Costa Brava – Espanjan paras rantakohde

Costa Bravalla riittää rantoja – sekä komeita rantoja, kuten kuvassa näkyvä Blanes, että pieniä ja idyllisiä rantoja. Kuva: S-F / Shutterstock

Millainen on espanjalainen rantakohde kauneimmillaan? Sellainen kuin Costa Brava. Katalonian rannikolla sijaitseva Costa Brava on turkoosia vettä, rannikon jylhää kauneutta ja pieniä, valkoiseksi maalattuja kalastajakyliä. Rikkonaisella rannikolla vaihtelevat kallioiset jyrkänteet ja kullanhohtoiset hiekkarannat.

Costa Bravan voi vapaasti suomentaa ”rosoiseksi rannikoksi”, mikä kuvastaa hyvin alueen vaihtelevia maisemia.

Ymmärsit oikein: Costa Brava on matkakohde, johon on vaikea olla ihastumatta.

Costa Brava ulottuu Barcelonan koillispuolelta Blanesista aina Ranskan rajalle saakka. Alueen rikkonainen rantaviiva on 300 kilometriä pitkä, ja sen varrelle mahtuu parisataa erikokoista ja erilaista rantaa hienoista hiekkarannoista pienten kalastajakylien rosoisiin kalliopoukamiin, joten kaikenlaisille matkailijoille löytyy varmasti omanlainen ranta.

Costa Bravan rannikolla on useita vilkkaita turistikeskuksia, joista löytyvät kaikki matkailijan tarvitsemat palvelut. On vesipuistoja, golf-kenttiä, all inclusive -resortteja, sykkivää yöelämää ja rantabulevardeja kalaravintoloineen.

Turistikohteiden vastapainona on myös paikallista elämää pienissä kalastajakylissä, rauhallisia lahdenpoukamia, salaperäisiä luolarantoja ja luontopolkuja.

Vaikka matkailijoita riittää, on Costa Bravassa säilynyt paljon alkuperäistä, katalonialaista tunnelmaa, joka hurmaa kokeneenkin Espanjan-matkaajan. On kuin olisi Espanjassa, muttei kuitenkaan aivan. Jos Etelä-Espanjan Aurinkorannikko kuulostaa turhan turistiselta, kannattaa kokeilla lomakohteena Costa Bravaa.

Palsin vanhankaupungin kujat ovat tunnelmallisia. Kuva: Santi Rodriguez / Shutterstock

Ja ruoka, se on Costa Bravalla herkullista. Costa Bravan sijainti meren ja vuorten välissä on luonut omaleimaisen ruokakulttuurin, jossa yhdistellään ennakkoluulottomasti meren antimia ja lihaa. Tuoreita vihanneksia ja hedelmiä tai huippuviinejä unohtamatta.

Kulttuurin ystävääkään Costa Brava ei jätä kylmäksi. Alueen oma poika Salvador Dalí on jättänyt vahvan jälkensä alueen kulttuuritarjontaan, ja lisäksi tarjolla on historiallisia nähtävyyksiä, museoita ja taidenäyttelyitä enemmän kuin yhden Costa Bravan -loman aikana ehtii kiertää.

Jos rakastaa rantoja ja luontoa, nauttii hyvästä ruuasta ja on kiinnostunut historiasta ja taiteesta, on Costa Brava erinomainen valinta lomakohteeksi.

Costa Bravan tunnetuimpia rantalomakohteita ovat lähekkäin sijaitsevat Blanes, Lloret de Mar ja Tossa de Mar. Ne kaikki ovat täyden palvelun rantaresortteja, joista tullaan ensisijaisesti hakemaan rentoa lomaa ja yöelämää. Kohteista löytyy paitsi upeita rantoja, myös kaikki matkailijan tarvitsemat palvelut.

Rauhallisempaa rantalomailua löytää puolestaan syrjemmällä sijaitsevasta Llafrancista, joka on edellisiä perinteisempi espanjalainen pikkukaupunki.

Costa Bravan parhaista lomakohteista kerrotaan lisää alla.

Blanes – Costa Brava perheille

Cala Treumal -ranta. Blanes, Costa Brava. Kuva: Holbox / Shutterstock

Blanes on entinen kalastajakylä ja nykyään suosittu perhelomakohde. Alueen rannat ovat lapsille sopivia, ja tarjolla on runsaasti lapsiperheille suunnattuja palveluja kuten leikki-, teema- ja vesipuistoja sekä minigolfia.

Myös Blanesin hotellitarjonta on erityisen lapsiperheystävällistä, samoin ravintolaelämä.

Blanesissa sijaitsee S’Abanell, yksi Costa Bravan pisimmistä rannoista.

Kiipeä ainakin San Juanin linnaan ihailemaan maisemia ja vieraile Marimurtran kasvitieteellisessä puutarhassa.

Katso tarjoukset Blanesin hotelleihin.

Lloret de Mar – vilkasta yöelämää

Lloret de Mar, Costa Brava, Katalonia. Kuva: Bahnadovich Alena / Shutterstock

Lloret de Mar on Costa Bravan suosituimpia turistikohteita ja täynnä matkailijoille suunnattuja palveluja. Lloret de Mariin on myös tarjolla paljon matkatarjouksia, niin all-inclusive -palvelulla kuin vain aikuisille suunnatuissa hotelleissakin.

Erityisen hyvä valinta Lloret de Mar on lomakohteeksi silloin, jos haluaa yhdistää rannalla rentoutumisen ja vilkkaan yöelämän.

Jos rantaelämä alkaa kyllästyttää, käy ihailemassa maisemia Santa Clotilden puutarhassa, joka on yksi kaupungin hienoimmista näköalapaikoista, tai kipua Sant Joanin linnoitukseen.

Merenkulkumuseo on myös vierailemisen arvoinen.

Lloret de Marissa on runsaasti majoitusvaihtoehtoja hotelleista leirintäalueisiin. Katso tarjoukset Lloret de Marin hotelleihin.

Tossa de Mar – Costa Bravan paras kohde

Tossa del Marin linnoitus iltahämärässä. Kuva: Kavalenkau / Shutterstock

Tossa de Mar on suosittu lomakohde, jossa vallitsee pikkukaupungin tunnelma. Tossa de Marin vetonauloja ovat kauniit kultahiekkaiset rannat, joita riittää 14 kilometrin pituudelta, sekä keskiaikainen linnoituskaupunki Vila Vella. Kaupunkia lähinnä olevilta rannoilta löytyy kaikki matkailijan tarvitsemat palvelut baareista ja ravintoloista leikkipaikkoihin ja vesiurheilumahdollisuuksiin. Kauempaa löytyy suojaisempia poukamia.

Kaupungin ulkopuolella on vuoristoista syrjäseutua, jossa vehreät laaksot, rotkot ja luonnonlähteet tarjoavat mahdollisuuksia luontomatkailuun. Tossa de Mar on hyvä kohde niin pariskunnille kuin lapsiperheille.

Katso tarjoukset Tossa de Marin hotelleihin.

Platja D’Aro – rento ja rauhaisa lomakohde

Cala del Pi -ranta. Platja d’Aro, Costa Brava. Kuva: Marques / Shutterstock

Hyvä vaihtoehto rannalla rentoutumiseen ja leppoisaan lomailuun on myös Platja d’Aro. Mukavasta pikkukaupungista ei löydy erityistä kulttuuritarjontaa tai nähtävyyksiä, mutta rentoon lomaan riittävät punaisten kallioiden reunustamat kultahiekkaiset rannat, suojaisat pikkupoukamat ja keskustan takana nousevat vuoret. Rannan maisemareittiä pitkin voi kävellä aina Palamosin kaupunkiin asti (8 kilometriä).

Katso tarjoukset Platja d’Aron hotelleihin.

Llafranc – aidon Costa Bravan tunnelmaa

Llafrancin rannikkokaupunki Kataloniassa. Kuva: Aleksei Kazachok / Shutterstock

Llafranc on rento lomakohde pariskunnille ja perheille, jotka etsivät hyviä rantoja, kivaa tekemistä ja matkailijan peruspalveluita.

Llafranc on rauhallisempi vaihtoehto kuin rannikon vilkkaat turistikeskittymät.  Llafranc on perinteinen espanjalainen pikkukaupunki, joka sykkii elämää vuoden ympäri eikä vain turistikausina.

Keskustasta löytyy hyvä valikoima baareja ja ravintoloita, joissa kannattaa nauttia erityisesti alueen erinomaisista merenherkuista. Rantaviivalta löytyy kauniita rantapoukamia jokaiseen makuun.

Katso tarjoukset Llafrancin hotelleihin.

Cadaqués – Dalín kotikaupunki

Cadaqués on kylämäinen ja kuvauksellinen pikkukaupunki, jossa on helppo yhdistää kaupunki- ja rantalomailu. Sinisenä välkehtivä meri, valkoiseksi kalkitut talot ja jylhä vuoristo muodostavat ihastuttavan kokonaisuuden, jossa silmä lepää. Tämän huomasi aikanaan myös Salvador Dalí, joka ihastui kaupunkiin – erityisesti sen täydelliseen valoon – ja muutti sinne yhdessä vaimonsa kanssa.

Kaupungissa on lukuisia rantoja vilkkaista hiekkarannoista rauhallisiin kivikkorantoihin. Cadaques sijaitsee 20 kilometrin päässä Ranskan rajasta, joten Ranskan puolelle voi helposti tehdä päiväretken. Espanjan itäisin niemi Cap de Creus sijaitsee kahdeksan kilometrin päässä ja sinne pääsee joko autolla tai kävellen.

Nykyään Dalín entinen kotitalo toimii museona.

Lue lisää Dalín kotimuseosta tai katso tarjoukset Cadaquésin hotelleihin.

Costa Bravan parhaat nähtävyydet

Teatre-Museu Dali on yksi Costa Bravan suosituimmista nähtävyyksistä. Kuva: Iakov Filimonov / Shutterstock

Costa Brava ei ole pelkkää rantalomailua – rannikolta löytyy myös maailmanluokan nähtävyyksiä. Niistä saa pääosin kiittää Costa Bravan omaa poikaa, Salvador Dalía, jonka kotikulmilla on monta taiteilijan elämää liittyvää nähtävyyttä, huikeimpana kaikista Dalín surrealistinen kotimuseo.

Costa Bravan nähtävyyksiin kuuluu myös tunnelmallinen Gironan vanhakaupunki sekä ihana, keskiaikainen Palsin kylä.

Costa Bravan upeat maisemat sopivat erinomaisesti myös patikointiin ja vaeltamiseen.

Lue lisää Costa Bravan nähtävyyksistä.

Costa Bravan parhaat rannat

Sa Caleta -ranta. Lloret de Mar, Costa Brava. Kuva: Holbox / Shutterstock

Costa Bravan alueella on mahtava määrä kauniita rantoja, niin vilkkaita turistikohteita kuin rauhallisia autiorantojakin.

Lue lisää Costa Bravan parhaista rannoista.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Costa Bravalla

Costa Bravaa pidetään yhtenä Välimeren parhaista matkakohteista sukelluslomalle, kiitos Illes Medes -saarten suojellun meriluonnonpuiston. Pieniä saaria ympäröivät L’Estartit’in rannikon koralliriutat, ja suojelun ansiosta kaloja näkee enemmän kuin monessa muussa paikassa Välimeressä.

Illes Medes -saarilla voi myös snorklata.

Golf Costa Bravalla

Costa Brava on yksi Euroopan kiinnostavimmista golfmatkakohteista. Costa Bravassa on useita huipputason golfkenttiä, joista osa lukeutuu Euroopan parhaimmistoon kuten PGA Catalunyan 36-reikäinen kenttä.

Kenttien yhteydessä toimii laadukkaita hotelleja, joten Costa Bravalla voikin viettää täysiverisen golf-loman.

Katso tarjoukset Costa Bravan golf-hotelleihin.

Costa Bravan kulttuuri

Costa Brava on osa Kataloniaa, joka on yksi Espanjan itsehallintoalueista. Moni katalaani kannattaa Katalonian itsenäisyyttä, mikä näkyy turisteille ikkunoista ja parvekkeilta liehuvina Katalonian punakeltaraidallisina lippuina ja iskulauseplakaatteina.

Valtaosa katalonialaisista on kaksikielisiä; he puhuvat sekä katalaania että espanjaa. Katalonialaiset ovat erittäin ylpeitä kulttuuristaan ja kielestään, joten turistin on hyvä opetella muutama fraasi katalaaniksi. Englannin kielellä tulee myös varsin hyvin toimeen.

Katalaanit rakastavat juhlia ja festivaaleja, joita järjestetään ympäri vuoden pienimmästäkin syystä. Korttelijuhlat ovat suosittuja ja ne ovat myös matkailijalle oiva tilaisuus päästä sukeltamaan Katalonian värikkääseen kulttuuriin. Katalonian kansallispäivää vietetään 11.9., jolloin juhlallisuuksia järjestetään joka kylässä.

Joulun aikaan matkailija ei voi olla törmäämättä katalonialaisen kulttuurin eriskummallisimpaan ilmentymään. Housut kintuissa kakalla kyykistelevät keramiikkahahmot eli caganerit ovat yhtä olennainen osa katalonialaista jouluseimeä kuin itse Jeesus-lapsi. Niiden on sanottu joko korostavan inhimillisen ja pyhän vastakkainasettelua, tuovan onnea seuraavan vuoden sadolle tai yksinkertaisesti vain kuvastavan katalonialaisten erikoista huumorintajua.

Ruoka ja viini Costa Bravalla

Tomaattileipä eli pan amb tomate. Kuva: Nito / Shutterstock

Costa Bravalta löytyy toki myös espanjalaisia herkkuja, kuten tapaksia ja paellaa, löytyy niitä etsivälle, mutta katalonialaisella keittiöllä on tarjota myös omia tutustumisen arvoisia erikoisuuksiaan. Katalonia sijoittuu meren ja vuorten väliin, joten ruuassa yhdistyvät oman maan antimet: merenelävät, liha, vihannekset ja hedelmät.

Katalonialaisen keittiön erikoisuuksia ovat pan amb tomate eli oliiviöljyllä, tomaatilla ja suolalla sivelty leipä, calçots eli grillatut ja romesco-kastikkeen kera tarjottavat varhaispurjosipulit, mausteinen botifarra-makkara, lihasta, pavuista, perunoita ja kaalista valmistettu escudella-pata, fideua eli merenelävillä höystetty paella, jossa riisi on korvattu nuudelilla sekä tietysti kaikkien tuntema jälkiruoka crema catalana.

Erityisesti Embordan alueen ruokaerikoisuuksia ovat arròs negre eli musta riisi, kanaa rapujen kera ja suquet eli paikallinen kala- ja äyriäispata.

Embordan alue Costa Bravalla on yksi Espanjan niemimaan vanhimmista viinialueista. Nykyisin alueella toimii yli 400 viinintuottajaa, jotka viljelevät niin perinteisiä kuin tuontirypäleitäkin. Matkailijoita varten on suunnattu myös viinireittejä.

Herkutteluun paras paikka on puolestaan Girona, jonka alueella Michelin-tähtiä on peräti 14 ravintolalla.

Pidemmällekin Costa Bravan -lomalle saa päivät järjestettyä täyteen  viinitilakierroksia, tuottajavierailuja, kokkikursseja, huippuravintoloita, ruoka- ja viinitapahtumia, herkkukauppoja… Kotiin ei todellakaan tarvitse palata nälkäisenä.

Lue lisää Costa Bravan herkullisimmasta kohteesta, Gironasta.

Costa Bravan hotellit ja majoitus

Costa Brava on vilkas turistikohde, joten majoitusta löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle kukkarolle. Tarjolla on edullisia hostelleja, eritasoisia hotelleja, tilavia loma-asuntoja, vesipuistomajoitusta, golf-resortteja ja jopa asuntoveneitä.

Hotellisuositus: Palsissa sijaitsee rustiikkisen tunnelmallinen kartanohotelli Ses Garites, jonka yhteydessä toimiva ravintola on myös suosituksen arvoinen.

Katso tarjoukset Costa Bravan hotelleihin.

Liikkuminen Costa Bravalla

Antoisinta on tutustua alueeseen omalla autolla, jolloin kiinnostaviin paikkoihin voi poiketa oman aikataulun mukaan.

Autonvuokraus on Espanjassa erittäin edullista, ja suositeltavin tapa tutustua Costa Bravan lukuisiin rantoihin ja pikkukyliin onkin vuokra-auto.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Costa Bravan kartta

Costa Bravan matkakohteiden ja nähtävyyksien sijainnit näet Espanjan kartasta.

Matka Costa Bravalle

Costa Bravalle pääsee suomalaisten matkanjärjestäjien valmismatkoilla, jolloin paketin hintaan sisältyvät lennot ja majoitus.

Costa Bravan rannikolle on helppo matkustaa myös omatoimisesti lentämällä Barcelonaan ja jatkamalla sieltä vaikkapa vuokra-autolla.

Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja Barcelonaan.

Costa Bravan kokemuksia

Costa Bravan kokemuksista kirjoitti Cocoa etsimässä -matkablogia pitävä Arna Grym.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi