Madeira-matkaopas

Madeira
Madeira on patikoijan paratiisi.

Madeira on ainutlaatuinen saari Atlantin syleilyssä. Madeiralle vetävät matkailijoita upea luonto, kukkaloisto ja hienot vaelluspolut. Mutta Madeiralle voisi matkustaa jo pelkästään madeiralaisen kulttuurin perässä: vaikka Madeira on suosittu matkakohde, on saari säilynyt kulttuuriltaan omalaatuisena.

Madeiralaiset elävät edelleen vahvasti perinteidensä mukaan, mikä on helppo huomata syksyisin, kun jokaisessa kylässä vietetään sadonkorjuujuhlia.

Madeira on näytellyt yllättävänkin isoa roolia maailmanhistoriassa: Madeiralta alkoivat löytöretket, länsimainen talouden globalisaatio (sokerikaupan myötä) ja moderni turismi.

Madeiran pääkaupunki Funchal ei ole muuttunut ulkoisesti paljoa ajoista, jolloin sen rantaan rakennettiin linnoituksia suojaksi merirosvoja vastaan, ja Madeiran keskiosissa on säilynyt muinaismuistona laajat erämaat laakeripuumetsää, jollainen peitti Eurooppaa ennen jääkautta.

Vesi Madeiran ympärillä on yhä kirkasta kuin maailman aamuna, ja aivan Funchalin edustalla voi nähdä valaita nousevan pintaan hengittämään.

Alta löytyvän matkaoppaan avulla Madeiran-loma onnistuu varmasti.

Madeiran maantieto

Madeiran maisemat ovat jylhät.

Madeira on vehreä, jyrkkärantainen saari, joka syntyi miljoonien vuosien aikana vedenalaisista tulivuorenpurkauksista. Madeiran viimeiset tulivuorenpurkaukset tapahtuivat 25 000 vuotta sitten.

Madeira sijaitsee 600 kilometriä Afrikan ja 900 kilometriä Euroopan rannikolta.

Matkailu on keskittynyt Madeiran etelärannikolle pääkaupungin Funchalin ympärille.

Sisämaa on vuoristoista: Madeiran korkein huippu, Pico Ruivo, nousee 1861 metrin korkeuteen.

Madeiraa ympäröi laaja ja syvä Atlantti, jonka pohja sukeltaa heti saaren ympärillä yli kilometrin syvyyteen.

Madeira – tekemistä ja kokemista

Madeiran levadoiden eli kastelukanavien reunaa on hyvä patikoida upeisiin maisemiin.

Madeiran kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat upeat kasvitieteelliset puutarhat ja upeissa maisemissa jyrkänteiden reunaa kulkevat levada-vaelluspolut.

Madeiran pääkaupunki Funchal on säilyttänyt kauniin historiallisen asunsa, mutta jos viettää koko lomansa vain Funchalin ympärillä, jää näkemättä aidoin Madeira: saaren pikkukaupungit, porrasviljelmät, mereen syöksyvät jyrkänteet ja tienvarsien vanhat tavernat.

Madeiran-matkalla kannattaakin ehdottomasti vuokrata auto ja ajaa saaren ympäri.

Madeira on myös loistava paikka bongata valaita ja harrastaa urheilukalastusta.

Golfaajia odottavat Madeiralla erinomaiset golfkentät.

Lue lisää Madeiran nähtävyyksistä.

Rantaloma Madeiralla

Prainha-hiekkaranta lähellä Madeiran itäkärkeä.

Madeiralla ei ole montaa varsinaista hiekkarantaa, vaan Madeiran-matkan rantalomailuosuus hoituu yleensä hotellin uima-altaalla. Jos siis uiminen on lomalla suunnitelmissa, niin satsaa hotelliin, jossa on mukava allasosasto.

Komeita hiekkarantoja löytyy sen sijaan Madeiran naapurisaarelta Porto Santolta.

Toki Madeirallakin pääsee uimaan meresssä. Saarella on useampikin upea luonnonuima-allas. Lue lisää Madeiran parhaista rannoista.

Madeiran luonto – levadoita ja kukkaloistoa

Cabo Girao on maailman korkeimpia pystysuoria jyrkänteitä. Kuva: David Stanley, Flickr CC

Madeira tunnetaan kukkaloistostaan. Loisteliaimmillaan Madeiran kukkatarhat ovat keväisin, mutta kukkia pääsee ihailemaan ympäri vuoden käymällä Madeiran puutarhoissa.

Mutta Madeiran luonto on paljon muutakin kuin kukkaloistoa. Madeiran luontokohteista ikimuistoisimpia on Fanalin laakerilehto, joka on Unescon maailmanperintökohde ja muinaismuisto metsistä, jotka peittivät eteläistä Eurooppaa ennen jääkausia.

Vaikka Madeira sijaitsee lähempänä Afrikkaa kuin Eurooppaa, on suurin osa saaren kasveista ja eläimistä peräisin Euroopasta, josta merivirrat ovat kuljettaneet siemeniä. Madeiralla kasvaa 150 endeemistä kasvia, joita ei tavata luonnossa missään muualla kuin Madeiralla.

Madeiran eläimistä harvinaisin on vuorilla elävä endeeminen madeiranviistäjää (Pterodroma madeira), jonka luultiin jo kerran kuolleen sukupuuttoon.

Lue lisää Madeiran vaelluksista.

Madeiran kulttuuri

Madeira_festivaali
Madeiran festivaaleilla on tunnelmaa!

Madeiran kulttuurin kokee parhaiten syksyllä vietettävillä sadonkorjuujuhlilla, joita on jokaisella kylällä omansa. Tuhti maalaisviini virtaa ja välillä tanssitaan ja lauletaan kansanlauluja. Myös muille vuodenajoille osuu muutama kansanjuhla. Madeiran juhlista saa tietoa Funchalin turistitoimistosta.

Luvassa ei ole turisteille suunnattuja possujuhlia, vaan aitoja madeiralaisia kansanjuhlia, joissa saaristolaistunnelma on aidoimmillaan. Vieraat ovat tervetulleita, rohkeasti vain mukaan!

Lue lisää Madeiran festivaaleista.

Ruoka ja juoma Madeiralla

madeira-ruoka
Madeiralla kannattaa herkutella lapas-simpukoilla.

Madeiralainen ruoka on hyvää perusmättöä: grillattua kalaa ja lihavartaita ja höyrytettyjä vihanneksia. Mikään kulinaristin ykköskohde Madeira ei ole, mutta kyllä Madeiran-matkallakin saa makunystyrät tyytyväiseksi.

Entä mitä Madeiralla juodaan? Ei ainakaan Madeira-viiniä. Saaristolaisten kurkut kostuvat paljon useammin ponchasta, sokeriruokoviinasta, jonka potku järisyttää koko ruumista.

Muita suosittuja juomia ovat paikallinen viini vinho seco, makea siideri ja pirtelömäinen nikita-drinkki.

Madeira-viiniä juodaan sen nimikkosaarella lähinnä juhlien aikaan, kuten jouluna ja tärkeinä syntymäpäivinä. Ponchalla kilistellään arkena.

Madeira lasten kanssa

Madeira_santa-maria
Kolumbuksen suurimmasta laivasta, Santa Mariasta, on tehty useita replikoita. Yhdellä niistä pääsee purjehtimaan Madeiralla.

Madeira ei ole tunnettu varsinaisesti perhelomakohteena, mutta kyllä Madeiralla viihtyy lastenkin kanssa.

Kuten sanottua, Madeiralla ei ole naapurisaarta Porto Santoa lukuun ottamatta varsinaisia hiekkarantoja, mutta lapset pääsevät kyllä uimaan elämänsä kyllyydestä hotellien uima-altailla.

Madeiran nähtävyyksistä hauska elämys lapsille on kelkkalasku alas Monten kukkulaa.

Madeiran kasvitieteellisissä puutarhoissa on perheen pienimpienkin mukava seikkailla, ja elämyksellisen retken voi tehdä Sao Vicenten laavaluoliin.

Madeiran hotellit ja majoitus

Valtaosa Madeiran hotelleista sijaitsee Funchalin ”turistikaupungissa”, Zona Hoteleirassa, puolentoista kilometrin kävelymatkan päässä keskustasta. Ratkaisu on onnistunut. Kun suurin osa turismibisneksestä on keskittynyt omalle alueelleen, varsinainen Funchal on säilynyt omana viihtyisänä itsenään.

Zona Hoteleirasta löytyvät Madeiran suurimmat ja kuuluisimmat hotellit kuten Madeiran klassikkohotelli Belmond Reid’s Palace ja Royal Savoy, jonka uima-allas on saaren parhaita. Jos haluaa keskittyä pelkkään lomailuun, on Zona Hoteleira hyvä vaihtoehto hotellin sijainniksi.

Funchalin vanhakaupunki on puolestaan tunnelmallinen valinta Madeiran-loman tukikohdaksi, jos haluaa nauttia paikallisesta elämänmenosta. Vanhankaupungin paras hotelli on Porto Santa Maria, jossa on viihtyisä uima-allas ja tilavat huoneet.

Edullisempaa majoitusta vanhassa kaupungissa tarjoaa viihtyisä majatalo Residencial Chafariz, joka sijaitsee kauppakatujen risteyksessä Chafarizin aukion kulmalla. Yksinkertaisen kauniita ja korkeakattoisia huoneita, joiden ikkunoista voi ihailla hauskoja katunäkymiä.

Boutiquehotelli Golden Residence tähtää puolestaan nuorekkaaseen asiakaskuntaan. Hotellin palveluihin kuuluvat jooga- ja tanssitunnit sekä eläväinen baari.

Madeiran ihastuttavimpia hotelleja on Quinta da Penha de Franca, joka sijaitsee keskustan ja turistikaupungin rajalla. Hotelli on kuin pieni, salattu puutarha, jossa muu maailma unohtuu. Linnut laulavat ja jakarandat kukkivat. Ravintolakin on niin viihtyisä, ettei muualle muista enää lähteä.

Hotelleja ja majataloja löytyy myös ympäri saarta. Jos lähtee kiertämään saarta, kannattaa viettää ainakin yksi yö matkan varrella, todennäköisimmin pohjoisrannikolla. Erinomainen kohde pohjoisrannikolla on Porto Moniz, jossa voi uida upeissa luonnonuima-altaissa. Kiva hotelli Porto Monizissa on esimerkiksi Moniz Sol.

Katso tarjoukset Madeiran hotelleihin.

Madeira – usein kysyttyä

Käytännön vinkkejä Madeiralla matkustamiseen kerrotaan sivulla Madeiran vinkit ja kokemukset.

Autonvuokraus Madeiralla

Vuoristoisen Madeiran tieverkko on vaikuttava.

Paras tapa tutustua Madeiraan Funchalin ulkopuolella on vuokrata auto. Funchalin hotellialueella on useita autovuokraamoja. Vertaa autovuokraamojen hintoja.

Saaren voi kiertää ympäri myös bussilla tai vuokraamalla taksin päiväksi. Lue lisää liikkumisesta Madeiralla.

Matka Madeiralle

Madeiralle matkustetaan Suomesta useimmiten pakettimatkalle, mutta myös omatoiminen matkailu onnistuu helposti. Katso lentotarjoukset Madeiralle.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!