Fanal – tämä taikametsä on Madeiran ihana maailmanperintökohde!

laurisilva Madeira
Fanalin laurisilva-metsässä, Madeiran ainoassa Unescon maailmanperintökohteessa, on maaginen tunnelma. Kuva: Florian Meißner, Flickr CC

Fanal, ”pieni valo”, on Madeiran maagisimpia paikkoja. Jylhät laurisilva- eli laakeripuut elävät omassa maailmassaan vuorten ympäröimällä kukkulalla. Puiden varjot kasvavat yhä pitemmiksi, kun aurinko laskee ja iltapäivä kääntyy illaksi. Puiden välissä lepattaa kirkkaan keltaisia perhosia. Ilman täyttää ruohon seassa kasvavien yrttien ihana tuoksu.

Fanal todellakin tuntuu maagiselta taikalehdolta, ihanalta paikalta ottaa päiväunet. Ja millaisia unia täällä näkisikään!

Käppyräiset jättiläiset koukistuvat uskomattomiin asentoihin kuin mustekalan lonkerot tai noidan pitkät sormet. Jos puilla olisi kieli, se olisi liikkumattomien oksien viittomaa, jota luettaisiin hitaasti lause vuosikymmenessä.

Viisailla puilla on ollut aikaa puhua. Monet niistä katselivat maailmaa jo kauan ennen ihmisten saapumista saarelle.

Fanal on muisto ajalta ennen jääkautta

Fanal Madeira
Fanalin metsäpolut ovat kuin satukirjoista. Kuva: Florian Meißner, Flickr CC

Fanal on kaunein mahdollinen paikka kokea Madeiran luontoa ajalta ennen saaren asuttamista. Se on osa laurisilva-laakerimetsää, joka peitti aikoinaan suurinta osaa saarta.

”Laurisilva on muinaismuisto metsistä, jollaiset hallitsivat eteläistä ja läntistä Eurooppaa ennen jääkautta”, madeiralainen geologi ja biologi Raimundo Quintal kertoo toimistossaan Montessa.

”Laakeripuumetsät ovat säilyneet Madeiralla, koska Euroopan vallannut kylmyys ei yltänyt tänne asti.”

Madeiran laakeripuumetsät onkin julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, saaren ainoiksi.

”Kun kävelen Laurisilva-metsässä, en voi olla ihailematta sitä, kuinka täydellisessä tasapainossa se elää Madeiran vulkaanisen maaperän ja kostean ilmaston kanssa. Se haastaa painovoiman kasvamalla lähes pystysuorissa rinteissä ja tuottaa saarelle veden, joka saa koko Madeiran vihannoimaan”, Quintal ylistää laakeripuumetsää, jota voi hyvällä omalla tunnolla kutsua saaren sydämeksi.

Quintal muistuttaa myös, että vaikka laakeripuumetsää joskus verhon lailla peittävä sumu kätkisikin upeat maisemat, katsojan pitäisi antaa sumulle anteeksi, sillä ilman sitä koko metsää ei olisi.

Missä Fanal sijaitsee?

Fanal sijaitsee Madeiran pohjoisosissa mutkittelevan pikkutien päässä. Samalla retkellä kannattaa käydä Porto Monizin upealla luonnon merialtaalla ja Sao Vicenten laavaluolissa.

Lue lisää Madeiran nähtävyyksistä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi