Mallorca – tällainen on Espanjan paras saari

Calo des Moro on yksi Mallorcan kauneimmista uimarannoista. Kuva: El Lobo / Shutterstock

Mallorca on Espanjan kuninkaallisin lomakohde – Mallorcalla lomailee säännöllisesti Espanjan kuningasperhe ja saarella ovat viihtyneet monet Euroopan kauniit ja rohkeat prinsessa Dianaa myöten.

Mallorcalla on toki myös toisenlainen maineensa brittinuorison örvellyskohteena. Kun nuorison juhlinta rajoittuu muutamalle Mallorcan suosituimmista rantakohteista, on muualla Mallorcalla ihanan tyylikäs ja seesteinenkin tunnelma.

Mallorca elääkin matkakohteena uutta kukoistuskautta, ja uusia boutique-hotelleja avataan ympäri saarta. Miljoonan asukkaan saarella käy vuosittain 10 miljoonaa turistia. Viime vuosina Mallorca on koettanut suunnata massaturismia enemmän laatumatkailun puolelle.

Ja tottahan se on: Mallorca on upea matkakohde. Meri kimmeltää turkoosina, Mallorcan vuoristokylät ovat idyllisyyden perikuvia ja pääkaupunki Palma on niin upea, että moni julkkiskin on valinnut sen toiseksi kodikseen.

Nähtävää ja koettavaa on Mallorcalla paljon. On upeat rannat, turkoosi meri, Palman kaupunki, kauniit vuoristokylät ja mutkittelevat vuoristotiet, jotka ovat tehneet Mallorcasta yhden maailman suosituimmista pyöräilykohteista.

Erinomaista matkalukemista Mallorcalle on Liisa Väisäsen ihastuttava teos Enemmän Espanjaa, mukava matkaoppaan ja henkilökohtaisen matkakirjan yhdistelmä. Täydellinen johdatus espanjalaiseen elämänmenoon.

Mallorcan nähtävyydet

Palma de Mallorcan katedraali. Kuva: Osmera.com / Shutterstock

Mallorcan merkittävin nähtävyys on Palma de Mallorcan upea vanhakaupunki, jonka kruununa on mahtava La Seu -katedraali. Katedraalin ruusuikkuna on maailman suurimpia lasimaalauksia.

Katedraalin vieressä sijaitseva Almudainan palatsi toimii muuten Espanjan kuninkaallisten kaupunkiasuntona Mallorcalla. Kuninkaallisten rantalukaali Palacio de Marivent sijaitsee puolestaan Cala Majorissa.

La Seu -katedraali ja Almudainan linna nähtynä Palau March -museon terassilta. Kuva: Genova / Shutterstock

Kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitsee 1300-luvulla rakennettu Bellverin linna, yksi Euroopan harvoista pyöreistä linnoista. Upea nähtävyys tämäkin.

Mallorcan kulttuuriannoksesta vastaa Joan Mirón museo (Fundació Miró). Mirón taiteen lisäksi museossa pääsee tutustumaan Mallorcalla asuneen taiteilijan työhuoneeseen, joka on jätetty samaan kuntoon kuin se oli taiteilijan eläessä: on avoimia maalipurkkeja ja keskeneräisiä maalauksia.

Port de Soller, Mallorca. Kuva: Pixelliebe / Shutterstock

Palmasta kannattaa nousta söpöön pikkujunaan, joka vie tunnelien ja Serra de Tramuntana -vuoriston kautta idylliseen Sollérin pikkukaupunkiin. Rata rakennettiin sata vuotta sitten, jotta maalaiset saisivat tuotua appelsiinejaan Palmaan.

Muutaman kilometrin päässä Sollérista rannalla sijaitsee Port Sollér, josta löytyy rantaravintoloita ja tyylikkäitä hotelleja kuten Jumeirah Hotel & Spa. Loppumatka Sollérista Port Sollériin taitetaan raitiovaunulla.

Juuri Port Sollérin maisemissa kuvattiin suosittua mainetta niittänyttä televisiosarjaa Yövahti, joka näytti Mallorcan tyylikkäimmillään.

Rannikkovuoristo Serra de Tramuntana, Mallorcan Unescon maailmanperintökohde, on muutenkin Mallorcaa ihastuttavimmillaan. Vuoristoa koristavat tunnelmalliset kylät, pengerviljelmät ja pyöräilijöiden suosimat serpentiinitiet. Vuoriston ja meren välissä kulkeva tie Ma-10 on erityisen hieno ja täydellinen kohde roadtripille – joko pyörällä tai autolla.

Ravintolan ulkoterassi Deian kylässä Mallorcalla. Kuva: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Ma-10-tie vie läpi Mallorcan kauneimpien maisemien tunnelmallisesta vuoristokylästä toiseen. Kylistä kuuluisin on pittoreski Deià, kuuluisuuksien suosikkikohde Mallorcalla. Alun perin Deiàn ”löysivät” 1900-luvun alussa kirjailijat, myöhemmin siitä ihastuivat rockmuusikot ja nykyisin kylässä viihtyvät monensortin julkkikset. Prinsessa Dianan suosikkeja Mallorcan hotelleista oli Deiàssa sijaitseva Belmond La Residencia.

Heti perässä maineessa tulevat Valdemossa ja Espanjan kauneimmaksi kyläksi tituleerattu Fornatlux.

Suosittu nähtävyys Mallorcalla on myös tippukiviluola Cuevas del Drach, jossa vierailijoita viihdytetään yleensä veneistä lauletuilla aarioilla.

Mallorcalla riittää paljon muutakin tekemistä. Mallorcalla on useita vesipuistoja ja meriakvaario. Golfkenttiä Mallorcalla on parikymmentä. Erityisen suosittu Mallorca on pyöräilijöiden parissa: heitä käy vuosittain satoja tuhansia nauttimassa saaren teistä.

Malorcan retket ja pääsyliput voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Mallorcan kohteet ja rannat

Magalufin hiekkaranta, Mallorca. Kuva: Ppictures / Shutterstock

Mallorcan rantakohteista vilkkaimpia ovat pääkaupungin Palman länsipuolella vierekkäisillä lahdelmilla sijaitsevat Magaluf ja Palma Nova. Nuorison suosimasta Magalufista löytyvät saaren suurimmat ja räävittömimmät klubit. Nykyisin tosin Magalufkin on pessyt kasvojaan: tyylikkäästä chillailusta pääsee nauttimaan Nikki Beach Clubilla tai asumalla ylellisessä Melia South Beach -hotellissa.

Edellisiä rauhallisempaan lomaan, ja silti vielä varsin lähellä Palmaa, sopii Mallorcan eteläosan niemen toisella puolen sijaitseva Santa Ponsa.

Palman itäpuolelle levittäytyy puolestaan viisi kilometriä pitkä, mutta ehkä vähän hengetön Platja de Palma.

Platja de Alcudia -ranta Mallorcalla. Kuva: Holbox / Shutterstock

Saaren pohjoispuolen suosituin rantakohde on rannoiltaan komea ja edellisiä tunnelmaltaan seesteisempi Alcúdia, jossa turkoosinhohtoista rantaviivaa riittää yli 10 kilometriä. Alcudian lahden vähemmän dramaattisen näköistä eteläpäätä kutsutaan nimellä Ca’n Picafort.

Saaren pohjoispuolella, koilliskärjessä, on myös suosiotaan kasvattava Cala Ratjadan alue, jolla on useita kauniita pikkurantoja kuten Cal Gat ja Cala Mesquida.

Kaikille yllämainituille järjestetään Suomestakin matkoja.

Mallorcan rauhallisimmat ja luonnonkauneimmat rannat löytyvät aivan saaren eteläkärjestä. Platja d’Es Trenc on pitkä ja komea ranta, ja Caló des Moro puolestaan pieni ja idyllinen autioranta.

Mallorcan nähtäyyksien ja kohteiden sijainnit näet Mallorcan kartalla.

Ruoka ja ravintolat Mallorcalla

Sobrasada on Mallorcan oma makkara. Kuva: Worldaround / Shutterstock

Mallorcan keittiön perinteisistä raaka-aineista kuuluisin on sobrasada-makkara, jota ujutetaan ruokaan kuin ruokaan: keittoihin, patoihin, leipiin, pizzoihin ja jopa leivonnaisiin.

Varma paikka herkutteluun on Palman eläväinen ravintola-alue La Llonja. Alueella sijaitsee muun muassa Forn de Sant Joan, yksi Palman tunnelmallisimmista ravintoloista. Ravintolan tapakset ovat kekseliäitä ja pääruuaksi voi tilata niin grillattua imeväispossua kuin kalaakin.

Edullinen paikka aterialle on Palman kauppahalli Mercat de L’Olivar, jonka pikkupuodeissa pääsee herkuttelemaan niin ostereilla kuin sushillakin.

Mallorcan ostokset

Muodin ystävät tuntevat Mallorcan kenkäteollisuudesta. Mallorcalta on kotoisin esimerkiksi maailmankuulu Camper, jonka kengissä mukavuus yhdistyy kekseliäisyyteen. Mallorcan parhaita paikkoja kenkäostoksille onkin Camperin tehtaanmyymälä Recamper, joka sijaitsee Incassa saaren sisäosissa.

Mallorcan muita erinomaisia kenkämerkkejä ovat esimerkiksi Lottusse ja Yanko sekä hienostunut Farrutx.

Paras paikka ostoksille on pääkaupunki Palma ja sen ostoskadut Passeig del Born ja Carrer de Sant Feliu.

Ostoksille suunnatessa kannattaa huomioida, että espanjalainen siesta-aika näkyy varsinkin Palman putiikeissa, jotka yleensä kiinni 13.30–17, minkä jälkeen ne ovat taas avoinna yleensä kello 20 asti.

Mallorcan parhaat hotellit

Cap Formentorin majakka, Mallorca. Kuva: Allard One / Shutterstock

Mallorcan parhailla hotelleilla riittää historiaa. Mallorcan hotelleista klassisimpia on saaren pohjoisimmassa kärjessä, Formentorin niemellä, sijaitseva Hotel Formentor. Vuonna 1929 avatussa hotellissa viettivät kuherruskuukauttaan Grace Kelly ja prinssi Rainier 1950-luvun puolivälissä.

Jos ei ole pelkästään kiinnostunut rantalomasta, on Palman vanhakaupunki ihana paikka asua. Vanhankaupungin tunnelmallisimpia hotelleja on 1800-luvun palatsiin restauroitu Sant Francesc. Tyylikästä boutiquetunnelmaa tarjoaa puolestaan Hotel Cort.

Katso tarjoukset Mallorcan hotelleihin.

Vuokra-asunnot Mallorcalla

Mallorca on myös suosittu paikka vuokrata asunto viikoksi tai pitemmäksi aikaa. Loma-asunnon vuokraaminen on hyvä idea etenkin, jos on matkalla isommalla porukalla. Loma-asuntoja voi etsiä Airbnb:n kautta tai varata kätevästi suoraan Booking.comin kautta.

Mallorcan sää

Mallorcan sää on miellyttävä ympäri vuoden: saarta ympäröivä Välimeri tasoittaa kesän hellehuippuja ja leudontaa talvia Manner-Espanjaan verrattuna.

Kesäkauden katsotaan alkavan Mallorcalla toukokuussa ja jatkuvan lokakuulle. Kuumimmillaan Mallorcan sää on heinä-elokuussa. Parhaimmillaan Mallorcan sää on syyskuussa, jolloin on vielä ihanan lämmintä uimiseen, muttei liian kuuma.

Vaikka monet rantahotellit sulkevatkin talveksi, on pääkaupunki Palma on mukava kohde vuoden ympäri. Talvella Mallorcan tunnelma on ihanan paikallinen, tosin mukaan kannattaa pakata takki.

Tammi-helmikuussa kannattaa myös vierailla Mallorcan pohjoispuolella ihailemassa kukkivia mantelipuita.

Autonvuokraus Mallorcalla

Auton vuokraaminen on paras tapa tutustua Mallocaan. Tiet ovat kauniita, hyväkuntoisia ja vuoristoisia, minkä takia Mallorca on myös yksi maailman suosituimmista pyöräilykohteista. Liikenne ei ole liian kaoottista: pyöräilijöihin on totuttu ja heitä osataan varoa.

Autonvuokraaminen on myös edullista. Merkistä riippuen auton saa viikoksi 100–300 eurolla. Auton vuokraa kätevästi jo lentokentältä.

Kannattaa kuitenkin harkita kahteen kertaan, viekö autonsa Palman keskustaan: parkkitilaa on aivan liian vähän ja pienille paikoille parkkeeratessaan paikalliset eivät ole kovin tarkkoja pienten kolhujen kanssa.

Katso tarjoukset autonvuokraan Mallorcalla tai lue lisää auton vuokraamisesta ulkomailla.

Lennot Mallorcalle

Finnairilla on osan vuodesta suora lento Mallorcalle kerran viikossa.

Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!