Madeiran upein puutarha: Monte Palace Tropical Garden

monte-palace-garden
Kuva:/kallu, Flickr CC

Monte Palace Tropical Garden on valtava trooppinen puutarha. Nähtävyyksiin kuuluvat ikivanhat oliivipuut, jotka roomalaiset istuttivat 300 eKr. Portugalin Alentejon maakuntaan.

Puutarhan omistaja Joe Berardo pelasti puut Alentejoon rakennetun valtaisan tekojärven alta ja toi ne puistoonsa (3 200 neliökilometrin kokoinen järvi on muuten suurempi kuin koko Madeira).

”Nehän ovat vanhempia kuin kristinusko”, hän perusteli tekoaan.

Miltä puut sitten näyttävät? Vanhoilta kääköiltä.

Muuten puisto edustaa sellaista upeaa vehreää ja värikästä satumaailmaa, jollaisena monet ihmiset Madeiran ajattelevat.

Puisto sai alkunsa jo 1700-luvulla, kun muuan Charles Murray osti Monten kirkon alapuolella olevan tontin ja loi sinne kartanon upeine ympäristöineen.

Vuonna 1897 puistoon valmistui hotelli Monte Palace. Lähes sata vuotta myöhemmin puiston osti Afrikasta palannut madeiralainen miljardööri José Manuel Rodrigues Berardo, joka kunnostutti puutarhan Madeiran upeimmaksi ja teki 40 vuotta hylättynä olleesta kartanohotellista yksityisasuntonsa.

Ympäri maailmaa kerättyjen kasvien ja itämaisen puutarhan lisäksi puistoon kuuluu ansiokas seitsemän hehtaarin alue, joka on pyhitetty kokonaan Madeiran kotoperäiselle kasvillisuudelle.

Kunniapaikalla komeilee ikivanha madeirankataja (Juniperus cedrus), joka on luonnontieteilijä Raimundo Quintalin mukaan yksi harvinaiseksi käyneen lajinsa suurimmista edustajista.

Ei kannata unohtaa myöskään maailman parhaisiin kuuluvaa kokoelmaa cycadales-kasveja eli ”käpypalmuja”. Ne hallitsivat kasvimaailmaa dinosaurusten aikakaudella ennen kuin joutuivat väistymään nopeammin kasvavien ja sopeutumiskykyisempien kukkivien kasvien tieltä.

Vaikka käpypalmut muistuttavat ulkonäöltään palmuja, ne eivät ole läheistä sukua millekään muulle kasville.

Puistoon kuuluu myös kolmikerroksinen Monte Palace Museum, jossa on esillä upeat kokoelmat zimbabwelaisia veistoksia ja mineraalikiviä.

Valtavassa puistossa saa helposti vierähtämään monta tuntia.

Caminho das Babosas 4, Ma–su 9.30–18, www.montepalace.com

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi