Málaga – Aurinkorannikon kukoistava keskus

Katedraali loistaa Malagan keskustassa kuin majakka. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Málaga elää uutta kukoistusta. Aurinkorannikon keskus ei ole enää vain portti rantakohteisiin, vaan Málagasta itsestään on tullut suosittu matkakohde, jossa auringonpaiste yhdistyy eläväiseen kaupunkikulttuuriin, maailmanluokan taide-elämyksiin ja gastronomiaan.

Málaga on panostanut viime vuosina erityisesti kulttuurista kiinnostuneiden matkailijoiden houkutteluun: kaupunkiin on avattu sekä Pietarin Venäläisen taiteen museon että Centre Pompidoun sivumuseot ja uusi modernin taiteen museo CAC.

Málagassa on samanlaista välimerellisen satamakaupungin charmia kuin Napolissa tai Marseillessa. Skootterit päristävät ympäriinsä liikennesääntöjä uhmaten, ja iltaa kohden ihmiset kerääntyvät täyteen ahdettuihin baareihin, joissa keskustelut käydään huutamalla – desibelimittauksissa Málaga on todettu Espanjan meluisimmaksi kaupungiksi.

Toisaalta kaupungista on helppo löytää oma, rauhaisa nurkkansa, olipa se sitten puistonpenkki palmujen alla, arabialaisen kylpylän höyrysauna tai kattoterassibaari vanhankaupungin yllä.

Yksi Málagan-matkailun valttikorteista on meri. Kaupungin tunnetuin uimaranta La Malaguetan kaupunginosassa on kävelymatkan päässä keskustasta – ja Costa del Solin turistirannoillekin pääsee halutessaan kätevästi lähijunalla.

Málagan kaupunginosat

Malagan katedraali. Kuva: Jose Angel Astor Rocha / Shutterstock

Málagan vanhakaupunki eli Centro Histórico on monille turisteille ainoa kaupunginosa, jonka he Málagasta näkevät, ja kiehtova ja kuvauksellinen se onkin.

Suurin osa Málagan vanhasta kaupungista on pyhitetty jalankulkijoille, ja etenkin pääkatu Calle Larios ja katedraalin kulmat on puunattu joidenkin mielestä jopa liiankin siisteiksi. Turismi keskittyy katedraalin kulmille ja muutamille pääkaduille – kannattaa ehdottomasti harhailla myös syrjäisimmille kujille.

Pääsääntönä voi pitää, että Calle Lariosin länsipuolella on rauhallisempaa ja paikallisempaa kuin itäpuolella, joka taas on täynnä ravintoloita ja baareja. Kivoja kulmia löytyy myös varsinaisen vanhankaupungin laitamilta, esimerkiksi Teatro Cervantesin ja Plaza de la Mercedin kulmilta.

Suositeltava hotelli Málagan Centro Históricossa on keskeisellä paikalla sijaitseva neljän tähden designhotelli Petit Palace Plaza Malaga. Joistakin huoneista on näköala suoraan katedraalille. Hotelli tarjoaa asiakkailleen ilmaiset polkupyörät.

El Soho Malagan aluetta. Kuva: Pabkov / Shutterstock

Heti vanhankaupungin eteläpuolella, Alameda Principal -bulevardin toisella laidalla, voi hypätä 2000-luvun urbaanien taidehipstereiden maailmaan. Sohoksi ristityt korttelit kätkevät sisäänsä pieniä kiinnostavia gallerioita ja talojen seinillä on paljon graffittitaidetta. El Soho Málagan alueella on myös modernin taiteen museo CAC.

Málagan Sohossa palvelutkin on suunnattu taideväelle: Vanhasta satamakorttelimenneisyydestä muistuttavat enää muutamat venäläisille merimiehille tarkoitetut venäläiset ruokakaupat – epämääräiset bingohallit ja strippiklubit ovat jo saaneet väistyä luksushotellien, pienpanimobaarien ja vintage-vaatekauppojen tieltä.

Jos haluaa asua nousussa olevassa Sohon kaupunginosassa on Hotel Castilla Guerrero siisti ja huokea perushotelli. Vanhaankaupunkiin ja Atarazanasin kauppahallille on hotellilta vain parisataa metriä.

Malagueta on Málagan kuuluisa rantakaupunginosa, jossa voi viettää rentouttavaa rantalomaa urbaanissa miljöössä. Hiekkaranta on leveä ja hyvin hoidettu. Rannalla on useita pieniä muovituoliterasseja, jotka tarjoavat grillattua kalaa, erityisesti sardiineja.

Malagueta oli pitkään hieman eristyksissä muusta kaupungista suljetun satama-alueen takana, mutta nyt rantareitti on avattu kaikille ja samalla kunnostettu matkailijoiden tarpeisiin: Muelle Uno ja Muello Dos -nimisten rantapromenadien varsilla on puisto-alueita, suihkulähteitä, Centre Pompidou, polkupyörävuokraamoita, useita lasten leikkipuistoja, kauppoja ja ravintoloita hampurilaispaikoista aina Michelin-tasoon saakka.

Malagan rannikkoa. Kuva: Mffoto / Shutterstock

Vanha kalastajakaupunginosa El Palo sijaitsee viitisen kilometriä keskustasta itään. Lukuisia hyviä kalaravintoloita, hiekkaranta, rantabaareja ja boheemia tunnelmaa.

Reippailija kävelee El Paloon Malaguetasta lähtevää rantapromenadia pitkin – matkan varrella on mukavia pysähdyspaikkoja, esimerkiksi Los Baños del Carmenin vanhan kylpylärakennuksen terassiravintola. Se on kenties Málagan paras paikka auringonlaskun ihastelemiseen.

Jos haluaa paeta turistivilinää ja kokea täysin paikallista elämänmenoa, kannattaa ottaa suunnaksi Huelinin eläväinen työläiskaupunginosa. Sen sydämessä on viihtyisä puisto, jonka kaikki tuntevat nimellä Parque Huelin, vaikka kartassa lukeekin Parque del Mar.

Huelinissa on myös kehuttu Venäläisen taiteen museo sekä uimaranta.

Málagan nähtävyydet

Näkymä Gibralfaron linnoituksesta. Kuva: Romas Photo / Shutterstock

Castillo de Gibralfaro on vanha linnoitusalue, jossa historiaa kiehtovampaa ovat näköalat. Muurien päälle pääsee kävelemään. Muureilta näkee upeasti koko kaupungin, vuoret ja Välimeren. Kävelyreitti ylös on kaunis, mutta jyrkässä rinteessä kipuaminen vie oman aikansa – laiska matkailija menee ylös paikallisbussilla ja laskeutuu jalkaisin. Visiitin voi yhdistää myös Málagan toiseen historialliseen nähtävyyteen, muslimihallitsijoiden vanhaan palatsiin Alcazabaan.

Maurien 1000-luvulla rakentama Alcazaba-linnoituspalatsi on täynnä kauniita arabialaisia vaikutteita niin sisätiloissa kuin palatsia ympäröivissä puutarhoissakin.

Alcazaban sisäänkäynnin edustalla ovat myös roomalaisen teatterin rauniot sataluvulta ennen ajan laskun alkua. Roomalaisella teatterilla järjestetään tunnelmallisia ulkoilmatapahtumia.

Malagan härkätaisteluareena. Kuva: S-F / Shutterstock

Málagasta löytyy myös komea, vanha härkätaisteluareena. Brutaaleista härkätaisteluista voi toki olla montaa mieltä: kulttuuria ja perinteitä vai eläinten kidutusta?

Málagan taidemuseot

Pompidou-keskuksen sisäänkäynti Malagassa. Kuva: Pabkov / Shutterstock

Málaga on profiloitunut taidekaupungiksi.

Pablo Picasso syntyi Málagassa ja hänen taiteelleen omistettu museo Museo Picasso Málaga tarjoaa hyvän läpileikkauksen Picasson uran eri vaiheista ja tyylisuunnista, joskaan Picasson tunnetuimmat teokset eivät ole täällä näytillä.

Lue lisää Pablo Picasson Espanjasta.

Centro de Arte Contemporaneo de Malaga (CAC) on vanhaan makasiinirakennukseen äskettäin avattu nykytaiteen museo, jonka vaihtuvissa näyttelyissä on esillä taidemaailman nousevia nimiä. Ilmainen sisäänpääsy. Lähikortteleissa voi katsella ilmaiseksi myös maailmanluokan katutaidetta, talojen seiniin maalattuja muraaleja ja graffiteja.

Muita kiinnostavia museoita Málagassa ovat El Huelinin työläiskaupunginosassa vanhaan tupakkatehtaaseen avattu Venäläisen taiteen museo (Pietarin museon sivutoimipiste) sekä Centre Pompidou, Pariisin kuulun nykytaiteen museon haarakonttori.

Carmen Thyssen Museum esittelee paronitar Thyssenin laajaa taidekokoelmaa, johon kuuluu muun muassa Jeff Koonsin teoksia.

Málagan hiekkarannat

Malaguetan uimaranta Malagassa. Kuva: Mffoto / Shutterstock

Keskustasta kävelymatkan päässä sijaitseva Malaguetan ranta on iso ja hyvin hoidettu. Malagueta on myös tunnettu kalaravintoloistaan: rannalla on useita hiekalle iskettyjä muovituolipaikkoja, joissa grillataan kalaa avotulella ja lähistöllä on monta kuuluisaa kalaravintolaa.

Myös työläiskaupunginosassa Huelinissa on pitkä hiekkaranta. Huelinin alueella on myös suuri puisto ja leikkipuisto.

Malagan ravintolat

Tikussa grillattua kalaa. Kuva: Grisha Bruev / Shutterstock

Málaga on myös loistava paikka herkutella, kunhan muistaa, että monet Málagan parhaista ravintoloista sijaitsevat vähän syrjemmässä vanhankaupungin vilkkaimmilta turistikaduilta.

Málagassa kannattaa syödä ennen kaikkea kalaa ja mereneläviä. Mereneläviä tilatessa on syytä huomioida paikallinen ravintolasanasto. Kalaravintoloissa kaikkea saa kolmella tavalla valmistettuna: frito = friteerattu (yleisin tapa, onneksi friteerauskuori on yleensä hyvin ohut); a la plancha = paistettu; a la brasa = grillattu.

Kaupungille tyypillisimpiä annoksia ovat grillatut sardiinit ja pescaito frito, eli suuri vadillinen paistettuja ja kevyesti friteerattuja kaloja. Kokeilemisen arvoisia paikallisia annoksia ovat myös kylmä valkosipuli-manteli-keitto ajo blanco sekä ensalada malagueña, joka sisältää perunoita, sipulia, oliiveja, appelsiinia ja turskaa.

El Apartamento (Calle Carreteria 92) on moderni, siisti ravintola, jonka lista on lyhyehkö mutta huolella laadittu. Erityisen maukasta on Valenciasta kotoisin oleva pasta-annos fideau mustekalan kanssa. El Apartemento on erityisen hyvä vaihtoehto silloin, jos nälkä yllättää varsinaisten espanjalaisten ruoka-aikojen ulkopuolella. Täältä kun saa ruokaa myös ennen varsinaista illallisaikaa – mikä ei ole monessakaan espanjalaisessa ravintolassa itsestäänselvyys.

Ravintola Meson de Cervantesin (Calle Alamos 11) taidokkaasti rakennetut pikkuannokset lähentelevät ilmeeltään fine diningia, mutta eivät maksa montaakaan euroa. Kannattaa kokeilla esimerkiksi ankka-kurpitsa-risottoa tai jättikatkarapuja ajo blanco -kastikkeella. Kulman takana on saman ravintoloitsijan pienempi El Tapeo de Cervantes.

Calafate (Calle Andres Perez 6) on kasvisravintola, jossa on hyvä menu del dia. Sijaintikin on vanhankaupungin miellyttävimmillä kulmilla.

Astrid (Calle Calderon de la Barca 6) on luomuravintola, jossa on paljon kasvisruokia. Myös menu del dia. Ihan ravintolan kulman takana on kiva aukio, jossa leikkipuisto ja pari terassia.

Cafeteria El Cid (Calle Guillen de Castro) on Atarazanasin kauppahallin kupeessa sijaitseva pieni, karu ja suosittu lounasravintola. Kolmen ruokalajin lounas juomien kanssa maksaa alle kympin. Hyvää perusruokaa, tuhdit annokset ja konstailematonta meininkiä. Kannattaa saapua heti kello 13.30 jotta saa pöydän.

Los Delfines (Calle Reding 12) on Malaguetan rantakaupunginosassa, härkätaisteluareenan kupeessa sijaitseva erinomainen, perinteikäs kalaravintola, jonne ei kannata yrittää ilman pöytävarausta. Listalla kaikkea mahdollista, mutta paikan bravuuri on arroz caldoso, keittomainen äyriäisrisotto.

Cafeteria El Rincon de Lola (Plaza Moreno Villa) on Huelinin kaupunginosassa, aivan Parque Huelinin pääportin kupeessa sijaitseva huokea ja erittäin laadukas tapas-baari. Arkisin tarjolla myös kolmen ruokalajin lounas viineineen 8 eurolla. Kiva terassi.

Málagan kahvilat

Málagalaiset suhtautuvat kahviin intohimoisesti ja se näkyy kahvilasanastossakin. Kaikkialla Espanjassa tunnettujen café solon, café cortadon ja café con lechen lisäksi Málagassa tehdään huomattavasti täsmällisempiä pyyntöjä kahvin ja maidon suhteesta: una nube eli pilvi tarkoittaa pientä tilkkaa kahvia kuumassa maidossa, un sombre eli varjo on hieman vähemmän maitoa sisältävä kahvi, kun taas un mitad eli puolikas tarkoittaa lasia, jossa on tasan puolet kuumaa maitoa ja puolet kahvia. Hyvin vähällä maidolla kahvinsa haluava tilaa joko largon tai semi largon.

Myös kahviloiden ruuissa Málagasssa on oma sanastonsa. Täytetty leipä ei ole Málagassa bocadillo, vaan pitufo. Monet Málagan kahvilat tarjoavat noin kolmen euron aamiaispaketteja, joihin kuuluu kahvi ja pitufo, usein myös tuorepuristettu appelsiinimehu.

Casa Aranda (Herrería del Rey 3) on vanha, klassinen kahvila, joka on erityisen kuuluisa churroistaan eli munkeistaan, jotka nautitaan perinteisesti paksun kaakaon kera.

Recyklo Bike Café (Calle Marques Villafiel 4) on pyöräkaupan ja -vuokraamon yhteydessä toimiva trendikäs kahvila, jonka listalla on paljon vegaanituotteita.

Málagan yöelämä

Ilta Malagan historiallisessa keskustassa. Kuva: Trabantos / Shutterstock

Málagassa illanviettoon on tarjolla vaihtoehtoja lounge-henkisistä kattoterassibaareista äänekkääseen punkluolaan ja pienpanimoravintoloista perinteiseen vanhojen ukkojen suosimaan pystybaariin. Iltaa voi jatkaa halutessaan loputtomiin – useimmat klubit alkavat täyttyä vasta aamuyön tunteina ja tanssi jatkuu aamuun asti.

Hyviä baarialueita ovat esimerkiksi Plaza Mitjana, Plaza Uncibay ja Plaza de la Merced lähikatuineen.

El Palon ja Pedregalejon kaupunginosissa on myös vilkasta yöelämää, etenkin opiskelijoiden suosimissa paikoissa.

Bar La Tranca (Calle Carreteria 93) on käsittämättömän suosittu perinteinen pystybaari, jossa tiskille päästäkseen joutuu näkemään hieman vaivaa ja huutamaan tilauksensa metelin yli, mutta henkilökunta on superystävällistä ja ripeäliikkeistä. Asiakkaiden enemmistö on nuorehkoja aikuisia, ja kaikki tuntuvat aina olevan hilpeällä tuulella. Hanassa virtaa talon oma vermutti. Mahtavat tapakset: kannattaa maistaa ainakin pinaattimunakasta.

