Funchal – koe nämä elämykset Madeiran ihanassa pääkaupungissa

Funchal
São João Baptista do Picon linnoitus vartioi Funchalia merirosvoilta. Linnoitukselta avautuvat hienot näkymät, mutta juuri muuta nähtävää siinä ei ole. Kuva Dimitry B / Unsplash

Funchal, Madeiran pääkaupunki, on säilyttänyt ihanan, vanhan ajan charminsa. Funchaliin on helppo ihastua. Madeiran laajimpaan merenlahteen kasvaneessa kaupungissa voi yhä henkiä tarinoita sokerikaupan tuomasta vauraudesta ja merirosvoista, jotka alati uhkasivat valtameren eristämää saarta.

Funchalin rantabulevardia hallitsevat edelleen linnoitukset, jotka rakennettiin turvaksi merirosvojen hyökkäyksiltä, ja kauempana kaupungin takana uhittelee vielä kolmaskin linnoitus, . Funchalin kattojen ylle kohoavat kauniisti kirkkojen tornit. Kadut ja aukiot on päällystetty koristeellisilla pikkukivillä.

Funchalin sydän on katedraali . Valkoiseksi maalatun kirkon ympärille syntyi pieni kaupunki, joka oli pitkään sivistyksen viimeinen etuvartioasema tuntemattoman maailman reunalla. Täällä seikkailijat ja kauppamiehet hengähtivät viimeisen hetken ennen matkan jatkamista kohti epävarmaa Amerikkaa, Afrikkaa ja Aasiaa.

funchal
Vanhan Funcahilin tunnelmia. Kuva David Stanley, Flickr CC

Jos Sé on kaupungin sydän, Funchalin keuhkot on rantabulevardi Avenida do Mar. Sen laidalla sijaitsee Funchalin satama, josta lähtevät valassafarit, syvänmerenkalastusveneet ja Porto Santon laivat.

Lyhyen matkan päässä keskustasta on Zona Hoteleira, hotellien kaupunginosa, jossa sijaitsee suurin osa Funchalin hotelleista. Se on siunaus Funchalille. Koska turismi on keskittynyt hieman syrjään omalle alueelleen, vanha keskusta on saanut säilyä aitona, elämänmakuisena itsenään.

Koe ainakin nämä alla esitellyt elämykset Funchalissa!

Iltakävely Funchalin aallonmurtajalla

Kävely Funchalin sataman aallonmurtajalle, Molhe da Pontinhalle, sopii erinomaisesti ensimmäisen – tai viimeisen – illan tunnelman nostajaksi. Funchalia kun ihailee parhaiten juuri mereltä käsin.

Kun seisoskelee raikkaassa merituulessa murtajan laidalla, pienen majakan vieressä ja katselee Funchalin amfiteatterimaisesti ylös rinteitä nousevia valoja, riemu valtaa sielun.

Miten hieno paikka tämä onkaan!

Aallonmurtajan reunalla on pieni majakka, joka sykkii pimeän tullen punaista valoa. Merimiehet ovat jouten ollessaan maalanneet aallonmurtajan kivimuuriin lippuja ja tervehdyksiä.

Talvella, kun Atlantti muistuttaa voimastaan, kannattaa olla tarkkana iltakävelynsä kanssa. Valtameren aallot saattavat vyöryä aallonmurtajan yli ja lyödä rantabulevardille saakka.

Funchalin kauppahalli – Mercado dos Lavradores

Funchal kauppahalli
Funchalin kauppahallissa voi ihailla hedelmiä kuin maalauksia. Kuva: Josefin / Unsplash

Funchalin kauppahallissa (Mercado dos Lavradores) saaret maut ja värit lankeavat silmille kuin maalauksessa.

Kauppahallin nimi tarkoittaa maalaisten markkinoita, ja nimi on edelleen paikallaan: tänne maanviljelijät ja kalastajat tulevat myymään tuotteitaan.

Haistelemisen ja maistelemisen lisäksi kannattaa seurata myyjien ja ostajien välistä hauskaa kommunikaatiota: saaristolaismentaliteetti elää täällä vahvasti.

Mercadore dos Lavradoresia ei turhaan lasketa Portugalin parhaimpien ja aidoimpien torien joukkoon.

Zona Velha – Funchalin ”vanhakaupunki”

Funchal
Funchalin vanhankaupungin kujilla. Kuva: Thomas Reaubourg / Unsplash

Heti Funchalin kauppahallin takaa alkaa alue on nimeltään Zona Velha. Nimestään huolimatta alue ei tosin ole sen vanhempi kuin kaupungin keskusta Sén ympärillä. Nimi tulee enemmän mielikuvasta kuin todellisuudesta, sillä Zona Velha tuntuu vanhemmalta kuin muu osa kaupunkia.

Siinä missä Sén ympäristö on aina ollut vireää ja kosmopoliittista seutua, tämä osa kaupungista oli köyhää kalastajien ja merenkulkijoiden aluetta.

Zona Velhan legendaarisin katu on Rua de Santa Maria, jonka talot ovat säilyneet 1600- ja 1700-luvuilta. Jos kuuntelee tarkkaan, saattaa kuulla Santa Marian sileiksi hioutuneiden kivien kuiskivan kaupungin askelista puolen vuosituhannen vuoden ajalta: papeista ja merirosvoista, kalastajista ja kurtisaaneista, metallisepistä ja puunleikkaajista, raajarikoista, taudinkantajista ja ajasta, jolloin kapakat ja bordellit nojasit vierekkäin toinen toisiinsa Santa Marialla kuin juopuneet kumppanukset.

Läpi vanhankaupungin kulkeva Santa Maria päättyy São Tiagon linnoitukselle, joka rakennettiin 400 vuotta sitten suojaksi merirosvojen hyökkäyksiltä – vaikka se ei onnistunutkaan pysäyttämään näiden verisiä vierailuja.

Linnoituksen edustalla sijaitsee Funchalin keskustan paras hotelli, Porto Santa Maria, jossa on viihtyisä uima-allas ja tilavat huoneet. Sijainti on täydellinen, mutta jos etsii hotellista varsinaista luksustunnelmaa, silloin kannattaa majoittua Funchalin hotellialueella, Zona Hoteleiralla.

Santa Claran luostari – Funchalin kiehtovin museo

Tämä on se kuuluisa luostari, josta nunnien kerrotaan paenneen merirosvoja Nunnalaaksoon.

Kierros Santa Claran luostarissa, Convento Santa Clara, on Funchalin kiehtovin museokokemus – kaikessa järkyttävyydessään. Luostari kertoo menneen ajan maailmasta, joka tuntuu nykyisin uskomattomalta.

Rikkailla madeiralaisperheillä oli tapana toimittaa ensimmäinen tytär noin kymmenvuotiaana Santa Claran luostariin. Tytöt jäivät nunniksi koko iäkseen. Luostari oli suljettu kuin vankila eivätkä nunnat poistuneet sieltä kertaakaan elämänsä aikana.

Ainoa tapa perheille nähdä edes vilaus lapsestansa oli jumalanpalvelusten aikaan luostarin kirkossa, kun nunnat seurasivat messua piilosta pienen kalteri-ikkunan takaa.

Paljon on muuttunut niistä ajoista. Kun nunnia oli enimmillään 125, nyt heitä on parikymmentä ja suurin osa iäkkäitä. Vanhojen naisten vastapainona luostarin alueella peuhaa lapsia: osa luostarista muutettiin viisikymmentä vuotta sitten maalliseksi lastentarhaksi.

Luostarin kirkossa on Madeiran löytäjän, Zarcon, hauta.

Suljettu sunnuntaisin.

Vierale viinitalossa ja osta madeira-viiniä kotiin

Taianomaisin paikka tutustua madeira-viinin saloihin on Funchalissa sijaitseva viinitalo Artur de Barros e Sousa, joka valmistaa viininsä tinkimättömästi 1800-luvun menetelmin.

Kolmikerroksisen varaston ylimmällä vintillä, hämähäkinseittien ja verivanoilta näyttävien viinitahrojen ympäröimien ikivanhojen puutynnyreiden äärellä vierailija vajoaa vääjäämättä hartauden tilaan.

Toinen, tunnetumpi paikka tutustua Madeiraviinin saloihin on Madeiran viinimuseo, joka sijaitsee Madeira Wine Companyn tunnelmallisissa tiloissa rakennuksessa, jossa toimi aikoinaan fransiskaaniluostari.

Museu de Arte Sacra – Madeiran tärkein taidemuseo

Tämä on taidehistorialliselta arvoltaan Madeiran ylivoimaisesti tärkein museo.

Kun sokerikauppa kukoisti 1400-luvun lopulta 1500-luvun puoliväliin, rikkaat madeiralaiset kauppiaat hankkivat flaamilaisten mestarimaalareiden töitä ja lahjoittelivat niitä kyläkirkkoihin. Maalaukset unohtuivat kirkkojen varjoihin vuosisadoiksi, kunnes 1930-luvulla madeiralaiset heräsivät ymmärtämään, millaiset aarteet heidän kirkkojensa alttareilla olivat pölyyntyneet.

Maalaukset kerättiin turvaan, entisöitiin ja koottiin yhteen museoksi muutettuun entiseen piispan palatsiin.

Museon työt saavat mielikuvituksen lentämään: kuinka saaren eristämät maajussit ovat katsoneet maalauksia kuin taivaallisia ilmestyksiä, ihailleet pyhimysten kasvoille ikuistettua kauneutta ja rauhallisuutta. Maalauksia katsoessa on ollut helppo uskoa papin joka sana.

Myös museossa olevat puuveistokset ovat vaikuttavia. Ajan patinoimat pyhäinkuvat kantavat ylpeinä vuosisatojen viillot kehossaan.

Taidemuseon takana, Rua do Bispolla on mainio esimerkki tähystystornista, torre-mirante, jollaisia rikkaat fuchalilaiset suvut rakennuttivat kotitaloihinsa. Pari kolme kerrosta kattojen yläpuolelle kohoavasta tornista he saattoivat tarkkailla kaupunkia lähestyviä epäilyttäviä laivoja merirosvohyökkäyksen varalta ja niin voittaa muutamia tärkeitä hetkiä pakomatkaa varten.

Rua do Bispo 21, suljettu maanantaisin, pieni pääsymaksu.

Madeiran kasvitieteellinen puutarha

Madeiran kasvitieteellisen puutarhan näkymiä. Kuva: David Stanley, Flickr CC

Funchalissa sijaitseva Madeiran kasvitieteellinen puutarha on toki liki pakollinen nähtävyys kukkien saarella. Siitä ja Funchalin muista upeista puutarhoista kerrotaan tarkemmin sivulla Madeiran puutarhat, mutta tässä välissä on hyvä mainita, että Funchalissa voi myös yöpyä keskellä kaunista puutarhaa.

Quinta Jardins do Lago on huippuluokan hotelli, joka sijaitsee keskellä Achadan puutarhoja parin kilometrin päässä keskustasta. Tässä hotellissa tulee jokaisen floristin unelma todeksi.

Funchalin vanhin uimala Doca do Cavacas

Oman hotellin altaalta kannattaa suunnata madeiralaisten joukkoon yleisiin uimaloihin, joissa voi uida meressä tai laava-altaissa.

Saaren vanhin – ja samalla tunnelmallisin – uimala on Doca do Cavacas, jossa on helppo kuvitella auringon paahtamat paikalliset 1950-luvun raidallisiin uima-asuihin. Vaaleansininen Doca Do Cavacas edustaa aikaa ennen kuin kaiken piti olla suurta ja mahtipontista.

Uimalalta vie rantakallion läpi hakattu tunneli Praia Formosalle, kilometrin pituiselle rannalle. Viimeistään tunnelin toisessa päässä tuntee olevansa kaukana kaupungin hälystä.

Ympärillä kuuluu vain Atlantin pauhu, ja aaltojen rullaamien, sileäksi hioutuneiden rantakivien rutina on kuin tuhansien marmorikuulien sihinää.

Kivet eivät ole aivan pieniä: kokoa niillä on kuin suomalaisella ruislimpulla.

Aivan uimalan vieressä sijaitsee viihtyisä Golden Residence Hotel. Keskustaan pääsee kätevästi bussilla hotellin edestä.

Doca Do Cavacas löytyy Funchalin Zona Hoteleiran rantabulevardin päästä.

Ronaldon museo ja patsas

Kaikkien aikojen kuuluisin madeiralainen on jalkapalloilija Cristiano Ronaldo. Hänelle on omistettu Funchalissa pieni museo, Museu CR7, joka on nimetty Ronaldon pelinumeron mukaan. Nähtävänä on valokuvia ja Ronaldon komealla urallaan saavuttamia palkintoja.

Museo toimii Ronaldon osin omistaman hotellin, Pestana CR7, yhteydessä. Museon edustalla on Ronaldon patsas.

Funchalin fado-ravintola

Vaikka Fado ei ole varsinaisesti madeiralaista musiikkia, vaan se elää vahvimmin mantereella Lissabonissa ja Coimbralla, myös saarella pääsee nauttimaan musiikkihetkistä.

Funchalin tunnetuin fadopaikka on ravintola Arsénio’s (Rua Santa Maria 169), jossa on lievästä turistiravintolamaisuudestaan huolimatta lämmin tunnelma – ja fadon tasokin on kohdallaan. Fado alkaa kello 20, ja ravintola sulkee ovensa jo kymmeneltä.

Monten kukkula

Funchal Monte kaapelirata
Funchalin ja Monten kukkulan välillä kulkee kaapelirata. Kuva: Erik-Karits / Unsplash

Monte nousi maineeseen 1800-luvulla, kun varakkaat portugalilaiset ja englantilaiset rakensivat sinne kesähuviloitaan, quintoja. Monten kostean ja Funchalia pari astetta viileämmän ilman uskottiin olevan terveellistä, ja sitä kävivät henkimässä aristokraatit ympäri Eurooppaa.

Piipahda Madeiran pyhimmässä kirkossa, Nossa Senhora do Montessa, joka on arvokkuuteensa nähden sisältä yllättävän söpö ja sympaattinen kuin nukkekoti.

Jatka kirkolta Monte Palace Tropical Gardeniin, joka edustaa sellaista vehreää ja värikästä satumaailmaa, jollaiseksi monet Madeiran mieltävät.

Ja laske lopulta kukkulalta alas Monten kuuluisilla kelkoilla.

Funchalin pittoreski naapurikylä Câmara de Lobos

camara-de-lobos
Camara de Lobos on kaunis vanha kalastajakylä Funchalin vieressä. Kuva David Stanley, Flickr CC

Funchalin vieressä sijaitseva pittoreski kalastajakylä tuli kuuluisaksi, kun Winston Churchill ihastui siihen 1950-luvulla.

Viikonloppuiltoina Câmara de Lobosissa voi nähdä rantaan kiskottujen kalastusveneiden vierellä upouusia avoautoja, kun Funchalin nuoret saapuvat Câmara de Lobosiin aloittelemaan iltaa.

Funchalin hotellit

Funchal hotelli
Jyrkänteen reunalla sijaitseva Reids on Madeiran kuuluisin hotelli. Kuva: Ville Palonen

Funchalista kannattaa valita hotelli sen mukaan, millaista lomaa suunnittelee.

Rantalomailuun sopivat hotellit löytyvät pääasiassa keskustan ulkopuolelta hotellialueelta eli Zona Hoteleirasta.

Siellä sijaitsevat Madeiran suurimmat ja kuuluisimmat hotellit kuten Madeiran klassikkohotelli Belmond Reid’s Palace ja Royal Savoy. Jälkimmäisen uima-allas on saaren parhaita, edellinen taas on historialtaan saaren verrattomin hotelli.

Edellisiä modernimpia, mutta yhtä lailla tyylikkäitä tunnelmia tarjoaa NEXT by Savoy Signature.

Quinta da Penha de Franca on mukava keskihintainen hotelli todella hyvällä sijainnilla Savoy-hotellien vierellä. Ne ovat kaikki aivan hotellialueen alussa, josta on vielä näppärä kävelymatka keskustaan.

Keskustan majatalot ovat puolestaan omiaan niille, jotka haluavat asua keskellä paikallista elämää. Vanhankaupungin paras hotelli on Porto Santa Maria, Adults Only, jossa on viihtyisä uima-allas ja tilavat huoneet.

Kohtuullinen yksinkertainen majatalo aivan keskustassa on Residencial Shafariz.

Katso tarjoukset Funchalin hotelleihin.

Voit varata kätevästi netistä Funchalin nähtävyyksien pääsyliput, kaupunkikierrokset ja Madeiran päiväretket.

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Hyvä juttu! Fadon osalta kaipaisi päivittämistä, Marcelino’s-ravintolaa ei ole enää moneen vuoteen ollut olemassa.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi