Pablo Picasson jäljillä Espanjassa – vuosi 2023 on Picasson juhlavuosi

Kaupallinen yhteistyö: Espanjan Matkailutoimisto

Pablo Picasson Guernica-teos on ikuistettu myös katumosaiikkeihin. Kuva: Pixabay

Vuonna 2023 Pablo Picasson kuolemasta tulee kuluneeksi 50 vuotta. Kuvataidetta mullistanutta taiteilijaa juhlitaan pitkin vuotta ympäri hänen synnyinmaataan, Espanjaa.

Picasson jalanjäljillä matkatessa nähdään paljon taidetta, mutta myös yksi maailman mahtavimmista majakoista – ja Barcelonassa päästään baariin!

Málaga – Picasson synnyinkaupunki

Malagan keskustan näkymiä hallitsee härkätaisteluareena, jolla myös nuori Picasso vieraili isänsä kanssa. Aikuisena hän maalasi useita härkätaisteluaiheisia töitä. Kuva: S-F / Shutterstock

Pablo Picasso tupsahti maailmaan Málagassa 25. lokakuuta 1881 talossa, joka toimii nykyisin museona nimeltä Casa Natal Picasso. Talo sijaitsee viihtyisällä Plaza de la Mercedin aukiolla.

Picasso-vauva kastettiin kirkossa Inglesia de Santiago Apóstol, joka sijaitsee Calle Granadan varrella, kapeiden kujien puristuksessa. Vielä silloin hän ei tosin ollut ”vain” Pablo Picasso. Vauvan koko nimi kuului: Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Blasco y Picasso. Kyllä. 1800-luvun lopulla osattiin vielä antaa ihmisille kunnollisia nimiä.

Picasson isä oli taidemaalari ja maalaustaiteen opettaja, joten Pablokin tutustui alaan jo nuorena. Hän asui Málagassa kymmenvuotiaaksi asti, mutta kaupunki säilyi hänen muistoissaan koko loppuelämän. Taiteilijan mielissä Málaga oli leppoisa kaupunki, jossa oli aina lämmintä ja aurinkoista – toisin kuin vaikkapa Pariisissa, jossa hän asui lähes koko aikuisikänsä.

Nuori Picasso kävi koulua osoitteessa Calle Comedias 18, rakennuksessa, jossa toimii nykyisin erinomainen edullinen majapaikka, TOC Hostel Málaga.

Pablo oli huono oppilas, joka pitkästyi tunneilla. Hän myös pelkäsi, että isä jättäisi hänet kouluun eikä hakisikaan päivän päätteeksi takaisin kotiin. Niinpä isä tapasi jättää pojalleen koulupäivän ajaksi aina jonkin muiston itsestään, jotta poika tietäisi hänen palaavan. Poika sai usein mukaansa kouluun isän kävelykepin, mutta Picasso on muistellut, kuinka hän olisi mieluummin pitänyt mukanaan isänsä siveltimet, jolloin hän olisi voinut olla varma, että isä palaisi häntä hakemaan.

Mitenköhän Freud tulkitsisi Picasson isäsuhdetta?

Viimeisen kerran Picasso vieraili Málagassa 20-vuotiaana, vuonna 1901. Hänen toiveenaan kuitenkin oli, että hänen töitään esiteltäisiin myös hänen synnyinkaupungissaan. Toive toteutui postuumisti vuonna 2003, kun Málagaan avattiin Picasso-museo, Museo Picasso Málaga. Teokset museoon lahjoittivat Picasson miniä ja pojanpoika.

Málaga on kaikin puolin muutenkin ihana kaupunki, vireä ja eläväinen portti Espanjan Aurinkorannikolle.

Coruña – kaupunki, jossa Picasso aloitti uransa

Herkuleen torni
Herkuleen torni kohoaa Espanjan Coruñassa. Kuva: Pixabay

Málagasta Picasson perhe muutti taiteilijaisän töiden perässä Coruñaan, Galician rannikolle, jossa Picasso asui 13-vuotiaaksi asti.

Hän kävi Coruñassa tunneilla paikallisessa taidekoulussa, jossa hänen isänsä oli opettajana, piti ensimmäisen näyttelynsä ja signeerasi ensimmäiset työnsä. Picasson lapsuudentöitä ei ole kuitenkaan säilynyt.

Picasson kotitalo toimii museona. Kivenheiton päästä kotoa on keskustan hiekkaranta, Riazor Beach, jolla Picasson kerrotaan nähneen ensimmäistä kertaa alastoman ihmisen. Matkalla kotimuseosta rannalle voi ihailla Picasson käymää taidekoulua, Eusebio de Guarda -instituuttia.

Kaupungin ostoskeskustan kävelykadun varrella on tallella myös talo (osoitteessa 20 Rúa Real), jossa Picasso piti ensimmäisen näyttelynsä. Silloin talossa toimi huonekalukauppa, nykyisin siinä on vaatekauppa.

Coruñan vuosinaan Picasso koki myös ensirakkautensa ja pikkusiskonsa kuoleman. Sisko on haudattu kauniille Santo Amaron hautuumaalle.

Picassoon teki vaikutuksen myös kaupungin komein nähtävyys, jylhällä niemellä kohoava Torre de Hércules, Herkuleen torni, josta hän teki useita piirroksia. Roomalaisten ensimmäisellä vuosisadalla rakentaman majakan esikuvana kerrotaan olleen Aleksandrian majakka, yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Herkuleen torni on Unescon maailmanperintökohde.

Coruñan taidemuseossa järjestetään vuonna 2023 Picasso-aiheinen näyttely, joka keskittyy Pablo Picasson nuoruusvuosiin.

Picasson Barcelona

Barcelonan Barri Goticin kujat taisivat vaikuttaa Picasson kubistiseen taiteeseen, vaikka hän maalasikin kaupungissa vielä siniseen tyyliin. Kuva: Ansharphoto / Shutterstock

Ja sitten pääsemmekin Barcelonaan, jonne Pablo Picasso muutti Coruñasta teini-ikäisenä. ”Kaikki alkoi sieltä… siellä minä ymmärsin, kuinka pitkälle voisin päästä”, Picasso on sanonut Katalonian pääkaupungista.

Picasso asui Barcelonassa yhdeksän vuoden ajan, vuoteen 1904 asti. Siinä ajassa pojasta kasvoi nuori mies ja lupaava taiteilija. 1900-luvun alussa Barcelona eli kulta-aikaansa, kun Antoni Gaudi uudisti kaupungin arkkitehtuuria, ja Picasso kehitti kaupungissa ensimmäisen oman tyylinsä, niin sanotun Sinisen kauden. Oma tyyli ei syntynyt kivuttomasti: sen sai alulle läheisen ystävän, taiteilija Carlos Casagemasin, itsemurha.

Ensimmäisenä sinisenä työnään Picasso maalasi Casagemasin hautajaiset, minkä jälkeen hän maalasi sinertävillä väreillä prostituoituja, vanhoja juutalaisia, luisevia poikia, kerjäläisiä ja maailman kaikenlaista kurjuutta, mutta realismin sijaan runollisella otteella.

Barcelonasta nostamme yhden Picasso-kohteen ylitse muiden: kahvilaravintolan Els Quatre Gats eli Neljä kissaa. Kahvila oli 1900-luvun vaihteessa Barcelonan modernistisen liikkeen keskuspaikka, jossa taiteilijat tapasivat toisiaan, Picasso muiden mukana. Kahvilassa pidettiin vuonna 1900 myös Picasson ensimmäinen virallinen näyttely – jos Coruñan huonekalukaupassa pidettyä näyttelyä ei lasketa.

Kahvila oli menestys – kaikin muin tavoin paitsi taloudellisesti. Omistaja antoi taiteilijoille alennusta eikä välillä vaatinut maksua laisinkaan. Tietäähän siitä, miten siinä kävi. Neljä kissaa meni konkurssiin vuonna 1903, mutta avattiin uudestaan vuonna 1978, entiseen loistoonsa restauroituna.

Picassoa muistellaan Barcelonassa omassa museossaan, Museu Picasso Barcelonassa, jossa on esillä maailman laajin kokoelma taiteilijan nuoruuden töitä. Viereisessä Fundació Miróssa on siinäkin juhlavuoden aikaan näyttely, joka koskettaa Picassoa: näyttely kertoo Picasson ja Mirón ystävyydestä.

Juhlavuoden aikana Picasson keramiikkaa on esillä Barcelonan designmuseossa eli Museu del Disseny de Barcelonassa.

Madrid ja Picasson kuuluisin maalaus

Picasson Guernica-teos on ikuistettu myös katumosaiikkeihin. Tämä on kuvattu Baskimaalla, jossa Guernican pikkukaupunki sijaitsee. Kuva: Pixabay

Picasso vietti aikaa myös Espanjan pääkaupungissa, Madridissa. Hän käväisi Barcelonasta opiskelemassa San Fernandon kuvataideakatemiassa, mutta muutti pian takaisin Barcelonaan. Madridissa asuessaan Picasso oli tuttu vieras Museo del Pradon taidemuseossa, jossa häntä kiehtoivat erityisesti varhaisemman espanjalaisen mestaritaiteilijan, El Grecon, työt.

Picasson omat työt eivät päätyneet koskaan del Pradon seinille, vaan hänen kuuluisin teoksensa on esillä kaupungin toisessa upeassa taidemuseossa, Museo Reina Sofiassa. Kolme ja puoli metriä korkea ja lähes kahdeksan metriä leveä Guernica (1937) kuvaa Espanjan sisällissodan kauhuja pommitetussa Guernican pikkukaupungissa.

Picasson töitä on pysyvästi esillä myös Thyssen Museumissa.

Juhlavuonna 2023 Picasso on poikkeuksellisen vahvasti edustettuna Madridin taidemuseoissa. Reina Sofiassa esitellään vuotta 1906, joka muutti Picassoa niin paljon taiteilijana, että hän on kutsunut sitä ”muodonmuutoksen vuodeksi”.

Del Pradossa juhlitaan Picasson ja El Grecon töiden yhteyttä, ja Casa de Velázquezissa esitellään puolestaan Picasson ja Velázquezin yhteyttä. Vuonna 1957 Picasso maalasi sarjan maalauksia, joita inspiroi Velázquezin mestariteos Meninas, Hovinaiset. Picasson tuotteliaisuudesta kertoo jotain se, että hän maalasi teoksesta kaikkiaan lähes 60 versiota.

Thyssen-museo kertoo Picasson ja muotisuunnittelija Coco Chanelin yhteistyöstä 1900-luvun alussa. Casa Encendidassa on esillä Picasson myöhäiskauden töitä taiteilijan kymmeneltä viimeiseltä elinvuodelta. Taidekorkeakoulu Real Academia de Bellas Artes de San Fernandossa on esillä laaja näyttely yksityisomistuksessa olevista Picasson töistä.

Picasso muutti Ranskaan

Espanjasta Picasso muutti lopulta Ranskaan, Pariisiin, ja kotimaahansa hän palasi enää vain vierailuille. Lopulta nekin päättyivät Espanjan sisällissotaan (1936–1939).

Vasemmistolainen Picasso julisti, ettei hän palaisi kotimaahansa ennen kuin demokratia olisi voittanut ja sotilasdiktaattori Francisco Franco suistu vallasta. Niin kävi vasta Francon kuoltua vanhuuteen vuonna 1975. Picasso oli päättänyt oman maallisen vaelluksensa jo kaksi vuotta aiemmin Ranskan Rivieralla Mouginsin kylässä vuonna 1973.

Kuolleeksi Picassoa on kuitenkin liki mahdoton julistaa, niin elossa hänen taiteensa ja vaikutuksensa on edelleen. Kauan eläköön Picasso!

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Espanjan Matkailutoimiston kanssa.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT