Girona-matkaopas

Gironan historiallinen keskusta katedraaleineen. Kuva: S-F / Shutterstock

Costa Bravan pääkaupunki Girona on tunnelmallinen kaupunkilomakohde pitkän viikonlopun viettoon tai päiväretkikohteeksi alueen rantakohteista erityisesti historian, kulttuurin ja hyvän ruuan ystävälle.

Matkaa rannikolle on 35 kilometriä ja Barcelonaan 100 kilometriä.

Girona jakautuu uuteen ja vanhaan puoleen, joiden välissä virtaa joki. Muurien ympäröimän vanhankaupungin keskipiste on näyttävä Gironan katedraali.

Gustave Eiffelin suunnittelema silta Gironassa. Kuva: Lena Serditova / Shutterstock

Kulinaristille Girona tarjoaa muun muassa kolmen Michelin-tähden elämyksen Celler de Can Roca -ravintolassa, shoppailijalle loistavat ostosmahdollisuudet sekä bilettäjälle vilkkaan yöelämän.

Girona on ilmaston puolesta hyvä matkakohde ympäri vuoden, sillä kesällä lämpötilat nousevat noin 30 asteeseen ja talvella ne laskevat harvoin alle 15 asteen.

Gironan nähtävyydet

Gironan vanhassakaupungissa on tunnelmallisia kujia ja portaikkoja. Kuva: Deyan Denchev / Shutterstock

Gironan vanhakaupunki itsessään on tunnelmallinen nähtävyys. Kannattaa unohtaa kartta ja harhailla suuntaa vailla vanhankaupungin mutkittelevilla kujilla ja ikiaikaisten rakennusten varjoissa.

Vanhankaupungin keskipiste ja kaupungin suosituin vierailukohde on näyttävä Pyhän Marian katedraali, jonka rakennustyöt aloitettiin jo 1100-luvun alkupuolella. Katedraali edustaa useita eri tyylisuuntia.

Vanhassa kaupungissa sijaitseva keskiaikainen juutalainen kortteli on yksi maailman parhaiten säilyneistä juutalaisten historiallisista asuinalueista.

Arabialainen kylpylä Gironassa. Kuva: Phant / Shutterstock

Vanhan kaupungin kohokohtia on myös Arabialainen kylpylä (Banys Arabs), jonka maurit rakensivat 1100-luvulla. Kylpylä jälleenrakennettiin 1200-luvun lopulla.

Vanhaakaupunkia ympäröiville muureille (Passeig de la Mura) kannattaa kiivetä ihailemaan näkymiä. Varaa mukaan reilusti vettä ja vältä kesän helteisintä ja päivän porottavinta aikaa.

Gironan taidemuseo (Museu d’Art) sijaitsee vanhassa palatsissa, jossa on esillä varhaista goottilaistyylistä ja romaanista taidetta, renessanssin ajan taidetta sekä runsaasti 1800- ja 1900-lukujen katalonialaista taidetta.

Gironassa on useita muitakin museoita, joista kannattaa vierailla ainakin arkeologisessa museossa (Museo d’Arqueologia) ja kaupunginmuseossa (Museu d’Historia de la Ciutat).

Retket Gironasta

Teatre-Museu Dali on yksi Costa Bravan suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Iakov Filimonov / Shutterstock

Gironasta on helppo tehdä päiväretkiä Costa Bravan nähtävyyksille ja rannikon rantakohteisiin.

Mukava teemaretki Gironasta on Dalí-aiheinen kierros, jossa saman päivän aikana vieraillaan Dalín teatterimuseossa Figueresissa, Dalín kotimuseossa Cadaguésissa ja Galan linnassa Pubolissa.

Helpointa on retkeillä omalla autolla, jolloin matkalla voi poiketa kiinnostaville harhapoluille, mutta julkisillakin pääsee. Junamatka Gironasta Figueresiin kestää reilut puoli tuntia, Cadaguesiin pääsee bussilla parissa tunnissa ja Palsiin reilussa tunnissa.

Gironan ja Barcelonan välillä kulkee junia varsin usein ja matka kestää alle tunnin.

Lue lisää Costa Bravan nähtävyyksistä.

Lue lisää Barcelonasta.

Gironan ravintolat ja kahvilat

Girona on todellinen herkuttelijan matkakohde. Gironan alueelle on pakkautunut runsaasti Michelin-tähtiä: yhteensä 18 tähteä 14 ravintolalle. Eli jos kaipaat unohtumattomia illalliselämyksiä, suuntaa Gironan alueelle.

Yksi maailman parhaista ravintoloista, kolmen Michelin-tähden El Celler de can Roca sijaitsee Gironassa. Jos olet fine diningin ystävä ja haluat  ikimuistoisen illalliselämyksen, älä jätä pöytää varaamatta. Mutta muista olla ajoissa liikenteessä, sillä ravintolaan on kuukausien jono.

Pienemmällä budjetilla matkustava herkuttelee samaisen Rocan veljesparven nuorimmaisen perustamassa jäätelöbaarissa Rocambolescissa, joka löytyy Santa Clara -kadun varrelta. Tarjolla on kuutta jäätelömakua, joiden päälle kasataan niin monta täytettä hilloista pähkinöihin ja rouheista kastikkeisiin kuin napa vetää.

Noin 50 kilometrin päässä Gironasta, Regencósin keskiaikaisessa kylässä, sijaitsee ravintola La Calendula, joka on kannattaa käydä lounaalla tai illallisessa matkankin päästä. Keittiömestari Iolanda Bustos on luonut menyyn, joka hyödyntää paikallisia raaka-aineita ja luonnollisia makuja. Jokaisessa annoksessa on käytetty villiyrttejä, -juuria ja syötäviä kukkia, ja ne ovat kuin taideteoksia.

Jos ajomatka Gironasta ja takaisin tuntuu liian työläältä, voit myös yöpyä ravintolan yhteydessä Del Teatre -hotellissa.

Gironassa syö toki hyvin myös edullisesti. Gironan keskustassa on runsaasti ravintoloita, niin vanhassakaupungissa kuin uudellakin puolella. Eniten ravintoloita löytyy Plaça de la Independencialta sekä Plaça del Vinin, Carrer de la Forcan ja Rambla Libertatin varrelta.

Kannattaa huomioida, että Espanjassa syödään huomattavasti myöhempään Suomessa. Lounasta tarjoillaan yleensä klo 13–16 ja illallista iltakahdeksasta vähintään puoleen yöhön saakka. Ravintolat ovat avoinna vain lounas- ja illallisaikaan, eli noin klo 16–20 välisenä aikana suuhunpantavaa on saatavilla ainoastaan kahviloista ja tapas-baareista.

Lounasaikaan useimmissa ravintoloissa on tarjolla menu del dia eli päivän menyy, joka sisältää yleensä kolme ruokalajia ja ruokajuoman edulliseen yhteishintaan (noin 10–12 euroa).

Gironan yöelämä

Gironassa on paljon opiskelijoita, mikä näkyy vilkkaana yöelämänä. Vauhdikkainta on torstaista lauantaihin, mutta kaupungin lukuisat ravintolat, baarit, pubit ja klubit pitävät huolen siitä, että menoa löytyy viikon jokaisena iltana.

Espanjassa paitsi syödään myös biletetään myöhään. Ilta kannattaa aloittaa pitkän illallisen ääressä, sillä ravintoloiden keittiöt ovat avoinna myöhään ja ravintoloissa istuskellaan drinkkien ääressä usein pikkutunneille asti. Baareihin ja klubeille siirrytään yleensä vasta pitkän matkaa puolen yön jälkeen.

Baari- ja ravintolatarjontaa on erityisesti Carre del Ciutadansin varrella vanhassa kaupungissa sekä joen toisella puolella Plaça de la Independencia -aukion ympäristössä. Legendaarinen illanviettopaikka on katedraalin kupeessa sijaitseva L’Arc, joka palvelee päivisin kahvilana ja iltaisin baarina.

Ostokset Gironassa

Gironasta löytyy ostettavaa designtuotteista paikallisiin käsitöihin, vaatteista ja kengistä sisustustarvikkeisiin sekä käsityöläisherkuista koruihin. Suurimmat ostoskeskittymät löytyvät Rambla Llibertat -kadun ympäristöstä sekä Ciutadans-kadulta. Placa Catalunyalla on kauppahalli. Sekä Santa Clara -kadulla että Pont de Pedra -sillalla järjestetään lauantaisin markkinat. Gironan hintataso on yleisesti Suomea edullisempi.

Liikkeet ovat auki illalla myöhään, mutta kannattaa muistaa, että Espanjassa vietetään siestaa iltapäivällä noin klo 14–16, jolloin monet myymälät ovat suljettuna.

Girona – hotellit

Gironassa on runsaasti majoitustarjontaa jokaiseen makuun ja jokaiselle lompakolle. Edullisimmillaan kahden hengen huoneen voi saada 30 eurolla, mutta myös boutique- ja luksusmajoitusta löytyy.

Katso tarjoukset Gironan hotelleihin.

Matka Gironaan

Suomesta ei pääse suorilla lennoilla Gironaan, eikä sinne järjestetä myöskään valmismatkoja Suomesta, mutta Barcelonasta Gironaan on vain alle 100 kilometrin matka, joka taittuu nopeasti ja edullisesti junalla tai bussilla.

Gironaan pääsee lentämällä esimerkiksi Tukholman kautta, mutta matka Barcelonan kautta on kätevämpi ja edullisempi.

Get Your Guide -nettisivuston kautta voi myös varata opastetun päiväretken Barcelonasta Gironaan.

Helsingistä Barcelonaan pääsee suoraan ainakin Finnairin sinivalkoisin siivin.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Barcelonaan.

Lue lisää Costa Bravasta.

Costa Brava -oppaan on kirjoittanut Cocoa etsimässä -matkablogia pitävä Arna Grym.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi