Madeiran suosikkijuoma poncha

Madeira_poncha
Baarimikko tekee ponchaa – tässä versiossa on mukana passionhedelmää.

Ollaan pienen madeiralaisen majatalon tavernassa, tascassa, joka sijaitsee kolmen vuoristotien risteyksessä Portelassa. Vanha ukko nappaa baarimikon ojentaman lasin ja ottaa juomasta pitkän siemauksen. Hänen silmiinsä syttyy tuike, ja tyytyväinen virne kurtistaa poskipäitä.

Siitä voitte olla varma, ettei juoma ei Madeira-viiniä. Se on ponchaa.

Baarimikko on sekoittanut juoman puisella kaulimella sokeriruokoviinasta, sitruunan mehusta ja hunajasta. Kapean kaulimen toisessa päässä on kierreruuvimainen nuppi.

Sauvaa kutsutaan caralhinhoksi, ”pikkuparruksi”.

Poncha menee luihin ja ytimiin. Se maistuu samaan aikaan makealta ja sitruunamaisen happamelta. Alkoholi kihelmöi pitkin verisuonia ja jää jytisemään pitkäksi aikaa vatsanpohjalle.

Ponchaa ovat juoneet Madeiralla perinteisesti raskaan työn raatajat: kalastajat, maanviljelijät ja kastelukanavien korjaajat.

Nykyisin sitä näkee juomassa myös pukumiehiä työpäivän päätteeksi, ja nuorisoporukat saattavat ajaa arkisin vuorille perinteisiin tascoihin viettämään poncha-iltaa.

Pikkuparrusta saisi puolestaan hyvän matkamuiston, ja vaalean uutukaisia caralhinhoja myydäänkin joidenkin baarien hyllyillä.

Mutta on turha luulla, että baarimikolta onnistuisi ostamaan käytetyn caralhinhon, joka on ponchan patinoima. Ei missään nimessä, tavernanpitäjä vannoo.

”Se tuntee tien”, mies selittää caralhinhonsa korvaamattomuutta.

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi