Costa Bravan nähtävyydet

Teatre-Museu Dali on yksi Costa Bravan suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Iakov Filimonov / Shutterstock

Rantojen lisäksi Costa Bravalla riittää nähtävyyksiä ihailtavaksi ja patikointipolkuja kierrettäväksi.

Costa Bravan nähtävyyksistä kuuluisimmat ja kiehtovimmat liittyvät alueella syntyneen ja suuren osan elämästään viettäneen surrealismin mestarin, Salvador Dalín, elämään. Dalin teatterimuseo, kotimuseo ja Galan linna ovat kierrettävissä yhden päivän aikana jos liikkuu omalla autolla.

Costa Bravalla kannattaa tutustua myös hienoon Gironan vanhankaupunkiin ja Palsin keskiaikaiseen kylään.

Barcelona sijaitsee vain 60 kilometrin päässä Costa Bravan etelärajasta, joten sinne on helppo tehdä päiväretki mistä päin rannikkoa tahansa.

Gironasta kerrotaan lisää Girona-oppaassa.

Nähtävyydestä käyvät myös Costa Bravan kauneimmat rannat.

Figueres ja Dalín Teatterimuseo – Theatre-Museu Dalí

Teatre-Museu Dali on hiuman näköinen rakennus. Kuva: Verkhovynets Taras / Shutterstock

Costa Bravan nähtävyyksistä ainutlaatuisin löytyy Figueresista, joka on Ranskan rajan lähellä sijaitseva kulttuurikaupunki. Figueresissa Dalí näkyy kaikkialla. Dalín taiteen lisäksi tarjolla on lukuisia kirkkoja ja museoita.

Dalín itsensä suunnittelemassa Teatterimuseossa (Theatre-Museu Gala Salvador Dalí) mielikuvituksella ei ole rajoja. Jos museot ovat mielikuvissasi nukuttavan tylsiä ja pölyisiä kammioita niin Dalín viimeisinä vuosinaan suunnittelema Teatterimuseo on kaikkea muuta! Vierailu täällä on kuin kurkistus Dalín omalaatuiseen ja hullunkuriseen mielenmaisemaan. Theatre-Museu Dalí ei suotta olekaan yksi Espanjan suosituimmista museoista.

 

Teatre-Museu Dalin sisäpiha. Kuva: Roka / Shutterstock

Museo on saanut nimensä siitä, että on se on rakennettu Espanjan sisällissodassa tuhoutuneen teatterin raunioiden päälle. Dalí on haudattu museon kryptaan.

Dalín kotimuseo

Dalín kotimuseo löytyy Port Lligat -nimisestä kylästä lähellä Cadaquésin kaupunkia. Taiteilija asui kylässä kymmeniä vuosia vaimonsa kanssa.

Museossa pääsee kurkistamaan muun muassa Dalín työtiloihin, kirjastoon ja makuuhuoneeseen sekä puutarhaan ja uima-allasalueeseen.

Port Lligatin talo ei ole kuin mikä tahansa koti, vaan surrealismin mestarin kätten jälki näkyy vahvasti: täytetyt eläimet, Dalín itsensä suunnittelemat huonekalut ja tulisijat sekä eriskummalliset taideteokset saavat mielikuvituksen laukkaamaan.

Gala-Dalín linna

Gala-Dalín linna Pubolissa on keskiaikainen rakennus, jonka taiteilija osti Gala-vaimonsa rentoutumispaikaksi vuonna 1969. Linnasta tuli Dalín viimeinen työtila ja hänen vaimonsa mausoleumi.

Pubol on kohtuullisen ajomatkan päässä niin Figueresista, Gironasta kuin rannikon lomakohteistakin ja sinne pääsee myös junalla.

Palsin keskiaikainen kylä

Palsin vanhankaupungin kujat ovat tunnelmallisia. Kuva: Alvaro German Vilela / Shutterstock

Kukkulan päällä sijaitseva Palsin keskiaikainen kylä tarjoaa historian siipien havinaa menneistä ajoista kiinnostuneille. Osittain linnoituksen ympäröimässä kylässä riittää kapeita mukulakivikujia, kellertäväksi patinoituneita ikivanhoja rakennuksia, kaariholvia ja porttikäytäviä tutkittavaksi vaikka useammaksikin tunniksi.

Vieraile ainakin ympyränmuotoisessa roomalaistornissa, Josep Plan näköalapaikalla, Sant Peren eri vuosisatojen tyylisuuntia edustavassa kirkossa sekä Ca La Prunan kulttuurimuseossa.

Palsin keskiaikainen kylä on entisöity täysin ja se onkin lähestulkoon samassa kunnossa kuin se oli keskiajalla.

Historian lisäksi Pals tarjoaa kulttuuri- ja gastronomiaelämyksiä pitkin kesäkautta sekä hyvät patikointi- ja pyöräilymahdollisuudet kaupungin ympäristössä. Platja de Pals, yksi Costa Bravan kauneimmista rannoista, sijaitsee vain kolmen kilometrin päässä kaupungista.

Lue lisää Platja de Palsista ja Costa Bravan parhaista rannoista.

Kalastajakylä Palamós

Kalastajakylä Palamós on Costa Bravan kalastuskeskus, jossa kannattaa vierailla ainakin kalastusmuseossa, kalatorilla ja kalahuutokaupassa. Äläkä unohda maistaa Palamósin katkarapuja, joita pidetään maailman parhaina!

Kylän rantaviivaa myötäilee kilometrien pituudelta uimarantoja, joilla voi rentoutua ja harrastaa vesiaktiviteetteja. Palamósissa on myös vilkas yöelämä sekä paljon tapahtumia ja festivaaleja keväästä syksyyn.

Palamós on hyvä tukikohta ympäristön tutkimiseen tai mukavan päiväretken kohde lähiseutujen lomakohteista.

Costa Bravan vaelluspolut

Calella de Palafrugellin maisemat sopivat loistavasti kävelyretkeen. Kuva: Oleg P / Shutterstock

Costa Bravan vaellusreteistä tunnetuin ja vaikuttavin on Camino de Ronda, jonka varrella vaihtelevat suojaisat rantapoukamat ja kullanhohtoiset hiekkarannat, pikkuiset kalastajakylät ja vilkkaat rantaresortit, jylhät kalliojyrkänteet ja turkoosit tyrskyt. Välillä kävellään pitkin vehreiden puiden kattamia kävelypolkuja, toisinaan ylös alas kallionrinteeseen rakennettuja portaikkoja.

Rannikkoa myötäilevän reitin pituus on 43 kilometriä ja sisämaan kautta koukkaavan rengasreitin peräti 140 kilometriä. Kokonaisuudessaan rantareittiin on varattava vähintään pari päivää ja rengasreittiin reilu viikko, mutta matkan varrelta voi toki valita lyhyempiäkin päivämatkoja, joiden kävelemiseen riittää muutama tunti.

Kokeile vaikka Palamósin ja Palafrugellin välistä rantareittiä, joka on kävelytahdista riippuen puolen päivän tai päivän reissu.

Sen verran hienosta elämyksestä on kyse, että monet päivämatkoja patikoineet palaavat myöhemmin kävelemään koko reitin.

Costa Brava -oppaan on kirjoittanut Cocoa etsimässä -matkablogia pitävä Arna Grym.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi