Rabaçal ja 25 Fontes – Madeiran levada-vaellusten klassikko

Rabacal Madeira
Rinco on komea vesiputous Rabaçalin laaksossa. Kuva: Pedro, Flickr CC

Tämä on Madeiran klassikkovaelluksia – oikeastaan se kaikkein klassisin. Kauniissa Rabaçalin laaksossa sijaitseva vesiputous 25 Fontes kun oli saaren ensimmäisiä turistinähtävyyksiä.

Matkailijat ovat käyneet ihailemassa saaren länsiosassa sijaitsevaa Rabaçalia 1800-luvun puolivälistä asti – silloin heidät tosin kannettiin alkumatka riippumatoissa. Rabaçalista eteenpäin entisaikain turistit saivat sentään kävellä omin voimin levadan vartta ihailemaan”25 lähdettä”.

Ja näky onkin kerrassaan ihastuttava! Puolikaaren muotoiseen lampeen laskee puroja pystysuoran seinämän raoista. Vesi kohisee, kuplii ja pulpahtelee kuin musiikkiteos.

Talven sateet saattavat muuttaa seinämän hetkeksi vuolaaksi vesiverhoksi.

25 Fontes Madeira
Levadan päässä odottaa 25 Fontes. Enää pitää palata takaisin. Kuva: Thibault Mokuenko, Unsplash

Kuvankaunis paikka on ikuistettu myös kirjailija Ferreira de Castron teokseen Eternidade, ”Ikuisuus”. Kirjassa Madeiralle saapunut viime vuosisadan alun turisti kysyy paikalliselta asukkaalta, onko tämä käynyt kauneudestaan kuuluisassa Rabaçalin laaksossa.

”Kyllä, kauan aikaa sitten. Minusta tuntui kuin siellä olisi ollut palanen Atlantiksen paratiisia, jos Atlantis koskaan oli olemassa”, paikallinen vastaa.

25 Fontes on helppo vaelluskohde

25 fontes levada vaellus
Puut kaartuvat 25 Fontesin levadan varrella kuin satumetsässä. Kuva: muffinn, Flickr CC

Rabaçalin laakso on kaunis ja varsin helppo vaelluskohde. Patikointi Rabaçalista 25 Fontesille ja takaisin toista polkua Rabaçaliin kestää kolmesta neljään tuntia, kun poikkeaa matkalla komealle Riscon vesiputoukselle. Riscon vesi tulee kauniisti nimetystä lähteestä: Lagoa do Vento, ”Tuulen laguuni”.

Rabaçaliin pääsee kätevimmin autolla, vaikka bussi 139 kulkeekin paikan ohitse. Parkkipaikalta voi joko kävellä tai ottaa sukkulabussin (muutama euro) alas Casa do Rabaçal -majalle, josta varsinainen patikointi alkaa.

Rabaçal–25 Fontesin voi tehdä myös opastettuna vaelluksena, jolloin ei tarvitse itse huolehtia kuljetuksista tai suunnistamisesta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!