Lissabon – opas lumoavaan kaupunkiin

Rossion aukio Lissabonissa. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Lissabon on tuoreiden sardiinien tuoksua ja pieniä, keltaisia raitiovaunuja puikkelehtimassa kapeilla, vanhoilla kujilla. Lissabon on värikkäitä kaakelikoristeita talojen seinissä ja iso annos maalaisruokaa komeron kokoisessa ravintolassa.

Lissabon on Euroopan reunalla sijaitseva kotoisa kaupunki, joka oli kerran koko maailman keskipiste.

Lissabon on matkakohde, johon ei voi olla ihastumatta. Parasta Lissabonissa ovat kaupungin moni-ilmeiset kaupunginosat. Juuri ne tekevät Lissabonista niin ihanan matkakohteen.

Pienen ja kompaktin kokonsa puolesta Lissabon sopii hyvin lyhyille kaupunkilomille, mutta nähtävää riittää vaikka viikon Lissabonin-matkalle.

Lissabonin parhaat nähtävyydet

Jeronimoksen luostari. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Lissabonin komein nähtävyys on Hieronymuksen luostari, jota rakennettiin koko 1500-luku. Hulppea luostari kuvastaa Portugalin vaurautta ja mahtia löytöretkien aikana.

Luostarin vieressä sijaitsee toinen muisto löytöretkien ajasta, Tejo-joen rannalla seisova kaunis Belémin torni, joka vartioi Lissabonia mereltä tulevilta hyökkäyksiltä.

Molemmat sijaitsevat löytöretkien ajan mahtavuutta henkivässä Belémin kaupunginosassa.

Belemin torni oli harvoja rakennuksia, joka selvisi Lissabonin maanjäristyksestä. Kuva: Filipe B. Varela / Shutterstock

Seitsemälle kukkulalle rakennetun Lissabonin maisemia kannattaa puolestaan käydä ihailemassa Pyhän Yrjön linnoitukselta, joka sijaitsee aivan keskustan yläpuolella.

Lissabonin museoista kiehtovin on armenialaisen öljypohatta nimeä kantava Gulbekianin museo.

Yksittäisiä nähtävyyksiä enemmän Lissabonissa kiehtovat kuitenkin Lissabonin tunnelmalliset kaupunginosat.

Lissabonin kaupunginosat

Barrio Alto ja 25 de Abril -silta. Kuva: Rolf E. Staerk / Shutterstock

Lissabonin kaupunginosista tunnelmallisimpia ovat romanttisen rähjäiset, paikallista elämää pursuavat Alfaman ja Mourarian vanhat maurilaiskorttelit.

Illan tullen kannattaa suunnata Bairro Altoon, jonka pikkuruiset ravintolat ja kopperoin kokoiset baarit ovat houkutelleet herkuttelijoita ja juhlijoista sukupolvien ajan.

Katutaidetta Alfaman kaupunginosan seinillä. Kuva: Photomdp / Shutterstock

Lissabonin ydinkeskustaa on kukkuloiden välissä sijaitseva, vuoden 1755 tuhoisan maanjäristyksen jälkeen ruutukaavaan rakennettu Baixa. Baixan pääkatu Rua Augusta johtaa hulppealle riemukaarelle Tejo-joen rantaan.

Lissabonin komeimmat löytöretkien ajan nähtävyydet löytyvät raitiovaunumatkan päässä keskustasta Belémin kaupunginosasta.

Lissabonin kahvilat

Pieni katuravintola Lissabonissa. Kuva: Dennis van de Water / Shutterstock

Kahvilat ovat tärkeä osa Lissabonin elämää. Matkailijan kannattaa käydä ainakin muutamassa Lissabonin perinteisimmistä kahviloista.

Kuka on rakastetuin portugalilainen? Todennäköisesti runoilija Fernando Pessoa. Pessoan patsaan kanssa pääsee samaan kuvaan runoilijan kantakuppilan A Brasileiron edustalla olevalla penkillä. Kitsiä kenties, mutta silti pakollinen pysähdys Lissabonin-matkalla.

Vuonna 1905 avattu A Brasileiro oli Pessoan ja monen muun portugalilaisen boheemin kantapaikka, ja turistimaineestaan huolimatta edelleen tunnelmallinen vierailukohde.

Pastel de nata -leivos (munatorttu). Belem, Portugali. Kuva: Natalia Mylova / Shutterstock

Belémin kaupunginosassa Hieronymoksen luostarin vieressä sijaitsee puolestaan Pastéis de Belém, josta ovat saaneet alkunsa legendaariset pasteis de nata -leivokset. Loma Lissabonissa ei ole täydellinen ilman niillä herkuttelua!

Lissabon ja uimarannat

Lainelautailua Portugalissa. Kuva: Homydesign / Shutterstock

Puolen tunnin junamatkan päässä Lissabonista sijaitsee useita rantakohteita. Perinteikkäimpiä ovat Cascais ja kasinostaan kuuluisa Estoril. Surffareita pääsee ihailemaan Carcavelosin rannalla.

Retket Lissabonista

Satumaisen kaunis Penan palatsi Sintrassa. Portugali. Kuva: Mapics / Shutterstock

Lissabonin lähiympäristössä on täynnä toinen hienompia palatseja muistuttamassa vauraudesta, joka virtasi Portugaliin löytöretkien aikana.

Suosituin ja ikimuistoisin retkikohde Lissabonista on Sintrassa sijaitseva huikean kaunis Penan palatsi, johon voi tutustua omatoimisisti tai opastetulla retkellä.

Lissabonin hotellit

Lissabonin historiallinen keskusta on niin kompakti, ettei ole kauheasti väliä, mistä keskustan kaupunginosasta hotellinsa valitsee.

BessaHotel Liberdade on ihana boutique-hotelli, jolla on keskeinen sijainti Avenue Liberdadella, lähellä Restauradores-metroasemaa. Lissabonin vanhaan keskustaan on alle kilometrin kävelymatka.

9 Hotel Mercy on pieni boutique-hotelli erinomaisella sijainnilla Lissabonin vanhan keskustan ja Bairro Alton baarialueen välissä. Kävellen pääsee myös Chiadon kodikkaalle ostosalueelle, hop-on-hop-off -risteilyjen laitureille ja tietysti moniin ravintoloihin.

Lissabonista löytyy monta 60-70 euron aamiaismajoitusta. Yksi parhaista on moderni ja valoisa Lisbon Story Guesthouse, joka sijaitsee aivan vanhankaupungin pohjoislaidalla. Vähän kauempana keskustasta, Campo Pequeno -metroaseman lähellä, löytyy niin ikään viiden tähden arvoiseksi kehuttu Typical Lisbon Guest House.

Lissabonissa on monta edullista hostellia – kuten reissaajien kehuma Easy Lisbon Hostel – joista voi saada kahden hengen huoneen noin 40 eurolla.

Katso tarjoukset Lissabonin hotelleihin.

Liikkuminen Lissabonissa

Historiallinen raitiovaunu Lissabonissa. Kuva: Sean Pavone / Shutterstock

Lissabonissa liikkuu tunnelmallisesti ja edullisesti raitiovaunuilla. Metroa ja busseja tarvitsee harvemmin. Jo kävelemällä liikkuu kätevästi.

Lissabonin lentokentältä keskustaan

Lissabonin lentokenttä Portela sijaitsee alle 10 kilometrin päässä keskustasta. Lentokentältä pääsee keskustaan metrolla reilussa puolessa tunnissa. Suosittu tapa matkustaa keskustaan on myös lentokenttäbussi Aerobus, johon voi ostaa lipun paitsi kuskilta myös etukäteen netistä. Aerobus pysähtyy kätevästi keskustan keskeisillä paikoilla, ja lippu on voimassa vuorokauden.

Etukäteen varattu lentokenttätaksi maksaa vain 20 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Lissabonissa.

Matka ja lennot Lissaboniin

Lissaboniin on helppo matkustaa omatoimisesti ympäri vuoden.

Katso lentotarjoukset Lissaboniin.

Lissabon kokemuksia

Mitä itse pidit Lissabonista? Kerro omia kokemuksiasi Lissabonista ja auta vinkeilläsi lukijoitamme suunnittelemaan täydellinen Lissabonin-loma.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi