomestakin pääsee lentämään moneen kaupunkiin Espanjassa. Lennot Espanjan sisällä ovat halpoja.

Katso parhaat lentotarjoukset Barcelonaan tai lentotarjoukset Madridiin.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Espanjaan

Espanjan Aurinkorannikolle ja Kanariansaarille vievät pakettimatkalle käytännössä kaikki suomalaiset matkatoimistot. Espanjan lomakohteisiin on myös paljon edullisia äkkilähtöjä.

Espanjan vuokra-asunnot

Monella on haaveena vuokrata asunto Espanjasta. Mikä olisikaan ihanampaa kuin olla hetken aikaa melkein kuin espanjalainen itsekin? Asunnon vuokraaminen Espanjasta kannattaa varsinkin silloin, jos aikoo olla matkalla pitkän aikaa tai suurella seurueella.

Loma-asuntoja löytää hotellinvaraussivuistoilta kuten Booking.com, jossa on tarjolla lomahuoneistoja ympäri Espanjaa.

Autonvuokraus Espanjassa

Espanjassa matkustaa kätevästi junalla ja paikallisbusseilla, mutta mikään ei voita autolla ajamisen vapautta. Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Espanjan vinkit ja kokemukset

Espanjassa on valtavasti nähtävää, enemmän kuin ehtii useallakaan matkalla kokea. Jäikö meiltä mainitsematta sinun suosikkikohteesi? Kerro alta löytyvässä kommenttiosuudessa omat vinkkisi Espanjaan!

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi