Madrid – opas kiihkeän elämän kaupunkiin

Gran Via on Madridin kuuluisin ostoskatu. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Madrid on matkakohde, joka on täynnä elämää. Nähtävyyksiäkin Espanjan pääkaupungissa riittää, mutta kiehtovinta on juuri madridilainen arki. Sillä tuskin missään kaupungissa eletään yhtä kiihkeästi kuin Madridissa.

Madridilaiset tunnetaankin lempinimellä los gatos eli kissat – nimi juontaa asukkaiden taipumuksesta valvoa yöt läpeensä kaupungin lukemattomissa baareissa ja klubeilla.

Suurkaupungiksi Madrid on elämänrytmiltään poikkeuksellisen leppoisa, ja paikallisten asukkaiden rentous ja iloisuus tarttuu helposti satunnaiseen matkailijaankin.

Madridin yöelämä on maailmankuulua, mutta yhtä lailla kaupungista voi nauttia päiväsaikaan, puistoissa ja aukioilla maleksien, kahvikupin tai jäätelötötterön ääressä tai lukemattomia nähtävyyksiä koluten.

Madrid on hyvä valinta matkakohteeksi, jos haluaa nähdä maailmanluokan taidetta, syödä Michelin-tason ruokaa ja tehdä ostoksia huippusuunnittelijoiden putiikeissa. Yhtä hyvin Madrid sopii lomakohteeksi ihmiselle, jonka matkasuunnitelmiin kuuluvat kirpputorit, halvat tapas-racvintolat ja euron oluet hämyisissä boheemibaareissa.

2000-luvulla Madrid on muuttunut selvästi aiempaa kansainvälisemmäksi ja trendikkäämmäksi kaupungiksi, mutta paljon on jäljellä myös perinteistä madridilaisuutta.

Madridin kaupunginosat

Malasaña on täynnä katutaidetta. Kuva r2hox, Flickr CC

Madrid on kaupunginosien kaupunki. Niistä jokaisella on oma luonteensa.

Madridin kuuluisin kaupunginosa on Malasaña, joka tuli tunnetuksi diktaattori Francon kuolemaa seuranneen värikkään kulltuuriliikehdinnän La Movidan keskuspaikkana. Niistä päivistä kaupunginosa on siistiytynyt ja keskiluokkaistunut, mutta vastakulttuurihenki elää yhä, ja illanviettoalueena Malasaña on Madridin parhaita. Toiminta keskittyy etenkin Plaza dos de Mayolle ja sen eteläpuolisille kaduille. Vilkkaita baarialueita ovat myös Plaza de San Ildefenso ja Calle Pez.

Hostal Jemasaca-Palma 61 on huokea ja siisti majatalo Malasañassa, baarien ja muiden palveluiden äärellä. Lähikulmilla paljon muitakin halpoja majapaikkoja, taso vaihtelee.

Malasañan naapurikaupunginosa Chueca on tunnettu ennen kaikkea homokulttuuristaan. Alueen värikkääseen arkeen voi tutustua esimerkiksi Plaza de Chuecan teraseilla istuskellen. Chueca tunnetaan myös loistavista ravintoloistaan. Kolmikerroksinen Mercado de San Antón -kauppahalli on kulinaristin taivas, ja kauppahallin katolla on terassibaari.

Chueca – samoin kuin naapurikaupunginosa Malasaña – on myös hyvää shoppailualuetta. Vilkkain kauppakatu on alueiden välissä kulkeva Fuencarral.

Room Mate Oscar on Chuecassa sijaitseva tyylikäs boutique-hotelli. Mukava kattoterassi, jossa on baari ja uima-allas. Keskeinen sijainti vain parin korttelin päässä Madridin pääkadusta Gran Viasta.

Lavapies on 2000-luvulla noussut uhkaamaan Malasañan asemaa Madridin vaihtoehtoväen suosikkikaupunginosana. Kaupunginosan pääkatu Calle de Argumosa on käytännössä pelkkää olutterassia ja yksi parhaista osoitteista baarikierroksen aloittamiseen – tai päättämiseen.

Lavapies on hyvin monietninen ja se näkyy alueen ravintolatarjonnassa ja äärisuvaitsevassa ilmapiirissä. Kun Madridin poliisi taannoin aloitti ulkomaalaisten tehotarkastukset, Lavapiesin asukkaat organisoivat nopeasti spontaaneja ihmisketjuja, joilla he estivät poliisin pääsyn ulkomaalaisten luo.

Kävelykatuja, drinkkibaareja, muodikkaita ravintoloita. Tätä kaikkea on Huertasin alue, joka tunnetaan myös nimellä Barrio de las Letras – nimi viittaa alueen historiaan kirjailijoiden asuinalueena. Matkailija voi käydä tutustumassa taloon, jossa Cervantes kuoli, tai nauttia tuopillisen olutta Ernest Hemingwayn kantapaikassa Alemana-pubissa Plaza de Santa Anan reunalla.

La Latinan kaupunginosa Madridissa. Kuva: Yulia Grigoryeva / Shutterstock

La Latina on vanhinta ja tunnelmaltaan ehkä romanttisinta Madridia. La Latina on tunnettu ennen kaikkea tapas-baareistaan ja niitä riittääkin. Hyviä baarikatuja ovat esimerkiksi Cava Baja ja Cava Alta. Sunnuntaisin La Latinassa järjestetään Rastro, Madridin kuuluisa kirpputori.

La Latina on tunnelmallinen, tosin kallis kaupunginosa asua. Seksikkään romanttinen vaihtoehto on esimerkiksi Posada del Dragón, joka sijaitsee La Latinassa eräällä koko Espanjan parhaista tapas-kaduista. Tyylikäs sisustus, alakerrassa huippulaadukas ravintola.

Salamancan hienostokaupunginosa Retiro-puiston pohjoispuolella tunnetaan muotiliikkeistään sekä laaturavintoloistaan ja diskoistaan, joissa saattaa nähdä hyvällä tuurilla vaikkapa Real Madridin pelaajia tai näyttelijä Penelope Cruzin.

Madrid – nähtävyydet ja tekemistä

Gran Via -katu tunnetaan merkkiliikkeistään ja hienosta arkkitehtuuristaan. Kuva: Rubén Nadador, CC

Puerta del Solin aukio sijaitsee kutakuinkin Madridin keskellä, ja se on liikenteen tärkeimpiä solmukohtia. Solin ympärille levittäytyy Madridin kaupallinen keskusta kävelykatuineen ja tavarataloineen. Turistit kansoittavat etenkin Plaza Mayorin ympäristöä.

Vaikka näillä kulmilla onkin suuri riski saada lounaaksi ylihintaista turistipaellaa, kannattaa suorakaiteen muotoista Plaza Mayor -aukiota ehdottomasti käydä ihastelemassa, onhan se espanjalaisen barokkiarkkitehtuurin ylväin edustaja – aukiota kiertävä kolmikerroksinen talo on muuten yhä asuinkäytössä.

Etenkin kesähelteillä matkailija kaipaa hetkeksi lepoa kivikaupungin paahteesta, ja silloin kannattaa ottaa suunnaksi jokin Madridin puistoista. Kuuluisin niistä on El Retiro – ja hyvästä syystä. El Retirosta löytyy varjoisia lepopaikkoja puiden alla ja romanttinen lampi, jossa voi käydä soutelemassa.

Madridin suurin puisto on kuitenkin keskustan länsilaidalla sijaitseva Casa de Campo. Kesäkuukausina sinne kannattaa mennä jo pelkästään suuren ja viihtyisän maauimalan vuoksi. Kun Gran Vialla hyppää metroon, voi vartin kuluttua voi jo pulahtaa virvoittavaan veteen.

Madridista löytyy myös oudompia nähtävyyksiä. Chambérin metroasema poistettiin käytöstä vuonna 1966, ja nyt se toimii alkuperäiseen asuunsa restauroituna museoasemana nimellä Andén 0 eli raide 0. Nykyiset metrot suhahtelevat muutaman minuutin välein viereisellä raiteella museoaseman ohitse.

Templo de Debod on puolestaan 2200 vuotta vanha egyptiläinen temppeli, joka oli 1960-luvun lopulla jäädä Assuanin padon alle, ja niinpä se purettiin osiin, kuljetettiin Madridiin ja koottiin siellä uudestaan keskelle Parque del Oestea.

Voit varata kätevästi netistä Madridin kaupunkikierrokset ja nähtävyyksien pääsyliput.

Madridin mahtavat museot

Vanhaan teurastamoon avattu Matadero Madrid on taide-elämän uusin instituutio. Kuva: Jorge CG, CC

Madridin kaksi tärkeintä nähtävyyttä ovat upeat taidemuseot El Prado ja Reina Sofia, jotka sijaitsevat lähes vieri vieressä. Lähettyvillä on myös Madridin kolmas kuuluisa taidemuseo Thyssen-Bornemiza, joka on kooltaan edellisiä pienempi mutta loistaa kubismin ja impressionismin teoksissa.

Kovin kaukana ”Madridin museokolmiosta” ei ole myöskään Madridin taide-elämän uusin instituutio, vanhaan teurastamoon avattu taidekeskus Matadero Madrid. Kannattaa muistaa myös Madridin lukemattomat nykytaiteen galleriat!

Reina Sofia – käy katsomassa Picasson merkittävin työ Guernica

Reina Sofia on keskittynyt 1900-luvun mestareihin Picassoon, Dalíin, Miróon ja Diego Riveraan.

Suurin vetonaula on Guernica (1937), yksi taidehistorian merkittävimmistä teoksista. Suuri, kubistinen teos esittää kärsimystä Baskimaalla sijaitsevassa Guernicassa, kun Natsi-Saksa ilmavoimat pommittivat pikkukaupungin maan tasalle Espanjan sisällissodassa huhtikuussa 1937. Guernican pommistus oli siihenastisen sotahistorian tuhoisin ilmaisku.

Guernica-teokseen liittyy muuten huikea tarina toisen maailmansodan ajalta, kun Picasso asui Saksan miehittämässä Pariisissa. Kun natsien salaisen palvelun, Gestapon, agentti kävi tarkastuskäynnillä Picasson asunnossa, hän näki valokuvan taideteoksesta ja kysyi Picassolta: ”Teitkö sinä tuon?” Taiteilija vastasi: ”Ei. Te teitte.”

El Prado – ihaile ja ihmettele Velazquesin Hovinaisia

Madridin Museo del Prado kuuluu maailman johtavien taidemuseoiden arvokkaaseen joukkoon. Kuva: Trabantos / Shutterstock

El Pradon kokoelmiin kuuluu yli 27 000 teosta ja nimilista on vakuuttava: El Greco, Goya, Velazquez, Hieronymos Bosch, Rubens, Tizian, Tintoretto.

Yksittäisistä teoksista kuuluisin on Velazquezin Hovinaiset, taiteilijan mestarityö, maalaus maalauksesta, jossa hän leikittelee peileillä, perspektiivillä ja todellisuuden tasoilla. Hovainaiset onkin yksi länsimaisen taiteen kaikkein eniten analysoiduista teoksista.

Madridin ravintolat

Kadulle levittäytynyt pikkukahvila Madridissa. Kuva: DeltaOFF / Shutterstock

Madrid on monipuolinen ja loistelias ruokakaupunki. Pääkaupungissa voi maistella kaikkien Espanjan maakuntien keittiön antimia, ja bonuksena tulevat etniset keittiöt, olipa kyse sitten etiopialaisesta, korealaisesta tai perulaisesta ruuasta.

Sisämaakaupunki Madridissa saa vanhan sanonnan mukaan Espanjan tuoreinta kalaa, sillä rekat rahtaavat merten herkut sekä Välimereltä että Atlantilta yön tunteina pääkaupungin kalatukkuihin ja kauppahalleihin.

Perinteisiä Madridin alueen ruokalajeja ovat esimerkiksi liha-kasvis-pata cocido madrileño, valkosipuliöljyssä paistetut sienet tai katkaravut (setas al ajillo ja gambas al ajillo, tulisessa liemessä keitetyt etanat, caracoles a la madrileña, sekä mustekalarenkailla täytetty leipä, bocadillo de calamares.)

Tapasbaareja Madridissa on satoja, sekä ihanan perinteisen nukkavieruja että tyylikkäämpiä gastrobareja. Erityisen kuuluisa tapaskatu on Cava Baja.

Madridissa – kuten muissakin Espanjan suurkaupungeissa – 2000-luvulla ilmiöksi on noussut Baskimaasta lähtöisin oleva nueva cocina, eli uudet, modernit ja kokeelliset sovellukset perinteisistä herkuista.

Vinkit Madridin ravintoloihin

La Latinan kaupunginosa on tunnettu tapas-baareistaan. Kuva: Salomé Chaussure, CC

Marisqueria Ribeira do Miño (Calle de Santa Brigida 1) on perinteinen galicialainen kalaravintola, joka ei kikkaile modernin maailman kotkotusten kanssa. Galician kalaruokia pidetään Espanjan parhaina, ja tässä ravintolassa ymmärtää miksi.

Baobab (Calle de Cabestreros 1) on senegalilainen ravintola Lavapiesin boheemissa ja monikulttuurisessa kaupunginosassa. Halvat hinnat. Suositus: yassa poulet eli kanaa sitruunaisessa sipulikastikkeessa. Iso terassi, jossa on mukava katsella aukion elämänmenoa.

Recreo Espartinas (Calle de Espartinas 5) on Salamancan hienostokaupunginosassa sijaitseva tapas-ravintola, jonka huolella laadittu lista miellyttää sekä klassisten tapasten ystäviä että uusien makujen kokeilijoita. Jälkimmäisille voi suositella esimerkiksi parsakaalia kimchin kera.

Fismuler (Calle Sagasta 29) on laadukas, moderni ja rento bistro, jonne voi mahtua ilman pöytävaraustakin, sillä osa asiakaspaikoista on pitkässä jaetussa pöydässä. Ravintolan suosituin annos on kikherneitä (garbanzos) merenelävien kanssa, mutta kaikki muukin on hyvää. Jälkiruuaksi kannattaa tilata kolmesta juustosta (tuorejuusto, kova juusto ja homejuusto) valmistettu juustokakku.

Momo (Calle de la Libertad 8) on konstailematon ja laadukas ravintola Chuecan kaupunginosan ytimessä. Kulttuuriväen suosiossa. Erityisen suosittu lounasaikaan, jolloin on tarjolla kolme ruokalajia kohtuuhintaan.

Madridin yöelämä

Rokkikeikka Madridissa. Kuva: Christian Bertrand / Shutterstock

Väitetään, että Madridissa on enemmän baareja kuin missään muussa maailman kaupungissa. Väitettä on helppo uskoa. Ilta Madridissa voi alkaa yhtä hyvin yhden euron oluella perinteisessä ahtaassa pikkubaarissa tai hienostuneen cocktailin siemailulla trendikkäällä kattoterassilla, ja jos yön tunteina mielii tanssimaan, vaihtoehtoja riittää salsaklubeista hikisiin rockluoliin. Elävää musiikkia on tarjolla paljon, myös maailmantähtiä.

Malasaña on pitkään ollut Madridin yöelämän keskuksia, mutta viime aikoina sen rinnalle on kirinyt Lavapies. Aikuisempaan makuun voivat sopia La Latinan tapas-baarit tai Huertan cocktail-baarit, ja jos haluaa nähdä, miten Espanjan eliitti juhlii, voi suunnata Salamancaan.

Nuoret taas voivat pitää Moncloan metroaseman ympäristön huokeista opiskelijabaareista ja -klubeista. Kesäisin Madridissa juhlitaan myös kaduilla ja puistoissa, välillä aamuun asti.

Vinkit Madridin baareihin

Pikkiriikkinen pystybaari Casa Camacho (Calle de San Andrés 4) avasi Malasañassa ovensa vuonna 1928 eikä olen sen jälkeen juuri muuttunut. Hanassa talon erinomaista vermuttia. Casa Camachossa viihtyvät nuoret, vanhat, hipit, jupit ja punkkarit, ja etenkin viikonloppuisin paikka on viimeistä neliösenttiä myöten täynnä. Jos tulee asiaa vessaan, sinne on ryömittävä baaritiskin alla olevasta pienestä luukusta.

Bar La Revuelta (Calle de Argumosa 23) on Lavapiesin vilkkaimman baarikadun kenties vilkkain baari. Olutta valutetaan hanasta käytännössä jatkuvana norona, ja laseja ojennellaan myös kadulla seisoskeleville asiakkaille. Värikäs ja äänekäs asiakaskunta.

V Mannekenin (Calle Marques de Santa Ana 30) paikan liikeidea on yllättävä mutta tarkemmin ajateltuna nerokas: päivisin antiikkikauppa, iltaisin vanhan ajan henkeä ilmentävä cocktail-baari, jonka tyyliin sopii tilata vaikkapa gimlet tai martini.

La Vía Láctea (Calle de Velarde 18) oli 1970-luvun lopun vastakulttuuriliikehdinnän La Movidan pääpaikoista Malasañan ytimessä. Säilyttänyt tyylinsä ja asemansa, ja tanssilattia täyttyy äärimmilleen ainakin viikonloppuisin.

Jalkapallofanin Madrid

Madrid on tietysti unelmakohde monelle jalkapallofanille: tähtipelaajia vilisevä Real Madrid on yksi maailman menestyneimmistä jalkapallojoukkueista.

Espanjan pääsarjassa LaLigassa pelaavat myös hyvin menestynyt Atlético Madrid sekä työläiskaupunginosa Vallecasista ponnistava Rayo Vallecano.

Tärkeinä pelipäivinä kaupungin kadut tyhjenevät kun asukkaat suuntaavat ottelupaikalle tai baareihin matsia seuraamaan. Tunnelma on huipussaan ympäri kaupunkia. Älä hämmästy, jos autot ryhtyvät villiin tuuttaukseen maalien koittaessa.

Peleihin saa usein lippuja suoraan stadionilta. Joukkueiden stadioneilla voi käydä myös tutustumiskierroksella päiväsaikaan.

Madrid – hotellit

Atochan rautatieasema on Espanjan pääkaupungin Madridin suurin rautatieasema. Kuva: Calvin Smith, CC

Madridissa hotellia valitessa kannattaa ajatella ennen kaikkea sijaintia: kaupunginosat ovat keskenään hyvin erilaisia ja välimatkat kohtalaisen pitkiä, joskin metrolla pääsee kätevästi paikasta toiseen.

Jos Madridin matkaohjelma on rakennettu taidemuseoiden ja nähtävyyksien ympärille, hotellia kannattaa etsiä Atochan rautatieaseman ympäristöstä.

Jos taas Madridin-lomalla on tarkoitus ennen kaikkea nauttia nuorekkaasta kaupunkikulttuurista ja iltaelämästä, katso tarjoukset Malasañan, ja Chuecan hotelleihin.

Madridin kuuluisin hotellikatu on Gran Via, jolta on lyhyt kävely niin Puerta del Solin aukiolle kuin Malasañan ja Chuecan vauhdikkaisiin kaupunginosiin. Gran Vialla sijaitseva elegantti Vincci Via 66 poikkeaa naapureistaan hieman halvemmilla hinnoilla: kahden hengen huoneen saa alle satasella. Kattoterassi.

Hotel Meninas on supertyylikäs (ja julkkisten suosima) boutique-hotelli.

Katso tarjoukset Madridin hotelleihin.

Liikkuminen Madridissa

Madridissa kannattaa matkustaa metrolla. Kuva: Calvin Smith, CC

Joskus Madridissa matkustaneilta kuulee valituksia Madridin uuvuttavan pitkistä välimatkoista ja paahteisista bulevardeista. Silloin tekee mieli kysyä: Miksi ette menneet metrolla? Madridin metro on yksi Euroopan parhaista ja laajimmista. Pysäkkejä on tiheässä ja vuorovälit ovat lyhyet. Taksitkin ovat Madridissa verrattain edullisia.

Lennot Madridiin

Historian lisäksi Madrid katsoo tulevaisuuteen. Kuva Madridin futuristiselta lentokentältä. Kuva: dalbera, Flickr CC

Katso parhaat lentotarjoukset Madridiin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi