Monte – perinteistä kelkkalaskua Madeiralla

Monte Madeira
Ja sitten mennään! Kelkkalasku alas Monten kukkulalta Funchaliin on vauhdikkaampi elämys kuin etukäteen uskoisi. Kuva: Ville Palonen

Turha arastella. Se kuuluu toki sarjaan turismus maximus, mutta Hemingwaykin kerrotaan kokeilleen sitä: kelkkalaskua alas Monten kukkulalta.

Valkoasuisiin kelkkalaskijoihin, carreiro, törmää heti Monteen nousevan köysiradan päätepysäkin luona, Nossa Senhora do Monte -kirkon alapuolella. Vieressä odottaa jono jalaskelkkoja.

Päässään miehillä on Madeiran ikoneiksi nousseet leveälieriset olkihatut ja jaloissa perinteiset vuohennahkasaappaat. Puku on pysynyt samana siitä asti, kun turisteja alettiin laskea kelkoilla alas Monten mäeltä 1860-luvulla.

Lisää miehiä löytää kulman takana sijaitsevasta baarista Santa Maria do Monte, joka on muuten mainio paikka juoda lasi olutta tai viiniä – ja ihastella laskijoiden rentoa työkulttuuria.

Ennen kelkkalaskua kannattaa tutustua Monten nähtävyyksiin: Madeiran pyhimpään kirkkoon, Nossa Senhora do Montessaan, ja upeaan puutarhaan, Monte Palace Gardeniin.

Viimein on aika hypätä kelkan kyytiin. Laskijat kiinnittävät hamppuköyden kelkan sivuille ja vetävät sen juoksemalla liikkeelle.

Turvavyötä ei ole.

Monte Madeira
Monten kelkklaskijat ovat tyylin ammatttilaisia. Kuva: Ville Palonen

Kelkka lähtee saman tien syöksyyn ja kiitää juoksijoiden ohitse. He hyppäävät jalaksille seisomaan.

Kelkka viilettää alas jyrkkiä katuja, ja ilmavirta huuhtelee kasvoja. Hurjimmillaan kyyti on silloin, kun kelkka lähtee sivuluisuun ja on mennä ympäri.

Välillä pysähdytään lisäämään rievulla lisää rasvaa kelkan jalaksiin, ja kerran pysähdytään, kun autotie katkaisee kelkkareitin. Viimeinen jyrkkä alamäki ja ollaan perillä.

Hemingwayn kerrotaan sanoneen kyytiä elämänsä hurjimmaksi. Hän taisi puoliksi vitsailla, vaikka kyyti onkin vauhdikkaampi kuin etukäteen voisi kuvitella.

Hemingwayn aikaan kelkkojen ei tarvinnut varoa tien varteen parkkeerattuja autoja ja matkakin oli silloin monta kertaa nykyistä pidempi. Vielä 1980-luvun alussa kelkoilla laskettiin yhdeksän kilometrin matka, joka on sittemmin kutistunut kahteen kilometriin.

Voit varata Monten kelkkalaskuelämyksen käteväsi etukäteen netistä.

Lue lisää Madeiran nähtävyyksistä.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi