Madeiran levadat ja parhaat vaellukset

Madeira levada
Caldeirao Verden levada on yksi Madeira kuuluisimmista. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Madeira on kuuluisa vaellusreiteistään, joista monet kulkevat pitkin levadojen eli kastelukanavien vartta. Levadat louhittiin aikoinaan suurella vaivalla Madeiran jyrkkäreunaisten vuorten selkään, jotta saaren viljelyksille saatiin vettä ympäri vuoden. Samalla levadat toimivat saarelaisten polkuina muuten vaikeakulkuisessa maastossa.

Nimi levada tulee portugalin sanasta levar, kuljettaa. Veradat ovat puolestaan polkuja, jotka ovat kulkeneet levadalta toiselle ja kylien välillä.

Levadojen ja veradojen verkosto toimi vielä 1900-luvun puoliväliin asti saaren tärkeimpänä kulkureittinä. Madeiralaisten isovanhempien sukupolvi oli vielä nuoruudessaan tottunut kävelemään saaren poikki halutessaan päästä paikasta toiseen.

Sittemmin Madeiralle on rakennettu hyvät tiet, ja levadoista on tullut suosittuja patikointireittejä matkailijoiden keskuudessa. Levadat ovat edelleen myös alkuperäisessä käytössään kastelukanavina.

Madeiran levadat vievät upeille vaelluksille

25 fontes levada vaellus
Puut kaartuvat 25 Fontesin levadan varrella kuin satumetsässä. Kuva: muffinn, Flickr CC

Madeiran levadoiden varrella on lukemattomia vaelluspolkuja helpoista puolen päivän patikointireiteistä usean päivä vaelluksiin.

Madeiralla retkeilylle on ominaista se, että vaellusreittejä voi yhdistellä toisiinsa kuin rakennussarjan palasia sen mukaan, minkälaisen reitin haluaa toteuttaa. Levadoja on saarella 1 400 kilometriä, joten mahdollisia vaellusreittejä on lähes rajattomasti.

Tällä sivulla esitellään muutama kuuluisimmista levada-vaelluksista, jotka sopivat hyvin puolen päivän vaelluksiin aloittelijoillekin.

Madeiran parhaat vaellukset

Levada Caldeirao Verde
Caldeirao Verden levada johtaa kuvankauniille vesiputoukselle. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Madeiran kuuluisimpia levada-vaelluksien kohteita ovat saaren länsiosassa sijaitseva 25 Fontes sekä pohjoisessa sijaitsevat Caldeirão Verde ja Ribeiro Friosta Portelaan vievä levada-vaellus.

Millaista on vaeltaa Madeiran levadoilla?

levada vaellus madeira
Caldeirao Verden levada-vaelluksella kuljetaan hulppeissa maisemissa. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Vaikka valitsisi vain muutaman tunnin patikoinnin, levadojen varsilla kävellessään tuntee helposti olevansa oikealla seikkailulla. Maisemat ovat upeita, jopa huimaavan hienoja, levadat kun kulkevat usein aivan rotkon reunalla, ainakin osan matkastaan.

Jalkojen alla saattaa olla vain 40 sentin kaistale maata ja vieressä 200 metrin pudotus. Usein turvakaiteena on vain hutera metallivaijeri, joskus ei sitäkään. Suosituimmilla reiteillä vaeltajien turvallisuudesta on sentään huolehdittu kunnon kaiteilla. Ja siltikin saattaa välillä huimata!

Vaeltajan kannalta levadat ovat lähes täydellisiä polkuja vuoristoiseen maastoon. Ne laskevat ja nousevat niin loivasti ja huomaamattomasti, että kävelijä säästyy rankoilta nousuilta. Levadojen tasaisuuteen tuovat vaihtelua kastelukanavalta toiselle nousevat ja laskevat veradat.

Suosituimmat reitit on merkitty hyvin, mutta syrjäisempien levadoiden suhteen tilanne on toinen. Koska levadat kattavat valtavan pitkän matkan, ei niitä kaikkia pidetä yhtä hyvässä kunnossa kuin oman kotikaupungin pururataa.

Kaikkein suosituimmat reitit saattavat toki vilkkaimman turistisesongin aikaan olla hyvinkin vilkkaita, mutta syrjäisemmillä taipaleilla saa tallustella omassa rauhassaan kuin olisi saaren ainoa asukas. Vähemmän tunnettujen levadojen kunto kannattaa kuitenkin selvittää kunnolla etukäteen ja jättää väliin turhat riskit: lähes joka vuosi joku varomaton vaeltaja kuolee Madeiralla.

Mutta ei kannata pelästyä: puutteistaankin huolimatta levadat ovat lähes täydellisiä vaellusreittejä.

Vinkkejä Madeiran vaelluksille

Caldeirao de verde tunneli
Ota mukaan taskulamppu Madeiran levada-vaellukselle. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Älä ikinä lähde vaeltamaan yksin!

Lyhyellekin vaellukselle kannattaa ottaa mukaan reittikartta, kaiken varalta. Helpoille reiteille riittävät Madeiran vaellusoppaista löytyvät vaelluskartat, pitemmille vaelluksille aikovien kannattaa hankkia kunnon maastokartta. Vaelluskarttoja myydään Madeiralla matkamuistokaupoissa.

Millaiset kengät tarvitsee levada-vaellukselle?

Helpoimmat vaellusreitit pystyy kävelemään lenkkareilla – jopa tukevilla retkisandaaleilla – mutta vaelluskengät ovat lähes välttämättömät vaativammilla vaelluksilla.

Sää vaihtuu vuoristossa hyvin nopeasti, joten vaellukselle pitää ottaa mukaan lämpimiä ja sateelta suojaavia varusteita, vaikka ilma olisi lähtiessä aurinkoinen. Jopa sateenvarjosta on apua, jos mukana ei ole muita sadevarusteita.

Ota mukaan taskulamppu ja vaellussauva

Kompassi on hyvä apu Madeiran vaelluksille, muttei välttämätön. Paljon tärkeämpi varuste on taskulamppu, sillä monen levadan varrella on pimeitä tunneleita.

Hyvä lisävaruste on myös vaellussauva, bordão. Paitsi että saa kantajansa tuntemaan itsensä Taru sormusten herran Gandalf -velhoksi, sauva on erinomainen apu nousuissa ja laskuissa. Sopivia keppejä löytää matkan varrelta, mutta sauvan kestävyys kannattaa testata kunnolla, ennen kuin sen varaan luottaa koko painonsa jyrkänteen reunalla.

Ja tietysti vaelluksille tarvitsee mukaan myös evästä ja juotavaa. Reittien varsilla on joskus veden täyttöpisteitä, ja varsinkin ylhäällä vuoristossa levadojen veden pitäisi olla juomakelpoista.

Tarkista ennen matkaa, kattaako matkavakuutuksesi myös patikkaretkellä sattuneet onnettomuudet.

Leiriytyminen vaelluksilla

Suurin osa Madeiralla patikoijista tekee vain päivän tai puolen vaelluksia. Jos aikoo yöpyä vaellusten varrella, pitää leiriytymiseeen hakea etukäteen lupa, sillä Madeiran sisäosat ovat luonnonsuojelualuetta.

Lupia voi hakea Secretaria Regionale do Ambiente e dos Recunsos Naturais -toimistosta (osoite: Avenida Arriaga 21 A). Passi mukaan. Luvat saa helposti parissa päivässä, mutta ne kannattaa hakea ajoissa, sillä leiripaikoille päästetään vain tietty määrä yöpyjiä.

Mikä on paras aika vaeltaa Madeiralla?

Jos olisi pakko nimetä paras vaellusaika, se olisi touko- ja kesäkuu, kun on Madeiralla paljon kukkivia kukkia ja vesi virtaa vielä vuolaasti talven ja kevään jäljiltä vesiputouksissa. Mutta Madeiralla voi käytännössä vaeltaa ympäri vuoden.

Madeiran vaellusopas

Jos aikoo vaeltaa Madeiralla, kannattaa hankkia Madeiran vaellusopas, jossa on tarkat kuvaukset kymmenistä reiteistä. Suomeksi on saatavilla maksullisena E-kirjana Madeiran vaellusoppaiden klassikko, Rolf Goezin Madeira retkeilyopas. Kirja toimii niin kännykässä kuin tabletissakin.

Miten pääsee levada-vaellusten varrelle?

Suosittuimpien levada-vaellusten alku- ja päätepisteisiin on usein bussiyhteys. Osa vaelluksista myös päättyy samaan paikkaan mistä ne alkavat, joten niille on helppo mennä vuokra-autolla. Ja tietenkin matkan voi taittaa myös taksilla – usein takseja myös odottaa suosittujen vaellusten päätepisteessä.

Levadat – opastetut vaellukset

Vaivattomin ratkaisu vaelluspoluille pääsemiseen on osallistua opastetuille vaelluksille. Ne ovat yleensä myös varsin edullisia: netistä varattavat vaellusretket maksavat yleensä vajaat 40 euroa/hlö.

Voit varata kätevästi netistä päiväretket Madeiran levadoille.

Lue lisää: Madeira-matkaopas

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi