Mallorca – tällainen on Espanjan paras saari

Calo des Moro on yksi Mallorcan kauneimmista uimarannoista. Kuva: El Lobo / Shutterstock

Mallorca on Espanjan kuninkaallisin lomakohde: Mallorcalla lomailee säännöllisesti Espanjan kuningasperhe, ja saarella ovat viihtyneet monet Euroopan kauniit ja rohkeat prinsessa Dianaa myöten.

Mallorcalla on toki myös toisenlainen maineensa brittinuorison örvellyskohteena. Onneksi nuorison juhlinta rajoittuu muutamalle suosituimmista rantakohteista, ja muualla Mallorcalla tunnelma on ihanan tyylikäs ja jopa seesteinen.

Mallorca elääkin matkakohteena uutta kukoistuskautta. Miljoonan asukkaan saarella käy vuosittain 10 miljoonaa turistia, mutta viime vuosina Mallorca on koettanut suuntautua massaturismin sijaan laatumatkailun puolelle. Uusia boutique-hotelleja onkin avattu ympäri saarta.

Ja tottahan se on: Mallorca on loistava matkakohde. Meri kimmeltää turkoosina, vuoristokylät ovat idyllisyyden perikuvia ja pääkaupunki Palma on niin upea, että moni julkkiskin on valinnut sen toiseksi kodikseen.

Hiekkarantojen, historiallisen Palman ja pittoreskien vuoristokylien lisäksi kannattaa suunnata mutkitteleville vuoristoteille, jotka ovat tehneet Mallorcasta yhden maailman suosituimmista pyöräilykohteista.

Palma de Mallorcan nähtävyydet

Palma de Mallorcan katedraali. Kuva: Osmera.com / Shutterstock

Mallorcan merkittävin nähtävyys on Palma de Mallorcan upea vanhakaupunki, jonka kruununa on mahtava La Seu -katedraali, jonka ruusuikkuna on maailman suurimpia lasimaalauksia. Katedraaliin voi joko jonottaa, tai hankkia etukäteen pääsylipun jolla pääsee jonon ohi.

Katedraalin vieressä sijaitseva Almudainan palatsi toimii muuten Espanjan kuninkaallisten kaupunkiasuntona Mallorcalla. Kuninkaallisten rantalukaali Palacio de Marivent sijaitsee puolestaan Cala Majorissa.

La Seu -katedraali ja Almudainan linna nähtynä Palau March -museon terassilta. Kuva: Genova / Shutterstock

Kolmen kilometrin päässä keskustasta sijaitsee 1300-luvulla rakennettu Bellverin linna, yksi Euroopan harvoista pyöreistä linnoista. Upea nähtävyys tämäkin.

Mallorcan kulttuuriannoksesta vastaa Joan Mirón museo (Fundació Miró). Mirón taiteen lisäksi museossa pääsee tutustumaan Mallorcalla asuneen taiteilijan työhuoneeseen, joka on jätetty samaan kuntoon kuin se oli taiteilijan eläessä: on avoimia maalipurkkeja ja keskeneräisiä maalauksia.

Museoon päästetään kerrallaan rajoitettu määrä vierailijoita, joten tännekin kannattaa hankkia jo etukäteen pääsylippu netistä.

Jos on kiinnostunut rantojen ohella kaupunkilomasta, kannattaa harkita yöpymistä Palma de Mallorcan hotelleissa.

Mallorcan suositut rannat

Magalufin hiekkaranta, Mallorca. Kuva: Ppictures / Shutterstock

Mallorcan rantakohteista vilkkaimpia ovat pääkaupungin Palman länsipuolella vierekkäisillä lahdelmilla sijaitsevat Magaluf ja Palma Nova. Nuorison suosimasta Magalufista löytyvät saaren suurimmat ja räävittömimmät klubit.

Nykyisin tosin Magalufkin on pessyt kasvojaan: tyylikkäästä chillailusta pääsee nauttimaan Nikki Beach Clubilla tai asumalla ylellisessä Melia South Beach -hotellissa.

Edellisiä rauhallisempaan lomaan, ja silti vielä varsin lähellä Palmaa, sopii Magalufista nähden Mallorcan eteläosan niemen toisella puolen sijaitseva Santa Ponsa. Rannan tuntumassa on monta laadukasta hotellia, joista parhaita arvioita ovat keränneet vain aikuisille suunnatut Iberostar Selection Jardín del Sol Suites ja Sentido Fido Punta del Mar Hotel & Spa.

Palman itäpuolelle levittäytyy puolestaan viisi kilometriä pitkä, mutta ehkä vähän hengetön Platja de Palma.

Mallorcan parhaat rannat

Platja de Alcudia -ranta Mallorcalla. Kuva: Holbox / Shutterstock

Omat suosikkimme Mallorcan rannoista löytyvät saaren pohjoisosista. Ne ovat kauniimpia ja tunnelmaltaan rauhallisempia kuin eteläpuolen rannat.

Pohjoisen rannoista tunnetuin on upea Alcúdia, jonka turkoosinhohtoista rantaviivaa riittää yli 10 kilometriä. Alcudia on suosittu ranta myös maantiepyöräilijän keskuudessa, sillä sen ääreltä pääsee erinomaisille pyöräreiteille.

Kiva hotelli aivan rannan tuntumassa on Eix Alcudia, joka kerää kiitostaan myös hyvällä pyörävarastolla.

Matkan varrella, keskivaiheillaan, Alcudian ranta vaihtaa nimekseen Platja de Muro. Alcudian lahden vähemmän dramaattisen näköistä eteläpäätä kutsutaan nimellä Ca’n Picafort.

Parin kilometrin päässä Alcúdian rannalta sisämaassa on viehättävä Alcúdian vanhakaupunki. Sekin on mukava paikka asua. Todella tyylikkäitä hotelleja vanhankaupungin sydämessä ovat Hotel Can Mostatxins ja Hotel Sant Jaume.

Saaren pohjoispuolella, koilliskärjessä, on myös suosiotaan kasvattava Cala Ratjadan alue, jolla on useita kauniita pikkurantoja kuten Cal Gat ja Cala Mesquida.

Kaikkiin edellämainittuihin rantakohteisiin järjestetään Suomestakin valmismatkoja.

Mallorcan salaiset rannat

Mallorcan rauhallisimmat ja luonnonkauneimmat rannat löytyvät aivan saaren eteläkärjestä. Platja d’Es Trenc on pitkä ja komea ranta, ja Caló des Moro puolestaan pieni ja idyllinen autioranta.

Mallorcan nähtäyyksien ja kohteiden sijainnit näet Mallorcan kartalla.

Mallorcan upein retki: junalla Sollériin

Port de Soller, Mallorca. Kuva: Pixelliebe / Shutterstock

Ikimuistoinen retki alkaa, kun Palmassa nousee söpöön pikkujunaan. Se vie noin puolessa tunnissa tunnelien ja Serra de Tramuntana -vuoriston halki idylliseen Sollérin pikkukaupunkiin. Rata rakennettiin sata vuotta sitten, jotta maalaiset saisivat tuotua appelsiinejaan Palmaan.

Sollérissa on helppoa käydä päiväretkellä, mutta kaupungista löytyy niin käsittämättömän ihania pikkuhotelleja, että parin yön viettäminen täällä voi helposti olla koko Mallorcan-loman kohokohta. Tunnelmallisimmat majapaikat kuten Finca Cas Sant ja Finca Ca’s Curial on remontoitu historiallisten maatilojen rakennuksiin, joita ympäröivät appelsiinipuut ja vuoristonäkymät.

Sollérista pääsee raitiovaunulla muutaman kilometrin päässä rannalla sijaitsevaan Port Sollériin, josta löytyy rantaravintoloita ja moderneja hotelleja kuten Jumeirah Hotel & Spa. Juuri Port Sollérin maisemissa kuvattiin suosittua mainetta niittänyttä televisiosarjaa Yövahti, joka näytti Mallorcan tyylikkäimmillään.

Mallorcan paras roadtrip

Ravintolan ulkoterassi Deian kylässä Mallorcalla. Kuva: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Rannikkovuoristo Serra de Tramuntana, Mallorcan Unescon maailmanperintökohde, on Mallorcaa ihastuttavimmillaan. Vuoristoa koristavat tunnelmalliset kylät, pengerviljelmät ja pyöräilijöiden suosimat serpentiinitiet. Vuoriston ja meren välissä kulkeva tie Ma-10 on erityisen hieno ja täydellinen kohde roadtripille – joko pyörällä tai autolla.

Ma-10-tie vie läpi Mallorcan kauneimpien maisemien tunnelmallisesta vuoristokylästä toiseen. Kylistä kuuluisin on pittoreski Deià, kuuluisuuksien suosikkikohde Mallorcalla. Alun perin Deiàn ”löysivät” 1900-luvun alussa kirjailijat, myöhemmin siitä ihastuivat rockmuusikot ja nykyisin kylässä viihtyvät monensortin julkkikset. Prinsessa Dianan suosikkeja Mallorcan hotelleista oli Deiàssa sijaitseva Belmond La Residencia.

Heti perässä maineessa tulevat Valdemossa ja Espanjan kauneimmaksi kyläksi tituleerattu Fornalutx, josta on vain kivenheitto Solleriin. Fornalutxin maisemat ja majapaikat kuten Hotel Apartament Sa Tanqueta De Fornalutx ovat vähintään yhtä ihania kuin Sollerissa.

Mallorcan retket ja aktiviteetit

Nähtävää ja koettavaa on Mallorcalla paljon. Vaivaton tapa tutustua nähtävyyksiin on osallistua opastetulle retkelle, joita onkin aivan joka makuun: maisemakierroksia ja katamaraaniristeilyjä, lapsiperheiden vesipuistoja ja historiallisia kulttuurikohteita.

Suosittu nähtävyys Mallorcalla on tippukiviluola Cuevas del Drach, jossa vierailijoita viihdytetään yleensä veneistä lauletuilla aarioilla.

Lue lisää Mallorcan retkistä.

Mallorcalla on useita vesipuistoja ja meriakvaario. Golfkenttiä Mallorcalla on parikymmentä. Erityisen suosittu Mallorca on pyöräilijöiden parissa: heitä käy vuosittain satoja tuhansia nauttimassa saaren teistä.

Ruoka ja ravintolat Mallorcalla

Sobrasada on Mallorcan oma makkara. Kuva: Worldaround / Shutterstock

Mallorcan keittiön perinteisistä raaka-aineista kuuluisin on sobrasada-makkara, jota ujutetaan ruokaan kuin ruokaan: keittoihin, patoihin, leipiin, pizzoihin ja jopa leivonnaisiin.

Varma paikka herkutteluun on Palman eläväinen ravintola-alue La Llonja. Alueella sijaitsee muun muassa Forn de Sant Joan, yksi Palman tunnelmallisimmista ravintoloista. Ravintolan tapakset ovat kekseliäitä ja pääruuaksi voi tilata niin grillattua possua kuin kalaakin.

Edullinen paikka aterialle on Palman kauppahalli Mercat de L’Olivar, jonka pikkupuodeissa pääsee herkuttelemaan niin ostereilla kuin sushillakin.

Mallorcan ostokset

Muodin ystävät tuntevat Mallorcan kenkäteollisuudesta. Mallorcalta on kotoisin esimerkiksi maailmankuulu Camper, jonka kengissä mukavuus yhdistyy kekseliäisyyteen. Mallorcan parhaita paikkoja kenkäostoksille onkin Camperin tehtaanmyymälä Recamper, joka sijaitsee Incassa saaren sisäosissa.

Mallorcan muita erinomaisia kenkämerkkejä ovat esimerkiksi Lottusse ja Yanko sekä hienostunut Farrutx.

Paras paikka ostoksille on pääkaupunki Palma ja sen ostoskadut Passeig del Born ja Carrer de Sant Feliu.

Ostoksille suunnatessa kannattaa huomioida espanjalainen siesta-aika. Varsinkin Palman putiikit ovat yleensä kiinni kello 13.30–17, minkä jälkeen ne ovat taas avoinna yleensä kello 20 asti.

Mallorcan parhaat hotellit

Cap Formentorin majakka, Mallorca. Kuva: Allard One / Shutterstock

Magaluf kuuluu Mallorcan vilkkaimpiin rantakohteisiin. Tyylikkäästä chillailusta pääsee nauttimaan asumalla ylellisessä Melia South Beach -hotellissa. Santa Ponsan rannan tuntumassa on aikuiseen makuun laatuhotelleja kuten Iberostar Selection Jardín del Sol Suites ja Sentido Fido Punta del Mar Hotel & Spa.

Jos ei ole kiinnostunut pelkästään rantalomasta, on Palman vanhakaupunki ihana paikka asua. Vanhankaupungin tunnelmallisimpia hotelleja on 1800-luvun palatsiin restauroitu Sant Francesc. Tyylikästä boutiquetunnelmaa tarjoaa puolestaan Hotel Cort.

Mallorcan tunnelmallisimmat majapaikat löytyvät Sollerin pikkukaupungista. Finca Cas Sant ja Finca Ca’s Curial on remontoitu historiallisten maatilojen rakennuksiin, joita ympäröivät appelsiinipuut ja vuoristonäkymät.

Pittoreski Deiàn kylä on kuuluisuuksien suosikkikohde Mallorcalla. Deiàssa sijaitseva Belmond La Residencia oli aikoinaan prinsessa Dianan suosikkihotelli.

Alcúdiassa voi asua lyhyen kävelymatkan päässä rannalta viehättävän vanhankaupungin sydämessä. Todella tyylikkäitä hotelleja ovat Hotel Can Mostatxins ja Hotel Sant Jaume.

Katso tarjoukset Mallorcan hotelleihin.

Vuokra-asunnot Mallorcalla

Mallorca on myös suosittu paikka vuokrata asunto viikoksi tai pitemmäksi aikaa. Loma-asunnon vuokraaminen on hyvä idea etenkin, jos on matkalla isommalla porukalla. Loma-asuntoja voi varata kätevästi Booking.comin kautta aivan samalla tavalla kuin hotellihuoneita.

Mallorcan sää

Mallorcan sää on miellyttävä ympäri vuoden: saarta ympäröivä Välimeri tasoittaa kesän hellehuippuja ja leudontaa talvia Manner-Espanjaan verrattuna.

Kesäkauden katsotaan alkavan Mallorcalla toukokuussa ja jatkuvan lokakuulle. Kuumimmillaan Mallorcan sää on heinä-elokuussa. Parhaimmillaan Mallorcan sää on syyskuussa, jolloin on vielä ihanan lämmintä uimiseen, muttei liian kuuma.

Vaikka monet rantahotellit sulkevatkin talveksi, on pääkaupunki Palma on mukava kohde vuoden ympäri. Talvella Mallorcan tunnelma on ihanan paikallinen, tosin mukaan kannattaa pakata takki.

Tammi-helmikuussa kannattaa myös vierailla Mallorcan pohjoispuolella ihailemassa kukkivia mantelipuita.

Autonvuokraus Mallorcalla

Auton vuokraaminen on paras tapa tutustua Mallocaan. Tiet ovat kauniita, hyväkuntoisia ja vuoristoisia, minkä takia Mallorca on myös yksi maailman suosituimmista pyöräilykohteista. Liikenne ei ole liian kaoottista: pyöräilijöihin on totuttu ja heitä osataan varoa.

Autonvuokraaminen on myös edullista. Merkistä riippuen auton saa viikoksi 100–300 eurolla. Auton vuokraa kätevästi jo lentokentältä.

Kannattaa kuitenkin harkita kahteen kertaan, viekö autonsa Palman keskustaan: parkkitilaa on aivan liian vähän ja pienille paikoille pysäköidessään paikalliset eivät ole kovin tarkkoja pienten kolhujen suhteen.

Katso tarjoukset autonvuokraan Mallorcalla tai lue lisää auton vuokraamisesta ulkomailla.

Lennot Mallorcalle

Finnairilla lentää osan vuodesta suoraan Mallorcalle kerran viikossa.

Vertaa Finnairin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja.

Matkalukemista Mallorcalle

Erinomaista matkalukemista Mallorcalle on Liisa Väisäsen ihastuttava teos Enemmän Espanjaa, mukava matkaoppaan ja henkilökohtaisen matkakirjan yhdistelmä. Täydellinen johdatus espanjalaiseen elämänmenoon.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!