Málagan kenties kuuluisin baari on Bodega Bar El Pimpi (Calle Granada 62), jolla on miellyttävä terassi vastapäätä vanhaa roomalaista amfiteatteria. Täällä ovat iltaa viettäneet muun muassa Tony Blair ja Antonio Banderas (joka muutti hiljattain New Yorkista takaisin synnyinkaupunkiinsa Málagaan). Sopii myös illallispaikaksi.

Liikkuminen Málagassa

Vanhakaupunki on helposti käveltävissä, ja Alameda Principal -kadulta lähtee busseja käytännössä kaikkialle. Linjat C1 ja C2 ovat rengaslinjoja, joiden kyydissä körötellessään näkee ison siivun myös turistikeskustan ulkopuolista Málagaa.

Lähijunalla pääsee Málaga Centro – Alamedan asemalta kätevästi lentokentälle ja Costa de Solin lomakeskuksiin. Málagassa on toimiva kaupunkipyöräverkosto. Pyörien käyttö edellyttää rekisteröitymistä.

Retket Málagasta

El Caminito del Rey on huima vaelluspolku. Kuva: Alvaro Trabazo Rivas / Shutterstock

Malagasta on erinomaiset yhteydet eri puolille Espanjan Aurinkorannikkoa ja ympäri Andalusiaa.

Alueelta löytyy paljon kiinnostavaa nähtävää, niin Alhambran palatsi Granadassa kuin maailman huimaaavin vaelluspolkukin, El Caminito de Rey.

Lue lisää Aurinkorannikosta ja alueen retkikohteista.

Retket Malagasta kannattaa varata etukäteen netistä. Opastettu retki on kätevä, koska säästyy vuokra-auton kanssa seikkailemiselta.

Matka Málagaan

Málaga on portti Espanjan Aurinkorannikolle, ja Málagan lentokentälle on Suomestakin hyvät yhteydet. Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden tarjoushintoja Malagaan.

Aurinkorannikolle löytyy usein erittäin edullisia pakettimatkoja.

Muualta Espanjasta Málagaan pääsee kätevästi ja nopeasti luotijunilla.

Málagan hotellit

Suositeltavinta on majoittua Málagan vanhaankaupunkiin tai sen tuntumaan. Hotellia valitessa kannattaa tosin huomioida, että vilkkaimmilla ravintola- ja baarikaduilla meteli voi olla öisin kova.

Suositeltava hotelli Málagan Centro Históricossa on keskeisellä paikalla sijaitseva neljän tähden designhotelli Petit Palace Plaza Malaga. Joistakin huoneista on näköala suoraan katedraalille. Hotelli tarjoaa asiakkailleen ilmaiset polkupyörät.

Jos haluaa asua nousussa olevassa Sohon kaupunginosassa on Hotel Castilla Guerrero siisti ja huokea perushotelli. Vanhaankaupunkiin ja Atarazanasin kauppahallille on hotellilta vain parisataa metriä.

Jos etsii Málagasta edullista majapaikkaa, on Hostal Larios simppeli ja siisti yhden tähden hotelli viiden tähden sijainnilla: aivan Malagan vilkkaimman ostoskadun varrella.

Isompien kaveriporukoiden ja perheiden kannattaa harkita kokonaisen huoneiston vuokraamista. Malagasta löytyy monta todella laadukasta huoneistohotellia, kuten erinomaisella paikalla sijaitseva tyylikäs ja hyvin varusteltu Be Mate Malaga Centro.

Katso tarjoukset Malagan hotelleihin.

Matkalukemista Málagaan

Aurinkorannikosta voi lukea lisää esimerkiksi Kaija Petäjä-Haikolan matkakirjasta Aurinko, vuoret ja meri.

Málagan kokemuksia

Malagasta kirjoitti toimittaja Ilkka Karisto, joka on matkustanut ympäri Espanjaa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi