Portugalin vinkit ja kokemukset

Marvao on yksi Portugalin upeimmista kylistä. Pittoreskia pikkukylää vartioi perusteellisesti kunnostettu linnoitus. Kuva: Ville Palonen

Tällä sivulla kerrotaan vinkkejä ja kokemuksia Portugalin-matkan suunnitteluun. Millainen on Portugalin hintataso? Mikä on paras aika matkustaa Portugaliin? Kannattaako Portugalissa vuokrata auto?

Paras aika matkustaa Portugaliin?

Parhaat ajat Portugalin-lomalle ovat kevät ja alkukesä sekä syksy. 

Jos ei ole menossa rantalomalle, on sää miellyttävän lämmin jo huhti-toukokuussa. Keväällä myös maisemat ovat ihanan vehreitä, kun taas kesän mittaan kuumuus ja kuivuus haalistaa värit.

Portugalilaisten lomakausi alkaa heinäkuun puolivälissä ja jatkuu elokuun lopulle. Tällöin Algarven ja muiden rantakohteiden biitseillä on tungosta.

Syyskuussa on viininkorjuu, joka on kiehtovaa aikaa viinialueilla kuten Douron laaksossa.

Douro-joen laakso on Portugalin kuuluisin viininviljelyalue, joka on jopa valittu Unescon maailmanperintöluetteloon. Paras aika vierailuun on syyskuun sadonkorjuuaika – eikä alkukevät, kuten tässä kuvassa. Kuva: Ville Palonen

Keskitalvi on haastavaa aikaa matkustaa, sillä osa pienemmistä majapaikoista voi olla suljettuina jopa 3-4 kuukautta.

Puhutaanko Portugalissa englantia?

Portugalissa pärjää varsin hyvin englannilla etenkin nuoremman sukupolven kanssa. Yksi syy on televisio: toisin kuin monessa naapurimaassa, Portugalissa ohjelmia ei dubata vaan ne tekstitetään. Aivan kuten Suomessakin, tämä on auttanut englannin ymmärtämistä kuin itsestään. 

Portugalin hintataso

Portugalin valuutta on euro. Hintataso on jonkin verran edullisempi kuin Suomessa. Jotkin asiat, kuten esimerkiksi viini, ovat tuntuvasti halvempia.

Tarviiko Portugalissa käteistä?

Lähes kaikkialla voi maksaa kortilla. Jossain kaupoissa minimiveloitus kortilla maksaessa on 5 euroa, joten käteistäkin kannattaa pitää mukana pikkuostoksia varten.

Portugalin romanttisimmat hotellit

Hotel Rural Convento Nossa Senhora do Carmo on hotelliksi remontoitu entinen luostari. Kuva: Ville Palonen

Portugalista löytyy hotelleja joka lähtöön, luksushotelleista edullisiin vuokrahuoneisiin, mutta maan tunnelmallisimpia majapaikkoja ovat vanhoihin luostareihin (convento) remontoidut boutique-hotellit. Välillä paikat ovat hieman “rustiikkisessa” kunnossa, eikä majoituksen taso aina vaikuta yleisesti käytetyltä 4-tähden luokitukselta, mutta intiimin romanttinen tunnelma korvaa pikkupuutteet. 

Suositeltavia luostarihotelleita ovat oman kokemuksen perusteella muun muassa Portugalin keskiosissa sijaitsevat Hotel Rural Convento Nossa Senhora do Carmo ja Convento da Serta.

Ihania majapaikkoja ovat myös perinteiset pousada-majatalot, joita portugalilaiset ovat rakentaneet yleensä upeille näköalapaikoille. Myös vanhoja linnoja ja kartanoita on muutettu pousadoiksi.

Portugalin pousadoista komein on Alentejon Estremozissa sijaitseva Pousada Castelo Estremoz. Majatalo toimii 1200-luvulla rakennetussa linnassa, joka oli 1300-luvulla kuningas Dinisin ja hänen vaimonsa, pyhimykseksi julistetun Isabelin koti.

Tavirasta löytyy Pousada Convento de Tavira, hotelliksi muutettu entinen luostari, jossa on ihana sisäpiha ja hyvä uima-allas.

Portugalin hotellien aamiaiset

Pastel de nata on herkullinen leivos, jota saa maistaa Portugalissa jokaisen hotellin aamiaispöydässä. Kuva: Ville Palonen

Hotelliaamiaiset normaalisti klo 7-10, mutta turistikauden ulkopuolella (esimerkiksi alkukeväällä tai loppusyksyllä) aamiaistarjoilu saattaa alkaa vasta klo 8.

Portugalilaisella aamiaisella on turha haikailla kaurapuuron tai vihannesten perään. Tomaatin ja kurkun sijaan tarjolla on erilaisia hedelmiä, ja puuron korvaavat mysli ja jogurtti. Leivoksia, makkaroita ja juustoja sen sijaan piisaa.

Vinkit Portugalin ravintoloihin

Portugalin ravintoloissa lounas tarjotaan yleensä klo 12-15 ja illallinen klo 19-24.

Paras diili on usein arkipäivisin klo 12-14 tarjottava päivän menu (menu del dia), johon kuuluu alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka – joskus myös viini sisältyy hintaan. Menu del dia maksaa noin 8-12 euroa.

Vielä jokin vuosi sitten tarjoilija saattoi kantaa pöytään pyytämättä erilaisia alkupaloja, jotka laskua maksaessa paljastuivat tyyriiksi herkuiksi. Nykyään tarjoilijan pitää lain mukaan kysyä lupa, saako pöytään tuoda leivän lisäksi muita maksullisia alkupaloja.

Pienissä kahviloissa tiskillä seisten hörpätty kahvi on joskus halvempaa kuin istuen pöydässä nautittu juoma.

Jätetäänkö Portugalissa juomarahaa?

Tippaaminen ei ole portugalissa turhantarkkaa. Pyöristä ravintolalaskun loppusumma seuraavaan tasalukuun – pari euroa on sopiva tippi, vitonen suorastaan runsas.

Vietetäänkö Portugalissa siestaa?

Portugalissa ei vietetä siestaa. Korkeintaan jotkin pikkukaupat sulkevat ovensa lounaan ajaksi noin klo 13-14.

Portugalin taksit

Portugalin isommissa kaupungeissa toimii Uber. Maalla tai pikkukaupungeissa on paikallisia mittaritakseja, joiden hinta on vajaan euron per kilometri. Yleensä matkan hinta määräytyy mittarin mukaan, eikä tasasummia sovita etukäteen kuin erityistapauksissa.

Portugalin huijaukset

Portugalissa ei tarvitse erityisemmin varoa huijareita. Lissabonin julkisessa liikenteessä liikkuu taskuvarkaita, joten omaisuudesta kannattaa pitää tiukasti kiinni. Itse bongasin itse teossa erään varasparivaljakon, joka oli pukeutunut siisteihin pukuihin.

Portugalin sähköpistoke

Portugalin sähköpistoke on samanlainen kuin Suomessa.

Kännykät ja netin käyttö Portugalissa

Portugali on EU-maa, joten suomalaisella liittymällä voi surffata netissä samaan hintaan kuin kotimaassa. Tarkasta oman kännykkäliittymäsi ehdot. Hotelleista (ja monista ravintoloista) löytyy tietysti ilmainen wi-fi.

Lennot Portugaliin

Finnair lentää Portugalin pääkaupunkiin Lissaboniin joka päivä maaliskuusta lokakuuhun. Suora lento kestää noin 4,5 tuntia.

Lissabonin Portelan lentoasemalta (LIS) pääsee metrolla kaupungin keskustaan.

Pakettimatka Portugaliin

Suomalaiset matkatoimistot myyvät pakettimatkoja Portugalin etelärannikolle Algarveen.

Portugalin suosituin valmismatkakohde on tietysti Madeira.

Portugalin julkinen liikenne

Lissabonin ja Porton välillä on helppo liikkua junalla, ja toki Portugalissa on myös julkisen liikenteen busseja. Mutta jos haluaa tutustua Portugalin maaseudun pikkukaupunkeihin, linnoihin ja muihin nähtävyyksiin, ei auta kuin vuokrata auto.

Auton vuokraaminen Portugalissa

Portugalin moottoritiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne sujuvaa. Kuva: Ville Palonen

Autonvuokraus Portugalissa on edullista: pienen perusauton (kuten maan suosituin automalli Renault Clio) vuokraaminen maksaa vain 25-30 euroa päivässä. Bensakin on edullisempaa kuin Suomessa.

Moottoriteiden ja muiden valtateiden tietulleista sen sijaan tulee lisälaskua. Tietullit tunnistavat ajoneuvon automaattisesti, ja lasku maksetaan vuokraamon kautta.

Portugalin moottoritiet ja muutkin valtaväylät ovat todella hyväkuntoisia. Välillä vauhti on sen mukainen; jos ajat moottoritiellä vain maksimirajoituksen 120 km/h mukaan, kannattaa pysyä oikealla kaistalla.

Portugalissa on automaattista(kin) nopeusvalvontaa, ja minisakko ylinopeudesta on 125 euroa.

Ajoittain vauhdikkaasta menosta huolimatta Portugalin liikenne on muihin Etelä-Euroopan maihin verrattuna todella siistiä ja turvallista, ja auton vuokraaminen Portugalissa sopii vallan mainiosti myös vasta-alkajalle. Maaseudulla liikenne on suorastaan leppoisaa ja tiet paremmassa kunnossa kuin Suomessa.

Kaupunkien keskustoissa pysäköintimaksun voi maksaa kolikoilla, kortilla tai sovelluksella. Pikkukylien laidalla on yleensä iso ilmainen parkkipaikka, ja kapeilla pikkukujilla liikutaan jalan. Etenkin näköalapaikkojen parkkipaikoilla autosta kannattaa piilottaa arvotavarat, ettei kukaan kilauta ikkunaa rikki.

Lue vinkit auton vuokraamiseen ulkomailla tai vertaa vuokra-autojen hintoja.

Portugalin parhaat päiväretket

Omasta mielestäni Portugalista nauttii parhaiten vuokra-autolla reissatessa, mutta jos ei halua ajaa itse, ei hätää – Portugalista löytyy lukemattomia paikallisia matkatoimistoja, jotka järjestävät erilaisia retkiä. Itse osallistuin Douro-joen laaksossa viinitarhojen välissä kiemurteleville pikkukujille suuntautuneelle jeeppiretkelle, eikä sinne olisikaan ollut mitään asiaa omalla autolla. Retki huipentui nälöalapaikalle, jossa maisteltiin erinomaista shampanjamenetelmällä valmistettua blanc de noirs -kuohuviiniä.

Myös opastetuilla kierroksilla nähtävyyksille – vaikkapa retkellä Lissabonista Sintran palatsiin – oppii paljon uutta pätevän paikallisoppaan ansiosta. Oma lukunsa ovat rantakohteiden vesiaktiviteetit kuten kajakkimelonta ja valasretket.

Entä miltä kuulostaisi oppia leipomaan Portugalin ikonisia pastel de nata -leivoksia kokkauskurssilla?

Lue lisää Portugalin päiväretkistä, aktiviteeteista ja muista elämyksistä.

Lue lisää: Portugalin parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!