Lissabon – opas lumoavaan kaupunkiin

Pieni katuravintola Lissabonissa. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Lissabon on tuoreiden sardiinien tuoksua ja pieniä, keltaisia raitiovaunuja puikkelehtimassa kapeilla, vanhoilla kujilla. Lissabon on värikkäitä kaakelikoristeita talojen seinissä ja iso annos maalaisruokaa komeron kokoisessa ravintolassa.

Lissabon on Euroopan reunalla sijaitseva kotoisa kaupunki, joka oli kerran koko maailman keskipiste.

Lissabon on matkakohde, johon ei voi olla ihastumatta. Parasta Lissabonissa ovat kaupungin moni-ilmeiset kaupunginosat. Juuri ne tekevät Lissabonista niin ihanan matkakohteen.

Pienen ja kompaktin kokonsa puolesta Lissabon sopii hyvin lyhyille kaupunkilomille, mutta nähtävää riittää vaikka viikon Lissabonin-matkalle.

Lissabonin kaupunginosat

Barrio Alto ja 25 de Abril -silta. Kuva: Rolf E. Staerk / Shutterstock

Mikä on Lissabonin paras kaupunginosa? Sitä on mahdoton sanoa: keskustan kaikilla alueilla on oma tunnelmansa ja yhdessä ne muodostavat kaupungin, johon on helppo rakastua.

Seitsemälle kukkulalle rakennetun Lissabonin keskustan kiehtovimmat kaupunginosat ovat Belémiä lukuun ottamatta toistensa vieressä ja niiden välillä on helppo liikkua kävellen tai raitiovaunulla.

Lissabonin kaupunginosista tunnelmallisimpia ovat romanttisen rähjäiset, paikallista elämää pursuavat Alfaman ja Mourarian vanhat maurilaiskorttelit.

Illan tullen kannattaa suunnata Bairro Altoon, jonka pikkuruiset ravintolat ja kopperoin kokoiset baarit ovat houkutelleet herkuttelijoita ja juhlijoista sukupolvien ajan.

Baixa – Lissabonin ruutukaavaan rakennettu keskusta

Rossio on Lissabonin keskusaukio Baixan kaupunginosassa. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Lissabonin ydinkeskustaa on Baixa, joka sijaitsee kaupungin kukkuloiden välissä merenpinnan tasolla. Kaupunginosan nimi tarkoittaakin alakaupunkia eli downtownia. Lähes jokaisen talon seinässä on kaakelikoristeita eli azulejoja. Osaan kaakeleista on kuvattu maisemia ja tarinoita, toisten ornamentit muistuttavat värikkyydessään isoisän kuviollisia kalsareita.

Kun viereisillä kukkuloilla Alfaman ja Bairro Alton kaupunginosissa kapeat kujat mutkittelevat, Baixan leveät kadut on rakennettu suoraan ruutukaavaan. Syynä on tuhoisa maanjäristys, joka pyyhkäisi kaupungin matalaksi pyhäinpäivänä 1. marraskuuta vuonna 1755.

Maajäristys oli kuin korkeamman voiman rangaistus portugalilaisten ylenpalttisesta elämästä. Siirtomaiden mausteista, kullasta ja timanteista saaduilla rikkauksilla rakennetut kirkot sekä palatsit sortuivat maan tasalle. Järistystä seuranneet tulipalot ja tsunami tappoivat 40 000 lissabonilaista.

Keskustan keskipiste on vilkas kävelykatu Rua Augusta, joka päättyy komeaan riemukaareen.

Kävelykadun varrella on hienoja putiikkeja ja katukahviloiden terasseja. Mutta Rua Augustan sivukatujen ilme on jo toinen. Pääkaupungin arvon mukainen loisto vaihtuu kulman takana kotoisaan nuhjuisuuteen, merkkivaateliikkeet käsityöpajoihin. Lätsäpäiset miehet nojailevat pystybaareissa tiskiin ja juovat seisten euron espressojaan, lissabonilaisittain bicaa.

Puuseppä naputtelee pienessä puljussaan kokoon koirankoppia. Mitä sama liiketila maksaisi yhtä keskeisellä paikalla Helsingissä? Tai Lontoossa? Portugali on edelleen EU:n takamaita.

Baixa on kätevä paikka asua: Täältä on helppo liikkua metrolla, raitiovaunuilla ja kävellen joka suuntaan. Eikä Baixassa tarvitse koko ajan kivuta ylös alas mäkiä.

Keskihintaisia sadan euron hotelleja on paljon etenkin Lissabonin keskusaukion, Rossion, kulmilla. Hyviä paikkoja ovat esimerkiksi Lisbon Story GuesthouseMy Story Hotel Tejo ja Gat Rossio sekä Hotel Mundial.

Edellisiä tyylikkäämpiä – ja kalliimpia – tunnelmia samalla sijainnilla tarjoilee Portugal Boutique Hotel.

Alfama – romanttisen ränsistynyttä Lissabonia

Katutaidetta Alfaman kaupunginosan seinillä. Kuva: Photomdp / Shutterstock

Alfama on Lissabonin sokkeloinen, vanha maurilaiskaupunginosa, joka säilyi kuin ihmeen kaupalla Lissabonin suuresta maanjäristyksestä.

Jyrkälle rinteelle rakennetut keskiaikaiset talot ovat pieniä, vinoja ja romanttisen ränsistyneitä. Alfama on Lissabonin vanhin kaupunginosa, jossa ovat perinteisesti asuneet kalastajat. Miehet lähtevät yhä aamuisin kalaan, ja kesäiltoina kaduilla tuoksuvat tuoreet sardiinit, kun perheet grillaavat portugalilaisten suurta herkkua kotonaan.

Alfaman tunnelmista pääsee nauttimaan ihanassa hotellissa Riverside Alfama, joka sijaitsee meren äärellä Alfaman ja Baixan reunalla, niin keskustassa kuin olla ja voi.

Heti hotellin vierestä alkavat Alfaman tunnelmat ja kulman takana on Lissabonin komea katedraali Sé, kaupungin vanhin kirkko. Korutonta romaanista tyyliä edustavan katedraalin rakennustyöt aloitettiin jo 1100-luvulla, kun kaupunki oli voitettu maureilta kristittyjen haltuun. Samalla paikalla oli aiemmin moskeija.

Ulkouima-altaan löytää hotellista Tandem Palacio Alfama, jossa on myös pieni kuntosali.

Hauskaa huvia Alfamassa on hypätä raitiovaunun kyytiin. Vanhanmallisten, keltaisten raitiovaunujen vauhdikas kulku Alfaman jyrkillä ja mutkittelevilla kaduilla on kuin vuoristoradalla ajoa.

Vaunuilla voi kolistella vaikka Pyhän Yrjön linnoitukselle, jolta aukeavat hienot näkymät yli Lissabonin punakattoisen keskustan. Kaupungin yllä kohoava linna näkyy kaikkialle ja sieltä näkee kaikkialle.

Kaupungin tarina alkoi täältä. Linnan jykeviä muureja rakensivat ensin roomalaiset, sitten gootit ja heidän jälkeensä islamilaiset maurit. Kunnes Portugalin ensimmäinen kuningas, Afonso Henriques, valloitti kaupungin maureilta neljän kuukauden piirityksen jälkeen vuonna 1417.

Valloittaminen ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Kuningas Henriques oli kutsunut avukseen ristiretkeläisarmeijan, ja maurit voitettuaan ristiritarit ryöstivät kaupungin. Kenties siitä seurasi lauseenparsi kristillinen tasajako.

Tänä päivänä Pyhän Yrjön linnoituksen muureilta näkee Lissabonin lintuperspektiivistä. Matalien, vanhojen talojen punatiilikattojen keskeltä nousee kirkonkupoleita. Talomereen puhkoo aukkoja muutama aukio ratsastajapatsaineen. Tejo-joki kimaltelee auringossa.

Bairro Alto – Lissabonin yöelämän keskus

Bairro Alto on Lissabonin yön sielu ja sydän. Bairro Alton kapeat kadut täyttyvät iltaisin ruokailijoista ja juhlijoista. Ruoan tuoksu leijuu kadulle vieri vieressä olevista, vain vähän komeroa suuremmista ravintoloista.

Illan edetessä ihmiset siirtyvät ravintoloista baareihin. Eivätkä baarit ole ravintoloita suurempia: Bairro Alton sääntö tuntuu olevan, että mitä pienempi paikka, sen suositumpi se on.

Ilman täyttää tavernoista kilpaa kantautuva jazz, pop ja klubimusiikki. Jokaiselle tuntuu olevan tarjolla jotakin.

Yhdellä kadulla on vierekkäin fado-paikkoja. Niiden ovilla seisoo harmaantuneita portsareita eleganteissa, loputtomien öiden patinoimissa tummissa puvuissaan.

Bairro Alto on ollut yli puoli vuosisataa Lissabonin yöelämän keskus, eikä se näytä hiipumisen merkkejä.

Mutta Bairro Alto on myös asuinalue, mikä voi kuulosta uskomattomalta. Miten asukkaat kestävät jokaöistä älämölöä? Vastaus on vanhojen talojen paksuissa kiviseinissä, jotka suojaavat hyvin melulta. Ikkunaluukut ovat visusti kiinni taloissa baarien yläpuolella.

Ja jos mekastus ulkona yltyy liian voimakkaasti, on asukkailla keinonsa. Silloin ikkunaluukut aukeavat, ja vanhat neidit heittävät metelöijiä kananmunilla.

Belem ja Lissabonin parhaat nähtävyydet

Jeronimoksen luostari. Kuva: Naran-ho / Shutterstock

Lissabonin parhaat nähtävyydet löytyvät Belemin kaupunginosasta, kuuden kilometrin päässä keskustasta. Perille pääsee näppärästi raitiovaunulla.

Kaikki, mitä on jäänyt jäljelle löytöretkistä, löytyy Belémistä. Kaikkialla muualla kaupungissa Lissabonin suuri maanjäristys tuhosi muistot löytöretkien perinnöstä.

Puistomainen kaupunginosa on nykyisin suosittu ulkoilualue viikonloppuisin. Tejo kimaltaa kuin kaikki se kulta, joka on sitä pitkin lastattu Lissaboniin ja josta on jäänyt vähän mitään pysyvää tähän päivään.

Nähtävyyksistä komein on Hieronymuksen eli Jeronimoksen luostari, jota rakennettiin koko 1500-luku. Luostari rakennettiin paikalle, jossa Vasco da Gama rukoili koko yön ennen lähtöään löytöretkelle, jolla hän löysi meritien Intiaan.

Luostarin seinät on kaiverrettu täyteen eksoottisia hedelmiä, köynnöksiä, lintuja ja hirviöitä. Runsaat kaiverrukset ovat kooltaan pieniä kuin todistuksena siitä, että portugalilaiset olivat taltuttaneet tuntemattoman.

Satumaista rakennustyyliä kutsutaan emanuelilaiseksi kuningas Manuel I:n mukaan. Hän oli 1500-luvun alussa maailman rikkain hallitsija, ja Lissabon oli maailman vaurain kaupunki. Portugalilla oli tukikohtia kaikilla maailman merillä.

Hulppea luostari kuvastaa Portugalin vaurautta ja mahtia löytöretkien aikana, jota kutsutaan Portgugalissa nimellä ”Ihmeellinen vuosisata”.

Belemin torni oli harvoja rakennuksia, joka selvisi Lissabonin maanjäristyksestä. Kuva: Filipe B. Varela / Shutterstock

Luostarin vieressä sijaitsee toinen muisto löytöretkien ajasta, Tejo-joen rannalla seisova kaunis Belémin torni, joka vartioi Lissabonia mereltä tulevilta hyökkäyksiltä.

Alun perin torni oli Tejo-joen pienellä saarella, mutta vuoden 1755 maanjäristys muutti joen kulkua niin, että torni jäi rannalle.

Kun tositoimiin jouduttiin vuonna 1580, tornia puolustanut varuskunta antautui jo muutaman tunnin taistelun jälkeen espanjalaisille. Tornista tehtiin vankila, missä käytössä se oli vuoteen 1830.

Tornin vieressä rantabulevardilla kohoaa Löytöretkien muistomerkki, jonka huipulta voi käydä ihailemassa maisemia – ja muistomerkin alapuolella maassa olevaa jättimäistä maailmankarttaa.

Muistomerkkiä koristavat ihmishahmot kuvaavat Henrik Purjehtijaa ja hänen häntä seuranneita portugalilaisia löytöretkeilijöitä, jotka tekivät pienestä, Euroopan reunalla olleesta maasta hetkeksi maailman mahtavimman valtakunnan.

Lue lisää: Belém – täällä koet löytöretkien ajan Lissabonissa

Museu Calouste Gulbenkian – Lissabonin paras museo

Lissabonin paras museo on Museu Calouste Gulbenkian, joka kantaa perustajansa, armenialaisen öljypohatan, nimeä. Museo on erinomainen syy suunnata hieman syrjään Lissabonin ihanasta keskustasta: sitä pidetään yhtenä maailman parhaista yksityisistä taidekokoelmista.

Museon kokoelmat ulottuvat muinaisesta Egyptistä pitkälle moderniin aikaan. Taiteenkeräilijänä Gulbenkianin motto oli yksinkertainen mutta tehokas: ”Vain parasta.” Konstantinopolissa syntyneellä miehellä oli myös varaa seurata mottoaan; hän oli kuollessaan vuonna 1955 yksi maailman rikkaimmista ihmisistä.

Museon mainion betonibrutalistinen päärakennus sijaitsee vehreän puiston kätköissä.

Museon kulmilla, Campo Pequeno -metroaseman lähellä, on erinomainen majatalo, Typical Lisbon Guest House. Nimestään huolimatta majatalo ei ole millään tavalla tylsän tyypillinen, vaan päinvastoin hyvin viehättävä yöpaikka.

Kulttuuritehdas LxFactory ja raitiovaunumuseo

Toinen hyvä syy suunnata Lissabonin ydinkeskustan ulkopuolelle on tunnelmalliseen vanhaan tehtaaseen avattu kulttuuritehdas LxFactory. Tiloissa on sekä kauppoja että monenlaisia ravintoloita.

Vieressä on raitiovaunumuseo Museu da Carris, joka sopii etenkin Lissabonin keltaisiin raitiovaunuihin ihastuneille.

Ratikkamuseo ja kulttuuritehdas sijaitsevat aivan Huhtikuun 25. päivän -sillan kupeessa. Tejo-joen ylittävä silta on saanut nimensä Neilikkavallankumoukselta, jossa syrjäytettiin vuonna 1974 verettömästi Portugalia vuosikymmenet hallinnut sotilasdiktaattori António Salazar. Sitä ennen silta olikin tunnettu nimellä Salazarin silta.

Silta on maalattu samalla värillä kuin San Franciscan maineikas Golden Gate Bridge.

Cristo Rein patsas ja Almada

Huhtikuun 25. päivän -sillan toisessa päässä, keskustasta nähden Tejo-joen vastarannalla, kohoaa kukkulalla mahtavan kokoinen Cristo Rein patsas.

Sitä inspiroi Rio de Janeiron maineikas Kristus-patsas. Patsasta alettiin rakentaa vuonna 1959 ja se symboloi sitä, että Portugal säästyi toisen maailmansodan tuhoilta.

Cristo Rein patsaalta matkaa voi jatkaa kävellen pitkin Almadan kaupunginosaa. Kävelyreitti seurailee pääosin rantaa ja vie Ginjalin kaupunginosaan asti, josta pääsee lautalla Tejon yli keskustaan. Matkan varrella voi ihailla merellisiä maisemia ja katutaidetta.

Kansallinen kaakelimuseo

Jos aikaa on jäänyt vielä kaikelta edelliseltä, kannattaa suunnata Kansalliseen kaakelimuseoon. Vanhaan luostariin tehty museo on yhtä azulejos-koristekaakeleiden juhlaa.

Parque das Nações ja Oceanárion möhkäkala

Lissabonin lentokentän kulmilla on moderni kaupunginosa Parque das Nações, joka tunnetaan myös nimellä Expo. Alue rakennettiin vuoden 1998 Lissabonin maailmannäyttelyyn.

Vetonaulana on komea meriakvaario Oceanário de Lisboa, jonka harvinaisuuksiin kuuluu syvyyksissä elävä komea mola-mola eli möhkäkala. Sellaista pääsee harvassa paikassa näkemään (luonnossa parhaita paikkoja möhkökalan bongaamiseen on Indonesiassa Balin vieressä sijaitseva Nusa Penida).

Lapset saavat puolestaan riemuihinsa meriakvaarion leikkisät merisaukot.

Fernando Pessoan kahvila

Kahvilat ovat tärkeä osa Lissabonin elämää. Matkailijan kannattaa käydä ainakin muutamassa Lissabonin perinteisimmistä kahviloista.

Kuka on rakastetuin portugalilainen? Todennäköisesti runoilija Fernando Pessoa. Pessoan patsaan kanssa pääsee samaan kuvaan runoilijan kantakuppilan A Brasileiron edustalla olevalla penkillä. Kitsiä kenties, mutta silti pakollinen pysähdys Lissabonin-matkalla.

Vuonna 1905 avattu A Brasileiro oli Pessoan ja monen muun portugalilaisen boheemin kantapaikka, ja turistimaineestaan huolimatta edelleen tunnelmallinen vierailukohde.

Kahvila sijaitsee Baixan ja Bairro Alton välimaastossa.

Pasteis de nata -leivokset

Pastel de nata -leivos (munatorttu). Belem, Portugali. Kuva: Natalia Mylova / Shutterstock

Belémin kaupunginosassa Hieronymoksen luostarin vieressä sijaitsee puolestaan Pastéis de Belém, josta ovat saaneet alkunsa legendaariset pasteis de nata -leivokset. Loma Lissabonissa ei ole täydellinen ilman niillä herkuttelua!

Ginjinha – aloita päivä kirsikkaliköörillä

Punainen ginjinha-hapankirsikkalikööri on lissabonilainen instituutio. Moni paikallinen aloittaa sillä työpäivänsä – naukkaa kirsikkalikööribaarissa pienen lasillisen seisaaltaan matkalla töihin. Samalla tavalla saa alkuun leppoisan turistikierroksen.

Fado-musiikkia Lissabonissa

Kaihomielinen fado on Portugalin kansallismusiikkia. Siitä pääsee Lissabonissa nauttimaan Alfaman kaupunginosassa sijaitsevassa Fado-museossa. Pienehkö museo on sopivan nopeasti nähty – ellei sitten unohdu mukaviin nojatuoleihin kuuntelemaan kuulokkeilla fadoa tuntikausiksi.

Illalla hyvä paikka fadon kuunteluun on niin ikään Alfamassa sijaitseva Parreirinha de Alfama, muusikoiden itsensä omistama tyylikäs fado-ravintola.

Mainio elämys on myös A Baiuca, Alfamassa sijaitseva ”kansanfadopaikka”, josta ei voi varata pöytää etukäteen. Hyvällä onnella mahtuu mukaan.

Lissabonin paras kylpylä

Jos – ja kun – Lissabonin mäkien kapuaminen ylös ja alas alkaa tuntua lihaksissa, kannattaa suunnata keskustassa Baixan alueella sijaitsevaan Terra Heal –spahan. Hieronnat ovat erinomaisia.

Lissabon ja uimarannat

Lainelautailua Portugalissa. Kuva: Homydesign / Shutterstock

Puolen tunnin junamatkan päässä Lissabonista sijaitsee useita rantakohteita. Perinteikkäimpiä ovat Cascais ja kasinostaan kuuluisa Estoril.

Surffareita pääsee ihailemaan Carcavelosin rannalla.

Sintra – paras retki Lissabonista

Satumaisen kaunis Penan palatsi Sintrassa. Portugali. Kuva: Mapics / Shutterstock

Lissabonin lähiympäristössä on täynnä toinen hienompia palatseja muistuttamassa vauraudesta, joka virtasi Portugaliin löytöretkien aikana.

Suosituin ja ikimuistoisin retkikohde Lissabonista on Sintran kylässä sijaitseva huikean kaunis Penan palatsi, johon voi tutustua omatoimisesti tai opastetulla retkellä. Matkaa Lissaboniin on 30 kilometriä.

Sintra on niin viehättävä paikka, että sinne kannattaa jäädä yöksikin, jos aika vain riittää. Sydäntäsärkevän romanttinen majapaikka on Chalet Saudade.

Sintran lähellä pääsee nukkumaan myös ihan oikeassa palatsissa – jos rahat riittävät. Tivoli Palacio de Seteais -hotellissa on sekä iso uima-allas että tenniskentät eli se on täydellinen paikka perinteiseen, yläluokkaiseen lomailuun.

Lissabonin hotellit

Lissabonin historiallinen keskusta on niin kompakti, ettei ole kauheasti väliä, mistä keskustan kaupunginosasta hotellinsa valitsee.

BessaHotel Liberdade on ihana boutique-hotelli, jolla on keskeinen sijainti Avenue Liberdadella, lähellä Restauradores-metroasemaa. Lissabonin vanhaan keskustaan on alle kilometrin kävelymatka.

9 Hotel Mercy on pieni boutique-hotelli erinomaisella sijainnilla Lissabonin vanhan keskustan ja Bairro Alton baarialueen välissä. Kävellen pääsee myös Chiadon kodikkaalle ostosalueelle, hop-on-hop-off -risteilyjen laitureille ja tietysti moniin ravintoloihin.

Lissabonista löytyy monta sadan euron aamiaismajoitusta. Yksi parhaista on moderni ja valoisa Lisbon Story Guesthouse, joka sijaitsee erinomaisella paikalla Baixassa, Lissabonin keskusaukion Rossion vieressä. Täältä pääsee raitionaunulla ja metrolla aivan kaikkialle.

Muita Baixan kehuttuja majapaikkoja ovat My Story Hotel TejoGat Rossio ja Hotel Mundial.

Edellisiä tyylikkäämpiä – ja kalliimpia – tunnelmia samalla sijainnilla tarjoilee Portugal Boutique Hotel.

Lissabonissa on myös monta edullista hostellia – kuten reissaajien kehuma Ey Lisbon Hostel – joista voi saada kahden hengen huoneen noin 40 eurolla.

Katso tarjoukset Lissabonin hotelleihin.

Liikkuminen Lissabonissa

Historiallinen raitiovaunu Lissabonissa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Lissabonissa liikkuu tunnelmallisesti ja edullisesti raitiovaunuilla. Metroa ja busseja tarvitsee harvemmin. Jo kävelemällä liikkuu kätevästi.

Lissabonin lentokentältä keskustaan

Lissabonin lentokenttä Portela sijaitsee alle 10 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan metrolla reilussa puolessa tunnissa. Suosittu tapa matkustaa keskustaan on myös lentokenttäbussi Aerobus, joka pysähtyy kätevästi keskustan keskeisillä paikoilla. Lippu on voimassa vuorokauden.

Etukäteen varattu lentokenttätaksi maksaa vain 20 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Lissabonissa.

Matka ja lennot Lissaboniin

Lissaboniin on helppo matkustaa omatoimisesti ympäri vuoden.

Katso lentotarjoukset Lissaboniin.

Lissabon – kokemuksia

Mitä itse pidit Lissabonista? Kerro omia kokemuksiasi Lissabonista ja auta vinkeilläsi lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Lissabonin-loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi