Juodaanko Madeiralla madeira-viiniä?

Old Blandy’s -merkin viinikellari Funchalissa. Kuva Paul Mannix, Flickr CC

Mitä Madeiralla juodaan? Ei ainakaan Madeira-viiniä. Madeiralaiset itse juovat kaikkea muuta (kuten vaikkapa ponchaa) kuin muualla maailmassa niin kovin kuuluisaa Madeira-viiniä.

Mitä vikaa Madeira-viinissä sitten on? Ei kerrassaan mitään, herkullista viiniähän se on. Väkevä ja makea viini ei vain kuulu madeiralaisten arkeen. Vahvuudeltaan madeira on 18–21 tilavuusprosenttia.

Madeira-viinin kuuluisuudesta pitää itse asiassa kiittää englantilaisia, jotka kauppasivat Madeiran kuuluisaksi ympäri maailmaa. Monella klassisella Madeira-viinillä onkin englantilaisen suvun nimi: Blandys, Leacocks, Gordons.

Madeira-viinin suuruudenaikoina juomalla skoolattiin Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus, ja 1800-luvun alkupuolella madeiraa siemailtiin Venäjän tsaarin hovia myöten.

Sanotaan, että Madeira on ainoa viini, joka pitää matkustamisesta. 1700-luvun alussa huomattiin sattumalta, että viinistä tuli entistä parempaa, kun se seilasi päiväntasaajan yli Brasiliaan ja takaisin.

Viinikauppiaat alkoivat lähettää tynnyreitään laivojen kyydissä edestakaiselle matkalle päiväntasaajan yli ennen pullotusta. Aluksi merimatkan keikutuksen luultiin tekevän hyvää viinille, kunnes ymmärrettiin, että tärkeintä on lämmin ilma.

Merimatkat voitiin korvata viinitynnyreiden hautomisella lämpimissä huoneissa.

Lämpökäsittelyn ja hapellisissa olosuhteissa tapahtuvan kypsytyksen ansiosta madeira säilyy avaamattomissa pulloissa käytännössä ikuisuuden. Avattunakin viini säilyy useita kuukausia. Pullot kuuluu säilyttää pystyasennossa ja valolta suojassa.

Lopulta madeira-viinille kävi niin kuin muillekin muotioikuille: se meni pois muodista. Onneksi madeira ei kuitenkaan kadonnut kokonaan.

Ja vaikkeivät madeiralaiset juokaan madeiraa päivittäin, kannattaa matkailijan tutustua viiniin Funchalin viinikellareissa.

Viinikellareista kiehtovin on Artur de Barros e Sousa, joka valmistaa madeiransa edelleen täysin perinteisin menoin.

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi